Totana
Totana on juuri sellainen unelias pieni kylä Espanjassa, minkä ohi turistit ajavat helposti. Kirkko, keskusaukio, leipomo ja supermarket. Murcian maakunnnassa, noin 120 km Alicantesta sijaitseva Totana omaa kuitenkin jotakin sellaista, mitä muissa lähialueen vastaavissa kylissä ei ole. Jotakin sellaista, miksi Totanassa kannattaa pysähtyä.
Viehättävä Santa Eulalia de Mérida (292-304) suojelee katseellaan koko kylää ja moninkertaistaa 30 000 asukkaan kylän väkimäärän kerran vuodessa. Via Crucis taas sopii koska tahansa hiljentymiseen ja pieneen patikointiin. Totana edustaakin vähemmän tunnettua Espanjaa. Se on sopiva päiväkohteenakin Alicantessa vieraileville.
Monasterio de Santa Eulalia
Appelsiini-, sitruuna- ja mantelipuiden kukkien katveessa sijaitsevassa Monasterio de Santa Eulalia on luostari, mutta myös hotelli, sekä koulu. Sen osoite vain oli hieman laaja: Parque Natural Paraje de la Santa. Kun navigaattori ei tunnistanut mitään sinne syötettyä, tuli ikävä ihan oikeaa paperikarttaa.
Etsimme hetken turisti-infoa, mutta tiesimme jo etukäteen, mikä olisi tulos klo 15. Siesta ja ovi kiinni. Teppo jalkautui kyselemään taksikuskeilta ohjeita, ja selvästi tässä kylässä ei ollut käynyt turisteja liiaksi asti. Opastus oli ystävällistä ja innostunutta. Meille juoksutettiin jopa kartta avuksi.
Monasterio de Santa Eulalia
Monasterio de Santa Eulalia on 1600-luvulta peräisin oleva luostari, joka toimi edelleen mm. ala-asteena. Hotellihuone oli melko karu kahden makuuhuoneen huoneisto, mutta toimiva ja siisti. Tämän hotellin kohdalla ei kannata uskoa mainoskuvia. 130€ yöltä oli hinnoittelun puolelta kova, mutta ympäristö korvasi paljon. Totanan viehätys onkin sen maisemissa, kirkon ja pyhimyksen läsnäolossa ja luonnossa. Ei palveluissa tai yöelämässä.
Santa Eulalia
Santa Eulalia de Mérida (292-304) palvonta alkoi 1300-luvulla. 1600-luvulla kultti oli vaipunut melkein unohduksiin, mutta lähti uudestaan kasvuun, kun kappelin juomaveden todistettiin parantavan sairaita ja vammautuneita. Lähde on edelleen olemassa luostarin pihalla.
Nykyisin Santa Eulalian palvonta on saanut aivan uudet mittasuhteet. Huhtikuun toisena viikonloppuna Pyhä Elalia moninkertaistaa 30 000 asukkaan Totanan väkiluvun.
Santa Eulalia de Mérida (292-304) legenda
Nämä pyhimyslegendat ovat yleensä rankkoja tarinoita ja niin tämän Eulalia parankin tarina on karmiva. Santa Eulalia de Mérida (292-304) oli kristitty nuori nainen. Kristittyjen vainojen aikana Eulalia karkasi kotoa, jäi kiinni ja kieltäytyi kieltämästä uskoaan.
Neitsyttä piinattiin repimällä koukuilla hänen lihaansa, asettamalla hänet seisomaan polttavaan hiilipannuun ja leikkaamalla hänen rintansa irti. Haavat puhdistettiin karkealla kivellä, kalkilla ja kiehuvalla öljyllä. Koska Eulalia kieltäytyi edelleen kieltämästä uskoaan Kristukseen, hänet laitettiin tynnyriin, joka oli täytetty lasilla ja vieritettiin alamäkeen. Lopulta neito kuljetettiin alasti kaupunkien katuja pitkin teloituspaikalle ja ristiinnaulittiin.
Legendan mukaan Eulalian ristiinnaulitsemisen aikana lumisade laskeutui kaupungin päälle ja peitti alastoman Eulalian. Kuoleman hetkellä ihmiset näkivät hänen suustään lentävän valkoisen kyyhkysen.
Kirkon seinät on peitetty maalauksilla vuodelta 1624 ja ne viittaavat ihmeitä tekeviin pyhimyksiin. Töiden pinta-ala on noin 200 m2. Suurin osa 48. kohtauksesta kertoo Pyhän Eulalian tekemistä ihmeistä, jotka pappi kertoi maalarille tapahtuneen.
Via Crucis
Santa Eulalia on alueen suojeluspyhimys ja keväisin pyhimyksen patsas kannetaan 7 km matka Totanan kylästä ylös Espuna in Romerian vuorelle. Kyseessä on suuri tapahtuma, joihin ihmisiä tuodaan bussilasteittain lähikylistä.
Via Crucis alkaa ”El Angel” patsaalla, joka osoittaa nousun alun. Itse polun varralla on 14 erilaista veistosta. Ne on veistänyt 60-luvulla kuvanveistäjä Anastasio Martinez Valcárcel. Kauneus on tietenkin katsojan silmässä ja patsaat ovat oman aikakautensa näkösiä. Mänty, rosmariini ja timjami sen sijaan tuoksuivat hieman harmaasta säästä huolimatta ihanasti, tuolla seitsemän kilometrin pituisella caminolla. Ylhäältä, Espuna in Romerian laelta aukeavat avarat näkymät alas laaksoon.
Via Crusis noudattaa perinteistä muotoa ja patsaiden aiheet ovat seuraavat:
- Jeesus tuomitaan kuolemaan
- Jeesus kantaa ristiä
- Jeesus kaatuu ensimmäisen kerran
- Jeesus tapaa äitinsä Marian
- Simon auttaa Jeesusta kantamaan ristiä
- Jeesuksen jalat pestään
- Jeesus kaatuu toisen kerran
- Jeesus pyytää, että Jerusalemin tyttäret eivät itkisi hänen vuokseen
- Jeesus kaatuu kolmannen kerran
- Jeesus ristiinnaulitaan
- Jeesus ristillä
- Jeesuksen kuolema
- Jeesus äitinsä käsivarsilla
- Jeesus luolassa
- Jeesuksen ylösnousemus
2 comments
Tämä Santa Eulalia jota Totanassa juhlitaan on Santa Eulalia De Merida, joka luultavasti perustuu samaan hahmoon kuin Barcelonan Santa Eulalia, jonka legendaarisista kidutuksista kerrot ja jotka ovat samantapaiset. Santa Eulalia de Merida ei tietenkään elänyt Maurien aikaan, jotka valloittivat Espanjan vasta 700-luvulla, vaan hän eli 292-304, ja hänen marttyyrikuolemansa johtui Rooman keisari Diocletianuksen ( 230-313) harrastamista vainoista kristittyjä kohtaan.
Oikein, vuosiluku on väärin. Korjataan. Olisiko sulla laittaa lähde tai linkki joka johtaisi englanninkieliseen tekstiin, niin halukkaat voisivat sitä kautta syventää tietoa.
Santa Eulalian nimellä löytyy kaksi pyhimystä: Santa Eulalia de Barcelona (290-303) ja Santa Eulalia de Mérida (292-304), eli patrona de Totana. Tarinat muistuttavat toisiaan, tosin toisessa neitsyt lopulta poltetaan, toisessa ristiinnaulitaan. Ne päättyvät lumisateeseen sekä kyyhkyseen lentämiseen viattoman suusta kumpikin. Linkki lähteeseen.
Barcelonan Eulalian historiallisuus, elämä ja marttyyrikuolema ovat ongelmallisia, koska on mahdollista, että Eulalia Barcelonan voi olla paikallinen versio Santa Eulalia de Méridan elämästä. Aiheesta on kirjoitettu kirjakin. Linkki espanjankieliseen lähteeseen. Rooman marttyyriluottelossa vuodelta 2004 on asiaa on jotenkin korjattu, mutta en osannut selvittää miä tämä käytännössä tarkoittaa. Arvatenkaan Barcelona ei halua suojelupyhimyksestään luopua!