Elisa Kirjan lukulaite
Kaupallinen yhteistyö. Elisa Kirjan Lukulaite. Olen siirtynyt e-kirjoihin ja äänikirjoihin jokunen vuosi sitten ja niitä löytyy minulta ”pinoittain”. Tuntuu hullulta säilöä kirjahyllyssä paperikirjoja, joihin ei ole koskenut vuosiin. Koska turhan tavaran määrä kodissani on vähentynyt jatkuvasti, myös liki kaikki paperiset kirjat ovat saaneet lähteä. Nykyisin jäljellä ovatkin vain suuret historiaan ja taiteeseen keskittyvät kirjat kuvien takia, sekä muutama paperinen matkaopas, joita en ole muistojen takia laittanut kiertoon.
Kymmenet vanhat lastenkirjat, kuten Walt Disneyn kirjat: Nappisoppa ja Prinsessa joka ei koskaan nauranut, sekä monet Tammen kultaiset kirjat, kuten: Kolme karhunpoikaa ja Pikku äiti, sen sijaan ovat tiukasti hyllyssä. Niistä en luovu.
Paperisen kirjan korvaantuminen sähköisellä kirjalla ei ole ollut aivan kivuton prosessi. Sähköinen kirja ei tunnu samalta kuin paperinen. Sitä ei voi jättää auki yöpöydälle, eikä sen väliin voi laittaa kirjanmerkkiä tai sen kulmia taitella. Kun oikein vanhan kirjan ottaa käteensä, mietin aina, kuka sitä on lukenut ennen minua.
E-kirjassa vain formaatti vaihtuu, ei sisältö
E-kirjassa minua on aina viehättänyt kirjojen helppo saatavuus. Kun ihastun jonkin sarjaan, haluan lukea kaikki sen osat samantien putkeen, en metsästellä niitä eri kirjakaupoista. E-kirja kesyttää myös 1000-sivuisen painavan opuksen helpommin hallittavaksi. Kun sähköiseen kirjaan on tottunut, tuntuu hullulta olla ilman. Formaatti vaihtuu, ei sisältö.
Perinteisiä kirjoja olen lukenut viime vuosina lähinnä vain pidemmillä reissuilla, jolloin mukana on voinut olla neljäkin kirpputorilta ostettua pokkaria. Ne olen sitten luettuani jättänyt hotelleihin kiertoon.
Syy pokkareiden mukana raahaamiseen on ollut yksinkertainen. Äänikirjoja en halua kuunnella kuin autossa. Läppäri tai tabletti taas eivät toimi e-kirjojen luvussa auringossa. Näytön säätäminen sellaiseksi, että tekstiä voisi lukea myös kirkkaassa ulkoilmassa ei yksinkertaisesti onnistu. Auringonvalossa tabletin näytön kuva jää liian haaleaksi ja näytölle heijastuva taivas tekee lukemisen mahdottomaksi. Yritä siinä nyt sitten riippukeinussa palmun alla Gin-Tonic toisessa ja tabletti toisessa kädessä rentoutua …
Lukea voi monella laitteella, mutta lukulaite lienee se järkevin
Luen e-kirjoja läppäriltä sekä tabletilta. MacBook Pro ei ole kovinkaan kevyt pitää mahan päällä sängyssä ja sen akku kuluu nopeasti. Läppärin kaivaminen lentokoneessa lukemista varten esille taas on, noh … Jokainen tietää, kuinka ärsyttäviä ovat isojen koneiden kanssa ylipäätänsä temppuilevat kanssamatkustajat.
Osalla kavereistani on Kindle:n lukulaite. Se on kuitenkin voimakkaasti kytketty Amazonin valikoimaan. Koska itse luen liki ainoastaan suomenkielistä kirjallisuutta, Amazon ei oikein toimi kohdallani.
Jotkut lukevat e-kirjoja kännykältään. Jätän itse suosiolla sen tekemättä. Hyvä kun pystyn lukemaan siitä elintärkeää somea sillä.
Elisa Kirjan lukulaite – Cybook Muse FrontLight
Kaupallinen yhteistyö. Elisa Kirjan lukulaite on nimeltään Cybook Muse FrontLight. Nimi kuulosti ihan Cyber-tyyliltä. Odotin neonvärejä ja glitteriä. Siksi hämmästyin, kun käsissäni olikin hillityn musta lukulaite, jonka lepotilassa olevassa näytössä vuorottelevat piirretyt klassikkohahmot.
Elisa Kirjan lukulaite – Cybook Muse FrontLight:in saa hankittua myös suojakuoret. Itse käytän lukulaitetta kuitenkin mieluiten ilman mitään suojaa, jolloin se solahtaa helposti käsilaukun sivutaskuun.
Elisa Kirjan lukulaite – Aloittaminen
Elisa Kirjan lukulaiteessa Elisa Kirjan kauppa integroituna aloitusnäyttöön. Alottaminen on tehty helpoksi. Tarvitsee vain syöttää wlan-tiedot ja kirjaantua Elisa Kirjaan. Elisa Kirjan käyttämiseen tarvitsee tunnukset, mutta ne on äkkiä luotu.
Kirjojen valinta ja ostaminen kannattaa tehdä läppärin suurelta näytöltä oman mukavuuden vuoksi. Elisa Kirjan sivuilta, oikeasta yläkulmasta kirjaannutaan sisään ja tämän jälkeen edessä ovatkin ostettavat kirjat. Ostettuasi kirjan, se siirtyy automaattisesti kirjahyllyysi, jossa voit halutessasi myös arvostella kirjan.
Kun Elisa Kirjan lukulaitteella on kerran kirjaantunut Elisa Kirja-palveluun, se on ajantasalla ostamistasi kirjoista jatkuvasti. Kun kirja on kerran ladattu Elisa Kirjan lukulaitteelle, sen lukemiseen ei tarvita nettiyhteyttä.
Ostaminen ja lataaminen toimivat moitteetta. Jos hankkisin lukulaitteen vanhemmalle ihmisille, istuisin varmaan kupposelle kahvia ja tekisin tilit, asetukset ja ostokset hänelle valmiiksi kuntoon.
Elisa Kirjassa on voimassa ETUKOODI TAMAMATKA, jolla saa yhdestä normaalihintaisesta tuotteesta -25% alennuksen sunnuntaihin 19.3.2017 asti.
Elisa Kirjasta lukeminen ei lopu
Elisa Kirjassa on yli 10.000 suomenkielisen e-kirjan ja äänikirjaa, sekä yli 400 klassikkoa ilmaiseksi luettavana. Itse olen ostanut lähes jokaisen kirjan Elisalta alesta, joten hinnoista en voi valittaa.
Koska kirjoja voi lisätä myös omalle muistilistalle muistiin, niiden halpenemista voi jäädä rauhassa odottamaan. Siis, jos malttaa siirtää lukukokemusta.
Elisan kirjat ovat ePub-formaatissa ja niitä voi lukea Adobe Digital Editions -sovelluksella niin tietokoneella kuin tableteillakin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oli käytössäsi mikä tahansa lukulaita, voit ostaa kirjan Elisalta ja lukea sitä ongelmitta, kunhan tarkistat kirjan kohdalla, että siinä lukee ”Formaatti: epub (vesileimattu)”.
Elisa Kirjan lukulaite – Mattapintainen ruutu ei välky tai heijastele
Cybook lukulaitteen mattapintainen ruudun kuva ei rasita silmiä, ei välky eikä heijasta. Paperin kaltainen näyttö toimii hyvin kirkkaassa valaistuksessa ja frontlight-valon ansiosta laiteella lukee myös pimeässä ilman, että vieressä nukkuva häiriintyy. Ero on todella suuri läppäriin tai tablettiin verrattuna.
Cybook hakkaa tabletit ja läppärit akun kestossa mennen tullen. Tabletilta kun luet kirjaa lentomatkan, niin ennen laskeutumista akku on varmasti tyhjä. Tämä laite jaksaa menossa mukana yhdellä latauksella useamman viikon, jopa kuukauden matkan.
Cybook on helppo käyttää. Sivu vaihtuu joko napista painamalla tai näyttöä koskettamalla. Valikkotoiminnot ovat yksinkertaisesti yhden napin takana. Kokemuspohjaisesti voin todeta, että laite kestää myös tipahtamisen laattalattialle.
Olen todella nopea lukija, joten ensin olin hieman tuskastunut suureen fonttiin ja riviväliin. Tuntui, että sivua sai olla vaihtamassa jatkuvasti. Hieman laitetta tutkittuani, sain fontin pienennettyä ja rivivälin kavennettua sellaiseksi, että näytölle mahtuu nyt paljon enemmän tekstiä lukumukavuuden siitä kuitenkaan kärsimättä.
Cybook on niin kevyt, että voin lukea sitä yhdellä kädellä. Se on tärkeää, koska tällöin toinen käteni säästyy elintärkeään toimintaan, eli juoman ja ruuan suuhuni sovittamiseen.
Mielenkiinnosta kyselen millä Sinä luet kirjasi? Mennäänkö ihan perinteisellä käyttöliitymällä, vai onko käytössäsi joku uusi app:si josta en ole koskaan kuullutkaan?
PS: Elisa Kirjassa on voimassa ETUKOODI TAMAMATKA, jolla saa yhdestä normaalihintaisesta tuotteesta -25% alennuksen sunnuntaihin 19.3.2017 asti.
11 comments
Minulla on ollut muutaman viikon ajan tämä Cybook lukulaite. Se on kätevä käyttää, mutta törmään jatkuvasti samaan ongelmaan: Jos hipaisetkaan ruudun pintaa, ohjelma pomppaa minne sattuu ja joutuu kankeasti kaivamaan aikaisemman paikan esille selaamalla, jos muistaa. missä oli. Olisi selvempää, jos laitetta voisi käyttää siten, että valitsisi käyttötavaksi vain ne sivuilla koholla olevat painikkeet ja antaisi ruudun olla kosketukselle inaktiivinen, ellei sitten laittaisi kosketusominaisuutta päälle. Kun laitetta lukee esim. sängyssä ja kääntelee asentoa, tulee huomaamattakin hipaisseeksi ruutua. Olisiko tähän neuvoja?
Hei Simo
Voi kuinka hankalaa, jos tuo näyttö ei toimi sinulla. Eipä tuohon minulla mitään neuvoa ole antaa. Itselläni ei ole kyllä ollut tuollaista ongelmaa lainkaan?
Tykkään lukea e-kirjoja, nykyään melkein ärsyttää jos kirja pitää lukea paperiversiona. iPad minillä olen kirjoja viime aikoina lukenut. Hankin Elisalta tuon Cybook Musen. Aivan hirveä on tuo härpäke! Hidas ja kömpelö. Koko on pieni, sen toki tiesinkin ja se ei ole miinusta vaan plussaa. Kevyt pitää kädessä.
Käyttöliittymä on aivan surkea. Elisa kirja – palvelun ostetut kirjat toki tulivat ”näpparästi” laitteelle. Jokainen kirja täytyy erikseen ladata sen sijaan, että voisit valita haluamasi kirjat ja ladata ne kaikki. Näppärää, eikö totta. Tosin nyt kun menen Elisan kauppaan, ei laite näytä mitkä kirjoista on jo ladattu, joten joudun käymään kirjastossa katsomassa, josko olen kirjan jo ladannut. Tosin yleensä tuo näyttää vain pari kirjaa kaikistamuutenkin.
Kevyt laite ja ja lukeminen toimii ihan mukavasti. Käyttöliittymä on niin surkea, etten suosittele tätä kenellekään. Varsinkin jos sinulle on joku kunnon padi, älä missään nimessä hanki tätä!
Nyt en oikeian tajua. Kaikki ostamani kirjat näkyvät luettelossa ilman ongelmia. Kun laite on kiinni usbilla läppärissä, siirtyvät kirjat myös automaattisesti laitteeseen.
Itse pidän tästä laitteesta kovasti ja se on aina reissussa mukana. Mies taas lukee padilta. Makuasioita.
Nykyisin muuten turvatarkistuksessa hauavat tuon laitteen läppärin kanssa samaan laatikkoon. Sitä ei siis kannata unohtaa reppuun, koska aiheuttaa vaan turhaa sähläystä.
[…] Elisa Kirjan lukulaite – 10 000 kirjaa taskussa […]
Mulla on ollut lukulaite pitkään harkinnassa, mutta koska haluaisin lukea myös suomenkielistä sisältöä, en ole ostanut Kindleä, koska en oo jaksanut selvitellä miten kirjastojen e-kirja-aineistot siinä toimii. Reissussa luen pokkareita tai miki-kirjoja, jotka voin jättää hotellin kirjahyllyyn muille. Käytän myös Helsinki – Vantaan kirjapistettä.
Kindle on niin koukussa Amazoniin, että siksi se ei ole ollut koskaan mulle vaihtoehto. Moni sellainen taas, joka lukee paljon vieraskielistä kirjallisuutta tykkää siitä.
Pokkareita saa eurolla kirpputoreilta ja niitä on tullut kanneltua mukana paljon ja sitten jätettyä hotelliin.
Tuo e-kirja toimii hyvin uusien kirjasarjojen kanssa. Jos jään koukkkuun johonkin, tekee mieli lukea ne kaikki putkeen. Silloin tulee osteltua niitä e-kirjoina, koska se on niin älyttömän helppoa. Niin ja olen mä löytänyt Elisasta alekirjojen joukosta plajon 2-3 eurolla luettavaa, eli ei ne tarjouskirjat pahanhintaisia ole.
Kuulostaa mielenkiintoiselta. Koska asun kaukana Suomesta, e-kirjat ovat hyva rarkaisu lukunalkaan. Tahan asti olen lukenut Elisan kirjoja isohkolta kannykaltani. Tabletti on liian painava ainakin sangyssa lukemiseen. Voikohan tuolla laitteella lukea muitakin kuin Elisan kirjoja?
Voi lukea!
Käytännössä E-kirjojen lukemiseen tarvitaan vain e-kirjojen lukuohjelman, esimerkiksi ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelma. Tuon ohjelman avulla voit myös lukea kirjoja lainatessasi e-kirjoja kirjastosta.
E-kirjoihin siirryin minäkin jo vuosia sitten. Niin matkailun takia kuin pienimuotoisen minimalismiprojektin takia: päätin, että äärimmäisen harvinaisia tilanteita lukuunottamatta, meille ei uusia kirjoja tule, paitsi e-kirjoina. Vanhoistakin olen kirjahyllyä paljon karsinut. Muutama äärimmäisen harvinainen tilanne on silloin kuin ”pakko saada” kirjaa ei ole e-kirjana saatavilla.
Luen kirjoja enimmäkseen iPadillä – en osaa ajatella, että roudaisin iPadin, tietokoneen ja puhelimen lisäksi vielä yhtä laitetta.
Sähköäkin on sentään sen verran usein saatavilla ja sen akku kestää kyllä pitkän lennonkin, ettei siitä ole ongelmaa tullut. Äärimmäisiä tilanteita varten mukana on kuitenkin varavirtaa niin puhelimille kuin tarvittaessa iPadille.
Mulle tuli jonkinlainen kriisi, kun katselin kirjamäärää kirjahyllyssä. Päätin aikoinani, että yhtään kertaa en enää niitä muutoissa ala raahaamaan paikasta toiseen. Ihan hyvin voin elää ilman niitä paperikirjojanikin 🙂
Meillä iPad on enimmäkseen Tepolla käytössä. Siksi niitä kirjoja on itse tullut tietokoneelta eniten luettua. Tuo lukulaite osoittautui näppäräksi. Siis näppärämmäksi kuin osasin odottaa. Koska se on pieni ja kevyt, niin siksi myös helpompi kannella mukana kuin iPad, saati tietsikka. Parasta on kuitenkin se heijastelemattomuus. Tuolla voi oikeasti lukea kirjaa auringossa.
Ja yksi plussa mitä en muistanut edes tuohon juttuun laittaa on se, että vaikka tuo varastettaisiin, niin ei menisi kuin muutama kirja. Siksi sitä ei tule niin hulluna vahdattua kuin tablettia tai läppäriä.
Nuo varavirtalaitteet ovat muuten omituisia. Meillä virtapankeja on neljä ja yksi suostuu lataamaan yhtä iPhonea, toinen iPadia ja mikään niitä ei lataa Macia. Mä en jaksa pelleilä niiden kanssa, koska en koskaan muista mikä oli se, joka sopi mun kännykkän ja mikä piuha sihen piti ottaa. Poikien Samsung-laitteiden kanssa taas ei ole mitään ongelmia, joten ipanat on hiljalleen ne omineetkin itselleen.