Costa Blancan Calpe – Vain 65 km Alicantesta

by Anna | TÄMÄ MATKA

Costa Blancan Calpe. Espanjan rannikot eroavat toisistaan paljonkin, mutta yleistäen voi sanoa, että Costa Brava on talvella ja aikaisin keväällä sateisin ja kylmin, Costa del Sol lämpimin ja aurinkoisin ja Costa Blanca sitten jotakin näiden kahden väliltä.

Costa Blanca on 200 km pitkä ranta-alue Kaakkois-Espanjassa ja yksi sen mukavista pienemmistä kaupungeista on Calpe (Alicante on Costa Blancan suurin kaupunki). Costa Blancan Calpe on entinen pieni kalastajakylä ja nykyisin noin 13 000 asukkaan koti.

Kaupunki oli juuri sopiva yhden yön pysähdyksellle maaliskuulla. Jos täällä vierailisi myöhemmin keväällä ja ideana olisi viettää aikaa läheisellä luonnonsuojelualueella, niin muutama päivä lisää menisi vallan mainiosti. En ole rantaihminen, mutta Calpen rantoja kehutaan monissa kirjoituksissa hyviksi.

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe | Maamerkkinä kallio

Ensimmäinen asia minkä Calpesta näkee, on jättiläismäinen Peñón de Ifach-kallio. Gibraltaria muistuttava monoliitti jakaa rannan kahteen osaan. 332 metriä korkea niemeke näkyy pitkälle Costa Blancan eri suuntiin ja sitä kutsutaankin alueen maamerkiksi.

Tarkalleen ottaen Peñón de Ifach-kallio on aikanaan irronnut Sierra de Oltà vuoresta omaksi 50000 m2 kokoiseksi niemekkeeksi. Joku onnellinen omisti koko vuoren yksin vuoteen 1987 asti, jolloin Generalitat Valenciana hankki sen omistukseensa ja julisti luonnonpuistoksi. On ollut varmaan mahtavaa aikanaan omistaa ihan yksin vuori!

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe

Calpe

Maaliskuussa voi olla vielä hyvinkin koleaa ja sumuista

Peñón de Ifach-kallio huiputus

Alueella vierailee vuosittain jopa 100 000 kävijää. Huipulle pääsee kävellen, mutta reitti on vaikeakulkuinen loppupäästä. Sen kiipeäminen edestakaisin vie hyväkuntoiselta n. 3 tuntia. Me emme lähteneet edes yrittämään. Mitä vuorella on mahdollista nähdä, selviää seuraavasta lainauksesta:

”Reitti Ifach monoliitin huipulle alkaa informaatiokeskuksen (75 m) takaa. Tunnelille saakka polku on helppokulkuista, mutta vaikeutuu siitä eteenpäin. Kalliopohja on liukas myös kuivalla säällä. Kaiteet ja köydet helpottavat etenemistä pahimmissa paikoissa.

Ennen tunnelia on kaksi näköalapaikkaa, joilta avautuvat merelliset maisemat Altean lahteen, Helada-vuoristoon, Benidormin saareen, Villajoyosaan, Alicanteen ja Santa Polan niemeen (etelä), Aitana-, Cometa-, Oltà-, Mascarat- ja Toix -vuorille (länsi), Montgó-vuorelle ja Morairan niemeen (pohjoinen) sekä Ibizalle, jos sää on selkeä (itä). Alapuolella näet Calpen sekä sen sataman ja uimarannat.

30 metriä pitkä tunneli johtaa Ifachin länsipuolelta sen itäpuolelle. Kun polku haarautuu, lähde oikealle, jos haluat kallion laelle, josta näkymät ulottuvat kirkkaalla säällä Alicanteen asti. Pysyttele vasemmalla jos haluat käydä Ifachin itäisellä ulokkeella. Ulokkeen kärkeen on matkaa viitisen minuuttia. Morairan takana näet San Antonion niemen”.  Lähde – http://www.topwalks.net/fi/ifach/ifach.htm

Kuva iStock

Costa Blancan Calpe | Rantoja ja poukamia

Calpen edessä on 11 kilometriä rantaviivaa. Täältä löytyy niin kallioisia merenrantapoukamia, kuin hiekkarantoja. Yhteensä rantoja ja poukamia on 14 kappaletta. 

Me vierailimme Calpessa maaliskuussa, jolloin rantakelit eivät ihan vielä olleet kohdallaan. Jonkinlaisen käsityksen rannoista kuitenkin sai.

Arenal Bol -ranta on suurin ja vilkkain ranta. Palmuja on siellä täällä ja rantapromenadilta saa kaiken tarvitsemansa. Tällä rannalla tuli kahviteltua aamuisin.

La Fossa (tai Levante) Beach on toinen pääranta ja siltä on upeat näkymät kalliolle. Puerto Blancon -ranta on venesataman pohjoispäässä ja se on todella pieni, vain noin 100 metrin pituinen ranta. Cantal-Roigin uimaranta taas on paras vaihtoehto iltakävelylle, sillä täältä voit päivän päätteeksi katsella kalastusaluksien saapumista takaisin satamaan.

Costa Blancan Calpe

Calpe

Costa Blancan Calpe | Vanhakaupunki

Calpen vanhakaupunki on pikkuinen ja sympaattinen. Sitä ympäröi muuri, joka rakennettiin alun perin suojelemaan kylää merirosvojen hyökkäyksiltä. Vanhakaupunki sijaitsee kaupungin yläosassa ja siellä on roomalaisten kylpylän rauniot, muutama museo, sekä nykyaikainen amfiteatteri erilaisia näytöksiä varten.

Vanhakaupunki löytyy, kun rannan suuntaista katua kiivetään mukulakivikatua ylöspäin. Bongasimme myös upeat portaat, jotka oli jaksettu väkertää pienistä kivistä. Kelpasi kiivetä tätä ”punaista mattoa” ylöspäin.

Costa Blancan Calpe

Costa Blancan Calpe | Ravintolat

Calpessa on ravintoloita joka lähtöön. Huomasin, että kaupungissä oli belgialainen simpukkaravintola, libanonilaisia ravintoloita useampia, ”itämaisia” mättöpaikkoja ja lukemattomia intialaisia curry-paikkoja, pursiseuran hieno ravintola ja monia muita. Paikassa lomailee paljon saksalaisia, joten myös hapankaalia löytyy. Rannan paremmat ravintolat ovat Ifachilta-kalliolta katsoen oikealla puolella.

Sellainen varoitus joka pätee kaikissa turistikaupungeissa, että kesäisin alueelle ilmestyy paljon telttaravintoloita, eli väliaikaisia sesonkiravintoloita. Niissä myytävät äyriäiset eivät ole paikallisia, vaan tulevat mistä tulevat, suurin osa kai Vietnamista. Calpessa on oma satama, missä kalaa tukkukaupataan, joten olisi hulluutta syödä muualta rahdattua kalaa täällä. Tukkukaupan vilskeestä on video alla.

Calpe

Calpe

Koska Calpe on niin lähellä Alicantea, tässä vielä linkki Alicantesta kertovaan postaukseen.

https://www.tamamatka.fi/alicanten-kokemuksia-vinkkeja-vuosien-varsilta/

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment