Katariinan meripuisto Kotkassa – Merta, mietiskelyä ja maisemia

by Anna

Katariinan meripuisto – Merellinen kansanpuisto

Katariinan meripuisto. Kuka tietää kuinka monta puistoa Kotkassa on? Niitä on monta! Hieman laskutavasta riippuen ainakin 10 kappaletta. Jotkut saavat vielä muutaman lisää. Itsestäni kaunein, eli Sapokan vesipuisto tuli jo esiteltyä, ja nyt on vuorossa minusta mielenkiintoisin, eli Katariinan meripuisto.

Kotkan-Haminan seudun pressimatka 29.-30.9.2020, Pressimatka Loviisaan ja Kotkaan 24.-25.5.2021

Olen vieraillut Katariinan meripuistossa kahdesti. Syyskuussa 2020 ja toukokuulla 2021. Syksyllä hieman sateinen ja synkähkö ilma korosti uljaita merimaisemia ja pureva tuuli muistutti siitä, että nyt ollaan Suomenlahden pohjoisrannikolla. Toukokuun iltapäivän auringossa taas Katariinan meripuisto oli hehkeimmillään ja lämpö helli puistossa kulkijaa. Vielä kun pääsisin katsomaan, miltä paikka näyttää helmikuun auringossa lumipeitteisenä.

Kotkan puistot
Katariinan_meripuisto1
Wikimedia Commons
Kotkan puistot
Untitled
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto

Katariinan meripuisto on entinen säiliökenttä

Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Katariinan meripuisto on yli 20 hehtaarin kokoinen alue. Se on entinen öljy-yhtiöiden säiliökenttä, jossa oli laajimmillaan 56 säiliötä öljylle ja bensiinille. Alueen nestesatamatoiminta päättyi vuonna 2000, jonka jälkeen kenttä puhdistettiin öljy-yhtiöiden toimesta ja puistoa päästiin rakentamaan. Katariinan meripuiston laajuudesta johtuen puiston rakentaminen jatkuu edelleen.

Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto

Katariinan meripuisto on loistava piknik paikka

Katariinan meripuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja retkipäivän viettoon, sillä puistossa on mm. Suomen suurin piknikpöytä. Pienempiäkin graniittisia pöytäryhmiä tulipaikkoineen löytyy rannalta useita. Kulkureittien vieressä on paljon penkkejä ja kallioiden suojista suuria lavereita, jollaiselle kuvittelin itseni heti loikoilemaan lämpimänä kesäpäivänä. Osa kävelyteistä ja alueista on sorapintaisia, mutta kivetyksiä, laatoituksia ja erilaisia puupintoja lisätään jatkuvasti helpottamaan esim. pyörätuolilla liikkumista.

Kotkan puistot
Katariinan meripuisto
Katariinan_meripuisto_aurinkotuolit
Wikimedia Commons
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto

Mietiskelylabyrintti ja majakoiden kivat pienoismallit

Katariinan meripuistosta löytyy myös Suomessa melko harvinainen mietiskelylabyrintti, jonka kävelymatka reunalta keskelle ja takaisin on 1050 metriä. Malli on ranskalaisen keskiaikaisen Chartresin katedraalin kuuluisaa lattialabyrinttia mukaileva. Taputtamalla käsiäsi yhteen keskipisteessä voit kokeilla kaikuuko labyrintti. Minulle kerrottiin, että ongelmat ratkeavat, jos malttaa kiertää koko labyrintin. Valitettavasti kummallakaan reissulla ei ole ollut aikaa testata, toimisiko tuo ongelmanratkaisukeino.

Katariinan meripuistossa on myös Muumi-aiheinen leikkipuisto ja pienoismalleja Itäisen Suomenlahden majakoista Porkkalanniemeltä Seiskarin saareen. Valaistut majakat ovat kotkalaisen Mikko Taskisen valmistamia.

Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto

Ankkuriluoto on virallinen tuhkansirottelupaikka

Katariinan meripuiston eteläkärjestä löytyy Ankkuriluoto, joka on virallinen tuhkansirottelupaikka. Noin sadan vainajan tuhka lähtee täältä vuosittain matkalle maailman meriin ja etenkin jouluisin pieni aukio täytyy kynttilöistä. Paikkaa vartioi 1800-luvulta olevan ankkuri.

Paikka tuhkansirotteluun on erittäin hyvin valittu, sillä samoissa vesissä sijaitsee Skandinavian ja Baltian alueen merkittävin hylkykeskittymä. Ruotsinsalmen taisteluihin liittyvä hylkyjä ja alusten jäänteitä lienee Ruotsinsalmen merialueella ja sen tuntumassa arviolta 45–60. Ruotsinsalmen meritaistelualueella oleva 1700-luvun hylkykeskittymä onkin lajissaan maailman suurimpia.

Kaikkiaan Ruotsinsalmen taisteluihin liittyviä hylkyjä on toistaiseksi löydetty kaksikymmentä. Neljä näistä aluksista on havaittu vasta vuoden 2019 aikana. Meren pohjaan on vajonnut alusten lisäksi aikanaan vähintään 10 000 sotilasta ja upseeria, jotka kuolivat Ruotsin ja Venäjän kahinoissa vuosien 1789-1790 välillä.

Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto
Katariinan meripuisto

Merikeskus Vellamo – Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely

Merikeskus Vellamossa avautui kesäkuussa 2020 Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely, joka kertoo Ruotsinsalmen meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttely liittyy Katariinan meripuistoon olennaisesti, sillä Ruotsin ja Venäjän suurimmat meritaistelut käytiin juuri tämän puiston edessä olevalla merialueella. Minua kiehtoi henkilökohtaisesti juuri tämä yhteys ja siksi tästä puistosta tuli minulle se mielenkiintoisin. Olen vahvasti sitä mieltä, että jotta voisin ymmärtää nykyisyyttä, tulee minun tuntea myös historia.

Kun Venäjän Katariina Suuri oli menettänyt lähes koko sotalaivastonsa Ruotsinsalmen toisessa taistelussa vuonna 1790, hän päätti aloittaa strategisesti tärkeän Kymijoen suun alueen vahvistamisen. Alueelle alettiin rakentamaan Ruotsinsalmen – Kyminlinnan kaksoislinnoitusta, jonka seurauksena varsinkin Kotkansaarelle sijoittui asutusta. Moni ei ehkäpä tiedä, mutta nykyisen Kotkan kaupungin keskusta sijaitsee saarella, Kotkansaarella. Venäläisten rakentama Fort Katarina oli Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoitus. Se sijaitsee Kotkansaaren eteläosassa Katariinanniemellä ja tämä linnoitusalue on nykyisin osa Katariinan meripuistoa.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely 9.6.2020-17.1.2027. Näyttely on monivuotinen ja sen ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.

Katariinan meripuisto
Tammisotilaat -tilateos, joka kuvaa heinäkuussa vuonna 1790 käytyä Ruotsinsalmen toista meritaistelua.
Tammisotilaat katsovat suuntaan, johon sotalaivoja aikoinaan upotettiin taistelussa. Sotilaat on tehty vuosina 1789–90 upotettujen sotalaivojen rakennusmateriaalista eli massiivitammesta. 
Katariinan meripuisto
Kohtalona Ruotsinsalmi
Kohtalona Ruotsinsalmi
Kohtalona Ruotsinsalmi
Kohtalona Ruotsinsalmi

Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely on todella hieno ja vain osa Merikeskus Vellamon upeaa tarjontaa. Vellamosta löytyvät Suomen merimuseon upea perusnäyttely, Kymenlaakson museon Tahdon!-häänäyttely ja Karhulan lasitehtaan Lasia kaikille -näyttely. Merivartiomuseo tiloissa esitellään merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti ja suuressa venehallissa on esillä mm. Tove Janssonin Victoria-alus, jolla hän kulki kesäpaikkaansa Klovharuun lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

Katariinan meripuistosta voi ulkoilureittejä pitkin kävellä Mansikkalahden ja Meriniemen kautta Sapokkaan ja Sapokan vesipuistoon.

Kotkan puistoista, sekä Katariinan meripuistosta on kirjoitettu hyvä artikkeli myös Meriharakka -blogiin.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

5 comments

Pirkko / Meriharakka 26 kesäkuun, 2021 - 3:13 pm

Kiitos linkkauksesta Anna! Pysähdyin jutussasi kohtaan, jossa kerrotaan noiden pienoismajakoiden olevan valaistujakin. Sitä ei tietenkään aurinkoisena kevät/kesäpäivänä huomannutkaan. Hmm … pitäisiköhän palata tänne vaikka jonain elokuun iltana?

Reply
Stockforsin Pakkausmuseo - Mökillinen mennyttä - TÄMÄ MATKA 6 marraskuun, 2020 - 11:00 am

[…] myös majoitus- ja juhlakäyttöön soveltuva kartano, eli Patruunantalo. Pyhtää sopii hyvin vierailukohteeksi esim. Kotkan […]

Reply
Suomen Puuvenekeskus Kotkassa ja upea Blue Marlin - TÄMÄ MATKA 25 lokakuun, 2020 - 4:35 pm

[…] Puuvenekeskus sijaitsee Kotkan Merikeskus Vellamon naapurissa. Puuvenekeskuksen kaarevakattoinen ja kuparipäällysteinen veistämörakennus on todella […]

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 18 lokakuun, 2020 - 7:57 pm

Näyttää syksy antaneen Katariinan meripuistossa puille kauniin värin. Tuo labyrintti kuulostaa kiinnostavalta. Me olimme taannoin Budapestissa Budan linnan alla olevassa labyrintissa ja se oli hauska kokemus! Myös nuo pienoismallit noista majakoista kuulostavat varsin kiinnostavilta.

Reply
Anna 21 lokakuun, 2020 - 9:28 am

Kiitos Mikko

Heh, mä olen ollut kans siellä Budan alla olevassa labyrintissa.Oli ihana pelastus kuumana päivänä. Tämä oli sellainen maanpäälle tehty pyöreä labyrintti, mitä pitää kävellä aina tiettyyn suuntaan ja tehdä käännös jne.

Reply

Leave a Comment