Katariinan meripuisto – Merellinen kansanpuisto
Katariinan meripuisto. Kuka tietää kuinka monta puistoa Kotkassa on? Niitä on monta! Hieman laskutavasta riippuen ainakin 10 kappaletta. Jotkut saavat vielä muutaman lisää. Itsestäni kaunein, eli Sapokan vesipuisto tuli jo esiteltyä, ja nyt on vuorossa minusta mielenkiintoisin, eli Katariinan meripuisto.
Kotkan-Haminan seudun pressimatka 29.-30.9.2020
Vierailin Katariinan meripuistossa syyskuun lopulla vuonna 2020. Hieman sateinen ja synkähkö ilma korosti uljaita merimaisemia ja pureva tuuli muistutti siitä, että nyt ollaan Suomenlahden pohjoisrannikolla. Liikkeellä oli lähinnä lenkkeilijöitä, mutta voin hyvin kuvitella kuinka kaunis paikka Katariinan meripuisto on kesäiltana auringon laskiessa tai kevätauringossa lumipeitteisenä.


Katariinan meripuisto on entinen säiliökenttä
Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Katariinan meripuisto on yli 20 hehtaarin kokoinen alue. Se on entinen öljy-yhtiöiden säiliökenttä, jossa oli laajimmillaan 56 säiliötä öljylle ja bensiinille. Alueen nestesatamatoiminta päättyi vuonna 2000, jonka jälkeen kenttä puhdistettiin öljy-yhtiöiden toimesta ja puistoa päästiin rakentamaan. Katariinan meripuiston laajuudesta johtuen puiston rakentaminen jatkuu edelleen.
Katariinan meripuisto on loistava piknik paikka
Katariinan meripuisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet ulkoiluun ja retkipäivän viettoon, sillä puistossa on mm. Suomen suurin piknikpöytä. Pienempiäkin graniittisia pöytäryhmiä tulipaikkoineen löytyy rannalta useita. Kulkureittien vieressä on paljon penkkejä ja kallioiden suojista suuria lavereita, jollaiselle kuvittelin itseni heti loikoilemaan lämpimänä kesäpäivänä. Osa kävelyteistä ja alueista on sorapintaisia, mutta kivetyksiä, laatoituksia ja erilaisia puupintoja lisätään jatkuvasti helpottamaan esim. pyörätuolilla liikkumista.
Katariinan meripuistosta löytyy myös Suomessa melko harvinainen mietiskelylabyrintti, jonka kävelymatka reunalta keskelle ja takaisin on 1050 metriä. Malli on ranskalaisen keskiaikaisen Chartresin katedraalin kuuluisaa lattialabyrinttia mukaileva. Minulle kerrottiin, että ongelmat ratkeavat, jos malttaa kiertää koko labyrintin. Valitettavasti tällä reissulla ei ollut aikaa testata, toimisiko tuo ongelmanratkaisukeino.





Ankkuriluoto on virallinen tuhkansirottelupaikka
Katariinan meripuiston eteläkärjestä löytyy Ankkuriluoto, joka on virallinen tuhkansirottelupaikka. Noin sadan vainajan tuhka lähtee täältä vuosittain matkalle maailman meriin ja etenkin jouluisin pieni aukio täytyy kynttilöistä. Paikkaa vartioi 1800-luvulta olevan ankkuri.
Paikka tuhkansirotteluun on erittäin hyvin valittu, sillä samoissa vesissä sijaitsee Skandinavian ja Baltian alueen merkittävin hylkykeskittymä. Meren pohjaan on vajonnut alusten lisäksi aikanaan vähintään 10 000 sotilasta ja upseeria, jotka kuolivat Ruotsin ja Venäjän kahinoissa vuosien 1789-1790 välillä.
Merikeskus Vellamo – Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely
Merikeskus Vellamossa avautui kesäkuussa 2020 Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely, joka kertoo Ruotsinsalmen meritaistelusta ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttely liittyy Katariinan meripuistoon olennaisesti, sillä Ruotsin ja Venäjän suurimmat meritaistelut käytiin juuri tämän puiston edessä olevalla merialueella. Minua kiehtoi henkilökohtaisesti juuri tämä yhteys ja siksi tästä puistosta tuli minulle se mielenkiintoisin. Olen vahvasti sitä mieltä, että jotta voisin ymmärtää nykyisyyttä, tulee minun tuntea myös historia.
Kun Venäjän Katariina Suuri oli menettänyt lähes koko sotalaivastonsa Ruotsinsalmen toisessa taistelussa vuonna 1790, hän päätti aloittaa strategisesti tärkeän Kymijoen suun alueen vahvistamisen. Alueelle alettiin rakentamaan Ruotsinsalmen – Kyminlinnan kaksoislinnoitusta, jonka seurauksena varsinkin Kotkansaarelle sijoittui asutusta. Moni ei ehkäpä tiedä, mutta nykyisen Kotkan kaupungin keskusta sijaitsee saarella, Kotkansaarella. Venäläisten rakentama Fort Katarina oli Ruotsinsalmen merilinnoituksen päälinnoitus. Se sijaitsee Kotkansaaren eteläosassa Katariinanniemellä ja tämä linnoitusalue on nykyisin osa Katariinan meripuistoa.

Tammisotilaat katsovat suuntaan, johon sotalaivoja aikoinaan upotettiin taistelussa. Sotilaat on tehty vuosina 1789–90 upotettujen sotalaivojen rakennusmateriaalista eli massiivitammesta.


Kohtalona Ruotsinsalmi -suurnäyttely on todella hieno ja vain osa Merikeskus Vellamon upeaa tarjontaa. Vellamosta löytyvät Suomen merimuseon upea perusnäyttely, Kymenlaakson museon Tahdon!-häänäyttely ja Karhulan lasitehtaan Lasia kaikille -näyttely. Merivartiomuseo tiloissa esitellään merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti ja suuressa venehallissa on esillä mm. Tove Janssonin Victoria-alus, jolla hän kulki kesäpaikkaansa Klovharuun lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.
Katariinan meripuistosta voi ulkoilureittejä pitkin kävellä Mansikkalahden ja Meriniemen kautta Sapokkaan ja Sapokan vesipuistoon.
4 comments
[…] myös majoitus- ja juhlakäyttöön soveltuva kartano, eli Patruunantalo. Pyhtää sopii hyvin vierailukohteeksi esim. Kotkan […]
[…] Puuvenekeskus sijaitsee Kotkan Merikeskus Vellamon naapurissa. Puuvenekeskuksen kaarevakattoinen ja kuparipäällysteinen veistämörakennus on todella […]
Näyttää syksy antaneen Katariinan meripuistossa puille kauniin värin. Tuo labyrintti kuulostaa kiinnostavalta. Me olimme taannoin Budapestissa Budan linnan alla olevassa labyrintissa ja se oli hauska kokemus! Myös nuo pienoismallit noista majakoista kuulostavat varsin kiinnostavilta.
Kiitos Mikko
Heh, mä olen ollut kans siellä Budan alla olevassa labyrintissa.Oli ihana pelastus kuumana päivänä. Tämä oli sellainen maanpäälle tehty pyöreä labyrintti, mitä pitää kävellä aina tiettyyn suuntaan ja tehdä käännös jne.