Yhteistyössä Espanjan turistitoimisto. Sijoittakaamme ensin San Sebastian kartalle. Kulinaarikaupunki San Sebastian sijaitsee Baskimaalla Biskajanlahden rannikolla. Helpommin määriteltynä Espanjan pohjoisrannikolla Atlantin rannalla. Kaupungin nimi on Baskin kielellä Donostia. Se saattaa sekoittaa hieman, joten nimi kannattaa painaa mieleen. Donostia – San Sebastian.
Baskimaa muodostuu 7 eri alueesta Ranskassa ja Espanjassa. Espanjan puolella suurimmat baskikaupungit ovat Bilbao ja Vitoria, Ranskassa Bayonne ja Biarritz. Ranskan raja on vain 30 km päässä San Sebastianista.
Baskimaa on jotakin ihan muuta kuin Andalusia tai Aurikorannikko Alicanten suunnalla. Maisemasta tulee itselläni lähinnä mieleen Itävalta. Espanjan ja Ranskan rajaseudulla kohoava Pyreneiden vuoristoketju kulkee Atlantin valtamereltä Välimerelle ja Pyreneiden matalat huiput, joita ei vielä vuoriksi voi kutsua, hallitsevatkin horisonttia monessa paikassa.
San Sebastian on 200.000 asukkaan kaupunki, joka on rakennettu laguunimaisen lahden rannalle. Jos majoitut kaupungissa, pyri ottamaan majoituspaikka vanhasta kaupungista. Vanhakaupunki, eli Parte Vieja on ollut San Sebastianin perinteinen keskusta tuhannen vuoden ajan. Jos etsit rantaa, niitä on San Sebastianissa kaksin kappalein. La Concha on auringonpalvojille ja lenkkeilijöille, Zurriola taas surffareille.
San Sebastian – Espanjan ruokapääkaupunki
Vaikka San Sebastian onkin vanha rantakaupunki, jonka arkkitehtuuria ja kauneutta ylistetään paljon, on kaupunki myös mieletön kulinaarikaupunki. Väitetään, että San Sebastianista löytyy asukkaita kohden eniten Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita maailmassa. Peräti 9 kappaletta, joista 3 on 3*** Michelin-tähden ravintolaa. Baskimaalla Michelin-tähdittämiä ravintoloita, joissa voidaan nauttia baskikokkien ruokaa, on peräti 19 kappaletta. Voit katsastaa alueen tarjontaa täältä.
Eikä siinä vielä kaikki. Baskimaa on yksi maailman merkittävimpiä ruoka-alueita. Alue on tunnettu kaikkialla monipuolisesta ruokakulttuurista, viineistä ja laadukkaista ravintoloista. Tämä osa Espanjaa on herkuttelijoiden mekka, missä huonoa ruokaa yksinkertaisesti ei sallita. Merenrannalla herkuttelet kalalla ja äyriäisillä. Ylhällä vuoristossa taas possulla, ihanilla juustoilla ja upeilla pihveillä.
Jos kulinarismi on lähellä sydäntäsi uskon, että tarvitset ruokamatkan San Sebastianiin.
Pintxos
Tapaksia kutsutaan Baskimaalla nimellä pintxos tai pinchos. Ne ovat verrattavissa tapaksiin, joita tarjoillaan muualla Espanjassa. Pintxot tarjoillaan tapaksista poiketen usein leivän päältä. Monessa paikassa ruokalistat ovat myös englanniksi, mutta tyypillisiä Pintxoja ovat mm. Pimientos de Padrón – paahdettua vihreää chilipaprikaa, Tortilla de patatas – perunatäytteinen munakas, Ensaladilla rusa – perunasalaatti tonnikalan ja kananmunan kera sekä Boquerones – sardellit joko viinietikassa tai friteerattuina. Kannattaa kiinnittää Foie Gras-leivän hintaan huomiota. 2,80€ ! Se on tuo vaatimattoman näköinen leipä vasemmassa alakulmassa, mutta katsokaa hanhenmaksan paksuutta.
Toinen ehdottomasti kokeiltava Pintxo on oliiviöljyyn säilötty tonnikalan rintapala, joka syödään sardiinin ja miedon pepperonin kera. Makuyhdistelmä on jotain aivan taivaallista. Jos tätä herkkua koskaan tulee eteen, vannon, että nuolette lautaset.
Txakoli
Espanjan Baskimaan viinierikoisuus on Txakoli. Se on kuiva, pirskahteleva ja hapokas valkoviini. Tapoihin kuuluu, että viiniä kaadetaan laseihin nostamalla pulloa yhä korkeammalle ja korkeammalle. Tapa on erittäin näyttävä. Viinipulloissa on suulake, joka auttaa myös osumaan lasiin. Tosin jopa Michelin-ravintoloissa kaato meni ajoittain ohi, joten pelasta kännykkäsi hyvissä ajoin viinilasin vierestä.
Siideri
Pohjois-Espanjan oma siideri on ehkäpä yksi parhaimmista mitä olen maistanut. Sen voimakas maku on limusiidereihin tottuneille tyrmäävä. Tätäkin juomaa kaadetaan lasiin korkealta ja kovaa. Lasia ei koskaan täytetä täyteen, vaan muutama sentti riittää.
Toinen tapa on annostella siideriä lasiin suoraan tankista. Se näyttää helpolta, mutta on melkoisen vaikeaa suorittaa ilman kastuneita sormia ja ranteita. Ehdottomasti kuitenkin kokeilemisen arvoinen kokemus.
Suurimmat San Sebastianin siideritiloista sijaitsevat Astigarragassa vajaan kymmenen kilometrin ajomatkan päässä kaupungista. Tässä paikassa illallinen maksoi 29 euroa ja sisältäen kalan, lihan, juustojen, makkaroiden ja pähkinöiden lisäksi niin paljon siideriä, kuin jaksoi juoda.
Michelin-ravintolat
Arzak 3***Michelin
Arzak on, kuten monet Michelin-ravintolat ulkopuolelta hyvin vaatimattoman näköinen. Ravintolalla on kuitenkin ollut vuodesta 1989 lähtien kolme Michelin-tähteä. Arzakin nosti 1980-luvulla maailmanmaineeseen Paul Bocusesta inspiroitunut Juan Mari Arzak. Tätä työtä jatkaa nyt maailman parhaaksi naiskokiksi vuonna 2013 valittu tytär Elena Arzak.
Arzak on yllättävän rento ravintola. Me nautimme lounaan kokinpöydässä, joka sijaitsee keittiössä. Saimme siis seurata keittiön työskentelyä koko kiireisen lounaan ajan. Tätä pöytää ei voi varata. Siihen pääsee istumaan vain, mikäli keittiö ei tarvitse pöytää omaan työskentelyynsä. Kyse on siis todellisesta VIP-pöydästä. Edellinen pöydässä istunut vieras oli ollut Bruce Springsteen.
Huolimatta rentoudesta, Elena haluaa kontrolloida ravintolan ruokakuvia. Kunnioitan hänen toivettaan ja en julkaise annoksista kännykkäkuviani.
10 lajin maistelumenu maksaa 199 euroa ilman juomia. Kotisivulle pääset tästä Arzak.
Mirador de Ulia 1*Michelin
Rubén Trincado sai ensimmäinen Michelin-tähtensä vuonna 2010. Hän on kolmannen sukupolven kokki ravintolassa, joka ruokansa lisäksi tarjoaa kaupungin parhaimman näköalan. Maisema alkaa Zurriola rannalta ja kirkkaina päivinä ravintolan terassilta näkee koko Guipuzcoan rannikon ja Getarian niemimaan.
10 ruokalajin maistelumenu maksaa 99 euroa ilman juomia. Kotisivuille pääset tästä Mirador de Ulia
San Sebastian
San Sebastianin kesät ovat kyllä lämpimiä, mutta eivät liian kuumia, koska Atlanti vilvoittaa pahimpia helteitä. Alueelle on hyvin tyypillistä jonkinasteinen pilvisyys ja kaupunki onkin yksi Espanjan sateisimmista. Vierailumme aikana toukokuussa satoi jokainen päivä ja lämpötila oli noin +15 C.
Perille pääsee joko lentäen Biarritziin tai Bilbaoon. Finnair lentää Madridin kautta Bilbaoon, sekä suoraan Biarritziin. Me lensimme Lufthansalla Münchenin kautta Bilbaoon.
Auton vuokraus on ehkäpä joustavin tapa liikkua. Julkinen liikenne toimii hyvin kaupunkien välillä – ei kuitenkaan maaseudulla.
Miksi juuri nyt? Wrocławin ohella San Sebastian on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2016.
Yhteistyössä Espanjan turistitoimisto

Toimme San Sebastianista Paleta Ibericon Suomeen. Vieläkin naurattaa Finnairin Check-in henkilöstön reaktio, heidän nähdessä kuljetuslaatikon: Ei kai se ole ase?! No olisihan tuolla voinut kivikaudella jonkun tappaa.
50 comments
[…] San Sebastian, ruokamatka Espanjan ruokapääkaupunkiin […]
[…] Riekko on Lapin tunturikoivikoissa ja jängillä yleinen riistalintu , mutta silti harvinaista herkkua pohjoisessakin.Vuotuiset saalismäärät vaihtelevat rajusti 5 000 – 105 000 yksilön välillä. Pyynti tapahtuu yleensä seisovalla tai karkottavalla koiralla. Riekkoa voi pyytää ilman koiraa myös haulikon kanssa kulkien. Utsjoen, Inarin ja Enontekiön alueilla paikalliset asukkaat saavat pyytää riekkoja myös linnun kulkureitille asetettavin ansalangoin. Jestas miten hyvää lihaa. Nyt jäivät San Sebastianin kyyhkyset kakkoseksi. […]
[…] Kävimme kiertelemässä Madridin kaunista ympäristöä yöpyen vanhoissa linnoissa ja tutkien erityisesti Espanjan kuuluisinta viinialuetta La Riojaa. Teimme myös ruokamatkan Bilbaoon ja San Sebastianiin. […]
[…] käsilaukkuani en ole vieläkään unohtanut. Madridin ympäristö taas on jäänyt hieman Pohjois-Espanjan jalkoihin. San Sebastianin järisyttävän ruokamatkan jälkeen koko alue tuntuu hieman […]
Olipa kattava postaus. Mä en ole jotenkin tajunnutkaan, että Biarritz ja Bilbao noinkin lähekkäin sijaitsevat. Nuo siideritankki kuvat jäivätkin mieleen jo Instagramista. Veikkaan, että tuo siideri voisi olla munkin makuun, sillä Suomen ylimakeita siidereitä en kykene juomaan (paitsi mustikka- ja puolukkasiidereitä joiltain pienpanimoilta!).
Tuo siideripaikka oli kyllä ihan ehdoton vierailukohde. En ole koskaan aikaisemmin sellaisessa vieraillut, vaikka viini- ja shamppanjatiloja onkin tullut kierreltyä. Siideri oli aivan ihanaa! Voi kun sellaista saisi Suomestakin, eikä mitään esanssilitkuja.
Teillä on oltut selvästi huikea ruokamatka. Omani ei ollut ihan niin onnistunut: ensimmäisen illan jälkeen (kun olimme ensin Barcelonasta matkstaneet junalla 8 tuntia) kärsin kolme päivää elämäni pahimmasta vatsataudista ensin hotellissa, sitten minut kärrättiin jo pyörätuolilla sairaalaan tiputukseen. Kolme päivää sitten seuraavaksi sairaalassa. Mutta täytyy sanoa, että oli siellä sairaalassakin muuten tosi hyvää ruokaa – sen jälkeen kun pystyi jo syömäänkin. (Tautini johtui muuten todennäköisimmin Barcelonassa nautituista simpukoista, josta me molemma mieheni kanssa saatii jokin virus… sen jälkeen en kauhean innokkaasti ole syönyt enää simpukoita :/.)
Viime syksynä Pohjois-Espanjaa ruli kierrettyä enemmänkin ja mm. juotua Asturiasin kuuluisaa siideriä. Eikä koko syksynä, vaikka tehtiin useampikin reissu ohjoiseen, satanut pisaran pisaraa – vaikka kaikki aina varoittelivat, että siellä sitten sataa…
Voi kurjuus. Ruokamyrkytys on aina erittäin ärsyttävä ja pilaa monta päivää reissusta. Itse sain nyt ruokamyrkytyksen mitä ilmeisemmin Lufthansan lentokoneruuasta palatessa. Meni kyllä kaksi päivää ihan hirvittävässä olotilassa.
Teillä on ollut tosi hyvä tuuri ilmojen suhteen. Meillä satoi joka päivä, mutta onneksi oli myös kirkkaita hetkiä.
Kyseessä on siis huikea kulinaristin paratiisi! Mutta on pakko todeta että hanhenmaksa on niin epäeettisesti tuotettu ruokalaji, että ilmaisisin paheksuntani varmaankin ihan ääneen ravintolassa ollessani. Hanhien pakkosyöttö vain ihmisten herkun takia on suorastaan vastenmielistä.
Tuo vinkki vanhaan kaupunkiin majoittumisesta pätee lähes kaikkiin kaupunkeihin joista sellainen löytyy. Vanhat kaupungit ovat kauniita ja usein uudempaa puolta rauhallisempia, ja niiden hotelleissa on karismaa joka uusista hotelleista puuttuu.
Maisemat ovat näemmä myös upeita!
Juuri näin. Kulinaristin paratiisi.
Hanhenmaksa on epäeettinen meidän silmissä ja tässä ruokakulttuurissa. Tuolla asiasta ollaan täysin toista mieltä. En ehkä lähtisi asiasta numeroa tekemään, sillä tuolla suhtaudutaan ruokaan suurella intohimolla ; – )
Vanha kaupunki on yleisesti aina se oikea paikka majoittumiseen. Joskus auton saaminen parkkiin on vain kovin hankalaa.
Hulppeat maisemat ja hyvää ruokaa..ketäpä ei sellainen reissu kiinnostaisi. Täytyy painaa San Sebastian mieleen.
Kyllä! Jos vain matkan varrelle osuu, niin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.
Foie gras – siihen en kyllä koske tikullakaan. Eikös tuo nurkka ole tunnettu siitä, että sikäläiset saalistavat verkoilla pikkutipuja, jotka päätyvät jopa ravintoloihin? Erityisesti uhanalaista peltosirkkua pidetään herkkuna ja pyydystetään laittomasti. Se on ehkä ainoa syy, miksi haluaisin päästä kokin tuoliin ravintolan keittiössä. Tuleekohan musta kohta vekaani.
Pikkulintuja ei tullut lautaselle, mutta kyyhkystä kylläkin. Se oli hyvää, mutta tietenkin hieman mietitytti, että onko tämä nyt kyyhkystä vai pulua : )
Allekirjoitan aivan täysin, että Baskimaa on ihan mahtava ruokakohde ja sinne pitää lähteä tyhjällä vatsalla. Tietysti hyvä juttu on se, että syöminen on monissa paikoissa halpaa kuin saippua 😀
Me oltiin San Sebastianissa meidän paikallisen kaverin kanssa (tuliin Bilbaosta päiväksi) ja vitsi miten me nautittiin. SS on vähän kalliimpi kuin Bilbao, mutta eipä tuo esim Suomen hintoihin tottuneelle paljoa haittaa. Käytiin muuten tuossa ravintolassa, missä on noita paistettuja juustokakkuja tarjolla (kuva missa mies kaataa siideriä ja etualalla herneenpalkoja?). Hauskaa Unkarin reissua!!
Eipä tosiaan ole kovin kallista tuolla herkutella. Sydän itkee verta, kun nyt Suomessa katsoo ravintoloiden hintoja ja sitä mitä sillä rahalla saa : /
Se juustokakku oli aivan älyttömän hyvää. En ymmärrä miten he saavat siitä niin kuohkeaa. Ensin suhtauduin hieman epäilevästi ravintolaan, jonka erikoisuus on….Hymmm… Juustokakku, mutta kaikki muukin ruoka siellä oli hyvää, eli kannatti mennä.
San Sebastianissa olen käynyt kerran, tosin monen monta vuotta sitten. Silloin kipusin tuolle samalle kukkulalle, upeat ovat maisemat. Tuolloin oma ruokapuoli taisi olla budjettireilaajan patonkiaterioita, ensi kerralla saattaisin jopa harkita edes yhtä Michelin-ravintolaa. Olin muuten aika lähellä jo Baskimaata muutama viikko sitten, mutta tällä kertaa ei aika riittänyt sekä Galiciaan että Baskimaahan. Yksi kerrallaan!
Ei ne Michelin ravintolat minusta kalliita kaikki ole. Juomat tuo sitten siihen päälle enemmän rahanmenoa.
Tota, kaikkea ei kannata ahnehtia samalla reissulle, vaan yksi kerrallaan. Silloin paikasta saa eniten irti!
Me vielä keväällä suunniteltiin lähtevämme tänne kesällä, mutta se sitten jäi. Nyt tuli taas houkutus, voisi tänne heittää syksyllä pikku kierroksen.. Hmm… Ihanilta näyttävät noi pintxot. Ja edullisilta! Kaipa sitä olisi Michelin-ravintoloitakin kokeiltava, vaikka ruokagurupoikaystävä juuri pari päivää sitten julisti, että on kyllästynyt piperrysravintoloihin ja illallistaa jatkossa mieluummin jossain rennoissa, keskihienoissa paikoissa. Niitä nyt on ainakin Helsingissä on onneksi tupsahdellut esiin tuon tuosta. Löytyy niitä varmasti täältäkin.
Kyllä minusta San Sebastianissa kannattaa käydä ainakin yhdessä Michelin-ravintolassa. Onhan niitä monenlaisia, eli voi valita sellaisen vähemmän hienostelevamman. Hinta-laatu kohtaa tuolla hyvin, joten sääli olisi jättää menemättä.
Toisaalta tuolla on ruokakulttuuri kyllä hyvissä käsissä kaikkialla, eli hyvää ruokaa saa jokaisessa ravintolassa jota paikalliset suosivat.
Nams nams. Tarvitsen siis visiitin San Sebastianiin. Pintxoja ollaan kyllä saatu siellä täällä, mutta ei kyllä mitään noin hyvännäköistä ja -kuuloista.
Tapaksia ja Pintxoja saa kyllä monesta paikasta, mutta usein ne on paljon huonompia, sellaisia turistiversioita.
VAU! Mäkin haluaisin Michelin-tähditettyn ravintolan keittiöön syömään! Huh, pikkasen käy kateeksi 🙂
Tuolla syönti Michelin-ravintoloissa on vielä älyttömän halpaa, eli voi syödä useammassakin.
Kuulostaa mielenkiintoiselta kohteelta. Ja varsin kivannäköisiä ruoka-annoksia. En ole tainnut koskaan syödä yhdessäkään tähtiravintolassa, tuolla niitä näköjään riittäisi :P.
Kyllä syöminen tähtiravntolassa on aina kokemus. Vaikka välillä annokset ovat hieman piperrystä, niin on mielenkiintoista kuulla tarinoita miten ne on kehitetty ja mitä kokki haluaa annoksellaan viestiä.
Aika tiukka Michelin-ravintola keskittymä! Ja itse asiassa, tarkemmin ajatellen, viimeksi Michelin-ravintolassa mekin olemme Espanjassa syöneet, emme kuitenkin Baskimaassa vaan Mallorcalla, mutta tuntuvat osaavan ruuan tuossa maassa(kin)!
On todellakin.
Luulen että Espanjan Michelin-tasoon vaikuttaa heidän intohimonsa ruokaan ylipäätänsä ja vanha ruokakulttuuri. Niistä aineksista on hyvä lähteä rakentamaan hyvää ravintolaa.
Mä olen aina ollut siinä uskossa, että Baskimaa on ainoastaan Espanjan puolella. Aina oppii jotain uutta 😀 Mulla oli joskus kirjekaveri San Sebastianista, hän kertoili paljon kaupungista. Kaunis kaupunki mihin voisi hyvin matkustaa joskus 🙂
Mullekin oli yllätys tuo Baskimaan määritelmän laajuus.
Kaupunki on nätti kuin mikä. Ehdottomasti käymisen arvoinen.
Kävin edellisvuoden koripallon MM-kisojen aikana mm. tuolla. Kaunis on kaupunki kuten moni muukin rannikon paikka. Parhaiten jäi mieliin San Juan de Gaztelugatxe (kannattaa googletta). Baskimaassa ollessa en juuri muuta syönytkään kuin pintxoseja. Ihmiset olivat tosi ystävällisiä. Tosin niin suomalaiset fanitkin olivat baskien mielestä. 😀
San Juan de Gaztelugatxe. WAU. Olipa hieno paikka. Miksi minä en päässyt tuonne… No seuraavalla kerralla!
Espanja ei ole ruokamaana vakuuttanut, mutta Baskimaan osalta olen nyt valmis muuttamaan mielipiteeni.
Ero ruokakulttuurissa on eripuolilla Espanjaa huima. Kannattaa kyllä pitää Baskimaa korvantakana, jos haluaa herkutella pienellä rahalla hyvin.
MULLE TULI NALKA! Aivan upean nakoista! Kiitos vinkeista, kaivan taman postauksen kylla esiin, kunhan tuonne suunnille eksyn.
Pistä postaus muistiin.
Toivottavasti pian on sinulla tämä suunta kohteena!
Taisi olla aika hyvä reissu! Tuonne on ehdottomasti mentävä joskus ajan kanssa nauttimaan hyvästä ruuasta ja maisemista.
Ihan huippu reissu!
Joo, muutama päivä ei oikein riitä…
Nammm… ruokakuvat pitäisi kyllä kieltää, tässähän tulee nälkä. Aivan upeita kuvia, annoksia ja maisemia! Espanja on niin monipuolinen maa, että en tiedä lähtisikö sinne auringon vai ruuan perässä 😀
Heh, ruokapostaus toimii aina.
Espanja on älyttömän monipuolinen maa ja jaksaa aina yllättää. Toisaalta onhan se iso maakin, joten ei ihme, että löytyy niin paljon kaikenlaista.
Oi nam. Sekä ruoka, viini etttä nuo maisemat! Baskimaa alkoi kyllä kovasti houkuttelemaan. Juuri sattumalta mies alkoi puhumaan Espanjan matkasta ensi vuodelle, baskimaa ja San Sebastian voisi kyllä olla loistava vaihtoehto!
Suosittelen ehdottomasti. Oli kyllä upea kokemus. Vaikka tuonne ei aina suoria lentoja mene, niin vähän kannattaa nähdä vaivaakin. Niin upea oli tuo paikka.
Voi apua! Tuonne täytyisi kyllä päästä ja nimenomaan syömään. Olen tuolla suunnalla ollut kerran – syömässä ja juomassa hyviä viinejä. Se oli harmillisen pikainen visiitti, ja pitkään on jo ollut suunnitteilla paluu.
Olisin voinut jäädä tuonne vielä viikoksi nautiskelemaan hyvästä ruuasta. Tosin sen jälkeen en olisi enää mahtunut vaatteisiini!
Mmm… mitä herkkuja! Baskimaahan olen vähän tutustunut muutamalla Cantabrian työmatkalla. Uudestaan pitäisi mennä- eikä vähiten ruoan takia.
Mua jäi ruuan lisäksi houkuttelemaan luonto. Pitäisi päästä viikoksi ajelemaan tuonne omalla autolla!
San Sebastian <3. Tässä juuri suunnittelen pientä roadtrippiä Ranskan länsirannikolle ja pähkäilen, että päätämmekö matkan rantaosuuden San Sebastianiin vai Biarritziin. Biarritz on käymättä, mutta San Sebastian nyt vaan on niin ihana! Kauheita first world problemseja taas täällä 😀
Itse en ole käynyt Biarritzissa. SE on mulle myös sellainen must kohde, joka pitää joskus nähdä. Tää ON oikeasti ihan kauheaa, kun on niin monta paikkaa mihin pitäisi päästä.
Juuri äsken kommentoisin, ettei Espanja kiinnosta niin hirveästi mutta onhan kiinnostukselle olemassa kaksi syytä; ruoka ja viini. Kumpi noista aterioista oli parempi?
Kyllä kolmen tähden Michelin vei voiton : )