Lentolippusekoilua kerrakseen

by Anna

Katsoessani kalenteriin huomasin, että viimeisen kahden kuukauden aikana olen perunut ja ostanut lentoja melkoisen määrän, sekä lisäksi viettänyt varaussivuistoilla useamman tunnin.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun jouduin peruuttamaan Singaporen lennot. Sitten ostin uudet liput Phuketiin. Etsin lentoja jo kovaa vauhtia myös Intiaan, mutta en sitten kuitenkaan lähtenyt tälle blogimatkalle. Palasin Aasiasta ja ostin liput Alicanteen, Espanjaan. Kävin Espanjassa ja etsin lippuja Marokkoon pressireissulle, joka sitten peruuntui. Tämän lisäksi peruutin Tel Avivin lennot yhden päällekkäin osuvan tutkimuksen takia, jota ei voi siirtää.

Miksi jappasen joistakin perutuista tai melkein ostetuista lennoista blogikirjoituksessa? No kahdestakin syystä. Haluan kirjoittaa muutaman rivin eri lipputyyppien peruutusehdoista, sekä vakuutuksista. Lisäksi yritän hieman avata sitä, miksi ”ilmainen” blogimatka ei aina ole niin ilmainen.

Pro-tasoa sen olla pitää, tai sitten ei …

Liki kaikilla lentoyhtiöillä on olemassa useampia lippuluokkia, joihin on kytketty erilaisia muutos -ja peruutusehtoja. Keskityn tässä nyt Finnairin lipputyyppeihin, koska lennot joista edellä puhuin, olivat hankittu Finnairilta.

Jos matkalle lähtemiseen liittyy epävarmuutta, helpoin on tietenkin ostaa Pro-lippu, jolloin muutokset ovat sallittuja ja peruutus mahdollinen. Hinnoittelu vain on melko rankka. Helsinki-Singapore Basic-lippu maksaa 266 euroa, Value-lippu 291 euroa ja Pro-lippu 991 euroa. Pro-lippu ei siis ole kaikille mahdollinen vaihtoehto.

Value-lippu on kohtuullisen peruutusystävällinen

Jos kyseessä on edullinen lento, valitsen aina Light-lipun ja hyväksyn riskin menettää rahani. Osalle reiteistä tätä lipputyyppiä ei myydä, vaan käytössä on Basic-lippu. Mikäli kyseessä ovat kalliimmat lentoliput, siirryn katsomaan Value-lippua. Tällöin muutos on mahdollinen 150 euron hintaan ja peruutuskulu 25% hinnasta ennen matkalle lähtöä tehtynä. Lisäksi Finnair Plus pistekertymä on Value-lipussa 100%. Lipputyypeillä ei useinkaan ole hintaeroa kuin joitakin kymmeniä euroja. Olen valmis maksamaan tuon erotuksen ja varmistamaan näin, että peruutustilanteessa saan edes osan rahoistani takaisin.

Jos haluaa tietää tarkan summan ennen lipun peruuttamista, kannattaa soittaa Finnairin asiakaspalveluun. Tuo 25% peruutuskulu on nimittäin vain arvio. Peruutukseen vaikuttavat lippuyhdistelmät, kaikenlaiset maakohtaiset maksut, erilaiset käsittelykulut, sekä taivaan tähtien asento. Itse sain 755 euron lipusta takaisin 587 euroa, eli jäin 168 euroa miinukselle. Peruutuskulu oli siis n. 22%.

Lipputyypit

24 tuntia aikaa peruuttaa varaus

Alicanten lennot ostin vain vajaa viikko ennen lähtöpäivää. Sille reissulle päästiin ongelmitta, mutta muutosehtojen lukaisu palautti mieleeni vielä yhden keinon saada peruutustilanteessa rahojaan takaisin. Useinhan olisi palava halu varata lentoja, mutta pari muuttujaa estävät sen. Finnairilla seitsemää päivää ennen lähtöä varatut liput voi kuitenkin peruuttaa 24 tunnin ajan varauksesta maksutta. Tätä ei ole tullut testattua, mutta tuo antaa mahdollisuuden varata liput ja nukkua sitten asiaa harkiten yön yli.

Lipputyypit muutosehdot

Peruutusturva lentoyhtiöltä – en löydä hyötyä?

Lentoyhtiöltä voi nykyisin ostaa myös peruutusturvan lentolippuunsa. Tämä turva on käytännössä sama, kuin mikä on matkavakuutuksessa, joten se on kohdallani tarpeeton lisäkulu. Kun nyt peruutin Tel Avivin lennot, lähetän vakuutusyhtiööni korvaushakemuksen ja saan rahat sitä kautta kokonaan takaisin.

Matkan peruuntumisturva on siis se osa vakuutuksessa, jonka tarkoitus on varmistaa, että matkan peruuntuessa, esimerkiksi oman tai läheisen sairastuessa, tai vaikka omaisuuteen kohdistuneen vahingon takia, ei menetä peruuntuneen matkan hintaa. Näitä ehtoja on paljon muitakin, joten kannattaa tarkastaa, mitä oma vakuutus kattaa. Se, mitä ei käsittääkseni ole mahdollista ostaa esim. lentolipun kylkiäisenä, on matkan keskeytymisturva ja matkan myöhästymisturva. Nämä siis löytyvät myös vakuutuksestasi.

”Ihanat ja ilmaiset” blogimatkat

Entäpä nämä ”ilmaiset ja ihanat” blogimatkat, joita kamalasti kadehditaan. Avaan nyt kahden blogimatkan maksupuolta ja käytännön järjestelyjä.

Intian Keralaan oli tarjolla kahden viikon blogimatka, jossa kaikki kulut luvattiin kattaa. Tarjoukseen liittyi mielenkiintoisia ehtoja matkan mainostamisesta (liki piilomainontaa). Yöpyminen olisi ollut jaetussa huoneessa jonkun ventovieraan kanssa. Lentoliput Intiaan olisi tullut hankkia itse ja niistä olisi saanut rahaa takaisin reissun loputtua aina 1000 dollariin saakka. Vaikka toki luotankin Keralan matkailutoimistoon, niin onhan tuo hieman omituinen järjestely.

Aikaa lähtöön oli n. kolme viikkoa, joten maksullista (145 euroa) viisumia olisi pitänyt hakea välittömästi. Aikataulut muuttuivat jatkuvasti ja joka mailissa korostettiin, että lippuja ei saanut ostaa ilman heidän lupaansa. Jokainen kuitenkin tietää, että lentolippujen hinnat eivät ainakaan laske viimeisinä viikkoina ennen lähtöä. Kiertomatka olisi myös alkanut ja päättynyt eri paikoista, joka omalta osaltaan hankaloitti aikataulutusta ja nosti lentolippujen hintaa.

Halvat liput olivat yhdistelmiä, joissa lentoajat olivat tappavia ja kulkivat Moskovan tai Dohan kautta. Lisäksi yhden legin pettäessä, koko reitti olisi hajonnut alta. Lipputoimistojen lipunkirjoituspolitiikan tuntien, en olisi ollut vaihtomatkustaja, vaan keskustellut rajaviranomaisten kanssa joka käänteessä. Oneworldin suoremmilla ja ilmastoystävällisemmillä reiteillä Oulusta Mumbain tai Delhin kautta Keralaan ja takaisin, 1000 dollaria ei olisi riittänyt mihinkään.

Matkatavarat eivät luonnollisesti olisi siirtyneet automaattisesti yhtään mihinkään, vaan olisin joutunut etsimään laukkuani joka vaihdolla ja seikkailemaan terminaaleista toiseen. Lisäksi laskin tarvitsevani kaksi omakustanteista hotelliyötä, jotta varmasti olisin ehtinyt paikalle ajoissa ja vastaavasti paluulennolle olisi jäänyt riittävä turvaväli.

Seikkailuhenkinen olisi ottanut tämän haasteena. Itselläni stressitaso nousi jo pelkästään maileja lähetellessä. Noin viikon jumppaamisen jälkeen ilmoitin, että en ole käytettävissä näin lyhyellä varoajalla.

Marokon lehdistömatkan kohdalla aikaa liittymälentojen ostoon olisi ollut vain viikko. Näitä liittymälentoja ei lähtökohdallisesti yleensä makseta. Kun kyselin lentoaikatauluja Helsingistä Kööpenhaminan kautta kohteeseen, sainkin ne heti, tosin vain Kööpenhaminasta eteenpäin. Tämähän auttoikin olennaisesti minua…

Tiedustelin järjestäjältä maksavatko he matkani Oulusta saakka, jolloin minua pyydettiin tekemään heille oma ehdotus reitityksestä. Tein sen heti, ja jäin odottelemaan miten asiassa edetään. Oulu-Helsinki väli ei tunnetusti ainakaan halpene odotellessa. Kolmen päivän kuluttua tuli maili, jossa ilmoitettiin koko matkan perutun liian pienen kiinnostuksen vuoksi.

Tuossa nyt oli ”muutama” syy, miksi itse en ole kovin halukas mihinkään pressikutsuun/blogimatkaan laittamaan omaa rahaa kiinni tai varailemaan aikaa kalenterista. Tilanne on täysin toinen, jos matka räätälöidään heti vain minulle tai järjestelyjä on hoitamassa joku luotettava viestintätoimisto. Aina toki avoimin mielin näihin suhtaudun, mutta tietty skeptisyys on mukana siihen saakka, kunnes lentoliput ovat mailissa.

Pressimatkalla

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Kohteena maailma / Rami 14 huhtikuun, 2019 - 10:53 am

Itse olen luopunut ajatuksesta osallistua lehdistömatkoihin ja eri maiden organisaatioiden järjestelmiin ”räätälöityihin” matkoihin. Viikkojen säätämistä ja lopulta yleensä luu käteen, plus kaikki yleensä viime tipassa. Ja kun tätä hommaa ei tee päätyökseen, niin sen kanssa tällainen säätäminen ei muutenkaan sovi.

Tuo Finskin 24h peruutusmahdollisuus on itselle uutta tietoa, tosi hyvä tietää tämä! Täytyypä hyödyntää henkisenä varana lippuja ostaessa.

Reply
Periaatteen Nainen 13 huhtikuun, 2019 - 2:06 pm

Vau mitä sekoilua tuo Intian keikka.
Meillä on yleensä otettu halvimmat liput riskillä, mutta reissaamme vielä sen verran vähän ettei ole kauheasti tarvinnut perua tai siirtää. Ja olen niin pihi, että jo sekin motivoi pitämään kiinni suunnitelmista 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 12 huhtikuun, 2019 - 6:58 pm

Minä otan yleensä kaikista halvimmat lennot ja luotan siihen, että jos tapahtuu jotain minkä vuoksi matka peruuntuisi, niin matkavakuutus on sitä varten. Tähän mennessä – (nyt pitää koputtaa puuta, kop kop) – ei vielä ole sellaista tilannetta tullut eteen, että olisi pitänyt matka perua. Lähellä on käynyt sairastumisten vuoksi, mutta toistaiseksi on tervehdytty sen verran että on päässyt lentämään.

Reply
Tiina Johanna / Kookospalmun alla 10 huhtikuun, 2019 - 5:31 pm

Mielenkiintoinen kirjoitus ja hyvä muistutus siitä, että ei kaikki aina tosiaan ole niin ruusuista. Tieto lisää siis tuskaa tässäkin tavallaan, niille jotka ajattelevat kaikkien bloggaajien reissaavan ilmaiseksi palmujen alla joka toinen päivä 😉 Itse en ole koskaan edes blogimatkaa kokenut enkä varmasti ole ainoa, mutta olen kyllä perehtynyt hieman niiden haastavuuteen juurikin kertomistasi syistä. Joskus onnistuu ja joskus ei. Itselläni oli pari kuukautta sitten tilanne, missä minua houkuteltiin Afrikkaan blogimatkalle, mutta asiasta lisätietoa kyseltyäni paljastui, että haluavat vain ilmaista mainontaa Suomen suuntaan ja lupailivat paljon aktiviteettitarjontaa ja muuta hienoa oheistoimintaa, mutta kaikki menisikin omakustanteisesti vaikka alkuun oli lupailtu muuta. Jo näiden lyhyiden keskusteluiden jälkeen ilmoitin vetäytyväni tarjouksesta. Kiitos ja ei kiitos lyhykäisyydessään siis. 🙂

Reply
Reissu-Jani 9 huhtikuun, 2019 - 7:45 pm

Itse ostan köyhänä yleensä aina halvimmat economy-luokan liput ilman vaihto tai peruutusoikeutta. Ainoa poikkeus oli viime keväällä kun sain halvat liput Tukholmasta Kapkaupunkiin (Ethiopian Airlines, 350€) ja halusin varmistaa että pääsen lähtöpäivänä Helsingistä Tukholmaan: Finnarista halvat liput (70€)ja Norwegian peruutuskelpoiset liput (150€) tunnin päähän edeltävästä. Kiitotien päässä (kun oltiin ensin vaihdettu Finnarin konetta toiseen ja yksi sairaskohtauksen saanut vietiin ulos) tein peruutuksen Norwegian lennoille kun ajattelin että nyt päästään kohti Tukholmaa… Aika kikkailuksi meni, mutta perille päästiin – Kapkaupunkiin ja takaisin.

Reply
Pirkko / Meriharakka 8 huhtikuun, 2019 - 9:23 am

Vaikkakin matkustamme jonkin verran, niin peruutus- ja vaihtokelvottomilla lipuilla mennään ja ne muutamat kerrat kun on sitten pätevästä syystä jouduttu peruuttamaan ovat menneet vakuutusyhtiön piikkiin. Tuota 24 tunnin sääntöä olen joskus ajatellut takaporttina tilanteessa, jossa varaan erillisiä lentoja – jos jatkolentoja ei onnistukaan saamaan suunnitellusti, niin voi sitten vielä muuttaa ensimmäisiä lentoja. Kerran varasin vahingossa väärälle päivälle (British Airways), mutta pikainen soitto asiakaspalveluun ja suostuivat perumaan ne ja saatoin varata uudelleen uudelle päivälle. Peruutuksista olen myös pari kertaa anonut verot takaisin, nehän saa takaisin vaikka itse lennosta ei mitään saisikaan.

Reply
Terhi 7 huhtikuun, 2019 - 6:19 pm

Ei kuulostanut järjelliseltä aikataululta kun jo viisumin saaminen voi kestää parikin viikkoa. Kyllä minustakin olisi reilua, että lentoliput lähetettäisiin suoraan osallistujille ettei oma aika mene vaihtoehtoja miettiessä ja vertaillessa. Eipä silti, ei ole tänne päin paljon kutsuja lähetelty. 🙂

Reply
Piyya 7 huhtikuun, 2019 - 1:16 pm

Kiitos Anna !
Hyvä, että avaat näitä ”ilmaisia” blogimatkoja. Itse teet selvästi jo niin vaikuttavaa työtä ja osaat huomata heti tällaiset ei niin suunnitellut jutut. Monelle varmasti arvokasta tietoa. Itse vasta harjoittelen kirjoittamista, mutta mielenkiinnolla luen teidän konkareiden kokemuksia.

Reply
Jaakko / Lomalla viimeinkin 7 huhtikuun, 2019 - 11:10 am

Kivasti noita lippuvaihtoehtoja avattu tässä, itse yleensä halvimmat tulee otettua, kun peruuntumisen syynä korkeintaan syyt jotka matkavakuutus korvaa 😀 mutta varmasti tilanteita, joissa tarve myös joustavuudelle. Oho, no eipä tuollainen ”ilmainen” blogimatka innosta jos noin vaikeata on lentojen suhteen..ja perillä aikataulukin varmasti kiireinen kun joka paikkaan pitää suhata eikä saa itse vaikuttaa päivien kulkuun..onko tämä sitä ”Ei ole ilmaisia lounaita” kategoriaa..

Reply

Leave a Comment