TÄMÄ MATKA
Autoilevan ihmisen matkablogi
  • INFO JA YHTEISTYÖ
    • Media Kit
  • ETSI TÄSTÄ MAITTAIN
  • ETUSIVULLE TÄSTÄ

Kuluttajariitalautakunnan päätös saapui | Finnair peruttu lento 2.1.2017

by Anna 8 elokuun, 2018
8 elokuun, 2018
7,5K

Kuluttajariitalautakunnanpäätös, lennon peruuntuminen, ohjaamohenkilöstön sairastuminen, ylityökielto.

Kuluttajariitalautakunnanpäätös, lennon peruuntuminen, ohjaamohenkilöstön sairastuminen, ylityökielto | Vihdoin viimein, vuoden ja seitsemän kuukauden jälkeen Kuluttajariitalautakunta sai leivottua ulos päätöksen siitä, pitääkö Finnairin vai ei, maksaa meille vakiokorvaukset perustusta lennosta SIN-HEL  2.1.2017.  Tapauksemme oli seuraavanlainen:

  • Lento Helsinki-Singapore  2.1.2017 jouduttiin peruuttamaan lentäjien yli-työkiellon vuoksi, joka oli Suomen Liikennelentäjäliitto ry:n työtaistelutoimenpide
  • Lennon Helsinki-Singapore A350 -perämies oli sairastunut
  • Kaikki tällaiset kyseessä olevan konetyypin työvuorolistaan merkityt päivystyspilotit olivat paikkaamassa jo muita sairastapauksia.
  • Työvuorolistojen ulkopuolella käytössä olevat niin sanotut management-pilotit olivat tässä tapauksessa jo käytössä muiden sairastapausten johdosta
  • Meidät uudelleenreititettiin, mutta ilmakuljetus viivästyi 27 tuntia

Mehän emme tosiaankaan olleet tuossa vuodenvaihteen sekoilussa yksin, vaan samassa sumassa olivat Finnairin Shanghain, Tokion, Hongkongin ja Singaporen lennot. Myös Zürichin, Pariisin ja Göteborgin lennot oli peruttu. Ongelma koski yli kahtatuhatta matkustajaa. On se vaan ihmeellistä, miten kaikki pilotit sattuivatkin sairastumaan samaan aikaan ..?

Kuluttajariitalautakuntapäätös, lennon peruuntuminen, ohjaamohenkilöstön sairastuminen, ylityökielto

Kuluttajanriitalautakunta on ratkaissut asian 26.6.2018 diaarinumerolla 755/35/2017 olevaan päätökseen vedoten. Tässä ratkaisussa kyse on lähes identtisestä tapauksesta. Koko päätöksen löydät linkin takaa. Huom: Alla oleva ei siis ole meidän päätöksemme, vaan päätös jonka lautakunta on antanut jo aiemmin ja johon meidänkin saamamme päätös perustuu.

”Lautakunta toteaa, että henkilöstön sairaustapaukset ovat lentoliikennettä harjoitettaessa tavanomaisia ja lentoyhtiöltä voidaan edellyttää varautumista yllättäväänkin yksittäiseen sairastumiseen. Arviointi siitä, olisiko lentoyhtiö voinut siltä kohtuudella edellytettävin toimenpitein välttää lennon viivästymisen miehistön sairaustapauksen vuoksi, on tehtävä tapauskohtaisesti.

Tapauksessa lennon peruuttamisen syynä oli kapteenin sairastuminen sekä samaan aikaan vaikuttanut työtaistelutoimenpide (ylityökielto), jonka vuoksi korvaavaa lentäjää ei sinänsä asianmukaisesta varallaolojärjestelmästä huolimatta saatu. Lautakunta toteaa, että lennon lähtöpaikan ollessa Finnairin koti-kentällä kapteenin sairastuminen ei lähtökohtaisesti ole poikkeuksellinen olo-suhde. Myöskään se seikka, että meneillään on työtaistelutilanne, ei vielä osoita, että kyse olisi poikkeuksellisista olosuhteista. Tässä tapauksessa lennon viivästyminen on kuitenkin aiheutunut sairastumisen ja lentotoimintaan vaikuttavan ylityökiellon samanaikaisesta vaikutuksesta. Lautakunta katsoo, että kyse on ollut poikkeuksellisista olosuhteista, joita ei olisi voitu välttää kohtuudella edellytettävin toimenpitein.

Lautakunta ei suosita hyvitystä asiassa.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Puheenjohtajan, eri mieltä olevien jäsenten ja esittelijän lausunto on päätöksen liitteenä (alapuolella).

Kuluttajariitalautakunnan II täysistunnossa 24.10.2017 ratkaistussa asiassa 755/35/2017, osapuolet LK ym. ja Finnair Oyj:

Olemme enemmistön kanssa samaa mieltä siitä, että kapteenin sairastuminen ei ole poikkeuksellinen olosuhde, kun on kyse lennosta, jonka lähtöpaikka on-Finnairin kotikenttä. Ylityökielto oli käsityksemme mukaan alkanut jo marras-kuussa (Lentoposti.fi/Uutisarkisto/Marraskuu 2016), joten Finnairilla on ollut mahdollisuus ottaa sen vaikutukset huomioon. Tämän vuoksi lennon peruuntuminen ei ole aiheutunut asetuksessa tarkoitetuista poikkeuksellisista olosuhteista. Finnair on velvollinen maksamaan matkustajille vakiokorvauksen, jonka määrä on asetuksen 7 artiklan 1 kohdan b alakohdan nojalla 400 euroa.

Päätös on päätös

Kuluttajanriitalautakunta ei ollut ratkaisustaan yksimielinen, vaan päätös syntyi vasta äänestyksen jälkeen. Päätös on kuitenkin päätös ja se koskee nyt kaikkia asiakkaita.

Nöyryytyksen hetkellä on hyvä muistaa, että korvauksiin raha ei ns. tule takaseinästä, vaan kyllä lentoyhtiöiden maksamat korvaukset näkyvät myös lippujenhinnoissa.  Voisin toki viedä asian käräjäoikeuteen, mutta taidan nyt tyytyä nuolemaan näppini ja kiirehtimään kohti uusia pettymyksiä.

FinnairFinnair Plus GoldKuluttajariitalautakuntapäätöslennon peruuntuminenohjaamohenkilöstön sairastuminenylityökielto
17 comments
previous post
Kaunas on ”ihan kiva” kokemus (vähän tökkii) Via Baltican varrella
next post
Klaipeda ja Palanga | Liettuan (melko mitättömät) rantakaupungit

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Arvostelussa Finnairin uusi A350 Economy Comfort

26 tammikuun, 2016

Matkalle mukaan | Pakkausvinkkejä – Muistithan pakata tämän…

21 tammikuun, 2018

Arvostelussa Finnairin A350 Business Class SINGAPORE

23 tammikuun, 2019

Matkustaja – Varo! Finnairin Cabin Bag Tag laukussasi voi aiheuttaa...

16 huhtikuun, 2016

Finnair Plus Gold – Taso, joka tuo jo selkeitä etuja!

25 tammikuun, 2018

Valuutanvaihto ulkomailla – Vinkit ja kokemukset

30 joulukuun, 2017

Eurooppalainen matkavakuutus – kokemuksia korvauksista

3 maaliskuun, 2018

Finnair Plus -uudistukset ja uudet tasorajat

17 maaliskuun, 2016

iCarhireinsurance.com korvaus (omavastuun poisto)

13 syyskuun, 2018

Syöpä ja matkustus, sekä matkustajavakuutus

14 elokuun, 2019

17 comments

Emilia/Matkan varrella 21 elokuun, 2018 - 6:28 am

Ohhoh miten pitkään jouduitte odottamaan! Meillä oli vastaava keissi TUI:n lomalennolla Sisiliasta kotiin Helsinkiin. Yksi kone oli hajonnut ja lennot myöhästelleet niin paljon, että Sisiliassa tuli ylityökielto vastaan. Me olimme vaan iloisia 15 tunnin myöhästymisestä, saatiin kiva hotelliyö resortissa, ilmaiset ruoat ja 400 euron korvaus siirtyi tilille vain puolessatoista viikossa. Harmi ettei aina taida mennä ihan näin nappiin!

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... 18 elokuun, 2018 - 6:46 am

Minulle ei (onneksi) ole tällaisia isompia yllätyksiä osunut kohdalle, joten omakohtaisia kokemuksia korvausten hakemisesta ei ole. Jotenkin on jäänyt uutisoinnista käsitys, että korvaus tulee automaattisesti, jos lento viivästyy tarpeeksi tai peruuntuu. Näköjään kuitenkin syy poikkeamaan on myös oleellinen. Kiva, että olet jakanut tämän kokemuksesi. Huh, miten pitkä prosessi.

Reply
Periaatteen Nainen 17 elokuun, 2018 - 2:43 pm

Mielenkiintoinen tapaus. Omilla lennoilla on ollut onni matkassa, harvoin isoja myöhästymisiä enkä ole koskaan joutunut uudelleenreititetyksi. Mutta voih, montako kertaa olen istunut VR:n kyydissä tunnin tai kaksikin myöhässä (erityisen koomista silloin kun viivästys kestää pidempään kuin itse matka.)

Reply
Pirkko / Meriharakka 16 elokuun, 2018 - 7:08 am

Jos Finnair ei luovu helpolla rahoistaan niin me taidamme luopua … korvauskelpoisia myöhästymisiä tosin on osunut kohdalle tosi harvoin, mutta toki jotain muita matkailuun liittyviä pettymyksiä joskus, mutta tapaamme tyytyä antamaan huonon arvostelun, suoraan tai julkisesti ja sitten kuten itsekin lopuksi totesit, menemään vaan eteenpäin, sen sijaan, että käyttäisi aikaa ja energiaa taistoon, jonka voittona olisi ehkä pieni summa rahaa, mutta joka sitoisi ajatuksia ja energiaa pitemmäksikin aikaa.

Reply
Anna 16 elokuun, 2018 - 4:21 pm

Kiitos Pirkko

Paljolti lähden siitä, että koska kuluttajansuoja on olemassa ja sen käyttäminen on veloituksetonta, erimielisyydet tulee käsitellä juuri ennakkotapaustenkin takia loppuun asti. Asia ei sinällään rasita asiakasta, jos sen osaa vain itse jättää ajatuksissaan taka-alalle. Kuluttajariitalautakunta hoitaa kaikki paperityöt.

Olin vielä puoli vuotta sitten varsin toiveikas korvauksista, mutta kun luin ensimmäisen annetun päätöksen tajusin, että sinne meni 2×600 euroa…

Se, että veisin itse asian käräjäoikeuteen (kuten mm.eräs taskalainen mies vei ja voitti. Finnair joutui korvaamaan kaikkineen 22000 euroa. Case tosin erilainen https://www.hs.fi/talous/art-2000005695323.html) tuntuu kuitenkin liioitetulta. Nielen nöyryytyksen ja lennän myös jatkossa Finnairilla 😀

Reply
Ne Tammelat 15 elokuun, 2018 - 6:19 am

Tätä on ollut mielenkiintoista seurata. Meidän case on ollut nyt AirHelpillä 4/2017 saakka, eli noin 16 kk, joten katsotaan ratkeaako muutaman kuukauden sisällä ja millä päätöksellä.

Reply
Anna 15 elokuun, 2018 - 6:48 am

Toivottavasti te saatte jotakin korvauksia. Kirjoita sitten myös joku yhteenveto, jos vaan jaksat, sillä luulen, että niistä on apua lukijoille, jotka on samassa tilanteessa.

Reply
Merja / Merjan matkassa 12 elokuun, 2018 - 5:11 pm

No kylläpäs tämän päätöksen saapuminen kesti. Lentoyhtiöt osaavat luikerrella irti vastuistaan, mutta tottahan se on mitä totesit, että jossain ne sitten näkyvät. Ellei heille ole budjetoitu erikseen ”katastrofirahastoa”.

Reply
Anna 14 elokuun, 2018 - 5:54 am

Kiitos Merja

Päätöksen saaminen kestää tällä hetkellä keskimäärin 18kk. Näin minulle vastatiin kun kysyin asiasta. Tulee tunne, että hieman voisi nopeuttaa prosessia… Niin. Tietenkin minä itse haluaisin korvauksia kaikesta mahdollisesta, mutta toisaalta haluan myös edullisia lentolippuja 😀

Reply
Terhi 12 elokuun, 2018 - 7:58 am

Ei kannata maksaa jos vain jotenkin voi kiemurrella ulos vastuusta, kysehän on usein suurista summista. Tuossa lentohenkilökunnan sairastumisessa pätee varmaan sama sääntö kuin politiikoillakin, mikäli tilanne menee jotenkin hankalaksi jäädään oitis sairauslomalle.

Reply
Anna 12 elokuun, 2018 - 8:23 am

Kiitos Terhi

Finnair ei kyllä luovu rahoistaan helpolla. Toisaalta kuten tuossa jutussakin totesin, se raha ei tule peräseinästä, vaan kulut näkyvät lippujen hinnoissa myös.

Tämä lentäjien ajoittainen *erseily ei tee kyllä mitenkään hyvää heidän maineelleen… :/

Reply
sari / matkalla lähelle tai kauas 12 elokuun, 2018 - 7:44 am

Tuohon eniten ärsyttävät voisi todeta, että eniten vituttaa kaikki:). Aikamoista mutta oikeus voitti tässä tapauksessa!

Reply
Anna 12 elokuun, 2018 - 7:51 am

Kiitos Sari

Joo, ajoittain vastustaa…
Melko pitkä oli tämänkin casen käsittelyaika.

Reply
Maarit Johanna 12 elokuun, 2018 - 7:14 am

Oikeus tapahtui! Kannatti odottaa, vaan kyllä näissä aina kestääkin. Mulla pisin odotus oli 7kk Icelandairin myöhästyneestä lennosta, mutta silloin en edes tiennyt olevani oikeutettu korvauksiin. Vieläkun kohtuulliset korvaukset saataisiin myös raideliikenteeseen niin olispa hyvä!

Reply
Anna 12 elokuun, 2018 - 7:27 am

Kiitos Maarit

Oikeus tapahtui, mutta minä ja pari tuhatta muuta matkustajaa saattaa olla toista mieltä 😀

Raideliikenteessä tosissan nuo korvaukset ovat melko mitättömät. Korvaus on 25 % lipun hinnasta, jos juna myöhästyy 60 -119 minuuttia ja 50 % lipun hinnasta, jos myöhästyminen on 120 minuuttia tai enemmän.

Reply
Laura 12 elokuun, 2018 - 7:06 am

Meidän perheen ei pitäisi vissiin matkustaa kun löytyy kitiseviä lapsia ja Pennasia 😉 Nuo korvaukset on aina vaikea juttu, mutta onneksi aina kannattaa hakea niin joskus niitä myös saa!

Reply
Anna 12 elokuun, 2018 - 7:19 am

Kiitos Laura

Noista korvauksista on päätetty EU tasolla, mutta se milloin ja miten niitä sovelletaan, pitää Finnairin kohdalla usein käyttää Kuluttajariitalautakunnan kautta. Kuluttaja-asiamies on vienyt itseasiassa Finnairin markkinaoikeuteen näistä asioista.

Selvissä tapauksissa (esim.kone hajoaa Ouluun, jatko menee, uudellen reititys esim. BA, perillä 6 tuntia myöhässä) ovat maksaneet aina mukisematta korvaukset minulle, mutta sitten on näitä tapauksia, joka koskevat tuhansia asiakkaita. Finnair ei tunnetusti luovu helpolla rahoistaan. Esim. nyt kesäkuun A350 Helsinki Bangkok myöhästymiset voivat maksaa jopa 344 400 euroa korvauksina. Olen 100% varma, että löytävät sinne jonkun ”teknisen syyn”

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

TÄMÄ MATKA -BLOGI

TÄMÄ MATKA -BLOGI

TÄMÄ MATKA -blogi | Vuodesta 2011

Tämä matka -blogi on autoilevan ihmisen matkablogi.

Kirjoittaja Anna Koskela vie lukijan autolla Alpeille ja bussilla Afrikkaan. Reissuelämän vastapainoksi fiilistellään myös ihan arkisia asioista ja kokataan isolla kauhalla.

Kirjoittajalla on paheena sukeltaa liian syvälle historiaan, ja tarjoilla infoähkyä artikkeleissaan.

Yksin matkaavana naisena huomio kiintyy usein naisten asemaan tällä valtavalla pallolla.

Säännöllisesti tuotettuja, innostavia, ajankohtaisia, oman mukavuusalueen ulkopuolisiakin asioita käsitteleviä juttuja, hyviä vinkkejä tarjoavia tarinoita, sekä lukijan maailmankuvaa avartavia kertomuksia. – lukijan kommentti

PERUSTETTU 2011

87 käytyä maata, eli 44% maailmasta

ETSI HAKUSANALLA

KLIKKAA BLOGI SEURANTAAN

KLIKKAA BLOGI SEURANTAAN
Twitter Instagram Bloglovin Rss
Monissa maissa vaaditaan maahan tulevalta matkaili Monissa maissa vaaditaan maahan tulevalta matkailijalta todistus keltakuumerokotuksesta, varsinkin jos matkareitti on kulkenut keltakuumeen endeemisten alueiden kautta. Riskiksi katsotaan jo se, jos on viettänyt yli 12 tuntia endeemisen alueen lentokentällä koneen vaihdon ajan. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yksi annos rokotetta antaa elinikäisen suojan. Tehostetta ei siis tarvita eikä maiden välisessä liikenteessä tehosteannoksia saa kansainvälisen terveyssäännöstön mukaan vaatia.

Valitettavasti nyt näyttää yleistyneen tapa, että rajaviranomainen vaativat 10 vuotta tuoreempaa rokotuskorttia (lahjusten tarpeessa?).

Keltakuumerokotus ei ole vapaaehtoinen, vaan edellytys moneen maahan pääsystä. Esimerkiksi Guinean e-visahakemuksessa tulee olla todistuksesta kuva. 

 #matkabloggaaja #länsiAfrikka #pikavuoromaailmanympari #matkablogi #pikavuoroafrikkaan
Mietin pitkään miten hoitaisin rokotukset tuleva Mietin pitkään miten hoitaisin rokotukset tulevalle Länsi-Afrikan matkalle. Helpoin tapahan olisi ollut mennä yksityiselle, mutta hinnat olivat aika kovia. Itse asiassa sikamaista rahastusta. Päätin testata Pohteen, eli Pohjois-pohjanmaan hyvinvointialueen digitaalista sote-klinikkaa. Klo 12:55 olin jonossa sijalla 6. Kirjoitin esitietolomakkeeseen tarkkaan mitkä rokotukset/lääkitykset haluan, joten sairaanhoitajan oli helppo välittää ne lääkärille. Klo koko 14:00 homma oli hoidettu ja reseptit olivat Kannassa klo 15. Tämän jälkeen soitin apteekkiin ja pyysin tilaamaan tuotteet, sekä sovin ajan apteekin terveydenhoitajalle. Kolmessa päivässä homma oli hoidettu.

https://tamamatka.fi/guinea-bissausta-beniniin-laakitys-kuntoon-piikit/ 

#matkabloggaaja  #matkablogi #pikavuoroafrikkaan #länsiAfrikka #pikavuoromaailmanympari #pohde
Seikkailu alkaa tästä! Pikavuoro maailman ympär Seikkailu alkaa tästä!
Pikavuoro maailman ympäri käynnistyy taas 30.11.2024.

Pikavuoro Länsi-Afrikka 2/3 osuus pitää sisällään seuraavat maat: Gambia, Senegal, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leon, Liberia, Norsunluunrannikko, Ghana, Togo ja Benin. Itse hyppään mukaan Guinea-Bissausta ja palaan Beninistä.

Länsi-Afrikan 1/3 osuus alkoi Marokon Tangerista 17.02.2024 ja matka päättyi Gambiaan 08.03.2024. Itse matkustin Pikavuoron kyydissä Marokon Marrakeshin Länsi-Saharan ja Mauritanian kautta Senegalin Dakariin. Jo tuon ensimmäisen reissun aikana oli tiedossa, että bussin matka jatkuisi kohti Beniniä ja osallistuisin itse, mikäli se vain olisi mahdollista.

#pikavuoromaailmanympari #pikavuoroafrikkaan  #matkasuunnitelma #länsiAfrikka #travelblogger #matkablogi #matkabloggaaja
Seikkailu alkaa tästä! Pikavuoro maailman ympär Seikkailu alkaa tästä!
Pikavuoro maailman ympäri käynnistyy taas 30.11.2024.

Pikavuoro Länsi-Afrikka 2/3 osuus pitää sisällään seuraavat maat: Gambia, Senegal, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leon, Liberia, Norsunluunrannikko, Ghana, Togo ja Benin. Itse hyppään mukaan Guinea-Bissausta ja palaan Beninistä.

Länsi-Afrikan 1/3 osuus alkoi Marokon Tangerista 17.02.2024 ja matka päättyi Gambiaan 08.03.2024. Itse matkustin Pikavuoron kyydissä Marokon Marrakeshin Länsi-Saharan ja Mauritanian kautta Senegalin Dakariin. Jo tuon ensimmäisen reissun aikana oli tiedossa, että bussin matka jatkuisi kohti Beniniä ja osallistuisin itse, mikäli se vain olisi mahdollista.

#pikavuoromaailmanympari #pikavuoroafrikkaan  #matkasuunnitelma #länsiAfrikka #travelblogger #matkablogi #matkabloggaaja
Stelvio Pass ei sijaitse mitenkään ”matkan var Stelvio Pass ei sijaitse mitenkään ”matkan varrella”, vaan sen huiputtaakseen pitää etsiytyä Etelä-Tirolin ja Sordrion maakuntien rajalle. Tie yhdistää Valtellinan ja Meran kaupungit. Reitti on niin hidas ajaa, että navigaattorit eivät välttämättä hyväksy/ymmärrä sitä reitiksi lainkaan. Tien löytääkseen navigaattorin ohjeita ei siis välttämättä kannata kuunnella, vaan katsoa aloitus kartasta itse.

Koko tien rakentaminen 1820-luvulla oli aikansa typeryyttä ja suuruudenhulluutta. Toki se  on toiminut valtioiden rajana, mutta siellä on myös sodittu verisesti. Ensimmäisen maailmansodan aikana alueella käytiin rajuja taisteluita, joissa tuli ajoittain osui puolueettoman Sveitsin alueella. Tuolloin sovittiin, että Sveitsin alue jätettäisiin tulituksen ulkopuolelle. Sen sijaan tulta kohdistettiin alas solaan, sillä Sveitsin aluetta oli vain huipun korkeudella. 

Nykyisin tie sijaitsee liki kokonaisuudessaan Italian puolella. Sveitsin puolelle ei ole jäänyt kuin 200 metriä tieosuutta.

 #alpsmountains #mountain #matkabloggaaja #alps #stilfserjoch #stelviopass #swissalps #mountainpasses
Saksankielisessä maailmassa Stelvio Pass tunnetaa Saksankielisessä maailmassa Stelvio Pass tunnetaan nimellä Stilfser Joch. Myös nimityksen Passo dello Stelvio näkee käytettävän usein.

Reitti on 24 km pitkä ja keskimääräinen kaltevuus on 7,6 %. Sen seitsemänkymmentäviisi hiusneulamutkaa, ovat haaste autoilijoille. 48 pohjoispuolella sijaitsevaa mutkaa on numeroitu.

 #alps #mountain #alpsmountains #matkabloggaaja #matkabloggaajat #stelviopass #stelviopass #stilfserjoch
Stelvio Pass, vuoristosola Pohjois-Italiassa nouse Stelvio Pass, vuoristosola Pohjois-Italiassa nousee 2757 m korkeuteen. Kyseessä on korkein autolla ajettava reitti Itä-Alpeilla, ja toiseksi korkein Alpeilla. Vain Ranskan Col de l’Iseran on sitä 17 metriä korkeampi. Top Gear julisti reitin vuonna 2008 maailman parhaimmaksi autolla ajettavaksi mutkatieksi ja sola oli mukana TOP10 maailman vaarallisimmat tiet listauksessa vuonna 2016. Harmittavasti tietä on paranneltu sen jälkeen sen verran, että sijoitus näyttää nyt olevan enää 17. #alps #mountain #alpsmountains #matkabloggaaja #mountainpasses #mountainpass #stelviopass #stelviopass #passostelvio #stilfserjoch
San Bernardino Pass voidaan ajaa kumpaankin suunta San Bernardino Pass voidaan ajaa kumpaankin suuntaan. Henkilökohtaisesti pidän pohjoisesta etelään ajoa kivempana. Tällöin pääsee huiputuksen jälkeen ajamaan vielä tunnelin liittymäaukon kohdalta jatkuvaa mutkaista tietä alamäkeen. Tällä tiellä on voimassa 100km/h nopeusrajoitus, mutta melko hyvä saa olla auto, jotta sen tuolla nopeudella voi miellyttävästi kurveihin viedä.

Etelästä lähestyttäessä solatien alun löytää helposti. Se erkanee valtatiestä San Bernardinon kylän kohdalla kohti Melsonican laaksoa. Tunnelin suu näkyy valtatielle selkeästi ja sinne ei voi vahingossa eksyä. Tie kapenee nopeasti ja osuudella on ihan asiallisesti jätetty keskiviiva merkitsemättä. Serpentiini on niin tiukkaa, että jopa kaksipyöräiset käyttävät tietä molempien kaistojen leveydeltä.

https://tamamatka.fi/autolla-alpeille-san-bernardino-pass/

 #mountainpass #mountainpassion #mountain #passodelsanbernardino #sanbernardino #sanbernardinomountains #mountainpasses #alpsmountains #alps #swissalps #sanbernardinopass #matkabloggaaja
San Bernardino Pass sijaitsee Sveitsissä, Länsi- San Bernardino Pass sijaitsee Sveitsissä, Länsi-Alppien itäpuolella. Reitin historia on lähes identtinen Via Malan historian kanssa. Alkujaan polun ottivat käyttöön paikalliset talonpojat, sitten saapuivat roomalaiset, jotka rakensivat reitin vankkureilla kuljettavaksi. Keskiajalla San Bernardino Pass oli jo tärkeä kauppa- ja kulkuväylä.

1770-luvulla lähtien tietä parannettiin merkittävästi. Tien parantamiseen johtaneita syitä vauhdittivat 1600-luvulla alkaneet protestanttien ja katolisten hallitsijoiden ikuisuusriidat kulkureiteistä, tulleista jne. Nykyisen Pohjois-Italian alueelta tarvittiin kauppareitti siihen osaan nykyistä Sveitsiä, jota Itävalta ei hallinnut tuolloin. San Barnardinon tunneli valmistui 1967 ja nykyisin vanhaa tietä käytetään lähinnä vain hupiajeluun.

 #mountain #alpsmountains #matkabloggaaja #alps #mountainpassion #mountainpass #mountainpasses #sanbernardino #swissalps #sanbernardinopass #passodelsanbernardino #sanbernardinomountains
Follow on Instagram

ANNA

ANNA

anna.koskela@hotmail.com

Olen suu hieman mutrussa maailmaa tarkkaileva matkailija, jonka mielestä jokaisen tulisi tutustua kohdemaan historiaan. Haluan samppanjan kylmänä, hotellihuoneen kylpyammeella ja vuokra-auton isolla moottorilla. Kohdeoppaanani toimii Pokémon Go.

TEPPO

TEPPO

Teppo (1962-2020) kuoli syliini. Hän oli paitsi aviomies, myös loistava matkakumppani. Toivon kohtaavani hänet vielä jossain päin tätä suurta ja selittämätöntä maailmankaikkeutta. Hyvää ja turvallista matkaa rakas. Puin Tepolle reissuvaatteet päälle ja laitoin vielä passin ja aurinkolasit mukaan arkkuun. Tiedä missä hän jo matkailee <3

KUUKAUDEN SUOSITUIMMAT

  • 1

    Via Baltica 2023 kokemukset – Autolla Baltiaan ja Puolaan

  • 2

    Pikavuoro Gambiaan matkan kulut

  • 3

    Via Baltica – Autolla Baltiaan ja Puolaan. Kokemukset ja kommellukset

  • 4

    Pattaya ja seksi, K-18 materiaalia

  • 5

    Via Baltica 2024 Italiaan. Kulut ja kilometrit.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Bloglovin
  • Rss

Back To Top
TÄMÄ MATKA
  • INFO JA YHTEISTYÖ
    • Media Kit
  • ETSI TÄSTÄ MAITTAIN
  • ETUSIVULLE TÄSTÄ