Muista matkavakuutus: Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki

by Anna | TÄMÄ MATKA

Muista se matkavakuutus

”Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki” 12.3.2016

Kukaan äiti ei halua viestiä: ”Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki”. Ei etenkään silloin kun itse on Suomessa ja lapsi Sveitsissä. Se tunteiden vyöry, mikä tulvahtaa päälle, on jotain aivan käsittämätöntä. Samaan aikaan kyllä tajuaa, että lapsella ei ole hengenhätää. Ymmärtää, että jos onnettomuus on tapahtuakseen, Sveitsi on jopa parempi maa saada sairaanhoitoa, kuin Suomi.

Mutta kuitenkin sydämessä on valtava järkytys siitä, että olisi voinut käydä todella huonosti ja että ei pääse lohduttamaan lasta. Silittämään, paijaamaan, tukemaan. En usko, että tuo tunne menee mihinkään, oli lapsi sitten kymmenen vanha, tai neljänkymmenen. Äidin paikka olisi lapsen vieressä. Ainakin jos äidiltä kysytään.

Vahinko ei tule kello kaulassa

Poikani ovat laskeneet Rukan rinteitä vaahtosammuttimen kokoisesta. Heille lumi on normaali elementti. Freestyle, mustat rinteet, sekä kunnon leikkaavat käännökset radalla ovat hallinnassa. Vauhtia on rinteessä paljon. Pojilla on aina takin alla selkäpanssari, mutta jalkoja se ei suojaa.

Nyt oltiin laskettu alas kolmistaan, eli onneksi isä oli ollut mukana. Jossain vaiheessa nuoremman pojan suksi haukkasi pehmeään lumeen, ja snäp. Se oli sitten siinä. Sääri vääntyi palasiksi nilkan yläpuolelta monon sisällä. Polvikin otti kipeää.

Lapsi pakattiin helikopteriin ja lennätetiin sairaalaan, jossa jalka kipsattiin morfiinin ja ilokaasun voimin. Pojalla muistikuvat ovat sekavia. Kipsauksesta hän muistaa ainoastaan sen, kuinka oli käsketty hengittämään normaalisti. Englanti onneksi taipui jo sen verran, että hän ei ollut aivan ummikko. Isä pääsi paikalla omalla autolla muutaman tunnin kuluttua ja yöpyi sairaalassa.

Päivitys 28.2.2017

Pojan kotiuduttua Suomeen hänellä oli edessään monta kipsinvaihtoa ja monta röntgenkuvausta. Kouluun kyydittiin taksilla, jonka maksajasta taisteltiin koulun kanssa pitkään ja hartaasti. Mitättömän pieni summa, kun vertaa sitä kokonaiskuluihin, mitä onnettomuudesta aiheutui.

Kun kipsi viimein saatiin pois, edessä olivat kymmenet fysioterapiakäynnit hierontoineen. En ole koskaan laskenut loppusummaa, mitä lapsen hoito tuli maksamaan. Jokainen lääkärikäynti+ kuvaus+kipsaus oli aina 500 euroa. Helikopterilento maksoi tuhansia euroja. VAKUUTUS MAKSOI KAIKEN ilman mitään tappeluita!

Nyt hiihtoloman kynnyksellä tämä juttu on jälleen ajankohtainen. Jo kahden tuttavaperheen talviloma on muuttunut lääkärikeikaksi, kun rinteessä on murtunut käsiä ja jalkoja. Omat poikani ovat viikolla 10 lähdössä jälleen Alpeille. Nyt suuntana on Itävalta. Toivottavasti tällä kertaa takaisin tullaan ehjänä.

On itsekästä olla ottamatta matkavakuutusta

Edelleen kuulee sankarimatkailijoista, jotka etenevät flip flopeissa pitkin Kongoa ilman mitään vakuutusta, koska koskaan aikaisemminkaan ei ole mitään sattunut.

Toinen asia on se, että on erittäin itsekästä matkustaa ilman matkavakuutusta. Kun sankarimatkailija makaa moottoripyöräonnettomuuden jälkeen jalka päreinä ja munuainen revenneenä Kota Kinabalussa, jää omaisten ja ystävien tehtäväksi ja maksettavaksi järjestää 130 euroa säästäneen naisen/miehen hoito ja kuljetus Suomeen.

Alle 20-vuotiaat lapset kuuluvat vanhempiensa matkustajavakuutuksen piiriin, jos vanhemmat ovat matkalla mukana. Jos lapsi matkustaa ilman vanhempia, hän tarvitsee oman vakuutuksen.

En voi liikaa korostaa. Pitäkää vakuutusturvastanne huolta.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

19 comments

Syöpä ja matkustus, sekä matkustajavakuutus - TÄMÄ MATKA 14 elokuun, 2019 - 8:37 am

[…] Vaikeuksia ihmisillä on myös erottaa toisistaan matkasairaus, olemassa olevan sairauden paheneminen ja matkatapaturma. […]

Reply
Matkatavaravahingon korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva - TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2018 - 3:40 pm

[…] Muista matkavakuutus: Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki […]

Reply
Matkatavaravahinko korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva - TÄMÄ MATKA 11 syyskuun, 2018 - 3:36 pm

[…] Muista matkavakuutus: Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki […]

Reply
Tarinoiden taival • Noro ei meitä pysäytä, mutta miten lapsen murtunut jalka? 19 huhtikuun, 2017 - 3:04 pm

[…] Pertti Turuselle huikean hyvästä ja lasta huomioivasta hoidosta. Suosittelen myös lukemaan Tämä matka –blogin henkilökohtaisen ja rehellisen postauksen vastaavanlaisesta tapauksesta. Entä […]

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 20 maaliskuun, 2016 - 6:48 am

Loistava postaus, jonka tärkeydestä ei voi tarpeeksi muistuttaa. Oma sydämeni ei helly eivätkä silmät kyyneöiä valuta iltapäivälehtien sivuilla tarinoitaan jakaville ja Suureen Yleisöön vetoaville epäonisille matkaajille, joille se pahin on sattunut ja nyt sitten ihmetellään että on se kumma ettei Suomi hädässä olevia kansalaisiaan auta. Itse olit typerä ja tietoisen riskisi otit lähtiessäsi matkaan ilman vakuutusta.

Jos on varmaa matkustaa, on varaa myös vakuutukseen. Sen hinnaksi per matka ei kuitenkaan nin paljoa tule, että siitä olisi mitenkään päin ajateltuna järkevää tinkiä. Mutta se, mitä siitä sitten huonon onnen iskiessä hyötyy… sitä ei enää muutamissa kympeissä lasketakaan.

Reply
Janne Pyykkö 2 kesäkuun, 2019 - 2:14 pm

Itselläni on ammattiliiton kautta matka-ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus.Sisältyy siis liiton jäsenmaksuun.Otan jäsenkorttini reissuun mukaan,jossa englanniksi lukee sopimusnumerot jne.Muistaakseni kattaa max 45 päivän reissun.

Reply
Laura 17 maaliskuun, 2016 - 10:14 am

Onneksi ei käynyt pahemmin ja toivottavasti paraneminen lähtee sujumaan hyvin! Toistaiseksi olen säästynyt suuremmilta haavereilta matkoilla, mutta en silti lähtisi matkalle ilman asianmukaista vakuutusta. En todellakaan haluaisin viettää aikaani murehtien sairaalalaskuista jos jotakin sattuisi. Hyvä ja tärkeä muistutus siis!

Reply
Sir Bizler 15 maaliskuun, 2016 - 12:24 pm

En ole ikinä ymmärtänyt, että miksi joku matkustaa ilman vakuutusta? Vähän sama asia, kun menisi kolmen aikaan lauantai yönä Seinäjoella nakkikopille ja ilmottaisi, että kaikki pesäpalloilijat on homoja 😉

Itsellä vakuutus on luottokorttien puolesta ja aina on hyvin toiminut, jos on jotain ongelmia matkan aikana, tai ennen sitä ollut.

Reply
Hanna / Ranskatar reissaa 15 maaliskuun, 2016 - 7:30 am

Matkavakuutus on kyllä sairastapauksissa ehdoton juttu, mutta kaikista muista syistä, luonnonkatastrofit, perutut lennot ym. johtuvista matkasuunnitelmien muutoksista tuntuu olevan hankala saada korvauksia vakuutuksen kautta. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa mielestäni kuitenkin hankkia myös vakuutuksen lisäksi, sillä ainakin Ranskassa ja Ruotsissa se on toiminut kätevästi, jos on täytynyt käydä lääkärissä jonkin vaivan vuoksi. Vaikka sairaanhoito ei ilmaista kortilla olekaan, niin saa sen kohtuulliseen hintaan ja loppusumman voi sitten periä vakuutuksen kautta. Ilman korttia saattaisi lääkärikäynnistä joutua maksamaan enemmän ja kun vakuutuskorvaukset monesti tulevat viiveellä, on hyvä, ettei koko matkakassaa tarvi käyttää lääkärikäyntiin. Mutta itsellä tosiaan on lähinnä kokemuksia flunssan takia lääkärissä käynnistä, tällaiset vakavammat sairaalareissut ovatkin jo asia erikseen.

Reply
Pirkko / Meriharakka 14 maaliskuun, 2016 - 3:19 pm

Jaksamista äidille! Ja kaipa tämä on sellainen asia, että tästä kannattaa aina välillä muistuttaa, vaikka itsellä tällä iällä ja elämänkokemuksella ei tule oikein aina edes mieleen, että joku lähtisi maailmalle vakuuttamatta. Vaikka onhan niitäkin. Niitä, jotka päätyvät iltapäivälehtien nyyhkystooreiksi, kun kukaan ei maksa paluuta kurjasta sairaalasta Egyptistä Suomeen, kun sen maksaminen ei kuulu kenellekään.

Eli Annan kanssa ehdottomasti samaa mieltä. Jos et ole upporikas, niin ota vakuutus. Viimeksi kuin USAssa kävin sairaalassa vaan näyttäytymässä pienen kaatumisen jäljiltä, niin siitä tuli tonnin lasku – jonka vakuutusyhtiö maksoi.

Reply
Sateenmuru 14 maaliskuun, 2016 - 1:07 pm

Onneksi ei käynyt pahemmin ja onneksi oli vakuutus! Yleensä olen huono kaikkien käytännönasioiden hoitamisessa, mutta matkavakuutus on aina ollut kunnossa juuri siitä syystä, etten halua muiden (vanhempieni siis) joutuvan maksamaan, jos jotain sattuukin – kuten joskus on päässytkin käymään.

Reply
j / Lempipaikkojani 13 maaliskuun, 2016 - 7:48 pm

Huh sentään, mutta onneksi ei tuon pahempaa tapahtunut! On kyllä tärkeää muistuttaa matkavakuutuksen tärkeydestä!

Reply
Mirka/ Reason for a Season 13 maaliskuun, 2016 - 7:47 pm

Se on kyllä niin niin totta, että matkavakuutus on oltava. Siihen voisi minun puolesta olla joku lakipykälä, että reissuun ei lähdetä ilman. Vähän niinkuin asuntoa ei vuokrata ilman kotivakuutusta (toki aikuisten pitäisi tällaiset asiat osata huolehtia, mutta jostain mystisestä syystäpä monet vaan eivät huolehdi). Onneksi mitään tämän pahempaa ei pojallesi päässyt tapahtumaan. Uskon kyllä, että eihän tuollainen tilanne mukavalta äidistä tunnu. Vähemmästäkin säikähtää. Voimia kaikkeen, mitä nyt elämässä onkin meneillään!

Reply
Jenni / Unelmatrippi 13 maaliskuun, 2016 - 5:28 pm

Huh, onneksi ei käynyt pahemmin! Matkavakuutus todellakin kannattaa olla. Ei silti, eipä tuosta eurooppalaisestakaan kelakortista mitään haittaa ole – pitää vain tosiaan tajuta, että matkavakuutus on aivan eri asia. Mulla on ollut omalle matkavakuutukselle muutamia kertoja käyttöä, ja vaikkei mitään kamalan vakavaa olekaan sattunut, niin ei tulisi mieleenkään lähteä reissuun ilman.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 13 maaliskuun, 2016 - 4:49 pm

Äitinä voin vain myötäelää tuota tunnetta. Sehän on aina se äidin elämän suurin pelko että lapselle jotain sattuu, ja on varmasti tuplasti vaikeampaa kun ei ole itse siellä paikan päällä. Pikaista paranemista sinne pojalle, ja äidille jaksamisia tässä asiassa ja niissä muissakin elämän haasteissa.

Täällä Amerikassa on kyllä matkailija suoraan sanottuna k***ssa ilman matkavakuutusta jos jotain sattuu. Ja varmasti myös muualla maailmassa varsinkin jos joutuu lääkintälennolle.

Reply
Outi/Maa Quzuu 13 maaliskuun, 2016 - 4:29 pm

Voi että! Onneksi ei käynyt pojalle pahemmin! Nyt vaan kunnon d-vitamiinikuuri päälle, niin lähtee luut varmasti paranemaan 🙂 Itselläni katkesi käsi ihan säpäleiksi noin 5 kuukautta takaperin (tosin ihan Suomessa) ja nyt jo käsi on jo ihan toimintakuntoinen. Tsemppiä sinne!

Minulla on matkavakuutus aina reissuilla kunnossa. Maksan koko ajan jatkuvaa matkavakuutusta, niin ei tarvitse aina erikseen reissuille lähdettäessä siitä huolehtia. Ja nykyään on niin kätevää, kun netin kautta vahinkoilmoitustenkin tekeminen on vaivatonta ja nopeaa, eikä käsittelyissäkään kestä kauaa.

Olisi vaan kiva tietää, että mikä vakuutuksista on oikeasti paras vai onko niiden välillä niin mahdottoman paljon edes eroa, jos puhutaan ihan perus matkavakuutuksista. Joskus olen miettinyt asian selvittämistä juurta jaksain, mutta se on jäänyt toistaiseksi ajatuksen tasolle.

Reply
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 13 maaliskuun, 2016 - 10:21 am

Apua, onneksi ei käynyt pahemmin ja oli vakuutukset kunnossa. Pikaista toipumista niin pojalle kuin äidillekin! Mulla on joitain kavereita ja tuttuja, jotka viipottavat menemään ilman matkavakuutusta. Suunnattoman typerää omasta mielestäni, juuri tuon takia, että kuka sitten maksaa viulut jos jotain sattuukin – tai mitä jos ei löydykään ketään joka ne maksaisi? Onnettomuuden sattuminen kun ei ole aina omasta varovaisuudestakaan kiinni. Huolehdin aina matkavakuutuksen kuntoon, vaikka tähän mennessä en ole mitään korvauksia joutunut edes hakemaan. Sama vakuutusyhtiö muuten täälläkin!

Reply
Tanja 13 maaliskuun, 2016 - 10:18 am

Näitä ilman vakuutuksia matkustavia oman elämänsä sankareita näkee täällä Aasiassa hyvin paljon. Jotenkin ihmiset luottaa siihen, että valtio hoitaa kotiin jos jotain tapahtuu. Kyllähän näin on KERRAN tehty, tsunamin jälkeen 2004. Mä kirjoitin kanssa viime syksynä blogiini matkavakuutuksista, oli yllätys huomata että osa yhtiöistä ei korvaa luonnonkatastrofien aiheuttamia vahinkoja. Eurooppalaisen ainoa huono puoli on pieni peruutusturva, saahan sitä korotettua mutta tonni parin kuukauden matkasta on liikaa. Mun valinta on Gouda.fi, se korvaa jopa ns extremelajeissa tapahtuneita vahinkoja.

Reply
Teija / Lähdetään taas 13 maaliskuun, 2016 - 9:16 am

Huih! Voin vain kuvitella, miltä on tuntunut olla toisessa maassa tapahtuman aikana. Kamalaa. Itsekin lukeudun niihin, jotka mielellään maksavat matkavakuutuksistaan. Onneksi vain muutaman kerran olen joutunut korvauksia hakemaan, mutten silti ottaisi sitä riskiä, että matkustaisin ilman vakuutusta. Lapsellammekin oli matkavakuutus jo siinä vaiheessa kun olimme Barbadoksella ja minä vasta raskaana. Tietenkin halusimme suojata lapsen, vaikka hän olikin vasta vatsassa.

Reply

Leave a Comment