Matkatavaravahingon korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva

by Anna

Matkatavaravahingon korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva | Matkalla tapahtuva omaisuuden katoaminen

Matkatavaravahingon korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva. Kokemuksia matkatavaravahingon korvauksista, kun kyseessä automurto vuokra-autoon. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus hieman vertailla Eurooppalainen-OP ja Turvan korvauksia, kun kyseessä on matkatavaravahinko.

Taustana:

Olimme matkalla Ranskassa 12 vuorokauden ajan. Lomamme loppupuolella Lyonissa autoon murtauduttiin OKKO Hotels Lyonin edessä olevalla maksullisella parkkipaikalla. Hotellista oli varmistettu, että auton jättäminen kadulle heidän ovensa eteen on OK. Kyseessä oli todella vilkas suuri tie, jossa oli liikennettä koko ajan. Kaikki tavarat olivat auton takakontissa, mitään ei ollut näkyvissä.

Aamulla havaitsimme, että kuljettajan puoleinen pikkuikkuna oli lyöty sisälle ja auton lukitus saatu auki. Puhdistus oli täydellinen. Likaiset alusvaatteet, vajaa viinipullo, silmälasien puhdistusliina, ihan kaikki oli kelvannut takakontista. Meille jäi loman loppupäivien ajaksi jäljelle vain ne vaatteet ja tavarat, jotka olivat olleet hotellihuoneessa mukanamme.

Matkatavaravahingon korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva | Turvan korvaus

Teppo haki korvausta yhteensä 2800 euron edestä. Hänen matkatavaravakuutuksensa myöntäjä on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva ja matkatavaravakuutus on paketoitu samaan Turva Koto-sopimukseen, mikä pitää sisällään myös kotivakuutuksen ja vastuuvakuutuksen. Maksimi korvaussumma matkatavaroille oli 4500 euroa. Valitettavasti sopimuksesta ei saanut selkeästi eriteltyä, mitä matkavakuutuksen osuus maksaa. Päätös tuli nopeasti muutaman lisäkysymyksen jälkeen.

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva ratkaisi asian näin:

Olemme käsitelleet korvausasiasi. Maksamme korvauksen Turva Koto -sopimuksen perusteella, enimmäiskorvausmäärään 2000 euroa. Moottoriajoneuvossa, matkailuautossa tai -perävaunussa, muussa perävaunussa, veneessä tai teltassa säilytettävän irtaimiston varkaus- ja murtovahingoissa enimmäiskorvausmäärä on 2 000 euroa (Turva Koto sopimus,  2.2.2 Voimassaolo vakuutuspaikan ulkopuolella).

Teppo sai siis korvauksia 2000 euroa.

Matkatavaravahinko korvaus Eurooppalainen-OP vs. Turva | Eurooppalainen-OP korvaus

Minä hain korvauksia yhteensä 6345 euron edestä. Vakuutusyhtiö ei kysynyt mitään tarkentavia kysymyksiä prosessin aikana, mutta olinkin toimittanut heille melko täydellisen Excelin viedyistä tavaroista korvaushakemuksen mukana. Vakuutusyhtiönäni on OP-Vakuutus, tai tarkemmin Vakuutusosakeyhtiö Eurooppalainen. Vakuutukseni matkatavaroita, matkaoikeusturvavakuutusta ja matkavastuuvakuutusta koskeva maksu on 135 euroa vuodessa.

Vakuutusvirkailija soitti ja ilmoitti, että he ovat maksamassa minulle korvauksen, ja korvattava summa olisi 4567 euroa. Tuhisin luonnollisesti jotakin vastaan, koska olin hakenut 6345 euron korvauksia. Melko nopeasti lopetin kuitenkin mussutukseni, sillä vakuutusyhtiön ei ole tarpeen maksaa enemmän korvauksia, kuin mitä ostohetkellä on määritelty vakuutusmääräksi.

Vakuutusyhtiö maksoi minulle siis 4567 euroa, eli maksimin.

Voiko tästä oppia jotain?

Jo puhelun aikana sovimme korvauskäsittelijän kanssa, että vakuutusmyyjä ottaa minuun yhteyttä. Nostin maksimi korvauksen 6500 euroon. Korvaussumma oli ollut tietämättäni liian matala tällaisiin tilanteisiin, kun kaikki tavara viedään. Etenkin kaupunkilomilla on yllättävän paljon arvokasta vaatetta ja tavaraa mukana.

Vakuutuksissa on eroja. Kannattaa tarkistaa omat vakuutusehdot ja katsoa, minkälaisia ehtoja niissä on esim. asetettu tavaran säilyttämisen suhteen.

Ehkäpä se paras oppi oli jälleen, että ilman vakuutuksia ei kannata matkustaa.

Muista matkavakuutus: Äiti. Olen helikopterissa. Jalka poikki

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Periaatteen Nainen 22 syyskuun, 2018 - 10:40 am

Mielenkiintoinen postaus. Itselläni on Pohjola (Eurooppalainen) aina korvannut matkalla varkaudesta aiheutuneita kuluja huikean nopeasti ja vaivattomasti. Turvasta on valitettavasti huonoja kokemuksia, kun olin sen kautta vakuutettuna työmatkalla Karibialla, ja rattijuoppo ajoi ylitse. Jatkossa siis aina ilolla maksan Pohjolan puolelle – ja tärkeintä tietty on, että on jokin vakuutus!

Reply
Anna 23 syyskuun, 2018 - 10:12 am

Kyllä OP:n alla olevat vakuutukset ovat osoittautuneet varsin toimiviksi. Välillä on ollut ruuhkaa korvaustenkäsittelyssä, mutta muuten toiminut moitteetta. Yhden ainoan kerran olen joutunut tappelemaan korvauksista.

Reply
Outi / Maa Quzuu 21 syyskuun, 2018 - 9:14 pm

Mielenkiintoinen juttu sillä en olisi ehkä itsekään ajatellut, että molemmat hakisivat omista vakuutuksistaan korvaukset. Olisin automaattisesti laittanut kaikki samaan, mutta tällä menetelmällähän ei katto tule niin helposti vastaan. Vaikka ei kyllä aavistustakaan mikä oman vakuutuksen katto on. Tuskin meillä koskaan niin paljon niin kallista tavaraa olisikaan mukana, että rajat paukkuisivat..:)

Reply
Sandra 20 syyskuun, 2018 - 11:45 am

Hyvä lopputulos kaiken kaikkiaan ja suhteellisen nopeasti vaikutti homma ratkeavan. Erinomainen muistutus taas vakuutuksen tarpeellisuudesta (jota itsellänikään ei tällä hetkellä ole :O).

Reply
Autolla Bosniasta Montenegroon - Meriharakka.net 19 syyskuun, 2018 - 6:23 pm

[…] Auton saimme yöksi lukitulle pihalle ja kaikki matkatavarat kannoimme hotellihuoneeseen Tämä matka -blogin automurtojuttua muistellen, olimmehan sentään […]

Reply
Aron / Ja sitten matkaan... 16 syyskuun, 2018 - 10:43 am

Tämä oli varsin hyödyllinen kokemus jaettavaksi. Meillä matkatavaravakuutus tulee samoin kuin Turvankin tapauksessa kotivakuutuksen kaverina. Vaikka näitä vakuutuskuvioita viimeksi käytiin läpi vajaa vuosi sitten muuton yhteydessä, en yhtään osaa arvella paljonko on matkatavaroiden osalta maksimikorvaus. Taidankin nyt tarkistaa asian. 🙂

Meillä on varsin usein automatkalla tilanteita, joissa koko mukana oleva omaisuus on autoon pakattuna. Välillä matkan varrella on tarpeen piipahtaa jotain nähtävyyttä ihailemassa ja silloin auto matkatavaroineen kököttää parkissa. Olen aina ajatellut, että jos mitään arvokasta ei ole näkyvillä, ei varas ehkä uskalla ottaa autoon murtautumisen riskiä. Sikäli tapaus oli aika pelottava. Vaikka tavaran menetyksestä selviääkin rahalla, on tuollaisesta kyllä niin paljon käytännön kiusaa, että eipä sitä soisi edes vihamiehelleen kohdalle osuvaksi.

Reply
Anna 16 syyskuun, 2018 - 11:56 am

Kiitos Aaron

Muutama lukija on ihmetellyt, miksi jätimme tavaraa autoon. Heille ei ilmeisesti tullut mieleen, että vakuutuksien tulee kattaa myös kuvaamasi tilanteet, eli todellakin se kaikki mukana oleva tavara voi aivan hyvin olla autossa syystä x. Ihan vaikka vaan lähtee lentokentältä hotellille ja poikkeaa ennen sitä supermarketissa. Tuskin kukaan niitä kamoja nähtävyyksille tai kauppaan mukaan ottaa.

Meillä syy saattoi olla se, että auto oli Sveitsin rekkareissa ja ranskalaiset rosvot kuvittelee, että kaikilla sveitsiläisillä on takakontti täynnä kultaharkkoja ja kelloja 😀

Harmia ja haittaa tuollaisesta tulee ihan älyttömästi.

Reply
Satu / Happytrails.fi 13 syyskuun, 2018 - 9:54 am

Moikka! Vahinkotapauksessa korvauksia saa hakea eri vakuutusyhtiöistä edellyttäen, että korvaussummat eivät yhteensä ylitä maksimikorvausta. Mun miehen 10 000€ kilpapyörä varastettiin ja saatiin kolmesta vakuutusyhtiöstä yhteensä noin 5500€ kasaan. Luulen että pyörän hinta miinus ikävähennykset ovat katto (eli ei oltais saatu ottaa korvauksia vastaan yli 8 000€ edestä).

Ja hei Anna tää oli kiva postaus, saanko linkittää meidän Happytrails.fistä tähän tulevassa matkavakuutus-postauksestani? – Satu

Reply
Anna 13 syyskuun, 2018 - 10:48 am

Kiitos Satu

Joo, tuo on ihan totta, eli tosiaan, jos se korvausmäärä ei täyty yhdestä vakuutuksesta, saa jatkaa seuraavaan. Mä tarkoitin tuossa vastauksessani Marille sitä, että jos vakuutus a korvaa esim. kameran täysin, niin vakuutuksesta b ei ole suotavaa samaa korvausta hakea.

Ilman muuta saat linkata. Oikein mielelläni annan luvan : )

Reply
Mari 11 syyskuun, 2018 - 4:05 pm

Saitte siis molemmat omista vakuutuksistanne? Kyseenalaistivatko kumpikaan vakuutusyhtiö sitä, että samasta murrosta maksetaan myös toisesta vakuutuksesta toiselle osapuolelle? Näitä tosiaan harvemmin tulee ajateltua tarpeeksi, hyvällä tuurilla kun on menty.

Reply
Anna 11 syyskuun, 2018 - 4:13 pm

Kiitos Mari

Kumpikin vahingon kohteeksi hakee luonnollisesti omat korvauksensa omasta vakuutusyhtiöstä. Minun vakuutukseni tosin korvaa tarvittaessa myös perheenjäsenten vahinkoja.

Varmasti vakuutusyhtiö rupeaa kyselemään, jos samasta tavarasta haetaan korvauksia moneen kertaan, eli ei kannata edes ajatella kikkailua. Vakuutusyhtiöillä on pääsy toistensa tietoihin tarvittaessa.

Reply

Leave a Comment