Riad majoitus Marokossa – ”Moroccan style” hurmaa

by Anna

Riad majoitus Marokossa – Tuhannen ja yhden yön tyyliä

Riad majoitus Marokossa on perinteinen majoitusmuoto ja maan oma erikoisuus. Jos Moroccan style miellyttää, riad on täydellinen vaihtoehto majapaikaksi. Tyyliltään riadeja on melko moderneista ja vaaleansävyisistä aina värikkäisiin ja rönsyileviin ”tuhannen ja yhden yön” -tyyppisiin. Riadeja löytyy erityisesti Marrakeshin medinasta, joissa arkkitehtuuri on herkullinen sekoitus 1100-luvun Almohad-berberidynastian konservatiivista islamilaista muotokieltä, maurien aistikasta Mudéjar-tyyliä 1200-luvulta ja uusmudéjar-tyylisiä 1800-luvun yltäkylläisiä palatseja.

Riadiksi kutsutaan vanhaa, usein kokonaisen suvun entistä asuinrakennusta, joka on kunnostettu hotelliksi. Moni riadeista on suomalaisittain kuin palatsi ja osa onkin kuulunut sulttaanin suurvisiireille tai erittäin varakkaille kauppiaille.

Riad-majoitus Marokossa
Riad Le Rihani
Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa

Mikä ihmeen riad-majoitus?

Kun saapuu riadiin, vastassa on liki poikkeuksetta tyly ikkunaton ulkoseinä, sillä alkuperäinen rakennustyyli on karsinut julkisivuista kuumuuden, hiekan ja melun läpipäästävät aukot minimiin. Näin pystyttiin suojelemaan myös perheen naisten yksityisyyttä paremmin. Koska tilaa medinoissa oli rajoitetusti, talot ovat usein korkeita ja kapeita. Joidenkin oppaiden mukaan Marrakeshissa arabikorttelin ja entisen juutalaiskorttelin (mellahin) erottaa siitä, onko talojen seinissä ikkunoita vai ei. Vaikka kuinka tihrustelin seiniä, en kuitenkaan ikkunoita missään huomannut.

Riadin sisällä vierailijaa odottaa yllätys. Porttien takaa löytyy kaunis sisäpiha vesialtaineen ja sitruspuineen. Moni kuvaakin näitä sisäpihoja keitaiksi kiivastahtisen medinan keskellä ja kauneimmat niistä ovat erittäin suosittuja kuvauspaikkoja mm. Instagrammaajien keskuudessa. Sana riad viittaa puutarhaan. Joskus riadin nimen yhteydessä on sana dar, joka tarkoittaa kotia.

Riad-majoitus Marokossa Riad-majoitus Marokossa

Riad ei ole synonyymi edulliselle majoitukselle. Ei välttämättä majatalo, vaan useinkin palatsi

Riadissa yöpymisen hintahaarukka on kaikkea 20-500 euron väliltä. Riad ei siis ole synonyymi halvalle majapaikalle, vaikka niistä usein ”majataloina” puhutaan. Suurin ero perinteisiin hotelleihin on pienehkö huoneiden määrä. Niistä puuttuvat myös hotelleille tyypilliset suuret uima-altaat ja laajat puutarhat.

Riad-majoituksen etsiminen Marokossa oli hieman kuin sisustuslehden selailua. Silmien eteen soljui yhä upeampia sisäpihoja, turkooseja vesialtaita ja hulppeita kattoterasseja. Mainosteksteissä vilisivät egyptiläisestä puuvillasta tehdyt vuodevaatteet, aromaattiset kynttilät, käsin kudotut paimentolaismatot ja silkkiverhot.

Riad Le Rihani Riad-majoitus Marokossa

Riad majoitus Marokossa – Marrakesh, Hotel & Ryad Art Place Marrakech

Marrakeshin medina on Unescon maailmanperintökohde ja sen pääaukio Djemaa el-Fna kaupungin ykkösnähtävyys. Päätin ottaa ensimmäisen hotellin aivan aukion laidalta. Taksi jätti minut 500 metrin päähän tarinankertojien aukiosta ja olin reppuineni välittömästi maalitaulu ”oppaille”. Olin kuitenkin tihrustanut riadin sijainnin niin useaan kertaan Google Mapsista, että osasin kävellä sinne eksymättä.

Hotel & Ryad Art Place Marrakech oli sijainniltaan täysi 10+. Tutustuminen hieman sokkeloiseen kaupunkiin oli helppoa, sillä aukiolle (ja sitä kautta hotelliin) löysi aina takaisin. Palvelu oli nopeaa ja asiallista, tosin kerran seisoin porttien takana piiitkään. Ulkoportit olivat siis lukossa ja niistä pääsi sisään vaan ovimiehen avulla. Riad oli kaksikerroksinen ja sen katolla oli kaunis terassi, mistä näkyi suoraan Djemaa el-Fna -aukiolle.

Huone oli pieni ja ovi avautui suurelle sisäpihalle, joten muiden huoneisiin kulkevien äänet kuuluivat. Kaikki eivät valitettavasti ymmärrä, että riadeissa ei ole hotellien kaltaisia äänieristyksiä. Koko huone vessaa myöden oli koristeltu kauniisti ruusunterälehdillä, mutta illasta niiden nyppiminen pois lakanoilta samanmukaisesti hieman ”nyppi”.

Hinta helmikuussa 2020 aamiaisella 109 euroa.

Untitled Hotel & Ryad Art Place Marrakech
Hotel & Ryad Art Place Marrakech
Hotel & Ryad Art Place Marrakech
Hotel & Ryad Art Place Marrakech
Hotel & Ryad Art Place Marrakech

Riad majoitus Marokossa – Riad Le Rihani

Riad Le Rihani sijaitsi hieman syrjemmässä Marrakeshin medinassa. Löysin paikan päivänvalossa ongelmitta, mutta illalla kotimatkalla ravintolasta kaikki kioskit olikin laitettu yöksi osin jo kiinni. Paikat muuttuivat hetkessä hyvin paljon erinäköiseksi kuin päivällä. Minun oli pakko nöyrtyä ja antaa 10 dirhamia (1€) pojalle, joka saattoi tädin oikeaan riadiin.

Ehkäpä pitkään aikaan suurimman ”oho”-fiiliksen aiheutti huoneen kylpyhuone. Tai oikeammin kylpyallas. Se näytti joltain teurastusaltaalta, mutta todellakin sinne oli tarkoitus kavuta suihkuun. Ihan tällainen ei kyllä huonekuvaus Booking.com:ssa ollut. Muutenkin huoneen tummuus ei ollut minulle mieleen. Kokonaisuus oli yön pimeydessä jopa hieman pelottava.

Aamulla kaikki oli kuitenkin toisin. Sisäpiha oli kuvauksellinen ja aamiainen kattoterassilla herkullinen (sain lettusia!). Aasi huusi jossain kauempana ja aurinko lämmitti. Varsin suloista.

Hinta helmikuussa 2020 aamiaisella 109 euroa.

Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani
Riad Le Rihani

Riad majoitus Marokossa – Angsana Riads Collection

Kun riadit tulivat majoitusmuotona muotiin 1990-luvulla, moni vanha asunto, kuten Angsana Riads Collectionin 1800-luvulta peräisin olevat rakennukset, muutettiin luksushotelliksi. Mellahissa, eli juutalaskorttelissa sijaitseva Angsana Riads Collection koostuu kuudesta eri rakennuksesta ja kirjaantumisen jälkeen oli edessä pieni reippailu pitkin kujia omaan osoitteeseen.

Huone oli seisauttava. Ei ollut sellaista yksityiskohtaa, johon ei olisi kiinnitetty huomiota. Eipä sieltä oikein halunnut edes poistua mihinkään. Kolmikerroksisen rakennuksen katolla oli ihastuttava terassi ja myös välikerroksissa oli kirjastoa ja erilaisia loikoilupaikkoja.

Mutta, mutta … Asiat oli suunniteltu hienosti, mutta harmittavasti niiden toteutus jäi täysin puolitiehen. Ei ole henkilökunnan syy, että heitä ei ole koulutettu tai heille ei ole annettu selkeitä ohjeita miten toimia. Syy epäonnistumiseen löytyy aina esimiehistä tai omistajista, jotka eivät ole kyenneet jalkauttamaan hienoa konseptia käytännön tasolle.

Huoneessa ei esim. ollut puhelinta. Kun totesin veden loppuneen (hyvä idea oli, että säiliöstä voisi hakea juomavettä huoneeseen – mutta jonkun pitäisi myös huolehtia, että säiliö on täynnä) ja Wi-Fin salasana puuttui (laukunkantaja vei kaikki minulle tarkoitetut infopaperit mukanaan), oli käytävä vastaanotossa kertomassa ongelmista. Tässä hintaluokassa näin ei tulisi olla.

Aamiainen tilattiin illasta. Kaikki ruuat oli hienosti nimetty ja näin jo mielessäni upean aamiaisen paikallisine herkkuineen. Käytännössä en kuitenkaan saanut eteeni yhtään mitään, mitä olin lappuun raksinut ja sekin mitä tuli, oli mikrotettua ja ei tuoretta. Jouduin oikeasti vääntämään, että haluan syödä myös omeletin, sillä edessä oli pitkä junamatka kohti Fesiä.

Hinta helmikuussa 2020 aamiaisella 144 euroa.

Untitled
Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa
Angsana Riads Collection
Angsana Riads Collection
Riad-majoitus Marokossa
Angsana Riads Collection

Riad majoitus Marokossa – FES

Fezin suuri muurien ympäröimä medina on Marrakeshin vanhankaupungin tavoin Unescon maailmanperintökohde. Medina on erittäin hyvin säilynyt ja siellä asuu noin 200 000 ihmistä. Alue on maailman toiseksi suurin autoton asuinalue. Vietin medinan sokkeleloissa melko unohtumattoman iltapäivän.

Siinä missä Marrakeshissa kaikki majoitukset oli nimetty riadeiksi, Fesissä majapaikat olivat palatseja. Täsmälleen samasta asiasta kuitenkin oli kyse, eli rikkaan suvun entisestä asuinrakennuksesta, joka toimii nyt hotellina.

Fes – Palais Houyam

Palais Houyamin huoneessa oli käytetty sisustukseen ilahduttavasti kaikki värikartan värit. Sen sijaan valaistus ja sähköpistokkeet oli unohdettu. Kylpyhuoneessa oli yksi himmeä lappu katossa. Huoneen ainut vapaa pistorasia löytyi television takaa, joten kameran, kännykän ja läppärin lataaminen aiheutti hieman sovittelua.

Aamiainen oli kovin yksinkertainen, mutta kun siirtyi kahvikupin kanssa aurinkoiselle terassille, alkoi elämäkin hymyillä jälleen.

Hinta helmikuussa 2020 aamiaisella 120 euroa.

Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa
Palais Houyam
Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa
Riad-majoitus Marokossa

Fes – Palais Faraj Suites & Spa

Rakastan tiettyjä sanoja ja yksi sellaisista on upgrade. Tavallinen huoneeni muuttui 40 m² juniorsviittiin, jossa oli buduaari! Olisin voinut istua pikku syvennyksessäni vaikka koko päivän ja siemailla minttuteetä. Huone ja hotellin yleiset tilat olivat muutenkin ihastuttavat. Kyseessä oli 1900-luvun alun uusmudéjar-tyylinen palatsi, jossa kaikki oli aivan viimeisen päälle huoliteltua ja tyylikästä. Täydellistä maurilaista tuhannen ja yhden yön -tunnelmaa ilman halpaa kitschia .

Ravintolan terassilta avautuivat huimat näkymät yli medinan ja suuren hautausmaan (valkoinen alue kuvassa) aina vuorille saakka. Hotellin ruokaa kehuttiin kovin, joten uskaltauduin ruokailemaan siellä. Lammas oli erinomainen, samoin aamiainen! Ja henkilökuntakin osasi muutakin kuin vain seistä onnettomana. Vähän harmitti, että majoituin vain yhden yön, sillä upea uima-allas ja hamam jäivät kokeilematta. Oli hyvä lopettaa kiertomatka tähän majoitukseen, sillä tätä kokemusta olisi ollut erittäin hankala minkään riadin enää ylittää.

Hinta helmikuussa 2020 aamiaisella 153 euroa.

Riad-majoitus Marokossa
Palais Faraj Suites & Spa
Palais Faraj Suites & Spa
Palais Faraj Suites & Spa
Riad-majoitus Marokossa
Untitled

Jos haluat lukea lisää riadeista, niin täältä löytyy:

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

12 comments

Le Jardin Secret - Salainen puutarha (ei kovin salainen) - TÄMÄ MATKA 16 toukokuun, 2020 - 9:13 am

[…] aivan keskeltä Marrakeshin medinaa. Heidän suunnitelmansa oli remontoida riadi hotelliksi. Vanhoihin taloihin saneeratut pienen hotellit olivat tuolloin hyvässä nosteessa. Miehet huomasivat kuitenkin lehdessä artikkelin brittiläisen […]

Reply
Marokon Marrakesh - lumoava punainen kaupunki - TÄMÄ MATKA 4 huhtikuun, 2020 - 4:52 pm

[…] kannattaa kivuta jollekin kattoterasseita ihmettemään älämölöä ja valokuvaamaan. Vaikka hotellini sijaitsikin aivan aukion kulmassa ja sillä oli oma terassi, halusin silti käydä näköalapaikoista ehkäpä tunnetuimmalla. Le […]

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 29 maaliskuun, 2020 - 8:37 am

Nämä Riadit on kyllä niin kuvauksellisia ja kauniita. Ja värikkäitä myös! Ei ihme, että niitä näkyy usein Instagramissa. Ehdottomasti jos ja kun Marokkoon mennään, niin majoitumme myös sellaisessa. Marokosta on muutenkin hyvin eksoottinen kuva omassa päässäni, ja nämä kuvat vaan vahvistivat sitä.

Reply
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 28 maaliskuun, 2020 - 11:17 am

Nää kuvat ei varsinaisesti lievitä kaipuuta päästä Marokkoon asap. Marrakechiin suuntaan heti kun maailma taas aukeaa ja muut reissut on heitetty.

Reply
Ne Tammelat 28 maaliskuun, 2020 - 10:21 am

Ensimmäistä kertaa kuulen tällaisista Riad-majoituksista. Näyttää kyllä todella viehättäviltä ja viihtyisiltä paikoilta majoittautua. Hauska tuo kontrasti, ettei ulkoapäin tiedä mitä kaikkea upeaa sisältä löytyy.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 28 maaliskuun, 2020 - 2:44 am

Niin kauniita majoituksia! On kuin oikeasti selaisi sisustuslehteä! Olen kymmenen vuotta sitten yöpynyt Chefhauoenissa riadissa ja se oli enemmänkin majatalo. Todella pelkistetty ja huoneiden ovien yläpuolella oli aukko käytävälle,eikä omia vessoja ollut. Kiva kokemus sekin silloin.

Reply
Teija / Lähdetään Taas 26 maaliskuun, 2020 - 8:53 pm

On kyllä tosi kauniita yksityiskohtia. Tuollaisissa kohteissa tekee mieli aina ostaa kaikki mahdolliset sisustuselementit kotiin asti, mutta onneksi olen ainakin toistaiseksi osannut ajatella asian loppuun asti, eli sen, että koko koti pitäisi pistää uusiksi. Yksittäiset esineet eivät tekisi kotia tuon näköiseksi 🙂

Reply
Hirvonen 24 maaliskuun, 2020 - 3:15 pm

Onpas ihania majoituksia! Tykkään tuosta marokkolaisesta tyylistä paljon. Viimeisen paikan luksus ja näkymät miellyttäisi eniten. Kiva on joskus panostaa enemmän!

Reply
Paratiisireportteri 23 maaliskuun, 2020 - 11:04 am

Ihanan näköistä! Vähän samanlainen meininki Intian Rajasthanissa, jossa maharajojen ja muiden entisten isokenkäisten isommat ja vähän pienemmät palatsit muutettu monenhintaisiksi majapaikoiksi.

Reply
Pirkko / Meriharakka 23 maaliskuun, 2020 - 10:36 am

Riadin valinta Marrakeshissa on kyllä haastavaa, sillä niitä on mahdottoman monta, ellei tuhat, niin lähellä ainakin. Itse päädyimme valitsemaan yhden sillä perusteella, että missä oli tilaa parin päivän varoitusajalla ja päädyimme mielestämme ihan mukavaan, vaikka sinne olikin haastava löytää sen seitsemän mutkan kautta! Tuo äänimaailma on kyllä ihan oma juttunsa Marrakeshin riad-maailmassa. Meillekin sattui yksi yö, jolloin kuuntelimme jossain lähellä asuvan englantilaisen perheen äänekästä riitelyä yöllä useamman tunnin verran ja aamiaisella riadimme pitäjät sitten pahoittelivat sitä, mutta eivät kuulemma voineet sille mitään, sillä kyse oli parin korttelin päässä olevasta riadista. Joltain osin olisimme kyllä voineet toistaa, vaikka julkaistakin 🙂 käydyn äänekkään keskustelun sanasta sanaan!

Reply
Taina 23 maaliskuun, 2020 - 1:48 am

Riadit on ihana majoitusmuoto juuri niiden persoonallisuuden ja pienimuotoisuuden vuoksi. Tosin niissä todellakin on eroja: Essaouirassa tuli yövyttyä aivan todella ihastuttavassa riadissa, Marrakeshissa viime hetken buukkaus oli jotenkin synkeämpi ja lisäksi joulukuun viileydessä aika jäätävä sisältä. Postauksen kuvat sytyttivät kyllä heti kaukokaipuun Marokkoon 🙂

Reply
Arja / Elämänmakuisia matkoja 22 maaliskuun, 2020 - 10:40 pm

Näitä Marokko-juttuja on aina ihana lukea entisenä Marokko-oppaana 🙂
Riadit ovat tosiaan saaneet hurjan suosion -90 luvun jälkeen. Vielä tuon vuosikymmenen alkupuolella niitä ei juurikaan ollut.
Näistä osa näytti ja kuulosti oikeinkin mukavilta vaihtoehdoilta, mutta osan sijaan olisin ehkä valinnut jonkun hotellin laajasta (ja usein kohtuuhintaisestakin) valikoimasta. Vertailu kannattaa! Riadeilla tosin on usein etuna myös hyvä sijainti.

Reply

Leave a Comment