Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha häikäisee sinisellä

by Anna

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha on kahden intohimoisen miehen luomus

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha. Tämän sinisenä hehkuvan puutarhan loivat miehet, jotka rakastivat aurinkoa, kontrasteja ja Afrikan voimakkaita värejä. Taidemaalari Jacques Majorelle antoi puutarhalle paitsi nimensä myös intohimonsa ja neljäkymmentä vuotta elämästään. Uuteen kevääseen puutarhan johdatti muotisuunnittelija Yves Saint Laurent, joka inspiroitui puutarhan ainutlaatuisista väreistä ja jonka tuhka on ripoteltu puutarhaan, hänelle rakkaiden Marokon palmujen alle.

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha

Jacques Majorelle – ”Marrakeshin maalari”

Jardin Majorelle -puutarhan loi rikkaan huonekalusuvun perillinen, ranskalainen taidemaalari Jacques Majorelle (1886-1962). Hän opiskeli taidemaalausta Egyptin Kairossa neljä vuotta ja alueen värit, tavat ja valot herättivät nuoressa Majorellessa pysyvän intohimon Afrikkaan.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen maalari sairastui silloin niin tavalliseen tuberkuloosiin ja päätti asettua Marokon lämpöön ja aurinkoon toipumaan sekä maalaamaan. Hänen maalauksensa Marokon maaseudulta ja medinoista otettiin Pariisin taidepiireissä hyvin vastaan. Orientalismi oli tuolloin tyylisuuntana hyvin muodikas. Myös ”musta Afrikka” -teema oli pinnalla taiteessa, musikaaleissa, sisustuksessa ym. Jacques Majorellen maalaama 115 teosta käsittelevä alastonkuvasarja mustista naisista sai kriitikot ylistämään maalaria, jonka töissä: ”puhdas kulta koristaa mustanruskeaa ihoa, näitä eebenpuun kappaleita”.

Mielenkiintoista on ehkä tietää, että maalari teki muiden töidensä ohella myös Marokkoa mainostavia julisteita ja hänen työnsä koristaa silloisen Marrakeshin matkaoppaan kantta. Häntä tunnettiin myös nimellä ”Marrakeshin maalari”.

Jacques Majorelle
Jacques Majorelle, Jeune Femme
Jacques-Majorelle-1924-Kasbah-rouge
Jacques Majorelle, Kasbah, 1924. Kuva päätyi Marrakeshin matkaoppaan kanteen.

Jacques Majorelle loi Marrakeshin sydämeen lumoavan impressionistisen puutarhan

Vuonna 1928 Jacques Majorelle hankki Marrakeshin keskustasta suuren neljän hehtaarin tontin, jolle rakennettiin arkkitehti Paul Sinorin suunnittelema Art deco -tyylinen huvila. Nykyaikainen rakennus oli valkoinen ja sitä reunusti kapea, matala uima-allas. Puutarhaan istutettiin välittömästi tuhansittain mm. kookospalmuja, kaktuksia, banaanipuita, agavea, bougainvillea, sypresseja, vesililjoja, jasmiineja ja bambuja. Majorelle oli paitsi taidemaalari myös intohimoinen puutarhuri. Paikka sai nimen Le Jardin de Majorelle.

Impressionistisen puutarhan rakentaminen valtasi yhä suuremman paikan Jacques Majorelle sydämessä. Hän kertoo halunneensa luoda puutarhasta ”muotojen ja värien katedraalin”. Eksoottisen puutarhan rakennuksissa alkoivat hehkua myös vahvat keltaiset ja ultramariininsiniset sävyt. Vuonna 1937 hän maalasi valkoisen huvilan voimakkaalla sinisellä sävyllä, jolle hän antoi myös nimensä: Le Bleu Majorelle. Tämä häikäisevä väri tunnetaan ranskankielisissä maissa edelleen nimellä Majorellen sininen.

Rakennus kuvattuna noin 1931. Tällöin rakennuksesta puuttuivat mm. vielä myöhemmin lisätyt parvekkeet.

Jardin Majorelle oli Jacques Majorellen kaunein ja tärkein teos

Toisen maailmansodan jälkeen puutarhan ylläpito alkoi käydä taloudellisesti raskaaksi. Vuonna 1947 Jardin Majorelle tuli jo niin kalliiksi, että Jacques Majorelle päätti avata sen yleisölle ja periä pientä pääsymaksua.

Surullinen alamäki oli kuitenkin alkanut. Maalari joutui ensin auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena hänen toinen jalkansa amputoitiin. Toivuttuaan onnettomuudesta hän erosi riitaisasti ja kalliisti vaimostaan. Mikä pahinta, hän joutui myymään puutarhansa, jota oli työstänyt lähes neljäkymmentä vuotta ja jonka hän sanoi olevan paras työnsä. Kuinka kipeää puutarhasta luopumisen on täytynytkään tehdä? Niin murheellista. Vuonna 1962 Jacques Majorelle joutui jälleen auto-onnettomuuteen ja kuoli myöhemmin Pariisissa vammoihinsa. Hänet on haudattu Nancyn hautausmaalle Koillis-Ranskaan.

Pidän puutarhaa kauneimpana teoksenani. Se on kukkaloistoa, jonka harmoniaa minä ohjaan. Puutarhani on samalla minun kauhein tehtäväni. Se vie viimeiset vuoteni ja minä uuvun sen oksien alla antamalla sille kaiken rakkauteni.

Jacques Majorelle
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled

Jardin Majorellen löysi uudestaan Yves Saint Laurent ja hänen seuralaisensa Pierre Berger

Yves Saint Laurent ja hänen seuralaisensa Pierre Berger saapuivat helmikuussa 1966 Marrakeshiin. Marokon palmut, aurinko ja Afrikan värit tuntuivat Algerian Oranissa lapsuutensa viettäneestä Yves Saint Laurentista heti omalta. Pariskunta ihastui kaupunkiin niin paljon, että he ostivat sieltä talon, joka mahdollisti Marrakeshiin palaamisen säännöllisesti.

Yves Saint Laurent ja Pierre Berger vierailivat usein myös Jardin Majorelle -puutarhassa. Elämänkerrassa lukee: ”Meitä vietteli tämä keidas, jossa Matisse- värit sekoittuvat luonnon värien kanssa (…)  Tuskin oli päivää ilman, että emme menneet sinne. Puutarha oli avoin yleisölle, mutta kukaan muu kuin me, ei vieraillut siellä. ”

Yves Saint Laurent kirjoitti myös: Olen löytänyt Marrakeshin Jardin Majorelle -puutarhasta tyhjentämättömän inspiraation lähteen. Unelmoin sen väreistä, jotka ovat ainutlaatuisia”.

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha

YSL:n puutarha ja Jardin Majorellen uusi kevät

Le Jardin de Majorelle -puutarha oli 1970-luvulla pahasti laiminlyöty, sen arvoa ei ymmärretty ja suuri hotellihanke uhkasi aluetta. Yves Saint Laurent ja Pierre Berger kampanjoivat puutarhan säilyttämisen puolesta ja lopulta vuonna 1980 päätyivät ostamaan Jardin Majorellen ja sitä ympäröivät alueet rakennuksineen. Pariskunta päätti asettua asumaan yhteen alueen huviloista. He halusivat: ”… tehdä Marrakeshin Jardin Majorelle -puutarhan maailman kauneimmaksi puutarhaksi – sellaiseksi, jollaista Jacques Majorelle oli ajatellut.” Työhön palkattiin puutarhasuunnittelija Abderrazzak Benchaabane, joka luetteloi kasvit ja johti puutarhan kunnostamista yli kymmenen vuotta. Kasvisto kasvoi työn edetessä 135 lajista 325 kasviin.

Yves Saint Laurent muokkasi Majorellen sinistä entistä voimakkaammaksi. Hän lisäsi ystävänsä Jacques Grangen avulla myös kirkkaan keltaista ja kaunista jadenvihreää ympäri huvilaa ja puutarhaa.

Yves Saint Laurent kuoli vuonna 2008 Pariisissa. Hänen tuhkansa ripoteltiin Le Jardin de Majorelle – puutarhaan, hänelle rakkaaseen ruusutarhaan. Muistomerkkinä toimii Tangerista tuotu roomalainen pylväs. Pitkäaikainen elämänkumppani Pierre Berger julisti muistotilaisuudessa: ”Tiedän, etten koskaan unohda sitä, minkä olen sinulle velkaa, ja että jonain päivänä minä seuraan sinua Marokon palmujen alle”.

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha

Puutarha nykyisin

Itse puutarhassa on pieni lahjatavarakauppa, YSL:n kauppa ja berberimuseo. Puutarhan vieressä toimii myös Yves Saint-Laurentin elämäntyötä esittelevä Musée Yves Saint Laurent.

Vieraillessani maaliskuussa 2020 Jardin Majorelle -puutarhassa, oli edessä noin 15 minuutin jonotus lippuluukulle. YSL-fanit tulevat puutarhaan poseeraamaan tietenkin YSL:n vaatteissa ja suosituimpien kuvaskohteiden luo oli tasainen jono. Ihmisten vimmainen halua napata selfieitä joka kaktuksen vieressä tukki välillä myös kävelypolut täysin. Paikalle pääsi edullisesti taksilla, mutta matkasta takaisin medinaan joutui maksamaan kaksinkertaisen hinnan raivoisasta tinkimisestä huolimatta.

Aukioloaikoja ym. tietoja täältä.

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Untitled
Untitled
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha
Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Pikavuoro Gambiaan - Marokko - TÄMÄ MATKA 22 maaliskuun, 2024 - 10:03 am

[…] Jardin Secret – Salainen puutarha (ei kovin salainen – mutta suloinen) Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha häikäisee sinisellä Marokon Marrakesh – lumoava punainen […]

Reply
Rabat. Marokon tuntematon pääkaupunki yllättää - TÄMÄ MATKA 24 toukokuun, 2020 - 10:25 am

[…] Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha häikäisee sinisellä – TÄMÄ MATKA […]

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 16 toukokuun, 2020 - 1:42 pm

Mielenkiintoinen juttu ja niin surullista, että hän joutui luopumaan rakkaasta puutarhastaan. Mutta onni taas siinä kohtaa, että YSL sen osti ja kunnosti. Ihania värejä, ihania kasveja, huikea paikka!

Reply
Le Jardin Secret - Salainen puutarha (ei kovin salainen) - TÄMÄ MATKA 16 toukokuun, 2020 - 9:14 am

[…] on “Ruusu palmujen joukossa”. Puutarhabuumi veti tuolloin turisteja ja mm. Le Jardin de Majorelle -puutarha, eli YSL:n puutarha, oli jo supersuosittu. Kaksikko tajusi välittömästi potentiaalisen markkinaraon ja palkkasi Tom […]

Reply
Mari/Kodinvaihtaja 15 toukokuun, 2020 - 4:45 am

Ihanat värit. Ja koko postauksesi tunnelma. Kunnianosoitus myös taiteilijalle. Huokailin lukiessani, että toivottavasti syysloman matkani tänne toteutuu. Jos ei, niin kiitos, että sain olla virtuaalimatkalla kanssasi

Reply
Anna 15 toukokuun, 2020 - 8:41 am

Kiitos Mari

Itseäni jopa hieman harmittaa, että monet luulevat YSL:n luoneen puutarhan. Noh, kummatkin herrat täydensivät toisiaan työllään puutarhan eteen.

Reply
Reeta / Tarinoita valoisista maisemista 14 toukokuun, 2020 - 2:12 pm

Olipas tämä inspiroiva postaus kuvineen ja sen myötä miten kerroit sekä Majorellen että YSL:n tarinaa samalla. En yhtään ihmettele että YSL inspiroitui puutarhasta ja sen väreistä. Itselle Marokko on muutamia lukemiani postauksia lukuunottamatta täysin tuntematonta aluetta, joten mukava oli saada tietoa tästä puutarhasta.

Reply
Anna 15 toukokuun, 2020 - 8:40 am

Kiitos Reeta

Tuohon ajanjaksoon liittyy paljon mielenkiintoista. Se oli vielä aikaa, jolloin eurooppalaiset todellakin menevät ”tuntemattomaan Afrikkaan”. Nyt kaikki on jo koluttu ja valloitettu 😀

Reply
Pirkko / Meriharakka 14 toukokuun, 2020 - 10:43 am

Tämä puutarha – kuten myös La Mamounia -hotellin puutarha – olivat kyllä Marrakeshin parhaita nähtävyyksiä. Hakkaa mennen tullen apinat ja käärmeet aukiolla 🙂 🙂 🙂 Me taisimme käydä Marokossa huhtikuussa, enkä muista, että paikka olisi ollut erityisen ruuhkainen. Ehkä kolmessa vuodessa selfien ottajien määrä on taas kasvanut, exponentiaalisesti …?

Reply
Anna 15 toukokuun, 2020 - 8:38 am

Kiitos Pirkko

Todellakin mielummin kukkia, kuin kahlehdittuja eläimiä.
Paljon oli selfietikun kanssa heiluvia ja paljon muotikuvauksia tuolla. Tiedä sitten, olisiko ollut joku muotitapahtuma tai vastaava käynnissä, sillä näin muuallakin kaupungilla kameraryhmiä.

Reply
Marika / Matkalla Missä Milloinkin 12 toukokuun, 2020 - 7:24 pm

Kaunis puutarha ja kaunis tarina sen takana. Kiinnitin samaan asiaan huomiota kuin Sini: kuvistasi välittyi rauhallinen tunnelma, kuin olisit käyskennellyt lähes yksinäsi puutarhassa.

Reply
Anna 15 toukokuun, 2020 - 8:35 am

Kiitos Marika

Heh, en tosiaan ollut yksin, mutta kyllä siellä rauhallisiakin paikkoja oli.

Reply
Merja / Merjan matkassa 11 toukokuun, 2020 - 5:23 pm

Upeita värejä, varsinkin tuo sininen! Onneksi YSL osti puutarhan, koska muuten se olisi jäänyt jonkun ketjuhotellin alle (pahimmassa tapauksessa). Marrakesh vaikuttaa kiinnostavalta kaupungilta.

Reply
Anna 15 toukokuun, 2020 - 8:34 am

Kiitos Merja

Todennäköisesti juuri näin. Ilman eurooppalaista ymmärrystä siitä, että paikka oli pelastamisen arvoinen ja ainutlaatuinen, se olisi todennäköisesti jyrätty alas.

Reply
Sini matkakuumeessa 11 toukokuun, 2020 - 9:57 am

Kuvista välittyi tunnelma, että olisit tuolla yksin. Samanlaiset jonot siellä oli, kun itse vierailin tuolla pari vuotta sitten joulukuussa. Kaunis paikka.

Reply
Anna 11 toukokuun, 2020 - 10:39 am

Kiitos Sini

Hieman sai kyllä kikkailla, että kuviin ei ikuistunut lauma ihmisiä 😀 Monessa paikassa odottelin melko pitkään, että tuli sopiva hetki. Ja joidenkin paikkojen kohdalla luovutin…

Reply

Leave a Comment