Rabat. Marokon tuntematon pääkaupunki yllättää

by Anna

Rabat on tuntematon, mutta viehättävä kaupunki

Rabat on Marokon pääkaupunki, mutta nimenä monelle tuntematon. Harva osannee sijoittaa sitä kartalle. Kun ajatellaan Pohjois-Afrikan pääkaupunkeja noin yleisesti, Rabat yllättää siinä sarjassa todella positiivisesti. Laajalle levinneen kaupungin liikenne toimii jouhevasti, liikennesääntöjä noudatetaan lähes oikein ja leveät avenuet palmuineen ovat autoilijalle miellyttäviä ajaa. 600 000 asukkaan kaupungin yleisilme on siisti ja osin viihtyisä.

Olemukseltaan Rabat on hämmästyttävän vehreä ja merellinen. Usein unohtuu, kuinka pitkä rantaviiva Marokolla onkaan. Se ulottuu Atlantin valtamereltä Gibraltarinsalmen kautta Välimerelle asti!

Rabatiin lennetään lennettiin hyvillä yhteyksillä ja kulku muualle Marokkoon on junalla vaivatonta. Kaupunki toimi minulle tukikohtana, kun kiersin mm. Marrakeshissa, Fesin-kaupungissa ja Tangerissa maaliskuussa 2020.

Untitled
Rabat

Marokon Marrakesh – lumoava punainen kaupunki – TÄMÄ MATKA

Marokon Marrakesh, tuo ”punainen kaupunki”, jonka hiekkakiviset seinät ja muurit hehkuvat auringossa oranssinkeltaisina, punertavanruskeina tai hurmaavan vaaleanpunaisina. Sinne minä halusin, sillä Marrakesh oli aina ollut minulle synonyymi Marokolle. Winston Churchillin kerrotaan sanoneen Marrakeshin olevan ” maailman kaunein paikka auringonlaskun aikaan ”. Ja tuskin hän kovin väärässä oli.

Marokon Fes | Nähtävyydet, värjäämöt ja nahkurin orret – TÄMÄ MATKA

Marokon Fes – Nähtävyydet Ja tuolla sijaitsevat kuuluisat nahkavärjäämömme. Madam, teidän on ehdottomasti nähtävä ne! Riadin omistaja piirtelee tohkeissaan yhä lisää nuolia paperikarttaan. Eksytte varmasti. Chouara Tannery on toisella puolelle kaupunkia, mutta ei hätää. Löydätte kyllä takaisin. Tilaan ruuan kello viideksi ja lähden seikkailemaan Fesin kujille.

Rabat on perustettu komealle paikalle

Rabat on perustettu komealle paikalle. Sen vanhin osa, eli Oudayas Kasbah -linnoitusalue sijaitsee aivan Atlantin rannalla, kukkulan päällä. Vieressä mereen virtaa Oued Bou Regreg -joki, jonka aikanaan tarjosi hyvän paikan satamalle. Nykyisin Rabat on tietynlainen kaksoiskaupunki. On vanha Rabat medinoineen ja linnoituksineen ja uusi Rabat (Nouvelle Ville), joka rakennettiin Ranskan hallinnon aikana vuosina 1912 -1956.

1100-luvulta saakka Oudayas Kasbah -linnoitus on toiminut mm. Almohadien dynastian Espanjan valloitusretkien tukikohtana. Alhohadit olivat pohjoisafrikkalaisia berbereitä, jotka valloittivat aikanaan koko Pohjois-Afrikan sekä Etelä-Espanjasta mm. nykyiset Sevillan ja Granadan alueet.

Kun kurkistelee muureilta alas, alhaalla rannassa näkyy paitsi muutama ravintola, myös vanha islamilainen hautausmaa. Jokisuisto on nykyisin niin matala, että mitään isompaa laivatoimintaa ei enää alueella ole. Huviveneitä ja pieniä kalastusaluksia näkee kuitenkin runsaasti.

Kasbah Oudaias
Kasbah Oudaias
Kasbah Oudaias
Kasbah Oudaias
Untitled
Rabatin rantabulevardi on pitkä ja hienosti toteutettu.
Rabat
Tässä ja alemmassa kuvassa katsotaan kohti Rabattia Salen kaupungin puolelta. Rabatin ja Salen välissä virtaa Oued Bou Regreg -joki.
Rabat

Marokko oli aikanaan barbareskivaltio

Linnoitus toimi aikanaan puolustuksena myös merirosvoja vastaan. Merirosvouksesta ei opaskirjoissa paljoa puhuta, mutta Marokko (myös Algeria, Tunisia ja nykyisen Libyan alueet) tunnettiin aikanaan barbareskivaltiona, eli merirosvovaltiona. Sekalaisten piraattipäälliköt laivueineen kaappailivat kristittyjä orjikseen ja ryöstelivät eurooppalaisia laivoja lunnaiden toivossa. Merirosvous loppui Marokossa vasta 1830-luvulla Ranskan vallattua alueet.

Nykyisin rosvousta Rabatissa yrittävät vain innokkaat oppaat ja hennausta kaupittelevat naiset. Mitään sisäänpääsymaksuja ei linnoitusalueelle tai esim. andalusialaiseen puutarhaan ole, joten erilaiset tiketintyrkyttäjät voi jättää omaan arvoonsa. Porteilla ja alueella päivystävät myös sotilaat ja poliisit. Turistien ”opastus” ilman virallista lupaa on Marokossa kielletty lailla, joten sählääjä yleensä häipyy huomatessaan poliisipartion.

Rabatin Oudayas Kasbah -linnoitusalue on täynnä hurmaavia sinisiä julkisivuja ja upeita ovia

Oudayas Kasbah -linnoitusalueen sisällä on vanha asuinalue, jota joissain oppaissa kutsutaan nimellä Ribat. Ribat on arabiankielinen termi, jolla viitataan linnoitukseen tai tukikohtaan ja Rabat kaupungin nimenä juontaakin juurensa tästä sanasta. Alue on pieni ja täynnä upeita sinisiä julkisivuja ja komeita ovia. Ribat on myös sokkeloinen. Kun kaikki talot oli maalattu samalla sinisellä, heräsi hetkeksi hämmennys, mistä suunnasta oikein olin tullutkaan ja mihin pitäisi mennä.

Kasbah Oudaias
Kasbah Oudaias
Rabat
Muurien läheltä löytyy useita näköalatasanteita ja alempaa linnoituksesta andalusialainen puutarha ja Café Mauren terassi.
Rabat
Rabat
Untitled
Rabat
Rabat
Kasbah Oudaias
Kasbah Oudaias
Rabat
Rabat
Kasbah Oudaias
Rabat

Rabatin medina on laaja ja sinne eksyy helposti

Rabatin medina sijaitsee Oudayas Kasbah -linnoitusaluetta vastapäätä. Se on laaja, tosin ei yhtä suuri kuin Fesin tai Marrakeshin vastaavat. Silti sinne eksyy helposti ja takaisin rantatielle suunnistaminen vaati neuvojen kysymistä.

Syvällä medinan keskellä on hurmaava ravintola nimeltä Dar Zaki. Sen löytäminen edellyttää sinnikästä etsimistä, mutta vaivannäkö kannattaa. Samaa paikkaa tiedän myös Reissu-Janin matkat -blogin etsineen vuonna 2016.

Dar Zakin isustuksessa ei oltu värejä ja muotoja säästelty. Maistoin tuolla ensimmäisen kerran perinteistä pastilla-piirasta, jossa rapean, kerroksittaisen lehtitaikinan sisään oli kätketty kanaa, mantelia, kananmunaa ja sahramia. Pastillan päällä oli tomusokeria ja kanelia. En oikein tietänyt söinkö pääruokaa vai jälkiruokaa.

Rabat
Rabat
Rabat
Rabat
Dar Zaki
Dar Zaki
Dar Zaki
Dar Zaki
Dar Zaki
Dar Zaki

La Villa Mandarine

Jos Rabat on joskus matkakohteenasi, vinkkaan hyvästä hotellista. En itse täällä yöpynyt, mutta sitä on kehuttu paljon. Käväisin hotellin puutarhassa (pääset puutarhaan, jos vierailet hotellin baarissa) ja voi että kuinka ihana paikka se olikaan. La Villa Mandrinen puutarha jäi Marokon puutarhoista vehreimpänä mieleen.

Villa Mandarine
Villa Mandarine
Rabat
Villa Mandarine
Untitled

Le Jardin Secret – Salainen puutarha (ei kovin salainen – mutta suloinen) – TÄMÄ MATKA

Le Jardin Secret – Salainen puutarha. Voiko romantisempaa olla? Marrakeshin medinan keskellä sijaitseva Le Jardin Secret – Salainen puutarha on kahden italialaisen liikemiehen ja yhden englantilaisen puutarhurin taidonnäyte. Salainen puutarha ei ole enää kovinkaan salainen, mutta suloinen se on! Vuonna 2008 italialaiset Sante Giovanni Albonetti ja Lauro Milano hankkivat rapistuneen kiinteistön puutarhoineen aivan keskeltä Marrakeshin medinaa.

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha häikäisee sinisellä – TÄMÄ MATKA

Jardin Majorelle, eli YSL:n puutarha. Tämän sinisenä hehkuvan puutarhan loivat miehet, jotka rakastivat aurinkoa, kontrasteja ja Afrikan voimakkaita värejä. Taidemaalari Jacques Majorelle antoi puutarhalle paitsi nimensä myös intohimonsa ja neljäkymmentä vuotta elämästään. Uuteen kevääseen puutarhan johdatti muotisuunnittelija Yves Saint Laurent, joka inspiroitui puutarhan ainutlaatuisista väreistä ja jonka tuhka on ripoteltu puutarhaan, hänelle rakkaiden Marokon palmujen alle.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

8 comments

Annemaria/Samppanjaa muovimukista 30 toukokuun, 2020 - 8:04 pm

Uh, noi Marokon mausteiset värit. Mä oon ihan lumoutuneena kattonut näitä sun Marokko-postausten kuvia. Onpa hienoja. Ja toi sininen!

Reply
Ne Tammelat 28 toukokuun, 2020 - 9:11 pm

Rabat ei ollut ennestään tuttu. Tuolla suunnalla pitäisi kyllä päästä vierailemaan, kunhan matkustaminen taas onnistuu.

Kiitos hyvistä vinkeistä, eikä vähiten ruokapaikasta. Erityisen hyvän paikallisen ruoan takia voi nähdä vaivaa vaikka vähän enemmänkin!

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 30 toukokuun, 2020 - 9:22 pm

Olen joskus Rabatista lukenut ennenkin. Varmasti mielenkiintoinen kaupunki, kuten koko Marokko. Sillä maalla on mystiikkaa paikoissa sen verran, että tekee maasta vetovoimaisen.

Reply
Vera / Muu Maa Mandariini 26 toukokuun, 2020 - 2:38 pm

Näyttääpäs mielenkiintoiselta kaupungilta! Itse olen käynyt kymmenen vuotta sitten päiväretkellä Espanjasta Tangerissa. Marokkoon kiinnostaisi palata oikein kunnolla ajan kanssa ja Rabat ehdottomasti olisi yksi stoppi.

Reply
Pirkko / Meriharakka 26 toukokuun, 2020 - 10:31 am

Pysähdyimme Marokon kierroksella Rabatissa vain päiväseltään emmekä tietenkään nähneet kaupunkia kovin laajalti. Muistan kuitenkin mm. Mohammed V:n mausoleumin ja erityisesti sen edessä olevan aukion, jossa oli paljon pylväitä, väittivät, että pylväät on tuotu sinne Volubiliksestä ja muistan miettineeni Volubilistä kiertäessäni, että mitä pyhäinhäväistystä siirtää täältä historiaa jonkun mausoleumin tai aukion koristeeksi. Rantakaupungit ovat kuitenkin aina kivoja, niin Rabatkin, varmasti.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26 toukokuun, 2020 - 12:03 am

”Kun ajatellaan Pohjois-Afrikan pääkaupunkeja noin yleisesti, Rabat yllättää siinä sarjassa todella positiivisesti. Laajalle levinneen kaupungin liikenne toimii jouhevasti, liikennesääntöjä noudatetaan lähes oikein ja leveät avenuet palmuineen ovat autoilijalle miellyttäviä ajaa. 600 000 asukkaan kaupungin yleisilme on siisti ja osin viihtyisä.”

Sanoisin, tämän kuvauksen perusteella, että tuon Pohjois-sanan voisi melkein jättää tuosta pois. Enemmän tai vähemmän kaoottisia ovat olleet suurin osa meidän vierailemistamme Afrikan pääkaupungeista. Toki asukkaitakin niissä on ollut huomattavasti enemmän…

Mutta paikka kuulostaa ja näyttää kivalta. Myös Pohjois-Afrikkalainen ruokakulttuuri kiinnostaa, sillä se on jäänyt varsin vieraaksi.

Reply
Reissu-Jani 24 toukokuun, 2020 - 3:42 pm

Rabat yllätti – modernilla ilmeellä ja upealla linnoituksella meren äärellä. Basaarissa sain kulkea rauhassa eikä kukaan tiettävästi huudellut perään. Turisteja kaupungissa en paljoa nähnyt – taisivat olla Fezissa tai Marrakechissa. Ribat – sininen kaupunki – oli hauska paikka.

Reply
Johanna 24 toukokuun, 2020 - 3:14 pm

Mielenkiintoinen kohde ja täytyy kyllä laittaa listalle mahdolliseksi kohteeksi!

Reply

Leave a Comment