Ovimania – Ovien magia | Kaiken maailman ovia!

by Anna

Avaa ovi kaiken maailman ovien maailmaan ja astu sisään

Ovimania! On pakko kuvata, klik, klik, KAIKKI mahdolliset ovet. Ja vanhojen ovien magia. Aah. Kuka onkaan kolkuttanut tähän oveen, kenen käsi kiillottanut patinoituneen kahvan? Ja onhan se nyt hauskempaa kulkea tällaisista ovista, kuin yksilehtisistä, viilupintaisista ja tyyppihyväksytyistä.

Apua tämän ovikavalkadin keräämiseen sain matkabloggaaja ystäviltäni. Linkit vievät matkakertomuksiin, joihin kuvat liittyvät. Avaa siis ovi kaiken maailman ovien maailmaan ja astu sisään.

BAHAMA

Bahaman saaret koostuvat yli 700 saaresta. Bahama on amerikkalaisille hieman sama, kuin suomalaisille Kanaria, mutta löytyy saarilta silti vielä vanhaa ja aitoakin. Esim. pääkaupunki Nassaussa on jäljellä paljon 1700-luvulta peräisin olevia värikkäitä rakennuksia ja värikkäitä ovia.

GUATEMALA

Muistan Guatemalasta pääkaupungin Kansallispalatsin, jonka parvekkeille mahtui soittamaan orkesteri jos toinenkin marimboineen, Chichicastenangon Santo Tomás-kirkon savuttuneet seinät ja Tikalin temppelit. Muistan myös värikkäitä ovia, joissa hehkuivat usein pastellinsävyt. Omat valokuvani ovat valitettavasti kadonneet jonnekin aikoja sitten. Boarding Time -blogia kirjoittavan Jennin arkiston kätköistä löytyi onneksi kuvia Guatemalan Floresista.

ESPANJA – Ovia ja portteja riittää

Espanjassa on valtavasti upeita kirkkoja, joiden ovia koristavat mahtipontiset fasadit tai portalit. Paljon löytyy myös aivan tavallisille ihmisille kuuluvia ovia, jotka kelpaisivat sellaisenaan heti postikorttiin. Koristeellisia ovia ja portteja on erityisesti Andalusian Sevillassa ja Cordobassa, missä maurilainen arkkitehtuuri näkyy edelleen hyvin. Valencian alueella Alicanten Santa Cruz on paikka, jossa jokainen asukas vaikuttaa panostaneen paljon asumustensa ulkoasuun

Espanja, Alicante. Seikkailumielellä -blogi
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Espanja, Sevilla.
Espanja, Ronda. Appa matkustaa -blogi

ETELÄ-AFRIKKA

Käväisin Etelä-Afrikassa helmikuussa 2020 ja sieltä löytyivät nämä ihanat ovat. Kapkaupungin Bo-Kaap on ihastuttavan värikäs kaupunginosa vain viiden minuutin kävelyn päässä kaupungin keskustasta. Signal Hillin rinteelle rakentunutta paikkaa kutsutaan toisinaan myös nimellä Malay Quarter, malajilainen kortteli, sen alkuperäisten asukkaiden mukaan

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Bo Kaap
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia

INDONESIA, BALI

Balilla maan valtauskonto hindulaisuus näkyy hyvin vahvasti paikallisessa kulttuurissa ja arkkitehtuurissa. Kauniit balilaiset temppelit upeine ovineen ja aivan arkisetkin rakennukset, ovat valokuvaajalle herkullisia kohteita.

Bali, Uluwatu. Boarding Time -blogi
Bali, Sidem. Boarding Time -blogi

IRLANTI

Irlannisssa kun ollaan, ei aina tiedä onko kuultu totta vai tarua, mutta kerrotaan, että kun kuningatar Viktoria kuoli vuonna 1901, Britanniasta tuli Irlantiin määräys maalata kaikki talojen ulko-ovet mustiksi. Dublinilaiset olivat asiasta kuitenkin toista mieltä ja tuloksena syntyivät katukuvaa edelleen kaunistavat värikkäät ovirivistöt.

ITALIA

Italiasta löytyy vanhoja ovia joka lähtöön. On hienojen palatsien jyhkeitä portteja ja ihania maalaisromanttisia ovia. Erityisen viehättävä on italialaisten tapa asetella ovien ulkopuolelle kasveja keskellä vilkkaita miljoonakaupunkejakin. Jopa Napolin osin niin likaisilla kaduilla löytyi huolella hoidettuja ruukkukasveja ovien viereltä.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Perugia, Bettona

ISRAEL

Tel Aviv-Jaffa on mielenkiintoinen kaksoiskaupunki, josta Jaffan puolelta löytyy ihan kunnollinen vanhakaupunki. Vanhaakaupunkia on kehitetty hiljalleen matkailijaystävälliseksi taiteilijakaupunginosaksi, mutta siellä työskentelevät myös lukuisat käsityöläiset, joiden valikoimista löytyy myös myynnissä olevia vanhoja ovia (alla).

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Untitled
Israel, Jaffa
Israel, Tel Aviv. Appelsiinipuun alla -blogi

KIINA

Kiinassa hienoja vanhoja ovia löytyy lähinnä Kielletystä kaupungista ja erilaisista museoista. Osin eri kaupunkien Ming- ja Qing-dynastian aikaiset rakennukset ovat saaneet maailmanperintökohteen statuksen, jolloin myös julkisivut ovat säilyttäneet pääosin historiallisessa ulkoasussa.

Yövyin taannoin Shanxin maakunnassa 475 kilometrin päässä Pekingistä sijaitsevassa Pingyaossa. Sillä majatalo oli rakennettu vanhankaupungin hutongiin, pihataloon, jossa rakennukset on ryhmitelty sisäpihan ympärille ja jonka alueelta löytyi paljon vanhoja tai ainakin vanhaan tyyliin tehtyjä ovia.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Kiina, Xi’an

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Kiina, Pingyao
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia
Kiina, Pingyao
Kiina, Xi’an

KREIKKA ja KREETA – Paljon muitakin kuin kirkkaansinisiä ovia

Kreikasta tulevat mieleen heti vitivalkoiset talot, joiden ikkunanpielet ja ovet loistavat kirkkaansinisinä. Suojeleehan sininen vanhan kreikkalaisen uskomuksen mukaan pahalta. Mutta eivät kaikki Kreikan ovet ole sinisiä!

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Areopoli, Mani, Peloponnesos
Areopoli, Mani, Peloponnesos
Kreikka, Télendos. Piristys -blogi
Rodos, Koskinou. Ticket to adventures -blogi
IMG_0893
Kreeta, Rethynom, Roussospiti. Hätälasku -blogi

KUUBA

La Habana Viejassa, vanhassa Havannassa romahtaa talo lähes päivittäin. Varjoisat, kaarevat pylväskäytävät ja menneiden siirtomaaisäntien palatsit nitisevät, natisevat ja tekevät kuolemaa pitkään ennen sortumistaan. Rappioromantiikan melankolinen estetiikka on läsnä kaikkialla.

La Habana Vieja, Vanha Havanna, Rappioromantiikkaa-26
La Habana Vieja, Vanha Havanna, Rappioromantiikkaa-22

MALESIA

Malesian Penangin osavaltion George Townin asuin- ja kaupparakennukset ovat paljolti 1900-luvun loppupuolen brittiläisen aikakauden perua. Kaupungin vanhoilla alueilla on paljon samaa fiilistä kuin Singaporessa paitsi, että sähläyksen määrä on moninkertainen.

MALTA – Ei kahta samanväristä ovea

Värejä rakastava valokuvaaja hullaantuu todennäköisesti Maltan ovista. Talojen yleisväritys on kalkkikivestä johtuen pitkälti tasaisen vaalea, mutta kahta samansävyistä ovea ei vierekkäin tule vastaan.

Malta, Victoria, Gozo. Elämänmakuisia matkoja -blogi

MAROKKO – Medinat ovat täynnä upeita ovia

Marrakeshin, Fesin ja Rabatin medinat ovat täynnä hämmästyttäviä ovia, jotka tuovat labyrinttimaisille kujille aivan oman viehätyksensä. Osa kauneimmista ovista on piilossa suojaisilla sisäpihoilla, joihin pääsevät vain riadien asukkaat.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Angsana Riads Collection
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Riad Le Rihani

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Riad-majoitus Marokossa
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, Riad-majoitus Marokossa

PORTUGALI

Kiersin Portugalia autolla 2018 ja kuvasin ahkerasti. Kuitenkaan yhtään ovea ei tarttunut filmille (voiko näin enää sanoa digiaikana). Onneksi muut ovat muistaneet ikuistaa myös Portugalin söpöjä ovia.

MADEIRA – Yllättävän eläväistä

Mutkia matkassa -blogissa bongaillaan ovia Madeiralla: ”Ihania ovia voi tosiaan bongailla nimenomaan Rua Santa Marialta ja sen sivukaduilta ja muutenkin näillä kujilla kannattaa kävellä ajan kanssa ja silmät auki.”

Funchalin värikkäät ovet ja muutama matkavinkki Madeiralle

Pari viikkoa sitten kävi niin, että otin vuorokauden varoitusajalla äkkilähtölennot (Apollomatkojen myymät Finnairin lennot) Madeiralle. Yleensä tykkään suunnitella ja etsiä etukäteen mahdollisimman paljon tietoa matkakohteistani, mutta nyt lähdin reissuun tapojeni vastaisesti melko kylmiltään. Onneksi tuttavapiiristäni löytyy muutama vannoutunut Madeira-fani, joista oli tässä kohtaa paljon apua.

RANSKA – Raskalaiset ovet ja paljon muuta kaunista

Ranskan mukaan on nimetty paljon ovia. On olemassa mm. ranskalaiset ovet ja ranskalainen parveke. Tiesitkö muuten, että ranskalaiset ovet luotiin aikanaan rikkaiden taloihin, jotta he voisivat suurien lasipintojen kautta ihailla puutarhaansa ja suihkulähteitä mukavasti sisätiloista käsin.

Lyon ja ruoka - Hyvä bouchon tarjoilee vasikanpäätä
Ranska, Lyon
Dijon kokemuksia
Ranska, Dijon
Untitled
Untitled

SANSIBAR – Ovet pysäyttivät elefantin

Sansibarista löytyi varsin järeitä ovia. niceMATKAAJA -blogissa tiedetään kertoa, että järeimmät koristukset pysäyttivät aikoinaan sisään pyrkivät norsut – tai näin heille ainakin kerrottiin. Myös ovien yksityiskohdat ovat uskomattoman hienoja.

Sansibar, Stone Town
niceMATKAAJA

TUNISIA – Maailman kuvatuimmat ovet?

Maailman kuvatuimmat ovet löytyvät varmasti Tunisiasta. Kun pyysin ovikuvia matkabloggaajilta, sain sekunneissa kymmeniä kuvia Tunisian Sidi Bou Saidin ovista. Tämä noin 20 kilometriä Tunisista sijaitseva kylä onkin oikea kauniiden ovien aarreaitta. Mutta kyllä Tunisiassa upeita ovia löytyy muualtakin. Esimerkiksi pääkaupunki Tunisin ovivalikoima on myös huima.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Sinivalkoinen Sidi Bou Said
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Kairouan
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Sinivalkoinen Sidi Bou Said

VIETNAM – Ovet kertovat kaupankäynnistä

Vietnamin ehkäpä söpöin (ja turistisoitunein) pieni kaupunki on Hoi An. Sen talojen arkkitehtuuri kertoo kaupankäynnistä. Julkisivultaan kapeat tilat jatkuvat usein koko korttelin läpi. Talojen rakenne on peruja 1400-1800-luvulta, jolloin Hoi An oli yksi Kaakkois-Aasian merkittävimmistä satamakaupungeista, johon saapui kauppalaivoja ympäri maailmaa. Pitkän mallisten rakennusten kadun puolella olevat tilat toimivat kauppoina ja joen puoleiset taas varastoina.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Hoi An, Vietnam
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Hoi An, Vietnam
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi
Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Hoi An, Vietnam

VIRO

Virosta löytyy paljon hyvin vanhoja ovia ja Tallinnan keskustastakin niitä löytää, kun lähtee pääreiteiltä sivukaduille. Marjon matkassa -blogissa on ihan oma postaus Tallinnan ovista.

Ovimania, Ovien magia, Kaiken maailman ovia, ovi, Tallinna vanhakaupunki

Suljettujen ovien tarinaa

Tallinnan kaduilla kävellessämme lauantaina tuli mieleen pitkästä aikaa napsia kuvia vanhan kaupungin ulko-ovista talojen seinissä. Vanhat, kauniit ovet ovat minusta todella kiinnostavia elementtejä. Jos miettii tarkkaan niin ulko-oven tehtävä on vain peittää kulkuaukko talon seinässä. Ulko-ovet rajaavat myös sisätilan ja ulkotilan muodostaen esteen kurkistaa sisälle taloon tai rappukäytävään.

Ovista kirjoitettua

Ovet mailmalla houkuttelee minua kuvaamaan niitä. Mitä värikkäämpi sen parempi, toisaalta mitä rikkinäisempi ja raihnaisempi niin sitä nopeampaa kamerasta kuuluu klik, klik, klik. Usein huomaan jälkikäteen, että onpas taas tullut kuvattua ovia. Mikä ihme niissä kiinnostaa? Mikä niissä vetää minua niin paljon puoleensa? Onko elämässäni vielä liian monta avaaamatonta ovea ja käyttämätöntä mahdollisuutta vai mistä on kyse? Tunnenko olevani lukittujen ovien vanki?

Levoton Sielu Maailmalla – Ovien houkutus

Ovet mailmalla houkuttelee minua kuvaamaan niitä. Mitä värikkäämpi sen parempi, toisaalta mitä rikkinäisempi ja raihnaisempi niin sitä nopeampaa kamerasta kuuluu klik, klik, klik. Usein huomaan jälkikäteen, että onpas taas tullut kuvattua ovia. Mikä ihme niissä kiinnostaa ? Mikä niissä vetää minua niin paljon puoleensa ?

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

3 comments

Ovet on tehty avattavaksi - TÄMÄ MATKA 11 kesäkuun, 2023 - 11:49 am

[…] Ovimania – Ovien magia | Kaiken maailman ovia! Amber FortIntiaNepalOvet 0 comment previous post […]

Reply
Jael 10 huhtikuun, 2020 - 5:33 pm

Vau mikä kokoelma upeita ovia. 💚Itsekin olen hulluna kauniisiin oviin, ja tässä tuli kyllä upea valikoima niitä 💚.Hyvää Pääsiäistä Anna

Reply
Piyya / Levoton Sielu Maailmalla 10 huhtikuun, 2020 - 10:43 am

Oi oi oi, OVI fani kiittää sekä linkkauksesta mutta erityisesti ihanista ovista. Ovet kiehtoo minua kovasti ja halu päästä näkemään lisää mystisiä ovia ja mahdollisia tarinoita ovien takana lisääntyi. Sille tulee vielä aikansa ja tämä tuli täydellisenä nautintona siihen kaipuuseen.

Reply

Leave a Comment