Locarno, Lago Maggioren upea Sveitsin puoli

by Anna

Locarnossa Lago Maggioren takana kohoavat Sveitsin Alpit

Lago Maggiore mielletään Pohjois-Italian järveksi, mutta järven pohjoisosa on Sveitsin puolella. Erityisen upeaksi tämän Sveitsin puoleisen osuuden tekee taustalla siintävät Alpit. Tunnetuin Lago Maggioren Sveitsin rantakaupungeista on Locarno. Sää on alueella välimerellinen ja maisema muistuttaa Rivieraa. On vihreyttä ja vehreyttä ja palmutkin kasvavat. Ei ole sattumaa, että tänne suunnataan viettämään tyylikästä (ja kallista) viikonloppua.

Jos on ottanut auton alleen Saksasta, on tähän mennessä jo huristellut läpi Liechtensteinin ruhtinaskunnan sekä Itävallan ja saapunut alueelle todennäköisesti San Bernardino Passin kautta. Myös Italian puolella majoittuvien on helppoa vierailla Locarnossa, sillä Maggiorejärven laivat kulkevat myös Sveitsin puolelle. Junalla kaupunkiin pääsee esimerkiksi Stresasta.

Locorno

Madonna del Sasso

Locarno

Locarnon tärkein nähtävyys on Madonna del Sasson luostari

Locarnon tunnetuin nähtävyys on Madonna del Sasson luostari korkealla vuorenrinteellä. Kirkkoa pidetään Sveitsin tämän alueen kuuluisimpana pyhiinvaelluskirkkona. Luostariin ja kirkkoon pääsee funikulaarilla kaupungista. Jos kaipaa liikuntaa, kirkolle voi myös kiivetä polkua pitkin noin 20 minuutissa.

Koska Locarno on hotellien suhteen kallis, päädyimme kaupungin lähelle Orselinan kylään. Majapaikkaan noustiin kymmenisen minuuttia autolla varsin mutkaista tietä. Maisemat olivat jo tälläkin korkeudella melkoisen henkeäsalpaavat ja Madonna del Sasson luostari oli suoraan alapuolella. Tien vieressä vuorottelivat penkit maiseman ihailua varten ja erilaiset pienet rinteeseen kaiverretut pyhäköt.

Madonna del Sasso

Untitled

Upeat näköalat houkuttelevat patikoijia

Locarnosta Madonna del Sasson luostariin tuleva funikulaarin sininen vaunu pysähtyy Orselinassa ja moni jatkaa matkaansa vielä kahdella hiihtohissillä ylemmäksi. Locarnon yläpuolella on hyvin suosittu näköalapaikka, Cardada (1340 metriä). Ylhäällä kulkee patikkapolkujen verkosto myös muille huipuille ja hotellin editse vaelsikin inhottavan reippaan näköisiä patikoijia. Me (minä) viivyttelimme lähtöä liian kauan (hiihtohissihäkkyrä oli pelottava) ja hissi lakkasi kulkemasta (onneksi). Toinen syy vetkutteluun oli hissilipun hinta. 36 euroa kpl tuntui hieman suolaiselta. Aikataulut ja muu info täältä, klik.

Saattaa olla, että lippu olisi kuitenkin kannattanut hankkia. Näköalapaikalta näkymät nimittäin ulottuvat idässä Ticinon kantonin pääkaupunki Bellinzonaan saakka. Lännessä näkyy Sveitsin korkein kohta ja Alppien toiseksi korkein huippu, Dufourspitze (4634) Monte Rosan vuoristossa. Etelässä näkyvät taas Ligurian Apenniinit, jotka sijaitsevat Genovan lähellä. Samalla tietysti näkee myös Sveitsin alimman pisteen, eli Lago Maggioren koko sinisessä komeudessaan.

Untitled

Locorno

näköalapaikka, Cardada

näköalapaikka, Cardada

Verzascan pato | 007 ja kultainen silmä

Verzascan pato sijaitsee Locarnon lähellä ja se kannattaa käydä kurkistamassa, jos aikataulussa on tilaa. Pato on kuuluisa elokuvasta 007 ja kultainen silmä, jossa Bond hyppää benjihypyn padon reunalta päästäkseen tunkeutumaan padon alla olevaan kemiallisten aseiden tehtaaseen. Elokuvassa tapahtumapaikkana on Arkangel Neuvostoliitossa, mutta oikeasti kohtaus kuvattiin Verzascan laaksossa lähellä Italian rajaa. Hyppy äänestettiin kaikkien aikojen parhaaksi leffastuntiksi vuonna 2002. 

Nykyisin 220 metrin benjihypyn pääsee tekemään kuka tahansa. Hyppy maksaa n. 200 euroa ja on maailman toiseksi korkein, Macao Towerin benjihypyn (233 m.) jälkeen.

Verzascan pato

Verzascan pato

Untitled

Verzascan pato

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

1 comment

Ostolakko on helppo lakko - TÄMÄ MATKA 13 kesäkuun, 2019 - 11:52 am

[…] Jos olisin hankinnat tehnyt, jääkaapin ovea koristaisivat nyt muistot ainakin Torinosta, Locarnosta, Astista, Nafpliosta, Spartasta ja Areopolista. Pohdin asiaa pitkään ja jätin magneetit […]

Reply

Leave a Comment