Via Mala silta

Autolla Alpeille – Via Mala, eli huono polku, Sveitsi

by Anna

Sveitsi | Via Mala tarkoittaa kirjaimellisesti huonoa polkua

Autolla Alpeille – Via Mala tai Viamala, joka tarkoittaa ”huonoa polkua”, on antiikinaikainen ja hyvin pahamaineinen osa reittiä, joka kulkee Hinterrhein-joen varrella Graubündenin kantonissa Sveitsissä. Tämä kapea ja 300 metriä syvä rotko oli aikoinaan liki ylipääsemätön este Alpeilla kulkijoille. Nykyisin rotkoon pääse laskeutumaan turvallisesti portaita pitkin, joita on mukavat 359 kappaletta. Paikka on erittäin suosittu patikoijien keskuudessa.

bernardino0810_003

bernardino0810_002

Via Mala

Via Mala

Via Mala

Autolla Alpeille – Via Mala, silta vuodelta 1738 on edelleen käytössä

Viamalassa oli polku (huono) jo antiikin aikana, mutta mitään kärryjä ei rotkon yli saatu tuotua. Kulkureitti kulki osin hakattuna rotkon seinämiin ja jossakin nykyisen autosillan alapuolella oli roomalaisten rakentama kapea puinen silta.

Vuonna 1470-luvulla aloitettiin uuden reitin rakentaminen ja polun roomalaisten tekemä osa kunnostettiin. Samalla rakennettiin ensimmäinen kivinen silta, joka kesti jo hevosten vetämät suuret kuormat. Uusi reitti ei kuitenkaan noudatellut kokonaan roomalaisten aikanaan tekemään polkua, jolloin joen kummallekin puolelle jäi kuljettavaksi kelpaava tie. Kuten ajan henkeen kuului, kummankin kulkureitin osuuskunnat taistelivat siitä, kuka missäkin saa kulkea ja mitä se maksaa.

Vuosina 1738–1739 rakennettiin kaksi uutta siltaa, jotka ylittivät joen ja kiertävät vaikeimman osan joen oikean rannan kautta.Nämä sillat ovat edelleen käytössä ja reitin kuvatuimpia. Loput reitin silloista ja tunneleista on rakennettu 1800-luvun alkupuolella.

Via Mala

Via Mala

Via_Mala

Via Mala

1024px-Transitroute_Viamala_12

Via Mala

Autolla Alpeille – Via Mala, 5 km mukavaa mutkatietä Autolla Alpeille – Via Mala

Vie Malan reitti on noin 5 km pitkä. Ajo reitille tapahtuu ainakin tällä hetkellä hieman hupsusti parkkipaikka merkinnän kohdalla, eli mitään ”nähtävyydelle” ohjaavaa selkeää kylttiä ei ole.

Paitsi autoilijoille, paikka sopii retkeilijöille. Netti on täynnä upeita kuvia joita on otettu eri puolilta rotkoa. Alhaalta saa kuvaan helpommin mm. useamman sillan, kuin ylhäältä rinteeltä. Me emme lähteneet katsomaan hiidenkirnuja tai ylittämään riippusiltaa, mutta ilmeisesti osa reiteistä sopii jopa alakouluikäisten kanssa kuljettavaksi, sillä sellaisia ”retkueita ”oli useita lähdössä.

Via Mala

Via Mala

Transitroute_Viamala_06

Transitroute_Viamala_25

Strudelloch_Viamala

Graubünden_Viamala-Schlucht_30

Kun Via Malan reitin on ajanut, on enää lyhyt matka (30km) San Bernardino Passin alkupäähän pohjoisesta tullessa. Paikka löytyy Hinterrhein kylän kohdalta. Jos ajat vahingossa tunneliin, menee koko hupi sivu suun. Päivitän San Bernardino passin blogijutun ihan lähipäivinä ja lisään linkin tännekin.

Kartassa ylempänä merkitty Via malan sijainti. Hoksautuksena San Bernanrdino Passin alkupää pohjoisesta tullessa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

Eve, Jetlaggies 25 toukokuun, 2019 - 2:03 pm

Aivan mielettömän upea paikka! Wau! Kyllä Alpeilla on paljon samoiltavaa ja ihmeteltävää meille sangen tasaisen maan asukeille. Hyvin olet saanut kuvattua myös paikan uhkeat maanmuodot, vaikka joku kuva olisi jäänytkin. Usein tällaisen paikan kiehtovuus ja jännittävyys on vaikea saada ruudulle tallennettua ja lukijoille hahmoteltua, mutta tällä kertaa ainakin minä pääsin hyvin tunnelmaan.

Reply
Anna 26 toukokuun, 2019 - 7:51 am

Kiitos Eve

Ongelmahan on valokuvissa siinä, ettei niihin tule syvyyttä. Monasti kuvaa ihanaa maisemaa, mutta samalla tietää, että koska syvyysvaikutelma tulee valokuvassa puuttumaan, ei se muille näyttäydy samana.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 25 toukokuun, 2019 - 12:59 pm

Upeat maisemat on ja patikointi tuolla olisi kyllä enemmän kuin houkuttavaa. Toki varmasti raskaampi kuin mitä kilometrit antaa ymmärtää. Portaiden määräänkin saa muutaman salitreenin tehdä, ettei tuuperru portaisiin. 😀

Reply
Anna 26 toukokuun, 2019 - 8:10 am

Kiitos Virpi

Minusta tuolla olisi voinut olla hissi 😀

Reply
Merja / Merjan matkassa 21 toukokuun, 2019 - 4:51 pm

Melkoisen hulppeat maisemat! Viiden kilometrin reitti kuulostaa ihan kohtuulliselta päiväpatikoinnille, toki nuo portaat voi viedä mehut heti alkumetreillä. Te ette ilmeisesti sitä reittiä kiertäneet? Mietin vaan, että minkälainen se sitten oikeasti olisi patikoida.

Reply
Anna 22 toukokuun, 2019 - 9:11 am

Kiitos Merja

Juu, ei lähdetty patikoimaan pidemmälti, mutta moni lähti selvästi koko päiväksi. Patikointireittejä on useita ja osa tosi pitkiä. Tämä kanjoni kun yhtyy San Bernardinon kanjoniin aikanaan. Katselin kartasta niitä (oli kanjonin raunalla), mutta en harmikseni sitten ottanut kuvaa siitä. Löytyisi varmaan netistäkin jotain, vaikka Sveitsiläiset ei olekaan kamalan englantiystävällisiä näissä infoissaan.

Reply
Autolla Alpeille, San Bernardino Pass, Sveitsi - TÄMÄ MATKA 17 toukokuun, 2019 - 11:39 am

[…] Pass sijaitsee Sveitsissä, Länsi-Alppien itäpuolella. Reitin historia on lähes identtinen Via Malan historian kanssa. Alkujaan polun ottivat käyttöön paikalliset talonpojat, sitten saapuivat […]

Reply

Leave a Comment