Montreux ja Sveitsin Riviera | Poikkeuksellisen kaunista

by Anna

Montreux ja Sveitsin Riviera ovat jumalallisen kaunista aluetta. Genevenjärvi ja sitä kehystävät Sveitsin ja Ranskan Alpit ovat yksi kauneimmista maisemista, mitä koskaan olen nähnyt. Italian Comojärvi, sekä Gardajärven rannat ovat myös erittäin kauniita alueita, mutta siinä miten Genevenjärvi hallitsee syvän sinisellä kirkkaalla kimalluksellaan koko maisemaa, on jotain erittäin poikkeuksellista. Täällä silmä lepää.

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux nousi turistikohteeksi Lordi Byronin Chillonin vanki -teoksen avulla

Sveitsin Riviera, eli väli Vevey – Montreux – Chillon, on ollut matkailijoiden suosiossa jo 1800-luvun alusta alkaen. Matkailun nousuun alueella vaikutti olennaisesti englantilaisen Lordi George Byronin kirjoittama teos ”Chillonin vanki”.

Chillon on linna, joka sijaitsee varsin näyttävällä paikalla Genevenjärven rannalla, taustanaan Alpit. Linnan kellarissa sijaitsi aikanaan vankila ja vankilan kuuluisin vanki on nykyisin ehdottomasti Francois Bonvard (1493-1570). Hän oli Savojilainen, mutta liittyi muiden Geneven patrioottien joukkoon vastustamaan Savojin valtaa. Chillonin linnan vankilaan hänet paiskattiin vuonna 1530.  Francois Bonvard virui tyrmässä kuusi vuotta ketjuun kahlittuna, kunnes vapautui kun linna vallattiin vuonna 1536.

Lordi Byron vieraili linnassa Jean-Jaques Rousseaun romaanin innoittamana 1816 ja vaikuttui vangin tarinasta niin, että kirjoitti oman puumerkkinsä pilariin, missä vangin ketju oli ollut aikanaan kiinni. Käynti oli kokonaisuudessaan niin inspiroiva, että Byron intoutui kirjoittamaan tarinasta kuuluisan runonsa “Prisoner of Chillon” eli “Chillonin vanki”.

Lordi Byronin kirjan ihailijat halusivat tutustua kirjan tapahtumapaikkoihin ja matkustivat sankoin joukoin Genevenjärven rannalle. Ennen viiniviljelystä elantonsa saanut alue alkoi vaurastua turismista. Vuoteen 1912 mennessä hotelleja oli rannikolla jo 85 kappaletta.

Chateau_de_Chillon_Castle,_Summer_2008

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Sveitsin Riviera ei ole massaturismilla pilattu

Sveitsin Riviera ei missään tapauksessa ole massaturismi kohde. Geneve syöttää alueelle toki turisteja ja erityisen paljon tuntui väkeä tulevan rikkaista arabimaista. Katujen varsia koristavat paikallisten Ferrarit, Maseratit ja Porschet. Vaikka tietynlainen vauraus onkin katukuvassa näkyvää, ei silti tarvitse olla varakas lomaillakseen täällä. Hotelleja löytyy kaikista hintaluokista, samoin ravintoloita.

Mitään hiekkarantoja Genevenjärveltä ei löydy. Rantabulevardilta menee kuitenkin tasaisin välein portaita alas vedenrajaan, mistä löytyy mukavia lepotuoleja maiseman ihailuun. Paikan viehätys piileekin osittain siinä, että olemassa ei ole sitä perinteistä hiekkarantaa ja vesiliukumäkeä. Aikanaan, kun herraväki on ruvennut tekemään matkoja aluelle, ei uiminen ole ollut “se” juttu

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Marsalkka Mannerheim

Monteux ja Marsalkka Mannerheim liittyvät yhteen. Marsalkka oleskeli viimeisinä elinvuosinaan enimmäkseen Montreux’n lähellä sijaitsevassa Glionin kylässä (Valmontin parantolassa). Marsalkka Mannerheim tunnettiin hyvin myös Montreuxin alueella ja hän oli arvostettu henkilö paikallisten keskuudessa.

Marsalkka Mannerheim kuoli tammikuussa 1951 Lausannessa. Hänelle pystytetty muistomerkki löytyy Territet’ssä, Montreux’n keskustasta Chillonin linnaan johtavan kävelytien varrelta.

Muistomerkissä on kolme sivua. Ensimmäisellä sivulla on Suomen vaakuna. Toisella sivulla on Mannerheim-suvun vaakuna, tunnuslause ”Candidapro causa ense candido” –  ”Puhtain asein puhtaan asian puolesta”, sekä teksti joka kuuluu suomennettuna: ”Suomen ja sen sankarillisen kansan kunniaksi. Jalon ritarin, Vapaaherra Carl Gustaf Mannerheimin, Suomen Marsalkan 1867-1951 muistoksi”. Kolmannella sivulla on ote Aaro Hellaakosken runosta: ”Tuossa on luonne laivan keulassa kyllä, kun se syvien yllä tietänsä kyntää”.

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux | Hotel Eden Palace au Lac

Hotel Eden Palace au Lac 200 euroa. yö, sis aamiaisen, sijaitsee aivan rannassa. Vain kävelytie erottaa hotellin puutarhan järvestä. Parkkipaikan autolle sai vieressä olevasta parkkihallista. Yleiset tilat olivat jo hieman kuluneita. Vieraita huomioitiin monella tapaa. Oli herkkuja huoneessa ja ilmaista risteilymahdollisuutta järvellä. Parasta oli kuitenkin sijainti. Mikään hotelli ei liene lähempänä rantaa tällä alueella.

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Montreux ja Sveitsin Riviera

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

Leave a Comment