Mont Blanc ja Chamonix | Alppien hurmaa

by Anna

Mont Blanc komeili kauniina päiviä näköpiirissämme ja ihailimme sitä joka ilta Montreux´n hotellin terassilta. Lueskelin pienellä kauhulla kertomuksia vuoren huiputuksista. Jo nousu köysiradoilla saavutettaviin Aiguille du Midin ja Le Breventin näköalapaikoille tuntui aivan liian Extreme-urheilulta. Mutta päiväretki Alpeille ja Chamonix vaikuttivat sivistyneeltä vaihtoehdolta.

Mont Blanc ja Chamonix

Aiguille du Midi - 12,602 feet

Aiguille du Midi. Kuva DFiveRed

Le Brévent

Le Brevent. Kuva Patrick Nouhailler

Mont Blanc | Täältä vuorikiipeily alkoi Euroopassa

Mont Blanc tunnetaan myös nimellä ”La Dame Blanche”, ja se on Länsi-Euroopan ja Alppien korkein huippu (4810m). Maailman mittakaavassa Mont Blanc ei kuitenkaan ole kovinkaan korkea. Himalajalla, Kaukasuksella tai Pamirilla tuon korkuista nyppylää ei pidetä kummoisenakaan ”huippuna”.

Vuorikiipeily alkoi nimenomaan Euroopassa Mont Blancilla 227 vuotta sitten. Ihan ensimmäisenä Mont Blancin laelle onnistui kiipeämään ranskalaiskaksikko: Michel-Gabriel Paccard, lääkäri ja intohimoinen tieteenharrastaja sekä Jacques Balmat, maanviljelijä ja kristallinetsijä. Heidän käyttämänsä reitti tunnetaan nimellä Les Grands Mulets.

Nykyisin huipulle kiivetään kolmea eri reittiä.  Mont Blancin reitistä kaksi – Gouter ja Kolme huippua – ovat Ranskan puolella. Kolmas, Gonella, kiivetään Italiasta käsin.

Blancin vuoriryhmän alueella menehtyy vuosittain keskimäärin kolmisenkymmentä ihmistä. Ihmisiä katoaa jäätiköille, heitä menehtyy lumi- ja kivivyöryissä, sekä kuolee kiipeilyonnettomuuksissa. Usein osasyynä ovat kehnot varusteet, sekä olematon taito. Mont Blanc ei sovi aloittelijoille, mutta hämmästyttävän moni luulee nettikirjoitusten perustella vuoren sopivan ns. ”ensimmäiseksi vuoreksi”.

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc sijaitsee upeissa maisemissa

Kukapa ei rakastaisi alppiteitä? Alppien tiet ovat täynnä huikeita vastakohtia. Lunta ja jäätä, aurinkoa ja kukkaketoja. Välillä tie on kuin kinttupolku, välillä monikaistainen moottoritie. Parasta ovat tien varrella sijaitsevat pienet alppikylät, joista jokaiseen tekisi mieli pysähtyä.

Kun eväslaukkuun on pakattu Gruyère-juustoa, rapeakuorista patonkia, Bündner fleischiä, eli kuivalihaa, hedelmiä, kylmää valkoviiniä ja jälkiruuaksi suklaata, voi piknikin rakentaa juuri sinne, missä maisemat ovat parhaimmat.

Vuori pääsee kerran vielä hämmästyttämään matkailijan. Aivan yllättäen, tiukkojen mutkien jälkeen, avautuu eteemme uskomaton maisema. Mont Blanc! Rinteitä peittävät jyhkeät tummat kuusipuut ja kirkasvetinen pieni järvi odottaa uimareita. Alpeilla ajaminen on oikeasti yhtä juhlaa.

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Chamonix

Aivan Italian rajan tuntumassa sijaitseva Chamonix on yksi Alppien klassisimmista hiihtokohteista. Paikka ei ole hiljainen kesälläkään. Chamonix’ssa asuu vakituisesti noin 10 000 ihmistä, mutta turisteja siellä käy yli viisi miljoonaa joka vuosi.

Kesällä(kin) Chamonix on hieno kaupunki. Paljon upeita kukkaistutuksia, +28C ja upeat lumihuippuiset Alpit taustalla. Glasier des Bossons- jäätikkö valuu hiljalleen alaspäin aivan kylän vieressä.

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Mont Blanc ja Chamonix

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Anni|Rajatapaukset 17 syyskuun, 2018 - 11:15 am

Suunnittelin vielä tällä vuodelle reissua Geneveen ja sieltä päiväretkeä juuri Chamonixiin, no se reissu jää nyt tekemättä mutta kiva päästä näin välillisesti väkemään millaista siellä olisi voinut olla. Tai kiva ja kiva, kyllähän se harmittaa heti enemmän että tuo jäi väliin, mutta nyt ainakin tietää että täytyy kokeilla joku kerta uudelleen.

Reply
Anna 18 syyskuun, 2018 - 6:12 am

Kiitos Anni

Kannattaa pitää tuo suunnitelmissa 🙂 Ihan paikka!

Reply

Leave a Comment