Hiidenmaan kokemuksia – Miksi en tullut jo aiemmin?

by Anna

Hiidenmaa on hiljainen ja hurmaava

Hiidenmaan kokemuksia | Heinäkuun puolivälissä Hiidenmaa, (Hiiunmaa), oli rauhallinen. Liikennettä maanteillä oli hiljaisen ja olemattoman välillä, eikä ravintoloissa tarvinnut odotella vapaata pöytää. Mutta ei Hiidenmaa kuollut ollut. Saaren majoituskapasiteetti oli aivan täynnä ja lauttapaikat loppuunmyytyjä. Kokemuksena hiljainen Hiidenmaa oli varsin hurmaava ja sai minut miettimään, miksi en ole vieraillut täällä jo aikaisemmin?

Untitled
Vaemla villatehtas
Untitled

Hiidenmaan kokemuksia | Lauttamatka Rohuküla – Heltermaa

Saavuin Hiidenmaalle Haapsalun kautta. Lautta kulkee Heltermaan ja Rohukülan sataman välillä. Voi miten hieno lippusysteemi olikaan käytössä! Kun on e-lippu (käytännössä kaikilla on), niin auton rekisteri etäluetaan ja sitten voikin vain ajaa suoraan porteista läpi. Jonoihin ei suinkaan mennä miten sattuu omavalintaisesti, vaan portit ohjaavat oikealle kaistalle. Tällainen systeemi pitäisi saada Ruotsin ja Tallinnan laivoillekin.

Lautta oli paljon suurempi kuin kuvittelin ja halutessaan matkan aikana olisi voinut ruokailla buffassa. Itse kulutin aikaa kannella ja otin torkut autossa. Matka-aika oli noin 1h ja 15 min. Lauttalippu kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen täältä.

Untitled
IMG_1569
Hiidenmaa
Hiidenmaa
Hiidenmaa
Hiidenmaa
Hiidenmaa
Hiidenmaa
Untitled

Hiidenmaan Kärdla

Kärdla on Hiidenmaan ”pääkaupunki”. Jos aikaa riittää, voisi sen kaduilla viettää mukavaa kesäpäivää. Ihmeteltävänä on värikkäitä taloja, joista osa on enemmän tai vähemmän hunningolla, osa taas aivan viimeisen päälle remontoituja. Itse suuntasin kuitenkin Kärdlan satamaan syömään.

Kärdlan sataman historia liittyy Kärdlan verkatehtaan historiaan ja sen peruja satamassa on edelleen jäljellä villatehtaan varasto ja aitta. Tänne varastoitiin 1800-luvulla Australiasta ja Uudesta-Seelannista tulleet suuret villakerät. Nykyisin paikalla on moderni huvivenesatama, josta löytyy samppanjabaaria ja mm. erittäin hyvä ravintola nimeltä Resto ”Kuur”

Hiidenmaa
Untitled
Hiidenmaa
Untitled

Hiidenmaa – Majakkakierros

Hiidenmaan merkittävimmät nähtävyydet (luonnon lisäksi) ovat Hiidenmaan majakat ja aivan uusi Elämyskeskus Tuuletorn. Itselläni saaren kiertämisen runko oli majakkakierros. Voit lukea Hiidenmaan majakoista ja elämyskeskuksesta lisää tästä linkistä.

Hiidenmaan kokemuksia | Ilman autoa olet vähän jumissa

Hiidenmaa on hyvin pieni saari, vain 60 kilometriä leveä ja pohjoisesta etelään pituutta on 40 kilometriä. Tieverkosto on suppea, joten osaa teistä tulee sahattua edestakaisin väkisinkin. Julkinen liikenne on varsin vähäistä, joten jos autoa ei ole, niin kannattaa mietiskellä mielummin vaikka pyörää paikasta toiseen siirtymisessä. Erilaisia pyöräryhmiä oli maanteillä ja lautoilla paljon.

Vain osa teistä on päällystetty. Joillakin pätkillä käytössä on hiekan sijaan valkoista ”kalkkimursketta”. Ajoin tällaisen 30 km pikataipaleen ja päädyin sen jälkeen mustasta valkoiseksi muuttuneen ajopelini kanssa autojen itsepalvelupesulaan. Valkoisen pölyn imurointi ja peseminen pois oli sen verran työlästä, että en voi suositella tätä kokemusta muille.

Upea Kassari – Lammasta ylle ja vatsaan

Majakoiden tutkimisen lisäksi halusin tutustua Hiidenmaalla lampaisiin ja lampaanvillaan. Parhaiten tämä onnistui Kassarin alueella. Kassari oli aikoinaan saari, mutta nyt se on yhdistetty penkereellä pääsaareen. Näkymät poikkeavat täysin muun saaren metsikköteistä. Kapean tien molemmin puolin on vesijättömaata, katajia sekä lehmiä ja lampaita makaamassa rantakaistaleilla. Tie oli kauneimmilla paikoilla niin kapea, että turvallinen valokuvaustuokio jäi haaveeksi.

Vaemla villatehtas

Villavaatteita valmistava Hiiu Vill OÜ toimii vanhassa Vaemlan kartanon rakennuksesta. Pitkä kivitalo rakennettiin 1800-luvun puolivälissä kartanon heinäladoksi, mutta nykyisin sen sisätiloissa näkee yli sata vuotta vanhoja erilaisia karstauskoneita, avaajavalssin ja lankojen kehruukoneen. Koneita pääsee ihailemaan vierestä ja myyjä kertoilee niistä kysyttessä. Jos et osta mitään puodista (itse hankin ihanat villasukat), on kohteliasta jättää muutama euro tippikulhoon.

Vaemla villatehtas
Vaemla villatehtas
Vaemla villatehtas
Vaemla villatehtas
Vaemla villatehtas

Lest & Lammas

Lest & Lammas sijaitsee Sääretirbi-tien alkupäässä Kassarissa. Paikassa tarjotaan Hiidenmaalle ominaisia ruokia käyttäen raaka-aineena vain Hiidenmaalla ja Kassarissa kasvaneita ja tuotettuja tuotteita. Paikka myy erilaisia herkkuja myös mukaan ja kotiinviemiseksi päätyi hunajaa ja yrttiteetä.

Paikallinen lammas oli jäätävän hyvää. Harmillisesti muistin ottaa kuvan vain dumplingeista, mutta minulla oli vähän muutakin siinä hoidettavana… Naapuripöytään tupsahti nimittäin nuori äiti vauvoineen ja eipä aikaakaan, kun minut oli värvätty lapsenvahdiksi. Nainen lähti vessaan ja lupasin katsella ipanaa sen aikaa. Ei siinä mitään, mutta äityli jäi johonkin jumittamaan ja bebe osoitti voimistuvia tyytymättömyyden merkkejä. Kohtuu hyvin suomalainenkin ”lepertely” onneksi toimi.

Untitled
Untitled
Untitled

Möhlin majoituksen kanssa

Vaikka Hiidenmaa oli herttainen ja hiljainen paikka muuten, majoituksen kanssa olin myöhässä ja vähemmän onnekas. Saavuin majapaikkaan ja ihmettelin miten pääsen sisään. Ulko-ovi oli auki. Väliovi oli auki. Huoneen ovi oli auki. No kannoin tavarani autosta ja rupesin katsomaan mihin pääsisi pissalle. Ei vessaa huoneessa. Könysin koko rakennuksen läpi ja löysin lopulta kylpyhuoneen ja WC-tilan, jotka olivat ihan hirveät.

Suurimman hädän helpotettua tutkin mitä olin varannut. Kyllä se oli uskottava, että jos vessaa ei mainita huonekuvauksessa, niin sitä ei ole. Eli ei kai ole pakko Booking comissa mainita ”jaettu WC tai WC käytävällä”. Olin valmis etsimään toisen majapaikan, mutta niitä ei ollut. Tai oli, jos olisin maksanut 160 euroa yöltä.

Sitten saapui omistaja joka halusi tietää olenko yksin ja missä mies on ja plaaplaa. Teki mieli sanoa jotain tylyä… Hinta oli maksettu etukäteen ja ”kotimajoituksissa” ei tarvitse mitään henkilötietoja täytellä. Kysyin millä avaimella saan etuoven ja välioven auki illasta? Ei kuulemma millään, sillä niitä ei lukita koskaan – koska saari. Hienoa. Minut ja pahan maailman erotti siis ei yhtikäs mikään. Varmaan turha mainita, että uneni ei ollut kovin levollista.

Untitled
Untitled

Hiidenmaan kokemuksia | Lauttamatka Soru – Triigi

Siirtyminen Hiidenmaalta Saarenmalle sujui jälleen hyvässä järjestyksessä. Ennakkoon ostettu e-lippu oli mahdottoman näppärä ja tässä kohtaa välttämätönkin. Lautta oli loppuunmyyty ja moni jäi rannalle. Nettikauppa täällä.

Lautta tai oikeastaan ehkäpä enemmänkin lossi, pakattiin aivan täyteen. Kun se tömähti lähdössä sivusuunnassa rantarakenteisiin, heilaus oli niin kova, että monessa autossa alkoivat varashälyttimet huutaa. Sitä kakofoniaa kesti sitten koko matkan ajan.

Hiidenmaa
Sõrun sataman penkalla makaa kolmimastokuunari Alar. Alus on tehty Hiidenmaalla 1937-39. Laiva yritti alkukesällä 1944 paeta Ruotsiin, mutta Saksan laivasto esti sen. Toinen yritys kesällä onnistui. Laiva seilasi vuodesta 1950 alkaen Panaman lipun alla, sen jälkeen USA:ssa ja seisoi vuodesta 1969 Tanskassa. Laiva tuotiin 1998 Hiidenmaalle kunnostettavaksi.
Hiidenmaa
IMG_1651
IMG_1643

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Prangli - Viron saaria ja neuvostonostalgiaa - TÄMÄ MATKA 19 syyskuun, 2020 - 11:20 am

[…] satamasta. Liput täältä. Lipun saa ostettua näppäränä e-lippuna, mitä kokeilin jo aiemmin Hiiunmaan kohdalla. Laivalta löytyy kohtuu siisti vessa, kansipaikkoja, sekä suurehko sisätila sateen […]

Reply
Haapsalu on parasta Viroa - Kelpasi keisarillekin! - TÄMÄ MATKA 1 syyskuun, 2020 - 3:00 pm

[…] paikkoja löytyy Haapsalusta myös muualta. Yövyn tällä Viron kiertomatkallani Haapsalussa Kongo nimisessä hotellissa ja sen nimi juontaa taas kommunismin aikoihin. Paikalla […]

Reply
Kohteena maailma / Rami 16 elokuun, 2020 - 7:32 pm

Voisin hyvinkin kuvitella itseni tällaiselle Hiidenmaan kierrokselle. Varsin mielenkiintoa herättävä postaus, mikä ei huono juttu ollenkaan! Viro on kiinnostava kohde autoilla ja tänä kesänä keskityin vain pohjoisosaan aikarajan puitteissa.

Reply
Noora / Seikkailumielellä 16 elokuun, 2020 - 12:52 pm

Olin kovasti tekemässä tänä kesänä reissua Hiidenmaalle, kun innostuin Viron saarista Matkamessuilla. Mutta kun omaa autoa ei ole, niin helppous vei tälläkin kertaa voiton ja päädyin reissaamaan julkisilla ihan muualle Viroon. Muuta jos joskus Hiidenmaalle päädyn, niin täytyypä sinun kokemuksistasi oppineena tutkia majoituksen tiedot tarkkaan 😀

Reply
Merja / Merjan matkassa 15 elokuun, 2020 - 3:45 pm

Pelkästään majakoiden takia kannattaisi matkustaa Hiidenmaalle. Kuulostaa houkuttelevalle! Miten sait nukuttua, kun oli ”avoimet ovet”?

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:52 am

Kiitos Merja

Eipä siinä paljoa nukkunut. Vieressä kulki vielä tie, jossa oli paljon liikennettä. Aikaisin aamusta lähdin jo liikenteeseen.

Reply
Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning 15 elokuun, 2020 - 12:26 pm

Apua mikä suihku 😀 Kamala sentään.. Ja onpa erikoista, ettei majapaikkaa saanut lukittua mitenkään.
Mutta toi villatehdas vaikutti mielenkiintoiselta, ja ihanat villasukat olit löytänyt!

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:51 am

Kiitos Cilla Maria

Juu, eipä paljoa tehnyt mieli mennä suihkuttelemaan. Huone onneksi olisi siisti.

Villatehdas oli mielenkiintoinen ja tosi söpö ympäristö.

Reply
Marika /Matkalla Missä Milloinkin 15 elokuun, 2020 - 12:04 am

Hiidenmaa on minulle aivan tuntematon. Täytyy sanoa, että en olisi kyllä itsekään saanut juurikaan nukuttua tuolla majapaikassa… Minulla on käynyt joskus niin päin, että Bookingin kuvauksessa ei mainittu aamupalaa ja oletin, että sitä ei ole. Maksuvaiheessa olikin sitten maininta huoneeseen toimitettavasta aamupalasta. Näin päin oli vain positiivinen yllätys!

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:50 am

Kiitos Marika

Joo! On mullekin tullut näitä postitiivisia ylläreitä usein just aamupalan muodossa, tai sitten on ollutkin parveke tms. käytössä. Mutta tässä mua ärsytti kyllä todella paljon tuo, että ilmoitus oli selvästi virheellinen.

Reply
Taina / Seikkailupyöräilijä 14 elokuun, 2020 - 3:33 pm

Oi että, Hiidenmaalle on ollut kova hinku jo kauan! Saarenmaasta pidin hirmuisesti, joten voisin kuvitella ihastuvani myös Hiidenmaahan. Tästä postauksesta saikin hyvin lisäinfoa ja inspistä suunnitella matkaa sinne 🙂

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:48 am

Kiitos Taina

Itse tykkäsin Hiidenmaasta jopa Saarenmaata enemmän.

Reply
Pirkko / Meriharakka 14 elokuun, 2020 - 9:41 am

Näyttipä tutulta, nuo kuvat villatehtaalta! Bergenissä päädyttiin Knitting Industry Museoon, joka opastettuna oli minusta yhtä hieno kokemus, vähintään, kuin Verlakin ja vanhat koneetkin olivat demomielessä osittain käytössä.
Nyt aikoi kiinnostamaan Haapsalukin …

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:48 am

Kiitos Pirkko

Vanhat koneet kiinnostavat aina. Muutenkin tuo villatehdas oli hurjan söpö paikka 🙂

Reply
Reino Komi 9 elokuun, 2020 - 4:25 pm

Heips. Olen itse käynyt ensin autolla ja sitten veneellä Hiidenmaalla ja täytyy kuvauksista yhtyä kirjoittajaan. Vahinko että oma kuvaukseni (silloinen blogi) käynnistä tuhoutui, kun ylläpitäjä lopetti koko blogiosoitteen. Mieleen palauttava kirjoitus. tReino Komi

Reply
Anna 10 elokuun, 2020 - 8:08 am

Kiitos Reino

Oi kamalaa. Itse en voisi kuvitellakaan elämää, jossa blogi katoaisi :/ Toivottavasti on edes jotain valokuvia tms. tallella itsellä. Mutta se kaikki työ ja muistot. Ihan hirvittävää

Reply

Leave a Comment