Lennusadam, Lentosatama – Merimuseo

by Anna | TÄMÄ MATKA

Lennusadam, Lentosatama – Merimuseo

Merimuseo perustettiin Tallinnassa entisten kapteenien ja merimiesten aloitteesta vuonna 1935. Museon päänäyttely on sijainnut vuodesta 1981 lähtien lähes 500-vuotisen historian omaavassa Paks Margareeta -tykkitornissa. Merimuseo avasi vuoden 2012 toukokuussa toisen näyttelytilansa Lennusadamissa, Lentosatamassa.

Lennusadamin suuret hallit rakennettiin v. 1916 – 1917 osaksi Pietaria suojellutta Tallinna-Porkkala merilinnoitusketjua. Ensimmäisen maailmasodan kynnyksellä Venäjän tsaari Nikolai II ymmärsi ilmailun mahdollisuuden sodankäynnissä ja päätti rakentaa myös lentoasemia ympäri valtakuntaansa.

Kuoribetonikupolit ovat pohjakaavaltaan 50×105 metriä ja rakennusten sisällä ei ole yhtään tukipilaria. Kupolien koosta huolimatta kuoren keskipaksuus on vain 10 cm. Halleilla on laajuutta 8 000 m². Vuosina 1918-1940 Viron ilmavoimat säilyttivät ja huolsivat hangaareissa vesitasolentokoneita.

Neuvostovallan aikana halli poistettiin käytöstä ja se ennätti rapistumaan lähes käyttökelvottomaksi. Restaurointi suoritettiin 70-prosenttisesti Euroopan aluekehitysrahaston ja 30 prosenttisesti  Viron valtio varoilla. Hintalappuun summaa kertyi yli 15 miljoonaa euroa.

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, paljon katsottavaa kaikille

Hallissa kuljetaan ensin puusiltoja pitkin yläilmoissa ja sitten laskeudutaan alas lattiatasoon. Silta on koko museon paras paikka kuvien ottamiseen.

Katsottavaa riittää: Tykkejä, panssarivaunuja merimerkkejä, lmatyynyaluksia. jääveneitä, torpedoja ja miinoja. Aikaa menee helposti yli kolme tuntia.

Mitä paikassa voisi tehdä lapsien kanssa? No lentokonesimulaattori löytyy, mutta leikkiä voi myös oikealla konekiväärillä lentokoneita pudotellen tai ajaa kauko-ohjattavaa venettä isossa vesialtaassa. Paikassa voi myös morsettaa, tutustua karttoihin tai opetella solmuja.

Miinusta tulee huonoista kulkuyhteyksistä. Museon voi kävellä satamasta, mutta varsinaisia julkisia sinne ei mene. Taksi tietenkin kuljettaa, mutta Tallinnassa vaarana on aina huijatuksia joutuminen. Oikea hinta satamasta museoon on noin 5 euroa.  Museon osoite on Vesilennuki tee 6, Tallinn.

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Sukellusvene Lembit

Museon päänähtävyys on Viron valtion Englannista tilaama vuonna 1936 valmistunut sukellusvene Lembit, joka on entistetty 1930-luvun asuun. Lembit on yksi harvoista toisen maailmansodan melskeistä selviytyneistä sukellusveneistä. Ennen toista maailmansotaa Virolla oli kaksi sukellusvenettä, Lembit ja Kalev. Nykyisin ei yhtään.

Virossa sukellusvene teki ”tavanomaista rauhanaikaista työtä”. Vuonna 1939 se osallistui suomalaisten kanssa yhteisharjoitukseen, joka oli osa Viron ja Suomen välistä salaista yhteistyötä.

Neuvostoliiton miehitettyä Viron Lembit palveli Neuvostoliiton punalippuisessa Baltian laivastossa. Tämän jälkeen Lembit oli Gorkissa koulutus- ja kokeilukäytössä. Vuonna 1979 se tuotiin Tallinnaan museoitavaksi, ja vuonna 1985 alus avattiin yleisölle Piritan satamassa Tallinnassa. Lopulta eri vaiheiden jälkeen vuonna 2004 se siirrettiin Lentosatamaan. Vedestä Lembit nostettiin 2011.

Pituutta sukellusveneellä on 59,5 m ja leveyttä 7,5 m. Miehistön vahvuus oli 32. Aseistuksena Lembitillä oli 4 torpedoputkea, 20 miinaa, 40 mm tykki ja 7,7 mm konekivääri.

Reppu selässä ja kamera kaulassa ei oikeastaan muuten kannattaisi mennä sisään sukellusveneesen. Koska en keksinyt paikkaa mihin repun olisi voinut jättää, punnertelin hiki selässä pienistä kulkuaukoista ja yritin suojata kameraa pahimmilta kolhuilta. Pojat etenivät apinoiden lailla ja ilman ongelmia.

Lennusadam, Lentosatama, Tallinna

Lennusadam, Lentosatama, Tallinna

Lennusadam, Lentosatama, Tallinna

Lennusadam, Lentosatama, Tallinna

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Vesitaso Short

Vesitaso Short 184 oli maailman ensimmäinen lentokone, joka kykeni tekemään onnistuneen torpedohyökkäyksen sotalaivoja vastaan. Tämän hyökkäyksen suoritti Britannian Kuninkaallinen laivasto elokuussa 1915 turkkilaiseen kauppalaivaan.

Viron ilmavoimat operoi vuosina 1919-1933  kahdeksalla Short 184 vesilentokoneella. Koneet eivät osallistuneet taisteluihin vaan niitä käytettiin opetusharjoituskoneina ja ne kuljettivat myös postia Tallinnan ja Helsingin välillä. Lentosataman yksilö on  jäljennös, sillä yhtään alkuperäiskonetta ei ole säilynyt.

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lennusadam, Tallinna, Merimuseo

Lentosataman aukioloajat:

toukokuusta syyskuuhun ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun ti–su klo 10–18

Kotisivut http://meremuuseum.ee/lennusadam/fi/

Kuvat Lennusadamin kotisivuilta

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Veera 12 lokakuun, 2016 - 10:16 am

Nyt täytyy kyllä korjata tekstiä: kyllä tuonne pääsee julkisilla eikä linja mun käsittääkseni mikään ihan uusi ole. Bussi 73 menee ihan sataman läheltä museon viereen, pysäkit on Linnahallilla ja Rotermanni kvartaalilla. Tiedän kyllä, ettei tuota kerrottu museon kotisivuilla, mutta on se silti vähän paha antaa erikseen miinusta asiasta, jonka osalta faktat ei ole olleet kohdallaan. 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 lokakuun, 2016 - 11:42 am

Hyvä että olet tarkkana. Näinhän tämän pitääkin toimia, että jos jollakin on parempaa tietoa, niin jakaa sen : D

Blogihan ei ole matkaopas, vaan aina kirjoittajansa kokemus.

Reply

Leave a Comment