Hiidenmaan majakat ja Elämyskeskus Tuuletorn

by Anna

Hiidenmaan majakkakierros

Hiidenmaan majakat | Heinäkuun puolivälissä Hiidenmaa, (Hiiunmaa), oli rauhallinen paikka. Liikennettä maanteillä oli hiljaisen ja olemattoman välillä, eikä ravintoloissa tarvinnut odotella vapaata pöytää. Mutta ei Hiidenmaa kuollut ollut. Saaren majoituskapasiteetti oli liki loppuunmyyty, nähtävyyksien luona autoja pientareet täynnä ja lauttapaikoille tarjottiin ”eioota”.

Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari (pinta-ala 989 km²), jossa vakituisten asukkaiden määrä on n. 8000. Saaren merkittävimmät nähtävyydet (luonnon lisäksi) ovat Hiidenmaan majakat ja aivan uusi Elämyskeskus Tuuletorn. Majakkakierros Hiidenmaalla on mukava tapa tutustua saareen.

Hiidenmaan majakat

Hiidenmaan majakat| Hiiessaaren majakka

Hiijessaaren majakka sijaitsee Hiidenmaan saaren koillisrannikolla. Vuonna 1891 rakennettiin ensimmäinen, 16 metriä korkea majakkarakennus Hiiessaaren niemelle. Vuonna 1910 rakennettiin uusi, katkaistun pyramidin muotoinen majakka samalle paikalle, mutta rakennus tuhoutui toisessa maailmansodassa. Nykyinen majakka on vuodelta 1953 ja sen korkeus on 17 metriä.

Vuodesta 1980 lähtien majakassa oli hurjalta kuulostava radioisotooppinen termosähkögeneraattori, eli kyseessä oli ydinmajakka. Generaattori poistettiin myöhemmin, ja vuosien 1994–2001 välillä ei majakassa ollut valoa. Nykyisin majakka toimii aurinko- ja tuulivoimajärjestelmällä.

Hiidenmaan majakat, Hiijesaaren majakka
Kuva Wikimedia. Hieno olisi itsekin omistaa drooni!

Hiidenmaan majakat | Tahkunan majakka

Tahkunan majakka sijaitsee Hiidenmaan pohjoiskärjessä. Venäjän keisari Tsaari Aleksanteri II osti majakan Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1871. Valurautaisen majakan on valmistanut Eiffel, eli sama firma joka rakenssi nimeään kantavan Pariisin Eiffelin tornin. Majakan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1873. Majakka on koottu Ranskassa esivalmistetuista osista, joten korkean tornin pystytys oli suhteellisen helppoa ja nopeaa. Tahkunan majakka on Viron rantojen korkein majakka. Sen omakorkeus on 43 metriä.

Päästäksesi majakalle on ajettava hauskaa mutkatietä tovi. Ties varrelle jää myös sotamuseo, jonka liittymän tunnistaa puskassa kököttävästä panssarivaunusta.

Hiidenmaan majakat, Tahkunan majakka
Tahkunan majakka
Untitled
Untitled

Matkustajalaiva Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki Tahkunassa

Aivan majakan vieressä sijaitsee matkustajalaiva Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki. Kyseessä on ns. sanomakello, joka alkaa soida hyvin kovassa myrskyssä. Ristin muotoinen heiluri tuo tuulessa heiluessaan kuin viestin mereltä. Muistomerkin vino muoto muistuttaa uponneen laivan viimeisistä hetkistä. Pronssikelloon on muotoiltu neljän lapsen kasvot – yksi jokaiseen pääilmansuuntaan.

Paikka on kaunis. Jos aikaa on, kannattaa rannalla kävellä pieni mutka.

Matkustajalaiva Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki Tahkunassa
Matkustajalaiva Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki Tahkunassa
Matkustajalaiva Estonian onnettomuudessa kuolleiden muistomerkki Tahkunassa

Hiidenmaan majakat | Kõpun majakka

Viron ja samalla myös Itämeren ja Baltian maiden vanhimman majakan historia alkoi vuonna 1504. Aluksi kyseessä oli Hansakauppiaiden pooki, eli tunnusmajakka. (Valolaitteeton, vain valoisana aikana selkeästi havaittava rakennelma.) Vasta vuonna 1649 alettiin pookin laella polttaa puuta. Vuodessa kului yli tuhat syltä (syli = 1,7 m) puita, joiden kuljetus majakalle oli paikallisten talonpoikien tehtävä. Tulen hoitajina oli jatkuvasti työssä kuusi miestä.

Majakka otettiin vuonna 1810 valtion haltuun. Umpinaiseen pookiin raivattiin silloin porraskäytävä, ja ylös rakennettiin kaksi huonetta ja linssikoppi. Valon lähteenä majakassa poltettiin öljyä ja valopetroolia.

Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä oli esillä majakoihin kehitetty, lasiprismoista tehty linssi ja pyörivä optinen järjestelmä, jollainen hankittiin myös Kõpun majakkaan. Vuonna 1940 majakalle vedettiin sähkö ja se sähköistettiin.

Kõpun majakka sijaitsee Hiidenmaan korkeimmalla paikalla, 67 metrin korkeudella merenpinnasta olevalle mäelle. Itse majakan korkeus maasta on 36 metriä, mutta majakan valo on sijaintinsa vuoksi 102,6 metrin korkeudella merenpinnasta. Itämeren rannikoilla ei ole tätä korkeammalla olevia majakanvaloja. Mäki, jolla Kõpun majakka sijaitsee, on kuitenkin märän ja soisen maan ympäröimä, ja sen vuoksi majakka on toisinaan sumun peitossa.

Majakan pääsylippu pitää hakea erillisestä rakennuksesta. Samassa yhteydessä on jonkinlainen ravintola ja matkamuistomyymälä. Itse en näin korona-aikana tohjennut lähteä jonottamaan syötävää.

Hiidenmaan majakat, Kõpun majakka

Hiidenmaan majakat | Ristnan majakka

Ristnan majakka sijaitsee Ristnan pohjoisniemessä, melko lähellä Kõpun majakkaa. Syy majakan rakentamiseen oli Kõpun majakan ajoittainen peittyminen sumuun. Ristnan majakka tilattiin Ranskasta vuonna 1873, ja se aloitti toimintansa vuonna 1874. Ristnan majakka on 30 m korkea ja sen valonkanto on 22 km.

Ristnan majakka ei oikein enää jaksanut kiinnostaa kolmen muun majakan jälkeen. Mutta majakkakierros Hiidenmaalla ei ole täydellinen, jos sitä ei käy kurkistamassa

Hiidenmaan majakat, Ristna_tuletorn_2011
Kuva Wikimedia

Elämyskeskus Tuuletorn

Hiidenmaan Käinassa sijaitsee saaren uusin vetonaula. Elämyskeskus Tuuletorn (tuletorn = majakka). Kyseessä on museon, tiedekeskuksen ja leikkipuiston yhdistelmä, jossa voi tutustua mm. Hiidenmaan syntyyn, saaren vedenalaiseen maailmaan ja tärkeimpiin nähtävyyksiin. Lasten oman leikkialueen lisäksi Tuuletornissa on myös Baltian maiden korkein, 11-ratainen sisäkiipeilyseinä. Itse en näyttelyyn ihastunut, mutta rakennus oli mielenkiintoinen.

Elämyskeskus Tuuletorn
Elämyskeskus Tuuletorn

Voisit olla kiinnostunut myös tästä:

Paks Margareeta merimuseo ja ARVONTA – TÄMÄ MATKA

Paks Margareeta merimuseo on Viron Merenkulkumuseon uusi näyttelytila. Paksun Margareetan tykkitornissa aiemmin sijainnut vanha Viron Merenkulkumuseon tila päätettiin remontoida täysin uusiksi vuonna 2015, kun Tallinnan Kadriorg-asuinalueelta löydettiin harvinainen keskiaikainen hylky, koggi. Vanhana satamakaupunkina Tallinnasta on kyllä löytynyt hylkyjä silloin tällöin, mutta ei koskaan ennen näin hyvin säilynyttä!

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Marika /Matkalla Missä Milloinkin 15 elokuun, 2020 - 12:08 am

Näistä Tahkunan majakka ja sen lähettyvillä oleva muistomerkki kiinnostaa eniten. Kuten Reissu-Jani sanoi, mikäli tämä rajoitettu matkailu jatkuu vielä pitkään, voisi suunnitella roadtripia Baltiaan.

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:46 am

Kiitos Marika

Roadtrip Baltiaan on aina hyvä idea. Taas syyskuussa olisi tarkoitus Virossa piipahtaa.

Reply
Hiidenmaan kokemuksia - Miksi en tullut jo aiemmin? - TÄMÄ MATKA 9 elokuun, 2020 - 9:18 am

[…] Hiidenmaan merkittävimmät nähtävyydet (luonnon lisäksi) ovat Hiidenmaan majakat ja aivan uusi Elämyskeskus Tuuletorn. Itselläni saaren kiertämisen runko oli majakkakierros. Voit lukea Hiidenmaan majakoista ja elämyskeskuksesta lisää tästä linkistä. […]

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 7 elokuun, 2020 - 10:52 pm

Hiidenmaa on vielä kokonaan näkemättä ja nämä majakat kiinnostaisi kovasti, tai yksikin riittäisi. Mikähän majakoissa oikeastaan kiehtoo? Merihenkisyys, korkeus, niiden istuminen maisemaan vai niiden tehtävä merimiesten elämän säilyttämisessä? Mene ja tiedä, mutta jotenkin uljaita ne ovat.

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:45 am

Kiitos Anna K.

Majakoissa on jotain sellaista salaperäistä ja uljasta <3

Reply
Stacy 3 elokuun, 2020 - 8:56 am

Erehtymättömän Wikipedian mukaan majakka on tuletorn. No, joka tapauksessa, olen kiivennyt Tahkunan majakan huipulle ja nähnyt Estonian muistomerkin. Konspiraattorina tietysti olen sitä mieltä, että Estonian uppoaminen oli terroriteko. Ristnassakin olen käynyt, mutta en muista käyneeni majakalla. Hiidenmaa tuli tunnetuksi tänä vuonna siitä, että pohjoiseen matkalla oleva kiljuhanhi Mr. Blue levähti saaren eteläosassa ja siitä taisikin tulla ennestään tuntematon kiljuhanhen levähdyspaikka.

Reply
Anna 3 elokuun, 2020 - 9:25 am

Kiitos Stacy

Täytyypä korjata! Jäänyt mulle tuo kirjoitusasu päälle, koska se elämyskeskus on Elämyskeskus Tuuletorn suomennettuna.

Reply
Laura / Seikkailijattaret 2 elokuun, 2020 - 9:49 pm

Hiidenmaan ja muidenkin Viron saarten majakoissa riittää kyllä tutkittavaa. Reissaus tuolla suunnalla omalla autolla antaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet ja tietysti vapauden. Majakoiden lisäksi itselleni jäi mieleen Hiidenmaan karavaanausreissulta etenkin saaren pohjoisosassa sijaitsevat hylätyt kohteet sekä hieno surffiranta, kuten myös Hiidenmaan Eiffel.-torni (erään omaa tietään tallaavan taiteilijan projekti).

Reply
Anna 16 elokuun, 2020 - 9:44 am

Mä en käynyt tuota Eiffel-tornia katsomassa, mutta kuvia siitä olen nähnyt 😀 Aika erikoinen…

Reply
Reissu-Jani 2 elokuun, 2020 - 8:03 pm

Ehkäpä tämäkin kohde pitäisi joskus käydä katsomassa – ainakin nuo majakat ovat upean näköisiä. Samalla sitten Saarenmaa. Jos ja kun tätä kuplamatkailua pitää vielä vuoden päivät harrastaa niin Virossa voisi taas käydä vaikkapa omalla autolla – niin olisi omassa kuplassa samalla.

Reply
Anna 15 elokuun, 2020 - 6:45 pm

Kyllä mä suosittelen tuolla pyörähtämistä. Melko vaivatonta ja ei mitenkään hintavaa. Oma auto on tuolla liki välttämätön.

Reply

Leave a Comment