Paks Margareeta merimuseo ja ARVONTA

by Anna

Paks Margareeta merimuseo on monelle vielä käymätön kohde

Paks Margareeta merimuseo on Viron Merenkulkumuseon uusi näyttelytila. Paksun Margareetan tykkitornissa aiemmin sijainnut vanha Viron Merenkulkumuseon tila päätettiin remontoida täysin uusiksi vuonna 2015, kun Tallinnan Kadriorg-asuinalueelta löydettiin harvinainen keskiaikainen hylky, koggi. Vanhana satamakaupunkina Tallinnasta on kyllä löytynyt hylkyjä silloin tällöin, mutta ei koskaan ennen näin hyvin säilynyttä!

Museo lienee monelle vielä käymätön kohde, sillä avajaisia vietettiin marraskuussa 2019.

*Pressivierailu

Paks Margareeta merimuseo

Koggi on Paks Margareeta merimuseon aarre

Harvinainen hylky löytyi kun kaivinkone kaivoi talon perustuksia. Kauha nosti ilmoille puulaivan kappaleita ja siksi aluksi luultiin, että hylky olisi pahasti hajonnut. Kun kaivaukset aloitettiin, huomattiin, että maan sisällä lepäsi 18 m pitkä ja 6 m leveän kohtuullisen hyvin säilynyt rahtilaiva, koggi, jonka kyljestä kaivinkoneen kauha oli repäissyt palan pois. Alus nimettiin Peeteriksi kaivinkoneenkuljettajan mukaan.

Aluksen lisäksi maasta löydettiin mm. keraamisia astioita, työkaluja, nahkakäsineitä, jalkineita, kalanruotoja, puutynnyri, kivihuhmare sekä viljan jauhamiseen tarkoitettu käsikivi. Huhmare ja käsikivi lienee peräisin aluksen keittiöstä eli kapyysista. Lastina aluksella oli varmasti ainakin kalaa, sillä paikalta löytyi paljon puutynnyreitä, joissa oli kalanruotoja. Nämä kaikki on asetettu esille museoon (paitsi kalanruodot).

Koggit olivat aikansa todellisia työjuhtia. Ne kuljettivat Venäjältä turkiksia ja vahaa. Saksan kaupungeista rahdattiin mausteita, kalaa ja mm. olutta ja viiniä. Tärkein kauppatavaroista oli kuitenkin Lüneburgista ja Bayesta hankittu suola. Suolakauppa oli keskiajalla Tallinnan kasvavan vaurauden perusta.

Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Kaivinkoneen jättämät jäljet ovat edelleen esillä
Untitled

Paks Margareeta merimuseo on paitsi hyvä museo, myös erittäin kaunis tilana

Paks Margareeta merimuseo on paitsi museo, myös arkkitehtonisesti kiinnostava. Museon suunnittelukilpailun voitti arkkitehtitoimisto KOKO Arhitektid kilpailutyöllään ”Laine”. 1300-luvulta peräisin olevat tykkitornin pyöreä muoto antaa näyttelylle upeat raamit. Koggi on sijoitettu kaksitasoiseen näyttelytilaan, joka toimi ennen museon sisäpihana.

Rakentamisvaiheessa esiin tulleet keskiaikaiset muurinkappaleet ja kanava on jätetty myös yleisön nähtäväksi. Komean Rannaväravin, eli Rantaportin yläpuolella olevat tilat, sekä portin toisessa päässä oleva kapea torni ovat myös osa museota. Rantaportti on toinen jäljellä oleva niistä kuudesta portista, jotka keskiajalla säätelivät kaupunkiin pääsyä.

Paks Margareeta, eli Paksun Margareetan tykkitorni kantaa nimeä, jonka alkuperää kukaan ei tiedä. Joidenkin teorioiden mukaan nimi tuli tornin suurista tykeistä, kun taas toiset väittävät, että tornissa olisi joskus työskennellyt samanniminen ja lihava keittäjätär. Kuva alla Wikimedia Commons.

Paks Margareeta -tykkitorni on jykevä, pyöreä torni, jonka halkaisija on 25 metriä. Korkeutta sillä on noin 20 metriä ja seinät ovat jopa viiden metrin paksuiset.

Voisit olla kiinnostunut myös:

Hansakaupunki Tallinnan tornit ja kaupunginmuuri – TÄMÄ MATKA

Tallinnan tornit ja kaupunginmuuri | TALLINNAN vanhakaupunki seisoo vielä tänäkin päivänä upeasti säilyneen ja vankan puolustusmuurin takana. 1500-luvulla tämän varakkaan hansakaupungin puolustusjärjestelmä oli viritetty aivan huippuunsa. Kaupunkia ympäröi tuolloin yhteensä 2,3 km mittainen ja 16 metriä korkea muuri, jossa oli kaikkiaan 27 muurintornia, 8 porttitornia, 9 porttia ja 12 esipuolustustornia.

Paks Margareeta merimuseossa on viisi kerrosta historiaa

Paks Margareeta merimuseon toisessa kerroksessa esitellään purjealusten aikakautta. Esillä on hurmaavia pienoismalleja ja läpileikkausmalleja aluksista. 1800-luvulla ne toimittivat virolaisille laivanrakentajille esisuunnitelmien ja työpiirustusten virkaa.

Hieman syrjässä muista tiloista löytyy koko museon kaunein huone. Pieni kulmatila on varattu virolaisten majakoiden pienoismalleille. Hurmaavia.

Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Untitled
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Untitled

Höyryaluksia, moottorialuksia ja karaokea

Höyryaluksille omistetussa kolmannessa kerroksessa Paks Margareeta merimuseossa on kymmeniä alusten pienoismalleja, jotka on teetetty uutta näyttelyä varten virolaisilla, ahvenanmaalaisilla ja englantilaisilla pienoismallien rakentajilla. Esillä on paljon myös höyryaluksilla käytettyjä esineitä, sekä merimiesten henkilökohtaisia tavaroita. Näyttely on laaja ja tarjolla on esim. myös digitaalinen laivamatkan Haapsalusta Pietariin tai Kuressaaresta Tukholmaan.

1900-luvun toisella puolella höyryalukset vaihdettiin moottorialuksiin, mistä alkoi myös navigointitekniikan nopea kehitys. Laivan miehistön lukumäärä väheni, matkustajien ja rahdin määrä taas kasvoi. Näyttelyn ylimmässä, moottorialuskerroksessa voi tutkia Viron rahti-, matkustaja- ja kalastusalusten pienoismalleja. Esillä on myös kopio Tallink MegaStarin komentosillasta, sekä karaokesali!

Paks Margareeta merimuseo
Tallinn-laiva rakennettiin  vuosina 1959-1960 Leningradissa, ja se otettiin käyttöön 1960 nimellä Svanetija. Vuonna 1966 Eesti Merelaevandus osti aluksen ja sille annettiin uusi Tallinn –nimi. Vuosina 1966–1980 alus oli Tallinna-Helsinki -reitillä. Matka Tallinnasta Helsinkiin kesti 4 tuntia.
Paks Margareeta merimuseo
M/S Georg Ots oli virolaisen laulaja Georg Otsin mukaan nimetty matkustaja-autolautta, joka liikennöi Helsinki-Tallinna väliä vuosina 1980–2000. 
Paks Margareeta merimuseo
M/S Estonia (aiemmilta nimiltään Viking SallySilja Star ja Wasa King) oli vuonna 1980 valmistunut, Itämerellä liikennöinyt matkustaja-autolautta, joka upposi myrskyssä syyskuussa 1994. Onnettomuudessa kuoli 852 henkeä.
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo
Paks Margareeta merimuseo

Kahvila MARU ja kattoterassi

Museon 5. kerroksessa on kesäisin avoinna huimat näkymät tarjoava kattokahvila, jonka makuelämykset tarjoaa kahvila MARU. Valitettavasti käyntini yhteydessä terassille ei ollut mitään asiaa rankkasateen vuoksi. Pääsin kuitenkin maistamaan ruokia, joita terassillakin voisi nauttia. Todellakin suosittelen.

kahvila MARU
kahvila MARU
kahvila MARU

Sain museolta arvottavaksi Viron Merimuseon (Paksun Margareetan ja Lentosataman) yhteislipun perheelle (voimassa 30.6.2021). Se oikeuttaa kahden aikuisen ja alle 18-vuotiaiden lasten sisäänpääsyyn kumpaankin museoon. Lipun arvo on 40 euroa.

Kommentoi alle oletko käynyt Paks Margareeta merimuseossa tai Lentosataman näyttelyssä. Otan voittajaan yhteyttä sähköpostitse, joten käytä toimivaa mailiosoitetta. Arvon voittajan 15.7.2020 klo 12.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

18 comments

Hiidenmaan majakat ja Elämyskeskus Tuuletorn - TÄMÄ MATKA 2 elokuun, 2020 - 3:57 pm

[…] Paks Margareeta merimuseo ja ARVONTA – TÄMÄ MATKA […]

Reply
Reissu-Jani 18 heinäkuun, 2020 - 7:24 am

Monta kertaa tämän tornin (Ja museon) ohi kävellyt, mutta enpä ole koskaan käynyt. Kuvista kiitos – ehkäpä pitäisi seuraavalla matkalla käydä tuollakin.

Reply
Tiina / Ihana Ahvenanmaani 17 heinäkuun, 2020 - 11:28 am

Kiitos vinkeistä, tänne pitää ensi matkalla suunnata!

Reply
Salli 14 heinäkuun, 2020 - 5:06 pm

Empä ole käynyt kummassakaa .olisi kiva mennä.

Reply
Arja/ Elämänmakuisia matkoja 14 heinäkuun, 2020 - 4:49 pm

Kiitos, kiva lukea Merimuseosta lisää, siellä olisi kiva vierailla. Vaikka en muuten ole niin museoiden ystävä niin meri kiehtoo kaikissa elementeissään. Ihastuin erityisesti Lappon saaristomuseoon ja täällä kiehtovat nuo purjeveneiden hienot pienoismallit.

Reply
Maarit - niceMatkaaja 14 heinäkuun, 2020 - 1:49 pm

Kiitos kiinnostavasta museokierroksesta – etämatkailua parhaimmillaan 😊! Tulipa nyt nähtyä, kun jäi reissussa väliin.

Reply
Maija 13 heinäkuun, 2020 - 5:47 pm

Paks Margaretaa olen ihaillut vain ulkoa toistaiseksi.

Reply
Laura Linnea 13 heinäkuun, 2020 - 11:01 am

En ole käynyt kummassakaan, enkä itseasiassa Virossa ollenkaan. Kiinnostaisi kyllä kovasti! Jotenkin Viro on jäänyt sellaiseksi kohteeksi itsellä, että sinne on niin helppo mennä koska tahansa, että mennään nyt kauemmaksi kun on mahdollisuus. Haaveilen kyllä Virosta ja Tallinnan museotarjonnasta. 🙂

Reply
Pirkko / Meriharakka 12 heinäkuun, 2020 - 7:45 pm

Lennusadam koettu – ja pidin siitä todella. En kovin paljoa ole Tallinnaa kierrellyt, mutta tämä ja Miehitysmuseo ovat olleet museoita, joita varten suosittelisin vaikka matkaa Tallinnaan.

Reply
Jutta 12 heinäkuun, 2020 - 7:44 pm

Elämä on juhla,ja,kiitos,että minut on kutsuttu!Laitan jo pelastusliivit päälle,jos onni suosii,kumpikin ihan uusia kohteita!

Reply
Satu 12 heinäkuun, 2020 - 2:47 pm

Lentosatamassa olen käynyt ja oli tosi hieno, toinen kohde kokematta. Perhe lähtis mieluusti mukaan.

Reply
MarjaKoo 11 heinäkuun, 2020 - 4:37 pm

En ole vielä käynyt, seuraavalla reissulla voisi ottaa ohjelmaan.

Reply
Sanna Pukkala 11 heinäkuun, 2020 - 11:56 am

6-vuotias poika haaveilee lentosatamavierailusta. Tästä toisesta museosta luin ensinmäisen kerran vasta viime viikolla.

Reply
Kira 10 heinäkuun, 2020 - 11:20 pm

En ole kummassakaan käynyt. Itseasiassa en museosta edes ollut aikaisemmin kuullut. Tyttären kanssa tulisi opettavainen matka.

Reply
Marja Kivi 10 heinäkuun, 2020 - 10:21 pm

En ole käynyt mutta haluaisin niin mielelläni nähdä sen. Ottaisin miehen mukaan niin voisi sitten jälkeenpäin muistella mitä on nähty. ❤️

Reply
Minna 10 heinäkuun, 2020 - 5:19 pm

En oo käynyt, suunnitelmissä kyllä on! Hienot kuvat 🙂

Reply
Neili Sana 10 heinäkuun, 2020 - 1:02 pm

Olen käynnyt, mutta ennen remonttia. Käymisenarvoisia paikkoja.

Reply
Hannnnnna 10 heinäkuun, 2020 - 12:49 pm

Vielä en ole käynyt, mutta suunnitelmissa on. 🙂

Reply

Leave a Comment