Paks Margareeta merimuseo on monelle vielä käymätön kohde
Paks Margareeta merimuseo on Viron Merenkulkumuseon uusi näyttelytila. Paksun Margareetan tykkitornissa aiemmin sijainnut vanha Viron Merenkulkumuseon tila päätettiin remontoida täysin uusiksi vuonna 2015, kun Tallinnan Kadriorg-asuinalueelta löydettiin harvinainen keskiaikainen hylky, koggi. Vanhana satamakaupunkina Tallinnasta on kyllä löytynyt hylkyjä silloin tällöin, mutta ei koskaan ennen näin hyvin säilynyttä!
Museo lienee monelle vielä käymätön kohde, sillä avajaisia vietettiin marraskuussa 2019.
*Pressivierailu
Koggi on Paks Margareeta merimuseon aarre
Harvinainen hylky löytyi kun kaivinkone kaivoi talon perustuksia. Kauha nosti ilmoille puulaivan kappaleita ja siksi aluksi luultiin, että hylky olisi pahasti hajonnut. Kun kaivaukset aloitettiin, huomattiin, että maan sisällä lepäsi 18 m pitkä ja 6 m leveän kohtuullisen hyvin säilynyt rahtilaiva, koggi, jonka kyljestä kaivinkoneen kauha oli repäissyt palan pois. Alus nimettiin Peeteriksi kaivinkoneenkuljettajan mukaan.
Aluksen lisäksi maasta löydettiin mm. keraamisia astioita, työkaluja, nahkakäsineitä, jalkineita, kalanruotoja, puutynnyri, kivihuhmare sekä viljan jauhamiseen tarkoitettu käsikivi. Huhmare ja käsikivi lienee peräisin aluksen keittiöstä eli kapyysista. Lastina aluksella oli varmasti ainakin kalaa, sillä paikalta löytyi paljon puutynnyreitä, joissa oli kalanruotoja. Nämä kaikki on asetettu esille museoon (paitsi kalanruodot).
Koggit olivat aikansa todellisia työjuhtia. Ne kuljettivat Venäjältä turkiksia ja vahaa. Saksan kaupungeista rahdattiin mausteita, kalaa ja mm. olutta ja viiniä. Tärkein kauppatavaroista oli kuitenkin Lüneburgista ja Bayesta hankittu suola. Suolakauppa oli keskiajalla Tallinnan kasvavan vaurauden perusta.
Paks Margareeta merimuseo on paitsi hyvä museo, myös erittäin kaunis tilana
Paks Margareeta merimuseo on paitsi museo, myös arkkitehtonisesti kiinnostava. Museon suunnittelukilpailun voitti arkkitehtitoimisto KOKO Arhitektid kilpailutyöllään ”Laine”. 1300-luvulta peräisin olevat tykkitornin pyöreä muoto antaa näyttelylle upeat raamit. Koggi on sijoitettu kaksitasoiseen näyttelytilaan, joka toimi ennen museon sisäpihana.
Rakentamisvaiheessa esiin tulleet keskiaikaiset muurinkappaleet ja kanava on jätetty myös yleisön nähtäväksi. Komean Rannaväravin, eli Rantaportin yläpuolella olevat tilat, sekä portin toisessa päässä oleva kapea torni ovat myös osa museota. Rantaportti on toinen jäljellä oleva niistä kuudesta portista, jotka keskiajalla säätelivät kaupunkiin pääsyä.
Paks Margareeta, eli Paksun Margareetan tykkitorni kantaa nimeä, jonka alkuperää kukaan ei tiedä. Joidenkin teorioiden mukaan nimi tuli tornin suurista tykeistä, kun taas toiset väittävät, että tornissa olisi joskus työskennellyt samanniminen ja lihava keittäjätär. Kuva alla Wikimedia Commons.
Voisit olla kiinnostunut myös:
Hansakaupunki Tallinnan tornit ja kaupunginmuuri – TÄMÄ MATKA
Tallinnan tornit ja kaupunginmuuri | TALLINNAN vanhakaupunki seisoo vielä tänäkin päivänä upeasti säilyneen ja vankan puolustusmuurin takana. 1500-luvulla tämän varakkaan hansakaupungin puolustusjärjestelmä oli viritetty aivan huippuunsa. Kaupunkia ympäröi tuolloin yhteensä 2,3 km mittainen ja 16 metriä korkea muuri, jossa oli kaikkiaan 27 muurintornia, 8 porttitornia, 9 porttia ja 12 esipuolustustornia.
Paks Margareeta merimuseossa on viisi kerrosta historiaa
Paks Margareeta merimuseon toisessa kerroksessa esitellään purjealusten aikakautta. Esillä on hurmaavia pienoismalleja ja läpileikkausmalleja aluksista. 1800-luvulla ne toimittivat virolaisille laivanrakentajille esisuunnitelmien ja työpiirustusten virkaa.
Hieman syrjässä muista tiloista löytyy koko museon kaunein huone. Pieni kulmatila on varattu virolaisten majakoiden pienoismalleille. Hurmaavia.
Höyryaluksia, moottorialuksia ja karaokea
Höyryaluksille omistetussa kolmannessa kerroksessa Paks Margareeta merimuseossa on kymmeniä alusten pienoismalleja, jotka on teetetty uutta näyttelyä varten virolaisilla, ahvenanmaalaisilla ja englantilaisilla pienoismallien rakentajilla. Esillä on paljon myös höyryaluksilla käytettyjä esineitä, sekä merimiesten henkilökohtaisia tavaroita. Näyttely on laaja ja tarjolla on esim. myös digitaalinen laivamatkan Haapsalusta Pietariin tai Kuressaaresta Tukholmaan.
1900-luvun toisella puolella höyryalukset vaihdettiin moottorialuksiin, mistä alkoi myös navigointitekniikan nopea kehitys. Laivan miehistön lukumäärä väheni, matkustajien ja rahdin määrä taas kasvoi. Näyttelyn ylimmässä, moottorialuskerroksessa voi tutkia Viron rahti-, matkustaja- ja kalastusalusten pienoismalleja. Esillä on myös kopio Tallink MegaStarin komentosillasta, sekä karaokesali!
Kahvila MARU ja kattoterassi
Museon 5. kerroksessa on kesäisin avoinna huimat näkymät tarjoava kattokahvila, jonka makuelämykset tarjoaa kahvila MARU. Valitettavasti käyntini yhteydessä terassille ei ollut mitään asiaa rankkasateen vuoksi. Pääsin kuitenkin maistamaan ruokia, joita terassillakin voisi nauttia. Todellakin suosittelen.
Sain museolta arvottavaksi Viron Merimuseon (Paksun Margareetan ja Lentosataman) yhteislipun perheelle (voimassa 30.6.2021). Se oikeuttaa kahden aikuisen ja alle 18-vuotiaiden lasten sisäänpääsyyn kumpaankin museoon. Lipun arvo on 40 euroa.
Kommentoi alle oletko käynyt Paks Margareeta merimuseossa tai Lentosataman näyttelyssä. Otan voittajaan yhteyttä sähköpostitse, joten käytä toimivaa mailiosoitetta. Arvon voittajan 15.7.2020 klo 12.
18 comments
[…] Paks Margareeta merimuseo ja ARVONTA – TÄMÄ MATKA […]
Monta kertaa tämän tornin (Ja museon) ohi kävellyt, mutta enpä ole koskaan käynyt. Kuvista kiitos – ehkäpä pitäisi seuraavalla matkalla käydä tuollakin.
Kiitos vinkeistä, tänne pitää ensi matkalla suunnata!
Empä ole käynyt kummassakaa .olisi kiva mennä.
Kiitos, kiva lukea Merimuseosta lisää, siellä olisi kiva vierailla. Vaikka en muuten ole niin museoiden ystävä niin meri kiehtoo kaikissa elementeissään. Ihastuin erityisesti Lappon saaristomuseoon ja täällä kiehtovat nuo purjeveneiden hienot pienoismallit.
Kiitos kiinnostavasta museokierroksesta – etämatkailua parhaimmillaan 😊! Tulipa nyt nähtyä, kun jäi reissussa väliin.
Paks Margaretaa olen ihaillut vain ulkoa toistaiseksi.
En ole käynyt kummassakaan, enkä itseasiassa Virossa ollenkaan. Kiinnostaisi kyllä kovasti! Jotenkin Viro on jäänyt sellaiseksi kohteeksi itsellä, että sinne on niin helppo mennä koska tahansa, että mennään nyt kauemmaksi kun on mahdollisuus. Haaveilen kyllä Virosta ja Tallinnan museotarjonnasta. 🙂
Lennusadam koettu – ja pidin siitä todella. En kovin paljoa ole Tallinnaa kierrellyt, mutta tämä ja Miehitysmuseo ovat olleet museoita, joita varten suosittelisin vaikka matkaa Tallinnaan.
Elämä on juhla,ja,kiitos,että minut on kutsuttu!Laitan jo pelastusliivit päälle,jos onni suosii,kumpikin ihan uusia kohteita!
Lentosatamassa olen käynyt ja oli tosi hieno, toinen kohde kokematta. Perhe lähtis mieluusti mukaan.
En ole vielä käynyt, seuraavalla reissulla voisi ottaa ohjelmaan.
6-vuotias poika haaveilee lentosatamavierailusta. Tästä toisesta museosta luin ensinmäisen kerran vasta viime viikolla.
En ole kummassakaan käynyt. Itseasiassa en museosta edes ollut aikaisemmin kuullut. Tyttären kanssa tulisi opettavainen matka.
En ole käynyt mutta haluaisin niin mielelläni nähdä sen. Ottaisin miehen mukaan niin voisi sitten jälkeenpäin muistella mitä on nähty. ❤️
En oo käynyt, suunnitelmissä kyllä on! Hienot kuvat 🙂
Olen käynnyt, mutta ennen remonttia. Käymisenarvoisia paikkoja.
Vielä en ole käynyt, mutta suunnitelmissa on. 🙂