Armenia – Jerevan. Maa numero 80.

by Anna

Armenia – Jerevan. Maa numero 80. Viehättävää betoniarkkitehtuuria.

Armenia – Jerevan. Jos heittäytyisi runolliseksi, voisi Jerevanista maalailla rappioromantiikkaa pursuavan eksoottisen kohteen, jonka leveistä bulevardeista tulisi mieleen Pariisi. Itse asiassa Jerevanin keskustasta löytyy alue nimeltään Pikku-Pariisi eli Martiros Saryan katu. Jerevanilla on jopa lempinimi “vaaleanpunainen kaupunki” rakennusmateriaalina käytetyn pinkin vulkaanisen luonnonkiven mukaan.

Kuulostaa kauniilta. Kyseessä on kuitenkin Neuvostoliitosta 1991 irtaantunut betonirakentamista täynnä oleva kommunismin jäänne. Hämmentävän isot aukio, betoniarkkitehtuuri ja oudot patsaspuistot eivät olleet mieleeni.

Arvioitu lukuaika: 9 minuuttia

Armenia Jerevan
Cascades-patsaspuisto ja Cascades-portaat
Armenia Jerevan
Oopperatalo

Armenia – Jerevan. Radio Jerevan

Armenia – Jerevan oli taas kohteita, joihin ei yksinkertaisesti ole järkeviä lentoaikoja. Saavuin Armenian Jerevaniin Georgian Tbilisista FlyOne:n lennolla ja poistuin kotimatkalle Varsovan kautta LOT:in lennolla keskellä yötä. Hotellini oli nimeltään Nova Hotel Yerevan (68 euroa yö aamiaisella).

Hotellin nimestä minulle tuli mieleen heti Radio Jerevan: ”Kysykää meiltä mitä haluatte, me vastaamme teille mitä me haluamme”. Osalle Radio Jerevan ei varmastikaan ole tuttu, mutta se on siis entisen Neuvostoliiton ja itäblokin maiden kuvitteellinen kanava ja sen vitsit ovat Ukrainan sodan myötä herännet taas henkiin netissä.

Meiltä kysytään: Kuinka paljon Venäjän maanmiehiä asuu Suomessa? – Me vastaamme: Riittävästi, jotta kansanäänestys voidaan järjestää.

Meiltä kysytään: Muistuttaako Ukrainan tilanne urheiluhurmosta?- Me vastaamme: Maailmanlaajuisella tasolla kyllä. Otetaan esimerkiksi ampumahiihto: venäläiset juoksevat ja ukrainalaiset ampuvat.

Armenia Jerevan
Näkymä hotellista ja sisäänkäyntiä pihaan

Paikallinen taksikuski vie ja tuo

Lentokentällä en jaksanut kauheasti tinkailla, vaan otin itseäni päätä lyhyemmän ja vanhemman kuskin, joka näytti silmääni suhteellisen turvalliselta toimijalta.

Pääsin 5000 ränkylän (11 euroa) hinnalla hotellille. Herralla oli ajokkina uudenkarhean Volkswagen Vento GT:n (valmistettiin 1992–1997), ja hän oli tavattoman ylpeä autostaan. Minä taas olisin arvostanut turvavöitä. Olimme juuri saapumassa hotellille, kun ukkeli veti auton äkkiä sivuun. Vasta silloin itse reagoin pillien vinkunaan ja tööttäilyyn. Ohi meni ensin tuhottomasti poliisiautoja, sen jälkeen mustia autoja ja lopulta jonkun tirehtöörin lipuilla koristeltu auto. Ei mitään järkeä näin länsimaalaisittain ajatellen touhussa, mutta maassa maan tavalla.

Tilasin häneltä myös paluukyydin ja sovin retkistä. Oli jotenkin niin symppis mies. Olkoon tämä minun tapani tukea pienyrittäjyyttä. Olisin toki voinut ottaa ison matkatoimiston retket ja oppaan, mutta oikeasti Armenian nähtävyydet ovat tyyliä kirkko, luostari, mahtipontinen aukio ja kansamurhan muistomerkki. Nämä ”nähtävyydet” eivät ole niin merkittäviä tai vaikeita, etteikö niistä selviäisi itse lukemalla Googlesta, mistä on kyse. Ararat-vuoren jouduin unohtamaan, koska maan ylle oli pysähtynyt järkyttävä sumu ja sade.

Lentokenttäkuljetukset ja retket maksoivat yhteensä noin 50 euroa
Kanssani suurin piirtein samoihin aikoihin (kevät 2023) Armeniassa vieraili Merjan matkassa -blogia kirjoittava Merja. Pääset lukemaan hänen kokemuksiaan täältä.

Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan

Armenialaiset rakastavat ruokaa.

Armenialaiset rakastavat ruokaa ja sen kyllä huomaa. En oikein osannut edes päättää, miten jakaa nälkää, jotta ehtisin mahdollisimman monessa paikassa käydä. Yksi suositeltavista oli Kamancha Restaurat missä söin jotain, minkä nimi on ”Armavir”. Ohutta naudanlihaa, tomaattia, kunnolla paistettua sipulia ja rapeaa munakoisoa. Näistä sitten sai kasailla mieleisensä yhdistelmän lautaselle. Todella mukava ravintola ja mielenkiintoinen ruokakokemus. Tuota voisi tehdä Suomessakin.

Cascades-patsaspuisto ja Cascades-portaat

Cascades-patsaspuisto ja Cascades-portaat ovat varmasti koko Armenian, tai ainakin Jerevanin kuvatuimpia kohteita. Cascadesin valtavat portaat johtavat toisen maailmansodan muistomerkille. Paikka sijaitsee näppärästi keskellä Jerevania, ja käynnin yhteyteen voi yhdistää kevyttä shoppailua ja syömistä. Kyseessä on osa Gerard Leon Cafesjianin perustaman taidemuseon kokoelmaa. Ei nyt taiteellisesti mitenkään ihmeellistä, mutta paikkana mukava. Vaikka kyseessä on ehdottomasti Jerevanin turistisin alue, ei puistossa tai sen läheisyydessä ollut ruuhkaa.

Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan
Armenia Jerevan

”Musta Mersu. Klo 02.”

Vaikka turvallisuustilanne onkin hieman ongelmallinen Vuoristo-Karabahin tilanteen takia, sain vierailuni aikana kävellä kadulla täysin rauhassa. Minua puhuteltiin kaupoissa, ravintoloissa, apteekissa ym. ensin paikallisella kielellä, sitten venäjäksi. En minä paikallisista rouvista kovasti eronnut. Musta villatakki ja housut, käsilaukku visusti kainalossa, tukka tiukalla nutturalla ja huulet puristettuna yhteen.

Mitään ihmeellistä ei Armeniassa tapahtunut. Ainut mikä hieman loi jännitysmomenttia oli kotimatkan aamuyön kuljetus. Ihan kamalan luotettavalta ei kuulostanut kuljettajani lause: ”Minä tai joku ystävistäni tulee hakemaan sinut. Älä huoli, minulla on paljon ystäviä.” Illasta sain vain WhatsApp -viestin: ”Musta Mersu. Klo 02.”

Kun astuin ulos yön pimeyteen, mietin ettei kukaan tiedä missä kuljen, jos jotain tapahtuu. Ulkona odotti iso kalju mies mustassa nahkatakissa ja sillä mustalla Mersulla. Sovitusti minut kuitenkin vietiin lentokentälle.

Armenia, Jerevan – kuluja

Armeniassa piti hankkia paikallinen SIM-kortti. Muuten Airalon eSIM toimi hyvin. Hinta datapaketille 7 euroa.

1 € = 428.2968 AMD (Armenian dram)

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Aila ja Juha 11 marraskuun, 2023 - 9:28 pm

Olipa sinulla jälleen erikoinen matkakohde ja mielenkiintoinen kokemus. Itse emme taitaisi uskaltaa juuri tällä hetkellä edes kahdestaan, joten oli hyvä lukea, kun ei tarvitse mennä itse. Aila

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:22 pm

Kiitos Aila

Joo, ei ihan niin tavallinen kohde.
Mutta ei tuolla turvatonta ollut.

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 9 marraskuun, 2023 - 10:45 pm

Jos yrittäisin etsiä itseäni päätä lyhyemmän kuskin, saisin etsiä hyvän tovin 😀 haha. Armenia kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta en tiedä… olisiko siellä tarpeeksi nähtävää, ehkä hakeutuisin vuoristoon. Nuo rappuset jäi ainakin mieleen Merjan postauksesta.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:21 pm

Olihan tuo ihan hyvä nähdä, mutta kuten muutamalle muullekin olen vastannut, niin jos sattuu matkan varrelle, niin mikä ettei. Muuten ehkäpä ei.

Reply
finintirol 7 marraskuun, 2023 - 11:53 pm

🙂 🙂 hyvä vinkki taksin valintaan ”päätälyhyempi ja vanhempi…” 🙂 Tällöin ei tarvitse olla mikään judoga, jotta voi tarvittaessa puolustautua:) Ja sait ihan vähän ajetun GT mallin alle.

Kuvista ja hauskasti kirjoitetusta tekstistä minulle jäi alkusanasi mieleen ”Hämmentävän isot aukio, betoniarkkitehtuuri ja oudot patsaspuistot eivät olleet mieleeni.” Näin paikka minulle avautui ja mitä vähän olen kokenut idän suuntaa, niin en vähäisiä lomapäiviäni tuonne investoisi. Työreissut olisivat toinen juttu, pääsisi vähän kuin ohimennen tutustumaan paikkoihin. Tai sitten pitäisi olla moninkerroin pidemmät lomat:)

Kiitos hauskasta kirjoituksesta:)

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:20 pm

Oli kyllä sellainen taksi kokemus, että jäi mieleen.

Ei tuonne kannata tosiaan lomapäiviä tuhlata, mutta jos sattuu matkan varrelle muuten, niin ihan kiva kokemus.

Reply
Merja / Merjan matkassa 7 marraskuun, 2023 - 5:14 pm

Kiitos linkityksestä! 🙂 Me tosiaan vierailimme Jerevanissa peräjälkeen. Olin jo unohtanut radio Jerevanin, mutta opas kertoi meille joka päivä jonkun kysymys+vastausparin. Jerevanissa oli paljon Neuvostoliiton aikaisia, isoja ja kolhoja betonirakennuksia, mutta siitä huolimatta tykkäsin kaupungista. Ehkä Ararat-vuorella oli näppinsä pelissä.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:19 pm

Ole hyvä!

Ihan kivahan tuo kaupunki oli, mutta ei se hurmannut.
Mua harmittaa kun sateen ja sumun takia Ararat-vuori jäi näkemättä.

Reply
Pirkko / Meriharakka 6 marraskuun, 2023 - 5:42 pm

Meillä oli aikoinaan Yerevanissa (ja Armeniassa) onni liikkua osan aikaa Yerevanissa silloin asuneen armenialais-suomalaisen pariskunnan kanssa ja kävimme pääkaupungin lisäksi mm. vuorilla ja tietysti monen monessa luostarissa maaseudulla. Vieläköhän Yerevanissa on iltaisin valoshow? Joskus se oli kyllä ihan hieno! Myös kansanmurhan muistomerkki on tuolla jäänyt mieleen, onhan armenialaisten kansanmurha yksi maailman suurimmista, jos nyt tällä saralla kannattaa ”saavutuksia” mainita, edes turkkilaisten.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:18 pm

Jos saa paikallisen oppaakseen, niin saa paljon enemmän irti paikasta.
Armenialaisten kansanmurhasta ei niin kovasti puhuta, vaikka siinä sai surmansa kuitenkin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Reply
Laura Olin 6 marraskuun, 2023 - 3:06 pm

Hahhah, taksitouhusta tuli mieleen Albania 2015 ja vanha sanonta, missä mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy! Tämä nyt ei suoranaisesti houkuttele lähtemään Jerevaniin, mutta jos sattuu matkan varrelle, niin kaipa tuon voisi käydä kokeilemassa.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:16 pm

Joo, jos tuo osuu reitille, kannattaa käydä, mutta eipä tuonne ihan asiakseen kannata hankkiutua.

Reply
Anne | Elämää Nomadina 6 marraskuun, 2023 - 11:26 am

Armenia on mielenkiintoinen kohde omassa erilaisuudessaan, mutta kieltämättä Jerevan ei kaupunkikohteena ollut ihan sieltä viehättävämmästä päästä. Kun on vielä sääkin sattunut olemaan harmaa, niin ei se ole varsinaisesti näyttänyt parhaita puoliaan. Turvattomalta ei tuntunut ainakaan kun muutama vuosi sitten käytiin, mutta hieman arveluttava tosiaan tuo aamuyön kuljetus 😀

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 5 marraskuun, 2023 - 11:59 pm

Melkoinen matkakokemus ja erityisesti tuo musta Mersu kuljettajineen.
Ei hirveän houkuttelevalta Armenia näissä kuvista päätelleen näyttänyt.

Reply
Mari/ Maailma kotina 5 marraskuun, 2023 - 10:50 pm

Olisi sitä taksikuski voinut vähän korulauseita käyttää viesteissään… ;-).

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 3 marraskuun, 2023 - 9:43 pm

Itse en ole Armeniassa käynyt. Tavallaan maa voisi olla varsin kiinnostava ja ylipäätään olisi kiinnostavaa kokemuksena päästä tutustumaan Kaukasian alueeseen, joka on itselleni jäänyt hieman vieraaksi. Samalla tulisi varmaan tutustuttua useampaan alueen maahan.

Reply

Leave a Comment