Baku by night

by Anna

Baku by night -kierros on näppärä tapa tutustua Bakuun öiseen aikaan.

Baku by night -yksityiskierros oli näppärä tapa tutustua Bakuun öiseen aikaan. Osin kohteet ovat juuri sellaisia, että niistä ei oikein saa edes käsitystä valoisalla. Bakun Flame Towers pilvenpiirtäjäkompleksi on esimerkiksi juuri sellainen nähtävyys, että se herää eloon vasta auringon laskettua.

Käyntikohteita olisi voinut olla enemmänkin, mutta valitsin kierroksen, jossa käytiin ensin Yanar Dağ palavalla vuorella ja kierrettiin sitten Bakussa muutama kohde pimeän tultua. Pyysin myös päästä käymään kauppahallissa ja siitä muodostui melkeinpä koko kierroksen mielenkiintoisin osuus. Lisää Bakusta voit lukea täältä.

Arvioitu lukuaika: 8 minuuttia

Baku by night

Baku by Night

Bakussa minulla oli kaksi opastettua kierrosta saman kuljettaja/oppaan kanssa ja niille sovittiin yhteishinnaksi 60 euroa. Vastaavia kierroksia voi ostaa hotelleista, takseilta tai sitten ihan matkamyyjiltä. Valinnanvaraa löytyy. Itse suosittelen yksityiskierrosta jo ihan ajankäytöllisistä syistä.

Tällä retkellä kuljettajani oli juttu tuulella. Hän ilmoitti, että ei opasta intialaisia, koska he haisevat ja sähläävät (Bakussa oli paljon intialaisia turisteja). Pakolaiskriisi Euroopassa oli hänestä eurooppalaisten oma vika. Mitäs antavat pakolaisille kodin ja vaatteet ja ruokaa vastikkeetta. Ukrainassa venäläisten pitää hävitä sota ja luhistua. Maaseudulta oli hänestä tullut Bakuun liikaa ihmisiä ajamaan autolla, kun sopivampi kulkuneuvo heille olisi aasi. Kaikenlaista kiukkua tuntui muutenkin muuttoliike Bakuun hänelle aiheuttavan.

Kuljettaja olisi halunnut ajaa minut myös Georgian rajalle. Hänen tuttavansa olisi sitten tullut minua rajalta eteenpäin kuljettamaan. Perusteena oli, että mikäli siirryn lentäen Georgiaan, en koe oikeaa Azerbaidzania. Otin kuitenkin riskin ja pitäydyin suunnitelmassani lentää seuraavaan maahan. Olin nimittäin melko vakuuttunut siitä, että en ihan hirvittävästi häviäisi. Olen nähnyt entisen Neuvostoliiton nykyisiä maaseutuja aivan riittävästi. Muutaman vuoristokylän takia en todellakaan ollut halukas istumaan takapuoli litteänä tunteja autossa.

Yanar Dağ on jatkuvasti palava vuori Azerbaidzanissa. Palaminen johtuu maakaasusta

Yanar Dağ, joka tunnetaan myös nimellä ”Palava vuori”, on melko erikoinen luonnonihme Azerbaidzanissa. Tämä tuliperäinen vuori sijaitsee liikenteestä riippuen 1-2 tunninajomatkan päässä Bakusta ja on kuuluisa siitä, että sen rinteet palavat ikiliekillä. Liekit nousevat hiekkakivimuodostelmissa olevista aukoista ja voivat leimahtaa jopa 10 metrin korkeuteen. Ilmiö johtuu maakaasusta, joka vuotaa maan pinnalta. Palo on jatkunut tuhansia vuosia ja jatkuu ympäri vuodenkierron. Vesisateet, lumi tai tuuli eivät pysty sitä sammuttamaan.

Wikipedia tietää kertoa, että maailmassa on vain kourallinen palavia vuoria ja suurin osa niistä sijaitsee Azerbaidžanissa. Yanar Dağin lisäksi Azerbaidžanissa sijaitsee toinen kuuluisa palava vuori Atəşgah, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Bakusta. Mutta toisin kuin Yanar Dağissa, Atəşgahissa luonnollinen maakaasun virtaus on jo lakannut, joten kaasua pumpataan alueelle keinotekoisesti turisteja varten.

Vaikka ajomatka paikanpäälle olikin osittain puuduttava ja lopun aikaa vaarallinen, kannatti paikalla silti vierailla. Tällaisia luonnonihmeitä ei muualla pääse yhtä helposti katsomaan. Baku by Night -kierroksen olisi voinut ajoittaa myös niin, että paikalla olisi ollut pimeän aikaan. En kuitenkaan halunnut kulkea maanteillä pimeällä turvallisuuden takia.

Azerbaidzen
Azerbaidzen
Baku by night
Azerbaidzan, Baku by night

Flame Towers symboloivat Azerbaidzanin öljyteollisuutta.

Bakun Flame Towers on pilvenpiirtäjäkompleksi, jonka kolme pilvenpiirtäjää muodostavat yhden kaupungin tunnetuimmista ja näkyvimmistä maamerkeistä. Ne ovat ensisijaisesti kansallinen ja kulttuurinen symboli, ja edustavat Azerbaidzanin laajaa öljyteollisuutta, sekä symboloi Bakun modernisoitumista.

Bakun Flame Towers pilvenpiirtäjäkompleksi on Baku by Night -kierroksen kohokohta. Flame Towers on saanut nimensä valaistusnäytöksen mukaan, joka käynnistyy auringon laskettua. Tornit muuttuvat monumenteiksi, joiden ulkopintaan heijastetaan valo- ja tulielementtejä. Rakennukset luovat vaikutelman leimuavasta tulimerestä, joka heijastuu Kaspianmerelle.

Itse tornit sisältävät toimistoja, hotelleja, asuntoja ja kauppakeskuksia. Näköalatasanteelta Flame Towersin ylimmistä kerroksista pääsee ihailemaan näkymiä koko Bakun kaupunkiin ja Kaspianmerelle.

Baku by night
Baku by night
Azerbaidzan
Tämä moskeija näkyy videoissa Bakun Flame Towersien edessä.
Baku by night
Baku by night

Yaşıl Bazar – Yasil Green Bazaar 

Bakun Yashil Bazaar on yksi Kaukasuksen suurimmista kauppahalleista. Hieman kauempana kaupungin keskustasta sijaitseva Yashil Bazaar on Bakun lukuisista kauppahalleista suurin.

Yasil Green Bazaar on perinteinen kauppahalli, joka on täynnä paikallisia tuotteita. Ostettavana on kalaa ja kaviaaria. Tuoreita ja kuivattuja vihanneksia ja hedelmiä löytyy käytävä kaupalla. Koska Baku sijaitsee ikiaikaisen Silkkitien risteyksessä, ovat ”kaikkien maiden maut” kulkeutuneet tänne ja erilaisia ​​mausteita, pähkinöitä, teetä, hunajaa, makeisia, kuten lokumia ja baklavaa, sekä mehuja, hillokkeita ja hilloja on hengästyttävä määrä.

Baku-kaviaaria olisi voinut hankkia 100g hintaan 75 euroa. Valitettavasti en pystynyt ostamaan tätä herkkua mukaan, mutta ihanat maistiaiset sain mustasta kaviaarista. Olikin jo ollut ikävä tuota makua. Ei nyt ihan Belugaa, mutta niin hyvää

Kauppahallin lihaosastolla minulle kerrottiin, että Azerbaidzanissa kokonaisena grillattavien lampaiden paino on 20-30 kiloa, ei sen suurempi. Suomessa tuo olisi vielä keskenkasvuinen, mutta täällä tajutaan syödä lammas nuorena, ei ikäloppuna villasukanmakuisena 10-vuotiaana.

Ulkokuva on Azertagin uutissivustolta sillä pimeällä en tästä valtavasta rakennuksesta saanut kunnon kuvaa.

Untitled
Azerbaidzan
Azerbaidzan
Azerbaidzan
Untitled
Untitled
Untitled
Untitled

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Raija / Kohti avaraa maailmaa 3 joulukuun, 2023 - 8:21 pm

Ovathan nuo tornitalot vaikuttavan näköisiä noin valaistuina. Harvoin tuollaista pääsee näkemään, kun en juurikaan käy suurkaupungeissa. Ehkä pitäisi 🙂

Reply
Azerbaidzan - Baku. Maa numero 78 - TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2023 - 4:13 pm

[…] Toreista voi lukea enemmän Baku Night Tour -kirjoituksesta. […]

Reply
Cilla Maria Travel 22 marraskuun, 2023 - 10:32 am

Näyttäähän tuo iltavalaistuksessa kyllä paljon hienommalta. Etenkin nuo liekkitornit olis varmasti upeat!
Ja hyvä tietää, että tuo toinen palava vuori on sitten feikki.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:29 pm

Liekkitornit olivat kyllä aika koukuttavia. Vaikka oli jäätävän kylmä tuuli, niin tuli niitä pitkään ihailtua.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20 marraskuun, 2023 - 6:59 am

Näyttääpä Baku yöaikaan erilaiselta kuin päivällä. Itse pyrin muutenkin näkemään kaupunkeja myös iltavalaistuksessa, näyttävät yleisestikin oikein hienoilta eikä Baku tosiaan ole tästä poikkeus. Myös tuo kauppahalli kuulostaa todella kiinnostavalta kohteelta.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 12:26 pm

Baku oli tosiaan kaupunki, joka melkeinpä pitää nähdä myös yöllä.
Kauppahallit on ihania.

Reply

Leave a Comment