Tbilisin kulkukoirat ovat ihania

by Anna

Tbilisi tunnetaan kulkukoiristaan, jotka ovat olennainen osa kaupungin katukuvaa.

Tbilisin kulkukoirat | Tbilisi, Georgian pääkaupunki, tunnetaan kulkukoiristaan jotka ovat olennainen osa kaupungin katukuvaa. Kaikenlaista karvakuonoa pyörii etenkin vanhassa kaupungissa. Poikkeuksellista on se, että Tbilisin kulkukoirat saavat huomiota paitsi kaupunkilaisilta, myös matkailijoiden keskuudesta. Yksittäiset koirat ovat saaneet jopa oman paikkansa Google Mapsissa.

Kaiken kaikkiaan Tbilisin kulkukoirat ovat osa kaupungin charmia ja hyvä osoitus siitä, miten kaupunki voi halutessaan huolehtia kaikkien asukkaiden hyvinvoinnista, myös nelijalkaisten ystävien. Mahatma Gandhi sanoi aikanaan osuvasti: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”

Arvioitu lukuaika: 7 minuuttia

Untitled
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat

Georgia on täynnä värikkäitä tarinoita. Yksi niistä liittyy Tbilisin kulkukoiriin.

Georgia on täynnä värikkäitä tarinoita. Yksi niistä liittyy Tbilisin kulkukoiriin. Tarina kertoo vanhasta miehestä nimeltä Davit, joka asui Tbilisin laidalla yksin. Davit oli erakoitunut vaimonsa kuoltua ja ainut mikä toi iloa hänen elämäänsä, olivat eläimet. Hän oli aina ollut kiinnostunut erityisesti koirista, ja eräänä päivänä hänen luokseen ilmestyi joukko kulkukoiria.

Davit jäi ihmettelemään miten koirat näyttivät kommunikoivan keskenään ilman ääntä. Ne kiersivät ympäri kaupunkia, pysähtyivät silloin tällöin leikkimään lasten kanssa ja ilahduttivat vanhuksia. Koirien joukossa oli eräs erityisen suuri ja harmaa koira, jonka hän nimesi Giorgiksi. Giorgista tuli nopeasti kaupunkilaisten suosikki, ja ihmiset alkoivat tuoda sille ruokaa ja leluja.

Eräänä päivänä Davit päätti seurata koiria niiden matkalla kaupungin laitamille. Hän löysi vanhan ladon, johon koirat kerääntyivät iltaisin viettämään aikaa yhdessä ja yöpymään. Tällöin Davit tajusi, että kyseessä oli paljon enemmänkin kuin vain lauma kulkukoiria. Koirat olivat luoneet yhteisön, jossa jokaisella oli paikkansa ja tehtävänsä. Nämä koirat eivät olleet vain yksittäisiä kulkureita, vaan ne työskentelivät yhdessä selviytyäkseen kaupungin kaduilla.

Tarina kulkukoirista levisi ympäri Georgiaa, ja koirista tuli symboli selviytymiselle, yhteisöllisyydelle ja älykkyydelle. Koirat olivat elävä muistutus siitä, että ystävyys ja toisistaan huolehtiva yhteisö voi syntyä missä tahansa, jopa kaupungin kujilla ja kulkukoirien keskuudessa.

Erakoitunut Davit löysi uuden merkityksen elämälleen kulkukoirien kautta. Hänestä tuli kaupungissa tunnettu ja arvostettu hahmo, joka rohkaisi muita huolehtimaan kodittomista eläimistä. Davit jatkoi työtään kulkukoirien hyväksi kuolemaansa saakka. Kerrotaan, että kulkukoirat yhä edelleen käyvät Davitin haudalla.

Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat
Tbilisin kulkukoirat

Tbilisin kulkukoirat. Merkki korvassa kertoo, että koirasta huolehditaan

Vaikka kulkukoirat ovat tietenkin vapaita kuin taivaan linnut liikkumaan, monilla järjestöillä on aktiivinen rooli näiden eläinten hyvinvoinnista huolehtimisessa. Paikalliset asukkaat antavat koirille ruokaa ja vettä päivittäin, ja monet järjestöt rokottavat ja steriloivat koiria. Eläinsuojeluyhdistykset ja vapaaehtoiset järjestävät myös säännöllisesti tempauksia edistääkseen koirien adoptiota ja kertoakseen vastuullisesta lemmikkien pidosta.

Korvamerkin käyttö on yksi tapa hallita kulkukoirien populaatiota ja osoittaa, että ne ovat saaneet tietynlaisen hoidon, kuten steriloinnin tai rokotuksen. Vihreä korvamerkki on merkki siitä, että koira on käynyt steriloinnissa. Punaisella merkillä ilmoitetaan että koira on rokotettu ja keltaista merkkiä käytetään ilmaisemaan, että koira on käynyt läpi terveystarkastuksen.

Tbilisin kulkukoirat. Koiran voi myös adoptoida

Kävin tutkailemassa Georgian eläinsuojeluyhdistyksiä joista oli mahdollista adoptoida rescuekoira. En nyt varsinaisesti suosittele ideaa, mutta kyllä sitä melko kova koirakuume tuli, kun katseli näitä söpöläisiä.

Kuvat ovat Dog Organisation Georgia sivuilta, joka on johtava eläinsuojeluyhdistys Etelä-Kaukasuksella.

Tämä kirjoitus on osa Azerbaidzan, Georgia ja Armenia -matkaa. Löydät matkan kulut täältä.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

11 comments

Georgia - Tbilisi. Maa numero 79 - TÄMÄ MATKA 10 tammikuun, 2024 - 2:51 pm

[…] Tbilisin kulkukoirat ovat ihania […]

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 1 joulukuun, 2023 - 12:54 am

Voi ihanat! Ja mikä hieno tarina kulkukoirista! Onpa hienoa, että niistä huolehditaan näin hyvin ja että vielä merkataan erikseen.

Reply
Merja / Merjan matkassa 29 marraskuun, 2023 - 8:19 pm

Minä kiinnitin omalla reissullani huomiota kulkukoiriin niin Tbilisissa kuin Shekin kaupungissa Azerbaidžanissa. Siellä karvakuonot olivat löytäneet ison pahvilaatikon, jonka suojissa nukkuivat. Sitä en tiennyt miten hyvin Tbilisissa koirista huolehditaan. Iso peukku sille! <3

Reply
Raija/ Kohti avaraa maailmaa 29 marraskuun, 2023 - 11:48 am

Olipa mukavaa luettavaa tällaiselle koiraihmiselle. Mahtavaa kuulla, että jossain huolehditaan näin hyvin kulkukoirista. Ja kyllä, Gandhi oli viisas mies.

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 28 marraskuun, 2023 - 10:55 pm

Kiva tarina kulkukoirista. Hienoa, että pitävät noista huolta, eivätkä kohtele huonosti kuten joissakin maissa.
Eräs tuttuni hommasi rescue koiran. Sillä oli sen verran luonnevikaa, eikä saatu koulutettua, joutui antamaan koiran pois.

Reply
Pirkko / Meriharakka 27 marraskuun, 2023 - 10:25 pm

Kivan erilainen Tbilisi-postaus! Itse tosin olen sitä mieltä, että koirien ei tarvitse matkustaa – pitävät niistä huolta siellä missä ovat tai sitten eivät pidä. Eiköhän maailmassa olisi aika paljon tärkeämpääkin tekemistä kuin kuskata koiria Suomeen hoidettavaksi … miten jo se niiden koirien hiilijalanjälkikin, joka on suuri jo sellaisenaan, niin etenkin sen jälkeen, jos ne vielä lentelevät ympäri Eurooppaa!

Reply
Reissu-Jani 27 marraskuun, 2023 - 9:48 pm

Olen käynyt kaksi kertaa Tbilisissä. Kiinnitinkö huomioita koiriin ? No en, enkä muista niitä mitenkään nähneenikään niitä. Tai sitten vaan rekisteröinyt niitä, koska jos/kun ne olivat rauhallisesti eivätkä hyökkäilleet ohikulkijoita kohti. Jossain Aasian maassa niitä tosiaan piti karttaa ja mielellään vaihtaa kadun puolta jos vastaan tuli iso (villi)koiralauma.

Reply
Ville 27 marraskuun, 2023 - 7:01 am

Kiva postaus! Näistä otuksista tulee mieleen Tsernobylin alueen koirapopulaatio.
Kävimme muutama vuosi sitten ystäväporukalla opastetulla reissulla ihmettelemässä tuota pahamaineista ydintuhoaluetta. Koska se on ihmisistä autio, on siellä villieläimillä sitäkin paremmat oltavat metsästyspaineen puuttuessa. Aikanaan Pripjatin kaupungin pakkoevakuoinnissa ihmisten piti jättää lemmikkinsä, evakuoinnin oli tarkoitus kestää vain muutaman päivän.
Osa koirista selvisi ja ne muodostivat edelleen vahvan puolivillin populaation, joka tervehtii turisteja iloisesti. En ole varsin koiraihminen ja minua huolestutti hieman, miten noihin pitäisi suhtautua. Huoli karisi pian, ovat lupsakoita ja leikkisiä otuksia, jotka eivät kuitenkaan tunge iholle.
Paikalliset eläinsuojelujärjestöt ja vapaaehtoiset ovat katsoneet näidenkin perään, korvamerkit kertoivat siitä. Nyt sota-aikana tilanne on luonnollisesti vaikeampi 🙁

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 26 marraskuun, 2023 - 11:07 pm

Enpä ollut minäkään kuullut tuosta Gandhin lauseesta. En itse tiedä olenko täysin samaa mieltä, mutta ajattelemaan tuo lause kyllä laittaa.

Reply
Mari/ Maailma kotina 26 marraskuun, 2023 - 8:02 pm

En ollut kuullutkaan Gandhin lauseesta: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.” Niin totta, miten kansakunta huolehtii ”tuottamattomista”, kertoo paljon.

Reply
Anna 26 marraskuun, 2023 - 8:04 pm

Gandhi oli aikoinaan erittäin viisas ja valistunut mies.

Reply

Leave a Comment