Laksa time! Laksa tarkoittaa ’kymmenen tuhatta’ ja tämän sanotaan johtuvan juuri ainesten mittavasta määrästä.
Laksa. Siis mikä? Yritin miettiä mitä vastaisin asiaa kysyvälle kaverilleni. Olin juuri keittänyt laksaa seitsemän tuntia ja minulle oli päivänselvää, mitä se on.
(Julkaistu 21.8.2014. Päivitetty täysin 3.1.2024)
Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Laksa, keitto jonka jokainen tekee omalla reseptillä.
Kyseessä on kaakkoisaasialainen ruokalaji, tavallisesti keiton tyylinen, mutta aina puikoilla ja lusikalla syötävä. Jokaisella maalla, maakunnalla, kylällä, äidillä ja katukauppiaalla on omanlaisensa versio. Tästä johtuen laksalla on myös monta nimeä: Laksa Lemak, Penang Laksa, Assam Laksa, Singapore Laksa jne.
Periaatteessa se on kookosmaidosta tehty voimakkaasti maustettu kastike tai liemi, johon lisätään nuudeleita tai riisiä sekä vaihtelevasti kanaa, tofua, katkarapuja, kananmunia ja vihanneksia.
Käytännössä se on tajunnan räjäyttävä makuelämys, jonka valmistaminen onnistuu myös kotikonstein, jos aineisten suuri lukumäärä ei pelota. Sana laksa tarkoittaa ’kymmenen tuhatta’ ja tämän sanotaan johtuvan juuri ainesten mittavasta määrästä.
Liemen voi tehdä alusta saakka itse, tai sitten oikaista
Nykyisin Suomestakin saa erilaisia Laksa pastoja ja jostain voi löytää jopa valmiita noodeliannoksia. Jos ei osu kohdalle, voi liemen keitellä myös itse. Liemeen tarvitaan ainakin nämä:
korianterinsiemeniä
galangaa
kuminansiemeniä
jauhettua kurkumaa
sipulia
inkivääriä
valkosipulia
sitruunaruohoa
parapähkinää
tuoretta chiliä
katkaraputahnaa
kaffirlimeä
limetin mehua
kalakastiketta
fariinisokeria
Sitten:
- Koriaterin ja kuminan siemenet paahdetaan
- Kaikki heitetään tehosekottimeen ja jauhetaan tahnaksi.
- Tahnaa kuumennellaan öljyssä, kunnes öljy erottuu kunnolla ja maut on saatu esiin.
- Lisätään paljon kookosmaitoa ja vettä
- Keitetään, keitetään, ja keitetään.
Laksaan voidaan lisätä kaikkea maan taivaan väliltä. Yleisimpiä ovat keitetty kananmuna, tofu, katkarapu, munakoiso, mustekala, kalakakut, idut, okra, kevätsipuli, sienet, yrtit ja erilaiset salaatit. Itse tykkään heitellä joukkoon myös tortillachipsejä.
Jos käyttää tofua, se kannattaa nopeasti uppopaistaa. Olennainen juttu ovat myös riisinuudelit, jotka ryöpätään nopeasti ja lisätään liemeen. Päälle korianteria ja aasialaista minttua.
Sen vaan tässä lopuksi tuhisen, että suurin osa kirkkaista liemistä, mitä esitellään söpösti pikkukippoon aseteltuna, ei ole laksaa nähnytkään. Laksassa ei ole mitään pikkusievää. Sitä tehdään kerralla ämpärillinen, se on tummaa ja sakeaa ja sen syönti on äänekästä, sotkuista ja hikoiluttavaa.
Helpoin tapa nauttia laksasta on bookata lennot ja mennä syömään sitä oikeisiin olosuhteisiin.
24 comments
Nuo ruokakuvat näyttävät todella herkullisilta! Minua tosin ainesosaluettelon pituus kauhistutti. Usein tulee tehtyä ruokaa, jossa on vain muutamaa ainesta. Harvinaisemmat tuppaavat jäädä kaappiin vanhenemaan. Makumatka Aasiaan olisi siis minun valintani.
Juu, onhan siinä oma hommansa alkaa paahtamaan ja morttelissa hakkailemaan aineksia.
Onneksi nykyisin löytyy erilaisia valmiita tahnoja ja pastoja, joilla voi oikaista.
Voi ei, mitä mä nyt lounaaksi syön kun kukaan ei tossa Töölön kaduilla tarjoa mulle Laksaa? 🙁 Itselläni saattaa mennä koko ensi vuosi Singaporessa ( fingers crossed) , voisin tehdä sellasinen ”365 päivää laksaa” postauksen sitten ensi vuoden jouluna!
Wau…Voi kun toteutuisi tuollainen komennus. Olisi kyllä aivan mahtava juttu!! Tulisin kylään kyllä 🙂
Vai että helpointa bookata lennot. Kyllä mä luulen, että tässä tapauksessa on helpompaa tehdä itse kuin lähteä tismalleen maapallon toiselle puolelle, varsinkin kun kokkailu on itselle meditaatioon verrattavaa touhua. 😀 Mutta itse en ole tästä laksasta aiemmin kuullutkaan, joten pitääpä etsiä pari reseptiä ja katsoa, mitä saa aikaiseksi…
Kieltämättä, kun esität asian noin, tuntuu pitkä lentorupeama melko hankalalta ja verisuonitukoksia aiheuttavalta. Sekä tietenkin maksaa…. 🙂
Kuulin muuten juuri, että Suomessa on myytävänä jossain etnisessä kaupassa Laksa pastaa. Se tietenkin on halpa ja keppoinen oikotie onneen, mutta ehdottomasti kokeilen, jos jostain löydän!
Mun singaporelaiset kaverit veivät mut varta vasten bussimatkan päähän syömään paikallista laksaa. Siellä taitaa kaikilla paikallisilla olla aina joku suosikkimesta. Oli se kyllä niin hyvää, että myöhemmin lentokentällä maistamani laksa ei ollut tuohon verrattuna mistään kotoisin.
Me löydettiin viimeksi yksi ihan älyttömän hyvä laksa paikka vähän epämääräisemmältä alueelta (jos nyt sellaista Singaporessa voi olla). Käytiin siellä päivällä aina lounaalla, jos sopi aikatauluihin, mutta aina ei vaan laksaa ollut enää jäljellä. Oli kyllä muutakin todella hyvää sapuskaa tarjolla, joten ei tullut hukkareissua.
Todellakin niissä on paljon eroja. Eli hyvän perässä kannattaa vähän haahuillakkin.
Ai että näitä Aasialaisia herkkuja. Täytyy muuten tehä Pho-keittoa nyt kun säät on viilenny ja miksen koittaisi myös Laksaa. Ja löysin rantein on mun mielestä ainoa oikea tapa kokata!
Aasian keittiö on kyllä lähinnä mun sydäntäni 🙂
Pho-keitto oli mulle uusi tuttavuus. Tutustuin siihen nyt Hongkongissa ja juu hyvää oli sekin. Hitusen sen makua himmentää muisto nopeasti iskevästä ruokamyrkytyksestä, mutta se on jo toinen tarina. En jaksa uskoa että se kiehuvasta keitosta tuli, vaan jäljet johtavat ihan toiseen kioskiin.
Olen pirun laiska kokki, joten valitsen enemmän kuin mielelläni sen, että bookkaan ne lennot ja syön herkulliset safkat jonkun toisen tekemänä :). Toisaalta, olisihan se kiva jos kotonakin joskus söisi muutakin kuin salaattia, riisiä tai pirtelöitä. Voisinkin meilata tämän ohjeen meiän kokille, kiitos 😀
Erinomainen valinta!
Kaikkien pitäisi tehdä lakisääteisiä makumatkoja maailmalle vähintään neljä kertaa vuodessa.
Arkiruuan laitto on usein vähän tylsää. Ei vaan aina jaksa…
Ai mä luulin, että kommentti katos, mutta tuli sitten tuplana!
Tuplana joo…: ) Pitäisi aina jaksaa kopsata vastaus ennen kuin lähettää. On joskus hävinnyt pitkät sepustukset bittiavaruuteen.
Mulla on keittiössä niinkin löysät ranteet, että jo hieman ahdistaisi noudattaa tuo lista läpi 😉 Mutta paljon tuttuja aineita, joista on tullut väännettyä aika samanlaista soppaa. Kookosmaito toimii aina ja sinne sekaan vähän tofua, munakoisoa, paprikaa, sipulia, kurkumaa, inkivääriä, valkkaria chiliä ja ja ja…..Ei se oikeaoppinen Laksa ole, mutta hiton hyvää 😛
( mä poistan tuplakommentit jos huomaan 🙂
Mulla on vähän sellainen tunne, että kaikki missä vähintään on kookosmoitoa, chiliä, valkosipulia ja inkivääriä, on hyvää!
Teen tätä tai erilaisia curryjä aina valtavan padallisen. Ihana laittaa pakkaseen ja lämmitellä sieltä sitten sellaisina päivinä kun ei jaksa tehdä mitään ruokaa.
Aaah, laksa! En ole koskaan uskaltautunut tekemään sitä itse (olen vähän käsi kokkaamisessa), mutta ravintolassa se maistuu!
Ihania kuvia muuten tässä postauksessa!
Ei tuo oikein voi epäonnistua, kun vaan muistaa laittaa kaikkea paljon ja antaa kiehua pitkään 🙂
Kiitos! Kuvat ovat Singaporesta ja Jakartasta.
Kuulostaa (ja näyttää) herkulliselta, mutta täällä ei taitaisi kärsivällisyys ihan riittää tuon liemen keittelyyn!
Toihan on helppoa. Jättää vaan liedelle poreilemaan ja häipyy asioilleen. Illasta valmista 🙂
Jee! Kiitti! Tätä pitää joskus kokeilla. Galangaa ja kaffir limeä ei varmaan tavallisesta citymarketista löydy?
Löytyy ihan varmasti. Mä olen kaffir limetin suurkäyttäjä. Lisään sitä vähän joka ruokaan. Sehän on aasialainen laakerinlehti 😉
Ja ei sen galangan kanssa ole edes niin nuukaa. Laitat vaan vähän enemmän inkivääriä.
Sanna, musta tuntuu että kaffirlimeä kyllä löytyy hyvin varustelluista cittareistakin tai vastaavista isoista kaupoista, mutta jos ei jostain syystä löydy niin Tikkurilassa ainakin on pari etnistä kauppaa joista saattaisi löytyä. 🙂 Hakaniemestä nyt puhumattakaan. Että sinne vaan metsästämään.
Oulussa on ainakin ihan pikku K-Kaupoissakin kaffir limeä. Myös tuoreena! Ainut harmipuoli on hinta. Siksi tuon sitä aina Aasiasta isoja pusseja.