Viisi asiaa joita en ole koskaan matkalla …

by Anna | TÄMÄ MATKA

Viime viikoina matkablogeissa on kiertänyt haaste, jossa listataan asioita, joita matkabloggaaja ei ole koskaan reissatessaan tehnyt, kokenut tai kokeillut. Käsittääkseni Virpi, Tie täynnä tarinoita -blogissa keksi tämän mainion haasteen. Kiitos Virpi kivasta ideasta!

Haaste tuntuu ensin helpolta, mutta kun oikeasti rupeaa miettimään, mitä ei ole koskaan ulkomailla tehnyt, se vaikeutuukin nopeasti. Kaikenlaista kun on tullut kokeneeksi tähän ikään mennessä.

Työstän parhaillaan kolmea Espanjan juttua (Totana, Elche ja La Manga del Mar Menor), muutamaa yhteisyötä (jos lukeminen reissussa kiinnostaa, niin kohta siitä postausta) ja vaikka mitä muuta ruokaohjeista kodinesittelyyn. Tuli tunne, että aivot kaipaavat hieman tuuletusta, joten tässä mitä minä ”en ole koskaan”.

[powr-microblog id=aecfd77c_1486635131]

Alle vielä koottuna niitä aiheeseen liittyviä postauksia, mitä olen aiheesta lukenut. Tartu ihmeessä aiheeseen ja kirjoita oma blogipostaus. Tai laita kommenttikenttään viestiä! Olisi mukava lukea mitä muut eivät ole matkoillaan ikinä tehneet.

https://lahinna.blogspot.fi/2017/02/51-asiaa-jota-en-ole-koskaan-tehnyt.html

http://www.rantapallo.fi/aurinkorasvaa8aloeveeraa/2017/01/28/viisi-asiaa-joita-en-ole-koskaan-tehnyt-matkalla/

5 asiaa, joita ei koskaan olla tehty matkalla

http://www.ainokalinainen.com/personal/viisi-asiaa-joita-en-ole-koskaan-tehnyt-matkalla/

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

5 paikkaa, jossa emme ole käyneet koskaan (Bali, Bangkok, Moskova, Tokio, Oulu) 19 helmikuun, 2017 - 12:29 pm

[…] Tämä matka […]

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 12 helmikuun, 2017 - 1:34 am

Näitä on tosi kiva lukea, ihan mahtavaa että tartuit ideaan! 🙂 Heti pisti silmään tuo kielitaito, että juuri noinhan sitä pitäis, puhua sen minkä osaa eikä hävetä. Mulla on tosi huono englanti, ymmärrän sitä paremmin kuin puhun ja se se vasta hölmöltä näyttää että nyökyttelen yes yes, mutta en vastaa mitään! 😀
Täytyykin linkata nämä kaikki postaukset jotka aiheesta on tehty tuohon omaan postaukseeni. 🙂

Reply
Petri 10 helmikuun, 2017 - 9:19 pm

AirBnb:ssä on nykyään paljon ammattimaisia kohteita, niin huoneistohotellien huoneita kuin puhtaasti vuokrakäyttöön olevia asuntoja. AirBnb:n bisnes ei oikeastaan eroa tavallisista välityspalveluista enää mitenkään, näillä ”kotien vuokraamisilla” lähinnä luodaan illuusiota ja isompia numeroita markkinoille.

Kannattaa tehdä joskus pidempi matka Yhdysvaltoihin ja lähteä sillä pohjalla että antaa juomarahaa kaikesta, jossa sinua erityisesti palvellaan. Se on opettavaista ja samalla voi kirjoittaa mieleensä että juomarahat ovat palkkaa, eivät lisämaksu. Siihen tottuu yllättävän nopeasti, se on nykyään sen 15-20% (tai pari dollaria per tehty palvelu, kuten laukun kanto) ja samalla hommasta tulee hiukan inhimillisempää muuallakin. Kannattaa kerätä niitä ykkösiä valmiiksi aina kun voi. Ei oikeastaan eroa muusta kulttuurimatkailusta mitenkään, juomaraha on kulttuuria siinä missä moni muukin asia.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 10 helmikuun, 2017 - 10:24 pm

No tätä moni on kertonut ja hieman itsekin on ruvennut epäilyttämään.

Me oltiin Jenkeissä vuosia sitten, mutta silloin Teppo hoiti tippamisen, koska oli Jenkeissä asunutkin. Itse tunnen itseni niin avuttoman typeräksi, kun joku kantaa laukun huoneeseen (vaikka olisin sen itsekin voinut tuoda) ja odottaa siinä oven suussa puolivaivihkaa käsi ojossa. Jollekin oppaalle on paljon helpompi antaa rahaa kun poistuu bussista viimeisen kerran.

Reply
Petri 12 helmikuun, 2017 - 8:17 pm

Jenkeissä, varsinkin Las Vegasissa, on myös ns. ”room upgrade” tippaaminen yleistä. Kun annat passin check-in virkailijalle, laitat väliin hotellin tasosta riippuen $20-$50 setelin ja samalla passia ojentaessa kerrot että tutut ovat kehuneet tätä hotellia, mahtaisikohan olla mitään parempia huoneita saatavilla?
Passin saat takaisin setelin kera jos tämä ei onnistu — tai sitten ostit itsellesi juuri paremman huoneen..

Laillista lahjontaa, samahan se on kun ojennat ovimikolle rahaa siinä toivossa että saisit hyvän pöydän. Jos käy samassa ravintolassa useamman kerran putkeen, saa ostettua ikäänkuin kanta-asiakkuuden samalla.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 helmikuun, 2017 - 8:25 pm

Apua. Mä en ikinä tule tätä oppimaan :/

Mä osaan olla muka ovela joskus, lähinnä paikallisessa pitseriassa kehumalla annosta etukäteen lisätäytteen toivossa. Tuollainen ei siis vaan onnistuisi minulta koskaan.

Joskus saatan sanoa respassa, että olen ”hyvin kuuluisa matkabloggaaja”, mutta kun respan tyttö katsoo mua täydellisten ripsiensä takaa ja suipistaa muodikkammalla huulipunalla rajattuja huuliaan rupean mutisemaan vaan, että ”Teillä on tosi kiva hotelli”….

Reply
Ili 13 helmikuun, 2017 - 6:41 pm

Ei toimi tuo The Sandwich Vegasissa nykyään. Se on kuulkaas paremmissa hotelleissa respan henkilökunnalle potkut/vähintään varoitus , jos vastaanottovirkailija ottaa passin väliin sujautetun setelin, ja upgreidaa huoneen lahjusta vastaan. Upgreidausta voi toki pyytää, mutta henkilökunta ei saa ottaa vastaan lahjuksia. Monissa hotelleissa on tätäkin varten kamerat respaa valvomassa, sillä respassahan on parhaimmillaan jopa parikymmentä ( esim. Aria) sisäänkirjautumispaikkaa. Ja vuoropäällikkö vahtii alaisiaan tietysti tiskin takana. Sandwich on yksinkertaisesti paremmissa hotelleissa kiellettyjen asioiden listalla. Joten, sellainen käytös on myös hyvin noloa asiakkaan taholta respan virkailijaa kohtaan. Melkein varmin tapa, ettei huoneluokan korotusta saa. En ainakaan itse yrittäisi sitä enää suin surminkaan. Tuo on citylegendaa kymmenen vuoden takaa.

Rahan päälle toisaalta ymmärretään.. Jos paremman huoneluokan huoneita on vapaana, saattaa sellaisen saada todella pienellä välirahalla.

Anna| TÄMÄ MATKA 13 helmikuun, 2017 - 11:53 pm

No niin. Nyt tämä meni vielä mutkikkaammaksi….

Tuosta respan henkilkunnan vahtaamisesta olen kyllä ollut tietoinen, koska olen nähnyt kameroita vahtaamassa sekä tiskiä, että sisään kirjaantuvia.

Upgreidausta olen usein pyytänyt ihan etukäteen viestillä markkinointityypeiltä. On paljon hepompi sanoa tekevänsä juttua ko. paikasta ja jos hotelli haluaa sponssata antamalla paremman huoneen, niin tietty juttukin on kuvien kera näyttävämpi. Silloin asiasta ei respassa enää tarvitse keskustella. Monasti niistä poikii ihan kivoja asiakassuhteita. Eli jos käyttää saman hotelliketjun hotellia muualla, voi näyttää tekemänsä jutun ja usein saa taas paremman huoneen.

Tätä ei pidä käsittää väärin. Näissä tapauksissa maksamme siis itse kuitenkin sen perushinnan huoneesta. Jos upgreidaus tulee, hotelli saa maininnan ja mahdollisesti hyvänkin jutun. Perushuoneista kukaan ei ole kiinnostunut, joten siksi niistä en jaksa edes kirjoittaa blogiin.

Pirkko / Meriharakka 10 helmikuun, 2017 - 2:53 pm

Pari näistä olinkin lukenut – ja tullut siihen tulokseen, etten taida omaa listaa saada kasaan, kun lukemissani jutuissa olleet jutut oli kaikki tullut tehtyä.
Sinulla on kyllä pari uutta: luottoraja ei ole meilläkään tullut vielä vastaan (tosin ne ovat aika paljon korkeammalla) ja Airbnb:tä on joskus tullut selailtua, muttei sitten viime vaiheessa kuitenkaan valittua. Yksi Portugalissa vuokraamamme huoneisto oli kyllä tarjolla sekä Booking.comissa että Airbnb:ssä, mutta kun otimme sen Booking.comin kautta, niin ei siinä kyllä Airbnb-neitsyys mennyt. Eikä asunto ollut kenenkään koti, vaan kalustettu huoneisto.
Nuo muut kolme juttua on tullut tehtyä. Ranskassa usein toivon, että kieli sujuisi paremmin, skootteri on tullut vuokrattua ja tippaamistakin etenkin Jenkeissä tulee tehtyä, ei sitä siellä ainakaan kehtaa olla tekemättä, mielestäni.

Reply
Janni / Lentopelko 10 helmikuun, 2017 - 12:36 pm

Kiitos, kun linkitit meidänkin postauksen tähän! 🙂 Skootteria ei ole ikinä tullut vuokrattua, vaikka sitä Kroatiassa pitkään mietittiin. Päädyttiin kuitenkin polkupyöriin, helpompi ja turvallisempi vaihtoehto eikä tule niin isoa laskua jos joku menee rikki. Vakuutukset on kyllä kunnossa ja ilmeisesti niillä mopoillakin, mutta itse ainakin pelkään aina joka ikisen vetävän välistä. Minä oon myös hävennyt huonoa kielitaitoani, varsinkin reissujen alussa kestää hetki että pääsee siihen tilaan että englanti alkaa sujua tai lakkaa välittämästä. Isoimpina ongelmina on kuitenkin se, jos matkustaa jonkun kanssa joka puhuu ihan fluenttia enkkua, ja itse yrittää siinä vieressä pärjätä rallienglantia muistuttavalla mongerruksella. 😀 Miksihän sitä aina vertaa itseään muihin?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 10 helmikuun, 2017 - 12:44 pm

Mun pitää välillä komentaa miestä olemaan hiljaa, koska hän yrittää aina auttaa minua kun hukkaan sanan tai en saa muodostettua järkevää lausetta. Jos toinen puhuu koko ajan, niin eihän sitä pääse itse harjoittelemaan lainkaan. Toisaalta on kyllä kiva, kun on mukana kaveri, joka sitten pelastaa, kun oma sanavarasto loppuu totaalisesti 🙂 Välillä huomaa vasta jälkeenpäin, että mitä mä äsken oikein sanoin…? Mutta toisaalta asiat on kyllä tullut aina hoidetuiksi. Välillä ihan selittämällä Suomeksikin.

Reply
Aino 10 helmikuun, 2017 - 12:28 pm

Wow kiva että olit löytänyt myös miun tekstin – kiitos paljon jakamisesta! 🙂
Mielestäni omaa kielitaitoa tai akstenttia ei missään nimessä pitäisikään hävetä, suomalaisten englannin kielen taito on muutenkin ihan huippuluokkaa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 10 helmikuun, 2017 - 12:34 pm

🙂

Näin se menee. Tärkeintä on uskaltaa puhua!

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 10 helmikuun, 2017 - 11:39 am

Kiitos linkkauksesta, Anna! Olipa sulla mielenkiintoisia kohtia!

Mä olen kyllä ollut vuokraamassa skootteria, mutta en ole uskaltanut ajaa. Niinpä me, aikuiset ihmiset, köröteltiin mm. Filippiineillä kahdestaan yhdellä skootterilla. 😀 Hyvä idea muuten tuo sähköpyörän vuokraaminen! Jostain syystä aina on tullut vuokrattua vain perinteinen konkeli. Mutta varsinkin muksujen kanssa voisi olla näppärää jatkossa sähköavustus…

Tippaaminen on itsellekin hankalaa, minäkään en ole yhtään sinut sen kanssa. En halua olla moukka ja maksaa tippiä liian vähän mutta ei myöskään ole varaa heittää sitä kohtuuttomasti. Jenkeissä tilanne meni jo niin pahaksi, että kysyin tarjoilijalta suoraan, että mitenkä tää tippihomma nyt hoidetaan… Mutta niinhän se on, että ei kysyvä tieltä eksy ja saatiin tippi asiallisesti annettua. Monissa paikoissa olen kyllä sählännyt jopa sen korttipäätteen kanssa, vaikka sillä pitäisi periaatteessa olla helppo maksaa se tippi.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 10 helmikuun, 2017 - 11:48 am

Sähköavusteinen pyörä on ihan ässä. Lapset jaksaa polkea sillä vaikka kuinka ja ei tarvitse itse puuskuttaa hiki otsassa joka ylämäessä. Pojat oli jouluna isänsä kanssa Espanjassa pyöräilemässä ja kilometrejä kertyi satoja.

Tippaaminen on jotain sellaista ylempää matematiikkaa, että siitä ei tosiaankaan ota selvää. Olisi paljon helpompi, jos olisi vaikka 10% tarjoilumaksu veloitettuna ruuan päälle automaattisesti.

Reply
Hanneli /duunireissaaja 10 helmikuun, 2017 - 10:55 am

Tässä mun tekemättömyydet vuosien varrelta. En ole muuten tehnyt näitä sun listallasi olevia asioitakaan koskaan. http://www.rantapallo.fi/duunireissaaja/2017/02/04/ma-en-ole-koskaan/

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 10 helmikuun, 2017 - 10:57 am

En ole muuten minäkään (kop kop) koskaan myöhästynyt mistään kulkuneuvosta ulkomailla. Ihmeellisesti sitä aina tarkistaa moneen kertaan, että koskas se kone oikein lähtee!

Reply

Leave a Comment