Passin toimitus pieleen – Ei lähdetty Vietnamiin

by Anna | TÄMÄ MATKA

Passin toimitus pieleen – Ei lähdetty Vietnamiin

Tuskailin tässä passini kanssa taannoin. Jutun voit lukea täältä.

Passi saapui. Tosin samana päivänä, kun meidän olisi tullut lähteä jo Vietnamiin. Toisaalta, passilla ei enää silloin ollut kiire. Oikeastaan koko passilla ei silloin ollut mitään merkitystä. Jotain tapahtui. Palataan tähän myöhemmin.

Mutta minkälaisena se passi saapuikaan. Suokaa anteeksi kieleni, mutta näytän kuvassa hyvin …. Noh … Neekeriltä. Mulatilta. Mustalta. Tummalta. Hyvin ruskettuneelta.

Tutkailin passikuvaa hyvin hämmästyneenä ja kuvittelin helposti keskustelun Oy Korruptiovaltio Ab:n rajavalvontaviranomaisen kanssa. Se etenisi näin: Madamen passissa on jonkun mulatin kuva. Madame itse on valkoinen rikas rouva. Antamalla muutaman rovon köyhien ja korruptoituneiden viranomaisten kassaan, madamen naama saadaan passissa näyttämään valkoiselta.

Näytin uutta passi eräälle tuntemalleni suurlähettiläälle, sekä tuntemalleni rajaviranomaiselle. Kummankin kommentti oli: En minä tätä hyväksyisi.

Tarkista passisi

Poliisin sivuilla, kohdassa passin toimitus sanotaan näin:

Muistathan tarkistaa vastaanottamastasi passista, että

  • passin kannet, viisumisivut ja sivujen sidonta passiin on moitteetonta
  • henkilötiedot ovat oikein ja täydelliset: koko nimi, kansalaisuus, syntymäaika, sukupuoli, henkilötunnuksen loppuosa ja syntymäkotikunta
  • kirjoitustaidottoman (lähinnä lapset) nimikirjoituskenttään on merkitty allekirjoituksen sijaan viiva
  • passiin on merkitty passin tyyppi, maa, passin numero, myöntämispäivämäärä, viimeinen voimassaolopäivä ja myöntäjäviranomaisen nimi
  • valokuva ja nimikirjoitus ovat oikein

Voit halutessasi käydä tarkistuttamassa passin sirun toimivuuden ja sisällön poliisilaitoksella.

Mikäli havaitset passissa virheitä tai puutteita, mene poliisin lupapalvelupisteeseen, jossa voit tehdä reklamaation ja tilata tarvittaessa uuden passin. Jos virheen todetaan johtuvan passinvalmistajasta tai passin myöntäneestä viranomaisesta johtuneesta syystä, sinulle myönnetään uusi passi maksutta.

Muista, että voit matkustaa vain passilla, joka on kunnoltaan moitteeton ja jonka tiedoissa ei ole virheitä.

Oulun poliisilaitos, lupapalvelut

Marssin Oulun poliisilaitokselle ja esittelin passiani siellä. Virkailija Yksi tutki passia ja sanoi, että jos en tykkää kuvasta minun pitää valittaa Poliisihallitukselle. Sanoin, että kyse ei ole siitä, ettenkö pitäisi kuvastani, vaan siitä, että näytän väärän väriseltä kuvassa. Ja, että minä teen reklamaation nyt heille, paikkaan josta olen passini hakenut ja noutanut (lupapalvelupiste), en mihinkään Poliisihallitukselle. Virkailija Yksi poistui ja haki virkailija numero Kahden.

Virkailija numero Kaksi tutki passia ja kuvaa päätteltään. Sitten hän kertoi, että kuva näytti heidän päättellään olevan ihan kunnossa. Kysyin, onko Oy Korruptiovaltio Ab:n rajavalvontaviranomaisilla käytössä heidän kuvansa ja päättensä.

Tämän jälkeen virkailija numero Kaksi kertoi, että he eivät minun passia tee, vaan sen tekee joku firma jossain. Että, ei tämä ole heidän syynsä. Kerroin tietäväni tämän, koska arvelinkin, ettei Oulun poliisilaitoksella omin pienin sormin väkerretä passeja takahuoneessa. Kerroin myös, että minua ei kiinnosta tietää kenen syy asia on, vaan pikemminkin miten se korjataan kuntoon. Kysyin myös, eikö heitä kiinnosta viranomaisena tietää missä vaiheessa virhe tapahtuu, ja tutkimisen kautta kehittää prosessia varmemmaksi? Virkailija numero Kaksi perääntyi passini kanssa ja kertoi lähtevänsä keskustelemaan Päällikön kanssa.

Päällikkö ei poistunut huoneestaan, mutta imi magneetin tavoin lisää virkailijoita ihmettelemään passiani. Palvelu pysähtyi tiskeillä, koska jokaisen virkailijan piti liittyä keskusteluun. Jonot kasvoivat. Jossain vaiheessa käytiin kysymässä voisiko passini jäädä heille. Se ei valitettavasti ollut mahdollista, koska haluan pitää mahdollisuuteni lähteä reissuun avoimena jokainen päivä. Keskustelu jatkui.

Lopulta joku älysi käydä ottamassa valokopion passistani, suma purkaantui ja virkailija numero Yksi palasi ottamaan yhteystietojani ylös. He olivat nyt keksineet, että Päällikkö voisi itse ottaa yhteyttä Poliisihallitukseen ja sitten soittaa minulle. Minun pitäisi käydä ottamassa kuitenkin uusi kuva, koska vanhalla kuvalla uutta passia ei kannattaisi hakea. Siis sillä kuvalla mikä heidän päätteellään kuulemma oli aivan kunnossa.

Mitäs te tykkäätte kuvasta. Vasemmalla passin kuva, oikealla alkuperäinen. Onko OK?

IMG_5105OK2

 

 

 

 

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

33 comments

Jaadia 8 marraskuun, 2016 - 2:21 pm

Me saimme lastemme passit juuri äsken ja ihan samanlailla käynyt kuin sinulla! Todella tummat kuvat!!! Onneksi olin törmännyt tähän kirjoitukseesi niin tiesin muillekkin käyneen näin! Miten sinulla päätyi tämä juttu? Minun tarvii nyt marssia takas varmaankin sinne konttorille ihmettelemään näitä kuvia…

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 8 marraskuun, 2016 - 6:06 pm

Juttu päättyi niin, että lopulta Oulun poliisilaitos suostui tilaamaan minulle uuden passin ilman kustanunuksia. Piti käydä tekemässä uusi hakemus asemalla ja toimittaa uusi kuva, jonka maksoin itse. Samoin passi piti itse noutaa asemalta.

Reply
Mitä meille kuuluu? - TÄMÄ MATKA 2 huhtikuun, 2016 - 10:50 am

[…] voi mennä passin toimitus näin pieleen? Joku ehkä muistaakin, että kuukausi sitten minulle toimitetussa passissa näytin ihan mulatilta. Luvattiin uusi passi veloituksetta. No nyt on asia kuulemma tutkittu ja virheet korjattu??!! […]

Reply
Heidi 14 maaliskuun, 2016 - 7:14 pm

Melkoinen moka! Minua ihmetyttää miten tätä ei ole huomattu missään vaiheessa? Eikö passien tuotannossa ole mitään laadunvalvontaa joka tarttuisi epäonnistuneisiin tapauksiin?

Reply
Saija 11 maaliskuun, 2016 - 8:08 pm

Vikahan on tällä kertaa kuvassa eikä poliisissa tai sen järjestälmässä. Jos kuvassa on liian valkoinen tausta, huono valotus, liikaa salamaa, liian vähän salamaa, kuvasta tulee huono. Varsinkin jos kuva on otettu valokuva-automaatissa, siitä tulee todella huono. Terveisin entinen passivirkailija.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 maaliskuun, 2016 - 6:15 am

Niin, siis minä en valitettavasti edelleenkään tiedä missä se vika on. Tässä on selkeästi kahta mieipidettä ilmassa. Toiset sanoo, että kuva on kämmätty poliisilla skannausvaiheessa. Toiset taas on sitä mieltä, että itse kuvassa on vika. Kun asia selviää, niin kirjoitan siitä kyllä.

Tuo kuva on otettu ihan valokuvaamossa, eli kuten tuossa jossain kommentissa kerroinkin, en halunnut lähteä tekemään kuvaamista itse, juuri siksi, että asia hoituisi mahdollisimman helposti ja oikein.

Reply
Reeta 11 maaliskuun, 2016 - 2:30 pm

Itse jouduin Vietnamiin mennessäni aikamoisen kyselyn kohteeksi kun tullivirkailijan mielestä kuvani ei vastannut naamaani. En sentään joutunut mihinkään takahuoneeseen, mutta kaikki mahdollinen tentattiin moneen kertaan eri sanakääntein. Ja vielä perässä tulleelta mieheltäni kyseltiin, että tunteeko hän minua.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 12 maaliskuun, 2016 - 6:12 am

Ärsyttävää, vaikka työtäänhän he vain tekevät. Etenkin 10 vuoden passien aikoihin ihminenhän nyt tosiaan voi muuttuakin vaikka kuinka! Onneksi pääsit maahan : )

Reply
Ari 5 maaliskuun, 2016 - 6:03 pm

No, on kyllä kieltämättä aika hyvin sössitty. Näyttää joltain kauko-itäläiseltä. Ootko varma, ettei sulla ole suvussa vitnamilaista verta? 🙂
Tosin enpä ole kenenkään kuullut kehuvan, että: ”Onpa hieno passikuva minusta”. Yleensä näytän itsekin niissä joltain vankilakundilta.
Mä jouduin uusimaan oman passini syksyllä ennen 10 vuoden passin umpeutumisaikaa. Mä sain passin 2 työpäivässä. Olin tosi yllättynyt. Mulle luvattiin se viikossa.
Nyt tosin on juuri ollut ruuhkaa, koska viimeiset 10 vuoden passit vanhenevat.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 maaliskuun, 2016 - 5:27 am

Kuvaa kun katsoo, rupeaa tosiaan miettimään sukujuuriaan 😀

Tuosta 10 vuoden passien vanhenemisesta on ollut hyvin juttua myös lehdissä. Ihan hyvä herätellä ihmisiä.

Sä olet saanut passin kyllä tosi nopeasti!

Reply
Ili 5 maaliskuun, 2016 - 9:55 am

Minulla on ollut tuollainen ”mulattipassi” jo vuosia. Kolme/neljä vuotta varmaankin. Virhe syntyi kuvaa poliisilaitoksella passikuvaa skannattessa. Virkailija ei vaan yksinkertaisesti osannut käyttää laitetta oikein. Kiroili ja manaili skannauksen tulosta. Passin saavuttua sen kelpoisuutta epäiltiin. Passi oli mennä uusiksi. Syynä oli se, että passiautomaatit (rajatarkastus, jonka läpi on Helsingissä Schengen alueen ulkopuolelta tulevien kuljettava) eivät välttämättä lue kuvaa oikein. Automaattitunnistus ei siis onnistu, ehkä. Käytännössä ”mulattipassista” ei ole olut mitään haittaa. Olen matkustanut sen kanssa Jenkeissä useaan otteeseen, maailman ympäri on tullut tehtyä matka ko. passilla, eikä passi ole temppuillut edes passiautomaattien kanssa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 maaliskuun, 2016 - 5:30 am

En ole vanhalla 10 vuoden passillani koskaan voinut käyttää automaattitunnistusta. Tosin aina olen päässyt miestä nopeammin läpi (hänellä automaattikelpoinen passi). Meille on muodostunut jo vähän kisa siitä, kumpi voittaa…. : ) Jännä olisi nyt päästä kokeilemaan tuolla passilla miten käy automaatilla.

Reply
Saana · Live now – dream later 5 maaliskuun, 2016 - 8:15 am

Onpa hienoa lukea näistä sun passiseikkailuista, kun itsellä on edessä sama ruljanssi. Raumalla taitaa olla ihan tasan kaksi valokuvaamoa, joten sormet ristissä sitten vaan jompaan kumpaan. Mun mielestä sulla on täysi oikeus vaatia passi, jonka kuva näyttää sulta. Okei, EHKÄ mitään ongelmia ei minkään maan rajavartiolaitoksen kanssa koskaan tulisi, mutta entä jos tulisikin? Näen sieluni silmin jenkkisarjojen mieleeni maalaaman kuvan, jossa ”rikasta valkoista rouvaa” kuljetetaan pieneen takahuoneeseen ja tarkastaja vetää kumihanskoja käteen. Heh, okei, ehkä tosiaan jenkkisarjojen aiheuttama mielikuva, mutta kun passista ja valokuvasta maksaa täyden hinnan, eikö silloin ole oikeus saada kunnollinen passi? Sellainen, jonka kanssa ongelmia ei takuuvarmasti tule? Kyllä mun mielestä.

Heh, Facebook-keskustelussa Mimmun kommentista tuli mieleen jostain kumman syystä sellainen vanha tapahtuma, kun passintarkastaja muistaakseni Tampereen kentällä vilkaisi silloisen poikaystäväni passia ja kommentoi armeija-aikaista kuvaa sanoilla ”kappas, on tainnut tulla muutama kilo lisää”. 😀 Repesin ihan täysin, mutta jälkeenpäin ajattelin, että jos olisi mulle sanonut samoin, olisin varmaan tirvaissut silläkin riskillä, että mut vietäisiin sinne takahuoneeseen. Tästä on 10 vuotta, mutta kunhan nyt tuli mieleen.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 maaliskuun, 2016 - 5:37 am

Minä nyt odotan, että mitä sieltä poliisista mulle soitetaan. Ei ole soittoa vielä kuulunut…

Mitä enemmän tätä mietin, niin sen vahvemmin olen sitä mieltä, että haluan sen uuden passin. Vaikka passi tod.näk kelpaa, niin on epämiellyttävä tunne, kun tietää, että siinä on aina mahdollisuus kuitenkin myös ihmettelyyn.

Mulle on muuten rajatarkastaja myös kettuillut jotain. Se liittyi hiuksiin. Eli vanhassa kuvassa ne on tosi lyhyet ja nyt mulla on pitkät hiukset. Sanamuotoa en tarkkaan muista, mutta liittyi kuitenkin siihen, että olet vanhentunut ja laitanut hiuksesi nutturalle. Ei niin kamalasti naurattanut, kun tulee väsyneenä Suomeen ja tervehdys on tuollainen…

Reply
tomppa k 4 maaliskuun, 2016 - 8:39 pm

olisiko pitänyt tilata passi ajoissa……

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 5 maaliskuun, 2016 - 6:12 am

No sinäpä sen sanoit!

Tosin aika ei liene aiheuttanut pieleen mennyttä kuvaa.

Mutta vahingonilohan on se paras ilo, joten ymmärrän : D

Reply
Karo Holmberg 4 maaliskuun, 2016 - 12:25 pm

Kumpikaan kuvista ei mielestäni ole ”ok”. Virallinen passikuvakin on alivalottunut – mutta passissa oleva kuva on kyllä ihan jäätävää paskaa. Liekö viranomaistaholla skannattu paperikuva huonosti vai missä mennyt metsään – nykyisinhän kuvat voi onneksi toimittaa digitaalisena suoraan kuvaamosta viranomaisille.

Reply
Karo Holmberg 4 maaliskuun, 2016 - 12:36 pm

Jatkan vielä aiheesta mikä on pielessä alkuperäisessä kuvassa:

1) Tausta on poltettu täysin puhki (eli vitivalkoinen)
– Tämä ei ole hylkäysperuste vaikka ohjeistuksessa onkin muistaakseni ”vaalea” tausta. Vanha ohjeistus halusi yksivärisen taustan, sävyltään keskiharmaan ja valkoisen väliltä. Tässä tapauksessa taustan valaisu on tehty liian voimakkaasti ja valo ”vuotaa” kohteen olkapäiden ja kaulan ylitse kohti kameraa. Tämä taas on asia, joka ei missään tapauksessa kuulu passikuvaan – eikä ammattitaitoisen passikuvaajan ottamaan kuvaan. Taustan valaisu on myös toispuoleinen. Vuoto näkyy vain toiselta puolelta (liekö ollut yksipikkusalama selän takana seinääpäin?).

2) Kuvaustausta sen sijaan on hylkäysperuste. Tausta pitää olla tasainen – tämä on kuvattu valkoista rapattua seinää vasten (pään yläpuolella näkyy rapattu seinä – joka johtuu taas taustavalon epätasapainosta – jos olisi tasaisesti valaistu tausta, niin rappaustakaan ei näkyisi.

3) Henkilö on valaistu edestä päin yhdellä pienellä valolla – veikkaisin käsisalamaa tai vastaavaa.
– Tälläinen sähellys ei kuulu passikuvaan. Kohde tulee valaista edestäpäin tasaisesti. Yleensä kahdella studiovalolla SEKÄ alapuolisella heijastimella (mikäli valot on pienet) jotta valoa saadaan myös kaulan alapuolelle.

4) Passikuva on noin aukon verran alivalottunut. Se tarkoittaa, että ihon sävy on jo luonnostaan liian tumma. Tämä on aika yleinen ongelma siinä kohtaa kun tottumaton silmä säätää kuvaa – kirkas valkoinen tausta hämää ja itse kohteen valaisun korjaus jää puolitiehen.

Tämä passikuvaesimerkki on kyllä oiva esimerkki tilanteesta ”Tein itse ja säästin”. Jos kuva olisi otettu virallisessa passikuvaamossa josta kuva lähtisi digitaalisena viranomaiselle, olisi vältytty tältä ”mulattikuvalta”..

Kaikesta huolimatta tuo passikuva on silkkaa paskaa jopa tuohon huonosti otettuun passikuvaan verrattuna.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 12:44 pm

Kuva on otettu virallisessa passikuvaamossa. Siihen en ota kantaa, onko virallinen passikuvaamo sama kuin ammattitaitoinen passikuvaaja. Kallis se ainakin oli. 19 euroa. Siksi en ainakaan samaan kuvaamoon mene uutta kuvaa otattamaan. Kuva on lähetetty digitaalisesti poliisille.

Reply
Petri 5 maaliskuun, 2016 - 8:26 pm

Mikä on virallinen passikuvaamo?

Eikö suurinpiirtein jokainen kuvausyritys ota kuvia ja kuka tahansa, myös sinä itse, voi lähettää niitä Poliisin kuvapalveluun käytettäväksi hakemuksissa? Useimmat tosin antavat takuun että saa uudet kuvat jos kuvat eivät mene läpi.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 maaliskuun, 2016 - 5:25 am

Tiedän, että kuvan voisi ottaa itsekin, mutta nimenomaan en halunnut lähteä siihen.
Kun hain passia, käskettiin poliisin ohjeissa hankkia ensin se kuva ja siinä olisi lista kuvaamoista. Niistä sitten valitsin lähimmän.

Eli sanamuoto lienee virallisen sijaan sitten lupahallinnon valokuvapalvelinta käyttävä valokuvaamo.

Ennen kuin lähden kinaamaan siitä kuvasta, haluan tietää mitä poliisi nyt on mieltä tästä asiasta. Ei ole soittoa vielä kuulunut.

Joni 4 maaliskuun, 2016 - 10:24 am

Jännä juttu. Käytännössä kysymyshän ei ole siitä, että miltä se kuva näyttää tai minkävärinen on henkilö kuvassa vaan siitä kelpaako kyseinen passi matkustusasiakirjana kaikissa maissa. En ole ollenkaan varma, että kyseisellä kuvalla otettaisiin henkilö iloisena vastaan jossain Yhdysvaltojen lentokentällä, jossa ollaan suhteellisen tarkkoja passien jne. kanssa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 12:46 pm

Niinpä. Tuo Yhdysvallat ei tullut mulle edes heti mieleen, mutta oikeassa todellakin olet.

Reply
Ili 5 maaliskuun, 2016 - 10:15 am

Niin aina tämä jännä juttu Jenkkien kanssa. Luullaan, että siellä kaikkea vasta syynätäänkin. Syynätään tottakai, mutta lähinnä sitä , että matkustusasiakirjat ovat kunnossa ja voimassa siis Esta yms. Passeissa on sitä paitsi biometrinen tunniste. Se on ratkaiseva. Valokuva on aina viitteellinen. Jos olet viime vuosina käynyt Jenkeissä, niin sormenjälkiskanneri tunnistaa sinut välittömästi. Sormenjälkesi on siellä valtion tietokannassa valmiina, kun sen olet kerran rajalla sinne antanut. Yleensä ei tarvitse kuin peukalo laittaa skannerille,, niin rajavartija sanoo: You`ve been here before. Welcome.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 6 maaliskuun, 2016 - 5:32 am

Sormenjälki on kyllä hyvä. Tosin jossain maassa (olisikohan ollut Kambodza, joku Aasian maa kuitenkin) piti antaa sormenjäljet poistuttaessakin, ja viidestä sormesta. Se oli kyllä vähän outoa…? Ei se virkailija sitten kuitenkaan minulta halunnut kuin kahdesta sormesta ne jäljet ottaa ja huitoi, että mene vaan…

Reply
Jari 4 maaliskuun, 2016 - 9:56 am

Samanlainen tapaus minun passissa myös ja ei mitään ongelmia ole ollut koskaan sen kanssa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 12:47 pm

Kiitos Jari tiedosta.

Hyvä kuulla.

Reply
Annika | Travellover 4 maaliskuun, 2016 - 7:23 am

No joo, väri on kyllä aika kaukana suomalaisesta blondista, mutta entä jos olisit ottanut kuvan voimakkaasti ruskettuneena? Silloinhan näyttäisit tuolta. Sitä siis, että kasvojen piirteet kai olennaisemmat ovat kuin naaman väri. En minä olisi jättänyt matkalle lähtemättä, mutta ilmeisesti sinullakin oli jokin muukin syy kuin passi, jos oikein ymmärsin. Toki olisin vieraan maan tullissa huolehtinut, että esimerkiksi kampaukseni olisi jotakuinkin samanlainen, mikä edesauttaisi samannäköisyyttä kuvani kanssa. 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 7:29 am

Juu, piirteethän ne on ne tärkeimmät. Lähinnä kyse on siitä, että kyllä tossa prosesissa jossain mättää, jos kuva muuttuu paljon matkan varrella. Olisin ehkäpä jättänyt asian jopa silleen, jos asenne olisi ollut, että passi on OK, voit matkustaa sillä. Mutta kun jotenkin heti tuli niin ”virkamiesmäistä” jargonia vasten naamaa, niin rupesi ärsyttämään oikein kunnolla!

Reply
Petri 4 maaliskuun, 2016 - 7:18 am

Otappa yhteyttä johonkin lehteen niin homma voisi eskaloitua, tuo taitaa olla isompi ongelma.

Sain itse tammikuussa uuden passini ja ihmettelin samaa, en ollut ihan noin tummaihoiseksi muuttunut mutta noiden kahden kuvan välimaastoon. Kopiosta voi tulla aika ns. tumma ja noin luonnossa tuo näyttää siltä että on paras rusketus kuin koskaan oikeasti auringossa.. Mietin hiukan samaa että meneekö läpi.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 7:27 am

Luulen, että tosiaan taitaa olla isompi ongelma. Ensimmäinen virkailija livautti suustaan, että onhan näitä ollut muutamia. Eli veikkaan asian olevan tiedossa, mutta haluttomia vaan tekemään mitään.

Reply
Ansku BCN 4 maaliskuun, 2016 - 7:06 am

Uskomatonta! Jotenkin sitä kuvittelisi, että Suomessa, kaikkien sääntelyjen, tietokonepäätteiden ja byrokratian maassa, tämmöistä ei voisi tapahtua, mutta näköjään voi. Toivottavasti uusi passi tulee pian!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 4 maaliskuun, 2016 - 7:12 am

Jep, näinhän sitä luulisi.
Uutta passiahan ei ole edes tilattu vielä. Nyt vasta keskustellaan siitä miten toimitaan…

Reply

Leave a Comment