Yungangin luolat | 50 000 Buddha-patsasta

by Anna | TÄMÄ MATKA

Shanxin maakunnassa lähellä Datongia, Shi Li -joen laaksossa, Wuzhou Shan -vuoriston juurella ja samalla pohjoisen silkkitien päätepisteessä, sijaitsevat Unescon maailmanperintökohteeksi luokitellut Yungangin luolat.

Yungangin luolat ovat sanana harhaanjohtava. Kyse ei ole niinkään luolista, vaan yli 50 000 kappaleesta Buddha-patsaita. Tarkalleen 51 002 Buddha-patsasta on louhittu 251 erilaiseen ja erikokoiseen hiekkakiviseen syvennykseen. Pienin patsas on vain 2 cm mittainen miniatyyri, kun taas suurin on 17 metriä korkea jättiläinen. Täällä Buddhan lempeät silmät seuraavat sinua kaikkialla.

Yungangin luolat sijoittuvat usean hehtaarin kokoiselle alueelle ja alueen kiertämiseen saisi helposti käytettyä päivän – kaksikin. 251 syvennyksestä 53 kappaletta on numeroitu ja niissä on edelleen jotakin katsottavaa turistille. Jos ollaan rehellisiä, syvennysten numeroiden 1-20 kiertäminen riittänee jo monelle.

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Mandala Travel Historiallinen Kiina -kiertomatka

Osaan luolista on puhkaista aukot, joista Budda voi katsoa ympäröivää maailmaa

Luolat sijaitsevat Datongin kohdalla

Yungangin luolat | 50 vuoden työmaa

400-luvulla nykyisen Pohjois-Kiinan vallassa oli Wei-Dynastia ja ”valtionuskontona” oli buddhalaisuus. Nykyinen Datong toimi pohjoisen Kiinan pääkaupunkina.

Luolia ja Buddha-patsaita alettiin kaivertamaan kalliion noin vuonna 450 jaa. valtion johdolla. Töitä tehtiin kolmessa eri vaiheessa, ja nykyisen tutkimuksen valossa aikaa näyttää kuluneen noin 50 vuotta. Erilaisia työntekijöitä kaivertajista piirtäjiin luolilla on työskennellyt vuosien aikana ainakin 40 000. Heistä osa tuli Sri Lankasta saakka kaivertamaan Buddha-patsaita kiinalaiseen hiekkakiveen.

Vuonnan 494 jaa. Luoyangista tuli uusi pääkaupunki ja keisareiden mielenkiinto rahoittaa ja organisoida luolien kaivertamista lopahti. Kuitenkin vielä vuoteen 525 jaa. asti luolia kaiverrettiin yksityisten merkkihenkilöiden tuella.

Suurimmat luolat ovat rakenteeltaa lähes identtisiä. Ne koostuvat etu- ja takakammioista, joiden keskellä Buddha-patsaat ovat. Erilaiset kohokuvioinnit kattavat seinät ja katot ja niissä kerrotaan Buddhan elämästä.

Buddha-patsaita on monentasoisia, toiset onnistuneempia, kuin toiset. Osassa Budda kuvataan kuin keisarina, hyvin komeana ja taistelevana. Toisissa patsaissa Buddha taas on vahva, arvokas ja viisas. Monissa patsaissa Buddha on saanut kasvoihinsa mongolien piirteitä

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Osa patsaista on lähtenyt matkamuistona jonkun mukaan

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat | Alttiina eroosiolle ja saasteille

Vuosisatojen saatossa pehmeä hiekkakivi on altistunut rankkasateille, myrskyille ja ilkivallalle, mutta myös Datongin ilmansaasteille. Datong on ollut ja on edelleen yksi Kiinan merkittävimmistä kivihiilen tuotantoalueista. Pelkästää kotitalouksien vuosittain käyttämä kivihiilen määrä saisi punavuorelaisen hipsterin raastamaan ranteensa auki latte-mukinsa reunaan.

Monet luolista on rakennettu niin, että niiden sisäänkäynnit ovat täysin avoimia. Luolat eivät ole kaukana Gobin aavikon reunasta, joten aavikon pölymyrskyt ovat päässeet esteettä peittämään ja tuhoamaan vuosisatoja alkuperäisiä maalattuja pintoja. Luolien maalaukset on uusittu ilmeisesti jopa kaksitoista kertaa, joten alkuperäisten värien määrittäminen on liki mahdotonta.

Vuosien aikana on tehty paljonkin yrityksiä säilyttää arvokkaat patsaat. 1000-luvun alussa joitakin patsaita korjailtiin ja kymmenen merkittävimmän luolan eteen rakennettiin temppelit suojaamaan niiden sisäänkäyntejä. Nämä temppelit kuitenkin tuhoutuivat noin vuonna 1100 tulipalossa.

Luolat 5 ja 6 kaiverrettiin Keisari Xiao Wenin aikana vuosina 465-494. Näiden luolien eteen rakennettiin vuonna 1621 puiset suojarakennukset, joista osa on edelleen säilynyt.

Cultural_Monuments_of_China._vol_01._001

Wikimedia Commons, kuva vuodelta 1939

Yungangin luolat

Side_wall_statues_Yungang

Wikimedia Commons

Yungang_15

Wikimedia Commons

Yungangin luolat | Osa pormestarin kunnianhimoista hanketta

Viime vuosina luolien ympäristö on muutettu puistoksi ja luolien läheisyyteen on tehty valtava vierailijakeskus matkamuistomyymälöineen, massiivisine temppeleineen, tekojärvineen, sekä ravintoloineen. Mahtipontinen uudisrakennusalue jäljittelee 1600 vuotta vanhaa tyyliä. Mikään rakennus tai patsas ei alla olevissa kuvissa ole aitoa vanhaa, vaan muutaman vuoden takaista. Temppelit eivät ole oikeita temppeleitä, eivätkä temppeleissä tuotteita myyvät munkit oikeita munkkeja. Kaiken tarkoituksena on vain kerätä rahaa paikan ylläpitoon.

Kyseessä on Datongin entisen pormestarin Geng Yanbon hanke. Pormestari aloitti omavaltaisesti Yungangin luolien ja temppelien ympäristön jälleenrakentamisen ilman Unescon hyväksyntää. Unesco on useaan otteeseen ilmaissut huolensa patsaiden ja luolien vaurioitumisesta. Kaikista ympäristön liittyvistä uudistuksista huolimatta, monet 400 jaa. olevat patsaat ovat edelleen täysin suojattomia ja alttiita Datongin hiilikaivosten saasteille.

Palaan tähän kiistanalaiseen pormestariin seuraavassa jutussani. Hän ei nimittäin tyytynyt pelkästään muokkaamaan Yungangin luolien ympäristöä, vaan rakensi mm. Datongiin kokonaan uuden ”vanhan kaupungin”, koska olemassa ollut vanha kaupunki ei ollut hänestä riittävän vanha.

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Yungangin luolat

Joen toisella puolella kohoavat kivihiilivoimalat

Yungangin luolat

Yungangin luolat ovat yksi neljästä Kiinasta sijaitsevasta merkittävästä luolasto kokonaisuudesta. Muita tunnettuja luolakohteita Kiinassa ovat Mogao-luolat Dunhunagissa Gansun maakunnassa, Longmenin luolat Luoyangissa Henanin maakunnassa ja Kizil luolat Xinjiangissa.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Jenni / Unelmatrippi 5 marraskuun, 2017 - 2:14 pm

Vaikuttavan näköistä, kuten moni historiallinen kohde Kiinassa! En ollut tästä paikasta kuullutkaan, mutta vaikuttaa vierailemisen arvoiselta kohteelta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 marraskuun, 2017 - 11:49 am

Mulla oli joku kävitys näistä luolista, mutta kuvittelin ne kyllä jotenkin erilaisiksi, enemmän luolamaisiksi. Nämähän oli suurelta osin syvennyksiä, ei luolia.

Kun selailin pelkästään Kiinan Unescon kohteita, niin ei siellä kovin montaa tuttua paikkaa vastaan tullut. Ja eipä tuollakaan kovin montaa länkkäriä ollut. Kyllä noiden kohteiden turistit tulee ihan kotimaasta. Toisaalta hyvä! Jos haluaa mennä paikkoihin joita länkkärit eivät ole vielä ”pilanneet”, niin Kiinasta niitä löytyy satoja, ellei tuhansia ; – )

Reply

Leave a Comment