Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

by Anna | TÄMÄ MATKA

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle! Oletko aina halunnut kurkata miltä Kielletyssä kaupungissa näyttää. Tiedätkö jo eunukeista ja kurkkupurkeista? Haaveiletko haaremista? Oletko kuullut lohikäärmekeisarinnasta? Nyt kierrokselle osallistuminen on helpompaa kuin koskaan.

TOTEUTUS:

  • Osallistumisen mahdollistaa kännykkä, tabletti tai läppäri.
  • Muista retkelle soveltuva varustus, kuten lukulasit, juotavaa ja hiukopalat
  • Rekvisiitan, kuten poskeen piirrettävän pienen kiinanlipun saa tehtyä helposti huulipunalla
  • Osallistumispaikkana sohvan nurkan, mutta myös ruuhkabussin penkki tai palaverinaikaisen hienovaraisen selailun on todettu toimivan hyvin.

Tämä kartta antaa hieman tuntumaa siihen, kuinka valtavasta alueesta on kyse. Joten varaa kierrokselle aikaa. Kielletty kaupunki on maailman suurin palatsialue. Se on kymmenen kertaa laajempi kuin Ranskan Versailles. Palatsi rakennettiin vuosina 1406–1420 ja alueella on 800 rakennuksessa 9999 huonetta. Huoneeksi lasketaan kiinalaisittain neljän pylvään väliin jäävä tila.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Lähestymme Kiellettyä kaupunkia Taivaallisen rauhan aukion kautta. Muistattehan mielenosoitukset 15.4-4.6 1989 Tiananmenin aukiolla Pekingissä. Kiinassa oltiin tulloin siirtymässä sosialistiseen markkinatalouteen. Uudistusmieliset ja vanhoilliset kamppailivat vallasta.

Kymmenittäin sotilaita kuoli, kun kaupunkilaiset polttivat tankkien miehistöä elävältä panssarien sisään. 1400 sotilasta pudottiaseensa ja lähti kävelemään. Heitä pahoinpideltiin, silvottiin ja hirtettiin. Yksi mies uhmasi tankkeja ja kukaan ei ole vieläkään saanut selville hänen henkilöllisyyttään. Lopputuloksena oli 200-3000 kuollutta eri lähteistä riippuen ja mikään ei muuttunut.

Turvatarkastusten jälkeen saamme ihailla Kiinan kommunistinen puolueen puoluekokouksen järjestyspaikkaa Kansojen hallia (kokous on juuri nyt, 19.10.2017 käynnissä), Maon mausoleumia tai vaikkapa jättimäistä kukkakoria.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Veryttele liipasinsormea ja ota tukeva asento. Valokuvaus on olennainen osuus tätä kierrosta.

Keskipäivän portti

Sisään Kiellettyyn kaupunkiin astumme Keskipäivän portin kautta. Tämä on se ainut portti, josta Kiellettyyn kaupunkiin voi kulkea.

Keisari uskoi, että Meridian, eli maapallon napojen kautta kulkeva isoympyräpituuspiiri kulkisi Kielletyn kaupungin läpi ja hänen keisarillinen asuinpaikkansa olisi kosmoksen keskipiste.

Toisin kuin leveyspiirien, joiden luonnollinen nollakohta on päiväntasaaja, nollameridiaanin valinta on sopimuksenvarainen. Mikään sopimus ei valitettavasti vahvista keisarin ajatusta siitä, että Peking olisi pituuspiirillä. Se on toki lähellä yhtä niistä, mutta niin moni muukin kaupunki Kiinassa.

Varoitus: Kolme vartijaa huutaa korviimme megafoneilla. Heidän puheensa ei todellakaan mene kuuroille korville, vaan kaikki varmasti kuulevat viestin, halusivat tai eivät! Viesti on selvä. Pysähtyä ei tientukoksi saa.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Mandala Travel Historiallinen Kiina -kiertomatka

Portin takana ei odota mitään sen kummempaa. Vessat löytyvät oikealta halukkaille. Jatkamme massan mukana kohti seuraavaa muuria. Tällä lippumme tarkistetaan, sama korvia vihlova huuto kieltää jälleen pysähtymisen. Lopulta pääsemme astumaan varsinaiseen Kiellettyyn kaupunkiin. Kaikki aikaisemmin näkemämme on ollut vain kaupungin uloimpia osia.

Muistathan valokuvata! Ei sen ole niin väliä mitä kuvaat, kunhan kuvaat. Tilaisuuden ainutlaatuisuutta ei voi korostaa. Väitän, että et tule palaamaan Kiellettyyn kaupunkiin kovin nopeasti.

Yksi meistä näyttää jo eksyneen. Koko ryhmämme pitää nyt odottaa, että kadonnut saadaan kiinni. Ei saa lähteä hortoilemaan yksinään. Jos teet sen vielä kerran, kytken sinut kiinni minuun näppärällä rannekkeella.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Keisarin ”pieni” haaremi

Nyt tarkkana. Olemme saapuneet alueelle, jossa Taivaan poika asui keisarinnan ja keisarillisten sivuvaimojen, muiden kuningasperheen naisten, kruununperillisten, eunukkien, virkamiesten ja palvelijoiden kanssa. Siinä missä eunukit, virkamiehet ja palvelijat kulkivat myös muualla kaupungissa, pysyivät naiset hyvin tiukasti Kielletyn kaupungin muurien suojassa.

Kuten kaikilla keisareilla ja sulttaaneilla ympäri maailmaa, myös Taivaan pojalla oli oma haareminsa.  Jo yksistään keisari Quialongilla oli 43 vaimoa + jalkavaimot. Kiinan keisari Yang Ti omisti taas yli 3000 naisen haaremin. Miettikääpä sitä kieroilun ja juoruilun määrää.

Ming-dynastian aikana haaremiin valittavien tyttöjen valintaprosessi toteutettiin Kielletyn kaupungin sisällä joka kolmas vuosi. Ehdokkaiden ikä oli välillä 14-16 ja heidän valittiin taustansa, hyveensä, käyttäytymisensä, luonteensa, ulkonäkönsä ja kehonsa perusteella.

Oppikirjojen ja eroottisten maalauksien avulla haaremin tytöille opetettiin, mistä heidän keisarinsa erityisesti voisi pitää ja miten keisarin saisi tyydytettyä mahdollisimman hyvin tapaamisen aikana.

Jos miehenä nyt ajattelit, että voisit käydä joka ilta katsomassa haaremiasi livenä ja valita sieltä mieluisen seuran yöksi, erehdyt. Keisari valitsi tytöt nimikorttien perusteella, tavallaan kuin ravintolan menusta. Jokaisen tytön kohdalle oli määritelty heidän ominaisuutensa hyvin yksityiskohtaisesti eunukkien toimesta.

Keisarin valitsema tyttö toimitettiin alasti keisarin huoneeseen ja hän poistui sieltä heti, kun keisari oli saanut tyydytyksensä. Kukaan ei saanut nukkua keisarin vieressä.

Leskikeisarinna Cixi, lohikäärmekeisarinna

Keisarin vaimoista puhuttaessa, on pakko nostaa yksi nimi ylitse muiden. Leskikeisarinna Cixi (1835 – 1908) hallitsi Kiinaa valtaistuimen takaa uskomattomat 47 vuotta!

Cixi oli alhaisessa asemassa olevan mantsun tytär. Koska keisarin jalkavaimojen piti olla mantsu-heimoa, Cixi rekisteröitiin potentiaaliseksi jalkavaimoehdokkaaksi.

1850-luvun alussa Cixi kutsuttiin Kiellettyyn kaupunkiin, sillä uudelle keisari Xianfengille etsittiin jalkavaimoja. Cixi valittiin ja hänestä tuli viidennen asteen jalkavaimo. 1850-luvun puolivälissä hänet korotettiin neljännen asteen jalkavaimoksi. Cixi synnytti keisarille tämän ainoan pojan vuonna 1856.

Keisarin puoliso Ci’an ei saanut lapsia lainkaan ja pojan syntymän jälkeen Cixi nousi välittömästi kolmannen asteen jalkavaimoksi ja vuonna 1857 hänestä tuli toisen asteen jalkavaimo. Näin Cixi oli valtakunnan toiseksi voimakkain nainen heti keisarin puolison jälkeen.

Keisari Xianfeng kuoli vuonna 1861. Keisarin maatessa kuolinvuoteellaan hänen neuvonantajansa  kielsivät kaikilta huoneeseen pääsyn. He halusivat estää ketään kuulemasta, kenet keisari nimeäisi seuraajakseen.

Cixi pääsi kuitenkin luikahtamaan huoneeseen kantamalla kuusivuotiasta poikaansa mukanaan. Keisarin ainoalta pojalta ei uskallettu kieltää sisäänpääsyä isänsä kuolinvuoteelle. Cixi laski poikansa keisarin vierelle kysyen kuka olisi hänen seuraajansa. Keisari nimesi poikansa seuraajakseen ja jalkavaimo Cixin, keisarinna Ci’anin ja muutaman neuvonantajan hänen sijaishallitsijoikseen.

Pian kävi selväksi, että Cixi ei kaivannut ketään jakamaan valtaa kanssaan. Hän liittoutui edesmenneen keisarin velipuolen prinssi Gongin kanssa. Neuvonantajat menettivät päänsä. Keisarinna Ci’an vetäytyi huoneistoonsa.

Prinssi Gongi sai nauttia vallastaan joitakin vuosia. Seurasi ajanjakso, jossa oli enemmän sijaishallitsijoita, uusia keisareita ja adoptoituja lapsia, kuin kukaan jaksaa laskea. Kaiken takana oli Cixi, joka veteli lankoja järjestykseen itselleen sopivassa tahdissa. Leskikeisarinna Ci’an älysi kuolla vuonna 1881 ja nyt Cixi oli tilanteessa, joka oli ollut aina hänen tavoitteensa. Cixi oli yksin sijaishallitsija ja näin ollen Kiinan todellinen hallitsija.

Cixin pojan tullessa täysikäiseksi äiti antoi näennäisesti vallan pojalleen. Pojan töpättyä erilaisten uudistusten kanssa, äiti etsi liittolaiset hovin vanhoillisten jäsenten siivestä, eristi poikansa, eli Kiinan keisarin Kiellettyyn kaupunkiin ja otti vallan käsiinsä ilmoittaen keisarin olevan kykenemätön hallitsemaan.

Boksarikapinasta (1899 – 1901) tuli käännekohta Cixin elämässä. Oletettavasti hän ei kyennyt näkemään muutoksien mahtia, vaan tuudittautui siihen uskoon, että kaikki jatkuisi kuten ennenkin.

Boksarikapinassa oli kyse kiinalaisten kapinasta Kiinan kristittyjä, sekä länsimaiden kasvanutta taloudellista vaikutusvaltaa vastaan. Boksarit uskoivat, että he saattoivat saada yliluonnollisen lentokyvyn ja että länsimaalaisten luodit ja miekat eivät vahingoittaisi heitä. Lohikäärmekeisarinna Cixi tuki heitä. Heinäkuusta 1900 lähtien Kiinassa tapettiin 48 katolista lähetyssaarnaajaa ja 18 000 kiinalaista katolilaista.

Lopputulos oli helposti arvattavissa. Länsimaat polkaisivat pystyyn armeijan, jonka 55 000 sotilaan luodit ja miekat osoittautuivat varsin tehokkaaksi kiinalaisten yliluonnollista lentokykyä vastaan. Ulkovaltojen sotilaat marssivat Pekingiin. Cixi joutui pakenemaan kaupungista ja Kiina määrättiin maksamaan valtaisat 450 miljoonan hopeataelin korvaukset.

Länsimaat oppivat boksarikapinasta, että paras tapa hallita Kiinaa oli alistaa paikalliset hallitsijasuvut yhteistyöhön. Cixin annettiin jäädä valtaan, sillä hän sitoutui kukistamaan länsimaalaisia vastustavat liikkeet.

Vuonna 1908 Qing-hovi suostui aloittamaan perustuslaillisen monarkian suunnittelemisen. Eristykseen laitettu keisari Guangxu kuoli 14.11.1908 todennäköisesti äitinsä myrkyttämänä. Lohikäärmekeisarinna Cixi kuoli seuraavana päivänä, pidettyään Kiinan valtaistuinta näpeissään 47 vuotta. Cixin määräyksestä valtaistuimelle nousi edesmenneen keisarin kaksivuotias veljenpoika Pu Yi. Pu Yi jäi historiankirjoihin Kiinan viimeisenä keisarina.

manchu-palace-ladies

Palatsin naisia, Beijing. Circa 1910-1925.Flickr/Ralph Repo

Keisarinna Cixi, eli lohikäärmekeisarinna. Freer Gallery of Art and Arthur M. Sackler Gallery

Kultainen joki ja leijonat

Jätetään palatsin vallanhimoiset naiset ja haaremista haaveilu taaksemme ja keskitytään edessä olevaan aukioon. Kyseessä on kolmen hehtaarin  laajuinen piha, jonka keskellä on aikoinaan virrannut Kultainen joki. Sumuisessa säässä joki ei ehkä juuri nyt näytä kovin kultaiselta, vaan pikemminkin mustalta, mutta ei kannata antaa sen häiritä. Joen ylittää viisi marmorista siltaa, jotka ovat mitä mahtavin paikka muutaman selfien tai ryhmäkuvan ottoon.

Huomioi myös leijonat. Urosleijona pitelee tassunsa alla palloa, joka symboloi omaisuutta ja voimaa. Vasemmalla puolella on naarasleijona, jonka tassun alla on leijonanpentu symboloimassa kotia ja perhettä.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

@ Wikimedia Commons

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Ylimmän harmonian portti

Aukion perällä on Ylimmän harmonian portti ja siitä läpi selvittyämme näemmekin suuren pihan perällä Ylimmän harmonian palatsin, joka seisoo kolmikerroksisen valkoisen marmoriterassin päällä. (Oikeasti, minä en keksi näitä nimiä). Tässä palatsissa järjestettiin tärkeimmät seremoniat, täällä keisari tapasi kaikista korkea-arvoisimmat virkamiehensä ja täältä hän lähetti kenraalit joukkoineen taisteluun.

Onkin helppo havaita, että palatsin sisällä on jotakin mielenkiintoista. Nyt pitää vain taistella läpi selfiekeppien ja suunnata kameransa summissa kohti hallia.

Keskellä hallia, yhdeksän kultaisen pilarin ympäröimänä sijaitsee keisarin valtaistuin, joka on sijoitettu kaksi metriä korkean jade-jalustan päälle ja kuvioitu yhdeksällä lohikäärmeellä. Tämä on se lohikäärmevaltaistuin, jolta Kiinaa hallittiin 491 vuoden ajan.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Ylimmän harmonian hallin jälkeen kävelymme jatkuu läpi pienemmän palatsin, jonka nimi on Täydellisen sopusoinnun palatsi. Täällä keisari valmistautui vastaanottoihin. Kuten edellisessä, myös tässä salissa on keisarille oma valtaistuimensa.

Kolmas alueen rakennuksista on Sopusoinnun säilyttämisen palatsi, jota käytettiin vähemmän arvokkaiden vieraiden vastaanottamiseen ja esim. suuriin illallisiin. Ja jälleen voidaan selfietikkumeren takaa hahmottaa keisarillinen istuin.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Suora linja Taivaan temppelille saakka

Ennen kuin jatkamme matkaamme ihmisvirran mukana pihalta eteenpäin, tutkimme hetken palatsin takaosaa. Siinä on havaittavissa erityisen hyvin linja, joka ulottuu Pekingin ydinkeskustan eteläpuolelle, Taivaan temppelille asti.

Tätä tietä Taivaan poika kulki kantotuolissaan mennessään Taivaan temppelille uhraamaan kaksi kertaa vuodessa. Taivaan pojan tuli olla tarkkana, sillä pienikin virhe seremonioissa uhkasi johtaa valtakunnan tuhoon. Tämä osuus linjasta on erityisen näyttävä. Kivisellä kaiverruksella on pituutta 16 metriä ja se on 3 metriä leveä. Kysessä on 1,7 m paksuinen ja 200 tonnia painava kivi, johon on kuvattu yhdeksän lohikäärmettä.

Mitenkäs muuten se valokuvaus? Eihän vain ole päässyt yksikään selfiepaikka unohtumaan?

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Taivaallisen puhtauden palatsi, Rauhan ja yhtenäisyyden palatsi ja Maallisen rauhan palatsi

Nämä palatsien sekä porttien nimet ja rakennusten jatkuva virta alkavat varmasti jo kyllästyttää. Kaiken lisäksi ne näyttävät hämmästyttävän samanlaisilta. Muutama on kuitenkin vielä mainittava.

Taivaallisen puhtauden portin läpi astuttuamme näemme jo palatsialueen takaosaa. Täällä sijaitsee kolme palatsia, jotka ovat kuitenkin eteläisempiä palatseja pienempiä. Taivaallisen puhtauden palatsi oli paikka, jossa keisari lepäsi ja jonne hänen ruumiinsa kuoleman jälkeen asetettiin esille.

Rauhan ja yhtenäisyyden palatsissa sijaitsee eräänlainen vesikello, jolla kiinalaiset aikanaan mittasivat ajan kulumista.

Maallisen rauhan palatsi oli paikka, missä keisari vietti aikaansa häiden jälkeen. Lisäksi halli toimi palvontapaikkana.

Kattokoristeet, padat ja ovet

Jospa keskittyisimme nyt rakennusten sijaan niiden koristeisiin. Hauskat eläinkoristeet kattojen nokassa kertovat rakennuksen asukkaan yhteiskunnallisesta asemasta, mutta koristeilla oli myös muu merkitys. Niiden uskottiin suojelevan rakennuksia tulipaloilta ja siksi aiheet liittyivät usein veteen liitettäviin eläinaiheisiin.

Myös isoilla padoilla on tarkoituksensa. Niissä säilytettiin vettä, jolla alkavat tulipalot voitiin sammuttaa. Tuli oli ainainen uhka Kielletyssä kaupungissa. Talvisin patojen alla pidettiin nuotioita, jotka estivät veden jäätymisen. Ethän vain ole tupakoitsija? Jos, niin älä vaan kaiva tupakoita esille. Vuodesta 2013 asti Kielletty kaupunki on ollut täysin savuton paikka ja saat kimppuusi kiukkusen vartijan, jos Malboro- aski vilahtaakaan esillä.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!xKielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Keisarillinen puutarha

Maallisen tyyneyden portin jälkeen saavumme alueelle, jolla sijaitsee keisarillinen puutarha, sekä 12 muuta rakennusta. Näissä rakennuksissa ovat aikoinaan sijainneet keisarin yksityishuoneet, keisarinnan ja keisarillisten sivuvaimojen asunnot, sekä muiden kuningasperheen naisten ja kruununperillisten majoitustilat.

Puutarhan ”rauhassa” voimme ihailla yli 160 muinaista puuta ja omituisia kiviä. Keisarit kilpailivat sillä, kenellä olisi hallussaan suurin kokoelma erilaisia kiviä ja koralleja. Jos joku olisi älynnyt sijoittaa tänne kahvilan, istahtaisimme ehdottomasti kaffelle ja pullalle tähän miellyttävään ympäristöön. Mutta koska Kiina – voit heittää hyvästit ajatukselle kivasta kahvilasta.

Voimme nyt onnitella toisiamme, sillä olemme kävelleet läpi Kielletyn kaupungin. Kukaan ei todennäköisesti muista yhdenkään palatsin tai portin nimeä, mutta nehän voi jälkikäteen näppärästi tarkistaa Wikipediasta. Jäikö jotakin kertomatta. Totta – Ne eunukit ja ”kurkkupurkit”…

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Eunukit ja ”kurkkupurkit”

Kielletyn kaupungin tuhansissa makuusaleissa ja huoneissa asuivat myös tuhannet eunukit kurkkupurkkineen. Miksi eunukit olivat niin arvossaan Kielletyssä kaupungissa? Vastaus on ilmeinen. Vain Taivaan poika sai heilua heppeineen haaremissaan.

Tiedetään, että Kielletyssä kaupungissa asui Ming dynastian aikoina (1368–1644) liki 100,000 eunukkia. Kun pieni kaareva ja terävä veitsi oli silpaissut nuoren miehen miehuuden pois, tämä irronnut kurkkumainen osanen laitettiin purkkiin, joka täytettiin alkoholilla. Näin kuoleman jälkeen eunukista tulisi jälleen ”kokonainen”. ”Kurkkupurkki” komeili jokaisen eunukin asunnossa kunniapaikalla.

Kastraation läpikäyneiden kuolleisuudesta on esitetty erilaisia arvioita. Etenkin nuori suloinen poika oli kuitenkin arvokas laatuorja ja statussymboli, joten potilaita arvioidaan hoidetun niin hyvin, kuin siihen aikaan pystyttiin. Haava umpeutettiin käyttämällä kiehuvaa lyijyä, öljyä, hunajaa tai kuumaa aavikon hiekkaa. Virtsaputken auki pysyminen varmistettiin asettamalla sinne metallin tai ruo’on pala.

Vaikka eunukeilta oli viety sekä penis, että pallit, se ei estänyt heitä harrastamasta seksiä. Mm. vuoden 1421 uudenvuoden juhlien jälkeen keisari heräsi aamuun, missä useiden maiden ”suurlähettiläiden ja muiden arvovieraiden” sängystä löytyi eunukki. Keisari pahoitti tästä sen verran mieltään, että määräsi 2800 eunukkia ja muita palvelijoita tapettavaksi.

Kun viimeinen keisari pakotettiin luopumaan vallastaan vuonna 1924, Kielletyssä kaupungissa eleli edelleen 1023 eunukkia. Kerrotaan, että vähempiarvoiset eunukit keräsivät kurkkupurkkinsa ja hyppäsivät joukolla palatsia kiertävään vallihautaan. He tajusivat, että heille ei olisi sijaa uudessa Suuren johtajan Mao:n Kiinassa. Viisaammat ja paremmissa viroissa toimineet eunukit olivat taas kupanneet itselleen jättimäisiä omaisuuksia keisarin aarrekammioista, joten he elivät elämänsä loppuun asti varmasti varsin mukavasti.

Ja jos nyt joku ajattelee, että eunukit olivat vain kierojen ”vinosilmien” tai musumaanien idea joskus historian pimeinä vuosina, niin ajatus kannattaa heti muokata uusiksi. Mm. Katolinen kirkko on suosinut kastroituja poikia renessanssiajasta lähtien kuoroissaan heidän suloisen sopraanoäänensä takia. Paavin kuorossa Sikstiiniläiskappelissa liki kaikki laulajat olivat kuohinnan, eli kastraation läpikäyneitä laulajia. Italiassa kastraattilaulajat olivat todellisia oopperoiden tähtiä vielä 1800-luvulla.

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

@ Wikimedia Commons

Kielletty kaupunki | Tervetuloa mukaan kierrokselle!

Keisarinna Cixi eunukkien kantamassa kantotuolissa | © Wikimedia Commons

 

Lähteet:

  • https://www.chinahighlights.com/beijing/forbidden-city/
  • https://www.travelchinaguide.com/cityguides/beijing/forbidden.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_City
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Empress_Dowager_Cixi

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

21 comments

Himomatkaajan vinkit Pekingin valloittamiseen – Himomatkaajan Turinoita 7 marraskuun, 2023 - 7:54 pm

[…] Blogi: Tämä matka, Kielletty kaupunki tervetuloa mukaan kierrokselle.  […]

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 29 lokakuun, 2017 - 6:48 am

Huh huh, ompahan ollut elämää ennen vanhaan. Vaikka tuolla muissa kommemteissa kovasti puhuttiin silloin siitä, ettei Kiinassa toimi mikään, niin alan näiden sinun juttujen perusteella kiinnostua matkasta sinne. Kerran elämässä -tyylillä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 29 lokakuun, 2017 - 10:32 am

Facessa Kiinasta keskustelua dominoivat usein samat ihmiset, jotka toistavat samoja mielipiteitään.

Kiina on mielenkiintoinen paikka ja vaikka siellä matkustaminen voi ajoitain olla hermoja hankaavaa, niin maa on kuitenkin ehdottomasti vierailun arvoinen. Se, että olen ollut Kiinassa 10 päivää ei mitenkään riittänyt avamaan tuota valtavaa maata riittävästi. Eli esim. Etelä-Kiina kiinnostaisi kovasti.

Reply
Simo 29 lokakuun, 2017 - 2:14 am

Mielenkiintonen historiafaktapläjäys, jota oli kiva lukea! Ei kyllä toi Cixin ja ties keiden kaikkien muiden toiminta kalpene yhtään nykypäivän saippuasarjojen (en myönnä katsoneeni) kieroiluille.
Itteä kiehtoo historia laajalti, mutta Kiinan historiaan en juurikaan ole perehtynyt. Vähän sama homma kuin Egyptin kanssa: se on niin kerroksittaista ja moniulotteista eri dynastioiden myötä, että kokonaiskuvan muodostaakseen vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin mulla on. 😀

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 29 lokakuun, 2017 - 10:30 am

Eli jos Hollywoodin käsikirjoittajilta loppuvat ideat, niin ei kun Kiinanlaista hovielämää tutkimaan 😀

Tuo on muuten ihan totta! Eri dynastioiden hallituskaudet kummassakin maassa, siis Kiinassa ja Egyptissä menevät niin sikin sikin, että ei edes aikajana riitä tekemään niistä riittävän selkeitä. Kun se ei ole yksi keisari tai faarao, vaan maassa on voinut olla niitä monia samaan aikaan.

Reply
Henna / Kulkutautiset 26 lokakuun, 2017 - 8:34 pm

Ai että miten mainiosti kirjoitettu juttu, piti otteessaan loppuun saakka! Olen käynyt Kielletyssä kaupungissa 9 vuotta sitten, kun pysähdyimme Pekingissä muutamaksi päiväksi junaillessa Hongkongista Helsinkiin, mutta tällaisella kierroksella en todellakaan ole ollut. Laahustimme kaverini kanssa aivan sokkona ympäri aluetta ja en oikein edes muista, kuinka paljon jaksoimme keskittyä lukemaan kohteiden luona olevia tekstejä, tuskinpa mitenkään kovin keskittyneesti ainakaan. Tuntui siis, että tämän jutun myötä olin melkeinpä ensimmäistä kertaa tuolla. On kyllä mielenkiintoista historiaa ja aika uskomattomia tarinoita. Mietin, että monetkohan häät noilla keisareilla oli, kun vaimoja oli niin paljon… tuskinpa jokaiselle omat, alttarilla 50 jalkavaimoa kerrallaan vihittävänä?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 27 lokakuun, 2017 - 11:07 am

Kiitos Henna!

Voin hyvin kuvitella, että tuo alue ei niin kamalasti kiinnosta, jos ei ole erityisen kiinnostunut historiasta 🙂

Kiinan viimeinen keisari naitettiin ainakin jo yhden vuoden aikana kahdelle eri naiselle, koska ensimmäinen ei ollut hovin mielestä riittävän kaunis. Veikkaan, että muutkin keisarit ovat saaneet vaimoja, joka vuosi lisää useita.

Naisiahan korotettiin vaimoiksi ihan ulko/sisäpoliittisista syistä ja naisia tosiaankin keisarille oikein tyrkytettiin. Oman suvun nainen hovissa, oli aina kaksi korvaa lisää sinne. Ja nämä vaimot olisvat tosiaan vaimoja, eivät mitään haaremin tyttöjä, joita tietenkin oli reippaasti lisää : )

Luin yhden luettelon, johon oli listattu:
Keisarinnat 4 kpl
Keisarilliset jalosukuiset puolisot 5 kpl
Jalosukuiset puolisot 4 kpl
Puolisot 3 kpl
Keisarilliset jalkavaimot 6 kpl
Jalosukuiset rouvat 9 kpl

Lista jatkuu loputtomiin, eli tasoja oli vaikka kuinka.

Yksi noista palatsesista oli tarkoitettu nimenomaan keisarille häiden jälkeiseen ”lepäämiseen”. Uskon että se tuli tarpeen.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 25 lokakuun, 2017 - 9:29 pm

Olipa juttu mutta mielenkiintoinen. Tuli niin juuri mieleen tuo viimeinen keisari tästä. Täällä rimpuillaan kevään matkakohteen valinnan kanssa….Intia, Kiina vaiko Jordania siinäpä vasta pulma. Nyt tuntuu Kiina hyvältä vaihtoehdolta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 25 lokakuun, 2017 - 10:04 pm

Ehkäpä vähän lähti pituus käsistä, mutta menköön aina joskus tällaiset megakirjoituksetkin.

Mene noihin kaikkiin maihin. Jordania oli upea (tai siis Petra oli upea), Intia ihan mahtava, mutta rasittava ja Kiina… No se on Kiina 🙂

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 24 lokakuun, 2017 - 9:45 pm

Melkoinen tietopläjäys ja karua tarinaa eunukeista. Kiina kiinnostaisi ihan hirveästi ja kielletty kaupunki totta kai. Pekingistä olen muutenkin haaveillut pitkään, mutta saattaa kestää vielä jokunen vuosi, että päästään sirkuksen kanssa sinne asti. Mutta sitä ennen haaveilla saa ja pitää, ja lukea kaikkea mahdollista matkakuumeen nostattajaa! Ei sitä koskaan tiedä, jos vaikka haaveet toteutuu jo aikaisemmin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 24 lokakuun, 2017 - 10:51 pm

Eunukkien kohtalo on toki karu, mutta kannattaa ottaa huomioon, että moni suostui itse kastaraatioon paremman elämän ja rahan toivossa. Toki monesta tuli eunukki vasten tahtoaan erilaisten orjakauppiaiden ym. toimesta, mutta moni myös hakeutui siihen ihan omasta tahdostaan. Sitten osa tekee sen edelleen ihan uskonnollisista syistä. Ja elämme 2000-lukua….?

Kielletty kaupunki (ja koko Peking) on loppujen lopuksi varsin tylsä kohde. Eli lapsia/teinejä en sinne raahaisi. Pitää olla melko hyvä opas, tai vahvat taustatiedot, jotta paikasta saa ”elävän”.

Jos lähtisin omien teinieni kanssa Kiinaan, menisin Pingyaoniin, joka tosin on huitsin kuikassa tai Xi’aniin, johon pääsee helpommin. Näissä kaupungeissa on paljon enemmän näkemistä helpommin. Etenkin Xi’an olisi hyvä kohde jälkikasvun kanssa. Vanhaa ja uutta kaikenlaista jännää helposti katsottavissa. Muslimikorttelin ruokamarkkinat ja terrakotta-armeija on kyllä paikkoja, jotka kiinnostavat varmaan kaiken ikäisiä.

Reply
Ritva-Liisa 23 lokakuun, 2017 - 11:19 pm

Sinä se jaksat aina taustoittaa ja laittaa historia-asiat kohdalleen huipputasoisten kuvien lomaan😊. Ei muuta kuin syvä respect, alkaa pöljempikin tajuta sen että hyvän matkablogin tekeminen on vaativaa ja aikaavievää hommaa. Siis hyvän – onhan niitä muunkinlaisia. Annan ote on sellainen että lukija odottaa jo että mitähän tänään!
Kuvien perusteella nyt ei ollut valtavaa ruuhkaa tuolla. Itse kävin Kielletyssä kaupungissa muutama vuosi sitten tammikuussa pakkaskelissä, ja silloin oli myös tilaa kävellä. Tämän vuoden huhtikuussa Tiananmenin aukiollekin piti jonottaa hurjassa ruuhkassa, ja Kiellettyyn kaupunkiin olisi ollut mahdoton jono niin että jätettiin välistä koko paikka.
Erityisesti kiinalaisia turistiryhmiä on joka paikka pullollaan, ja oppaat painelevat menemään lippu korkealla. Ryhmien laumavaellua saa minulla aina karvat pystyyn, en kestä sitä ”nyt mennään yhdessä ja katotaan että on kaikki mukana” – meininkiä🙁 . Sen kummemmin Kiinassa kuin muuallakaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 24 lokakuun, 2017 - 9:22 am

Kiitos. Tässähän ihan punastuu kehuista 🙂

Tottahan tuo on, että Wikipediasta kuka vaan voi tekstin kopioida, mutta jos haluaa saada kirjoitukseen vähän eloa ja pitää silti asiat asioina, joutuu etsimään tietoa monesta lähteestä, sekä lukemaan paljon aiheesta yleensäkin.

Kiinassa oli ns. Kultainen viikko eli paikallinen syysloma, juuri loppumassa kun saavuimme Pekingin. Ilmeisesti väki oli jo lähtenyt kotimatkoilleen, sillä jonoja ei ollut oikeastaan missään. Olen nähnyt niitä kuvia jonoista ja osassa näistäkin kuvista näkyy niitä aitoja ym. materiaalia sivussa, millä väkeä oli ohjailtu jonoihin.

Ryhmien ”laumavaellus” on oikein hyvä termi kuvaamaan hommaa. Pysyttelen mieluiten todella kaukana sellaisesta. Seurailin vierestä, kun yksi eläkeläislauma kiinalaisia paineli rynnimällä turvatarkastuksen läpi. Siinä ei vartijoiden huudot ja tuuppimiset mitään auttaneet, kun papat ja mummot meni kolme kerrallaan läpivalaisulaiteestakin läpi!

Reply
Pirkko / Meriharakka 23 lokakuun, 2017 - 6:32 pm

Kävin Pekingissä aikoinaan viikon työmatkalla ja yritin sitten sijoitella työviikon lomaan ainakin joitakin kaupungin nähtävyyksistäkin.
Kiellettyyn kaupunkiin taisin lähteä heti lennolta hotelliin kotiuduttuamme, kun pomo totesi, että nukutaan nyt aamupäivä ja lähdetään toimistolle vasta iltapäivällä. Ei nukuttanut 🙂
Kielletyssä kaupungissa ostin hetimmiten portilta englanninkielisen oppaan, jonka kanssa kiersimme sitten aluetta. Tiedä oliko opas virallinen vai epävirallinen, mutta mukava englanninkieltä hyvin taitava opiskelijatyttö oli kivaa seuraa kierrokselle – eikä maksanut länsimaisen mittapuun mukaan juuri mitään.
Hotellista sain taksin Kiellettyyn kaupunkiin, mutta onneksi oli tuo opas, joka sitten pyydysti ja neuvotteli minulle taksin takaisin- olisi saattanut omatoimisesti olla hankalaa.

Tiananmeren aukiolle hotelli ei taksia järjestänyt, ei tainnut haluta, että menen sinne, mutta onneksi kiinalainen kolleega sitten yhtenä iltana lähti kanssani sinne.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 23 lokakuun, 2017 - 9:12 pm

Olet todennäköisesti saanut Kielletystä kaupungista paljon paremman selostuksen, kuin minä oman oppaasi kanssa : ) Kahdeksan hengen pelkkä kokoaminen niin, että siinä metelissä jokainen olisi selityksen kuullut, oli jo melko hankalaa. + aina kiva, jos opas puhuu ymmärrettävää englantia.

Minun on pakko myöntää, että kypsähdin ihan täysin meidän paikallisoppaaseen. Ihan saman informaation sain kylteistä, omista matkaoppaista ja internetistä etu- ja jälkikäteen (luin paljon jo kotona ja vielä lisää palattuani). En siis todellakaan jaksanut kuunnella hänen surkeita sepustuksiaan. Koska oli kiire koko ajan eteenpäin, käytin rajallisen ajan mielummin kuvaamiseen ja ihan vain fiilistelyyn.

Pekingin taksikuljettajat olivat juurikin niin tylsiä, kuin miljoonakaupungeissa ne nyt tuppaavat olla. Siis über ärsyttävää aina tapella tolppa-apinan kanssa. Menee hermot ihan heti. Kaiken lisäksi opas vielä väitti, että taksien kanssa ei olisi ongelmaa. Salli mun nauraa… Onneksi hotelli Novotelin aulapalvelu pelasti. Oli jo lähellä, että en lähtenyt hakemaan sitä saamarin metron alleni, ihan vaan jotta hermot säilysivät.

Eipä siinä aukiolla nyt niin kovasti erikoista ollut ainakaan minusta, mutta tulipahan käytyä. Suurin hämmästyksen aihe minulle oli ne mittasuhteet. Siis ihan kaikessa. Jos jossain tehdään isosti – niin Kiinassa.

Reply
Sandra 23 lokakuun, 2017 - 4:34 pm

Harvoin näin pitkiä ja varsinkin historiaa käsitteleviä juttuja jaksaa kokonaan lukea (ainakaan kesken työpäivää ;)), mutta tämä imaisi kyllä mukaansa. Pisti silmään, että ainakaan ottamissasi kuvissa ei paljon länsimaalaisia näkynyt. Oliko paikka oikeasti noin kiinalaisilla turisteilla kansoitettua?

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 23 lokakuun, 2017 - 5:18 pm

Kiitos.

Eipä siellä länsimaalaisia ole. Tai on tietenkin, mutta jos Kielletyssä kaupungissa vierailee 15-18 miljoonaa turistia vuodessa, vähän lähteestä riippuen, niin kyllä suurin osa heistä tulee ihan Kiinasta. Siinä ei pari länkkäriä paljoa erotu : D

Muutenkin kaikkia Kiinan kohteita leimaa nimenomaan se, että ne ovat usein turistisoituneita, mutta nimenomaan kiinalaisista turisteista. Kiinan muurilla näki eniten länkkäreitä. Monasti oli tilanne, että ei koko päivänä nähnyt muita länsimaalaisia, kuin oman ryhmänsä jäsenet.

Ei ollut myöskään lainkaan harvinista, että haluttiin samaan kuvaan länkkärin kanssa. Söpöin oli Xi’anissa tosi vanha mies, jonka poika tuli selittämään, että isä haluaisi kovasti kuvaan meidän ryhmän kanssa. Tietenkin suostuttiin.

Reply
Ne Tammelat 23 lokakuun, 2017 - 2:44 pm

Melkoisen karua toimintaa. Hengästyttävää luettavaa moneltakin osin vaikka jonkinlainen käsitys oli jo ennestäänkin, ettei tuolla ihan perinteinen demokratia ole kukoistanut historian saatossa.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 23 lokakuun, 2017 - 3:12 pm

Ei ole tosiaankaan ollut demokratiasta mitään tietoa. Kiinan feodaalinen järjestelmä, jossa maata viljelevä väestö ei ollut itsenäisiä, maata perinnöllisesti hallitsevia talonpoikia, vaan maaorjia, hakee kyllä vertaistaan. Venäjä on aika hyvä ehdokas samaan sarjaan.

Kiinan hovin loisto ja rikkaus oli sanoinkuvaamatonta, mutta maaorjien ja tavallisten ihmisten elämä varsin kurjaa. Kun ajatellaan, että vielä 1900-luvulla on ollut olemassa kokonainen 72 hehtaarin laajuinen alue, johon tavallisella ihmisellä ei ollut mitään asiaa, niin onhan se aika sairasta.

Tavallaan kaikki Kielletyssä kaupungissa kuvastaa keisarillista valtaa ja korostaa yksilön vähäpätöisyyttä.

Reply
Raimo 22 lokakuun, 2017 - 8:42 pm

Tämän lukemisen jälkeen videovuokraamosta Viimeinen keisari ja sen jälkeen matkaa varaamaan.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 22 lokakuun, 2017 - 8:43 pm

Kyllä. Viimeinen keisari on minullakin listalla vuokrattavaksi!

Reply

Leave a Comment