Kiinalaiset kyykkyvessat | Voita Serlan tuotepaketti

by Anna | TÄMÄ MATKA

Kiinalaiset kyykkyvessat. Riittääkö sinulle 60 cm vessapaperia? Parempi riittää, sillä lisää ei kiinalaisesta vessapaperiautomaatista tipu. Automaatti on yleensä kuitenkin anteliaampi, kuin kiinalainen vessamummo. Häneltä saat käteesi kaksi tai kolme arkkia, ehkä… Ylipäätänsä olet onnekas, jos vessapaperia on edes tarjolla hädän hetkellä Kiinassa.

Kaupallinen yhteistyö Serla

Serla haastoi minut pohtimaan, mitä erityyppisiä vessoja olen nähnyt matkoillani? Vierailin Kiinassa lokakuussa 2017 ja täytyy sanoa, että kiinalaiset kyykkyvessat jättivät kyllä lähtemättömän muistijäljen minuun. Tässä pieni kurkistus kiinalaisen vessakulttuurin maailmaan.

Kiinalaiset kyykkyvessat

Vessapaperi keksittiin Kiinassa

Vessapaperi on keksitty Kiinassa ilmeisesti jo 800-luvulla. Kiinan keisarin tiedetäänkin tilanneen vuoden 1391 tarpeiksi 720 000 arkkia vessapaperia. Määrä on melkoinen, sillä yhden arkin mitat olivat noin 90 x 120 cm. Moinen hygeniatuote oli kuitenkin vain harvojen ulottuvilla. Rahvas sai raaputella pahimmat roiskeet edelleen heinällä, puutikuilla tai simpukankuorilla.

Hieman sama meininki on edelleen vallalla Kiinassa. Hienoista ravintoloista ja hotelleista löytyy vessapaperia heille, joilla on varaa niissä asioida. Hutongissa, eli perinteisessä vanhassa kaupungissa, julkisissa vessoissa ja ravintoloissa vessapaperi taas on ankarasti säännösteltyä tai mikä yleisintä, sitä ei ole. Tärkein ohje kiinalaisiin vessoihin onkin: pidä mukanasi AINA vessapaperia.

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat

Älä varasta vessapaperia

Kiinassa jokainen hädälleen tuleva on potentiaalinen vessapaperivaras. Siksi Pekingissä yksi vilkkaimmista julkisista wc-tiloista luovuttaakin vessapaperia vain kasvojentunnistusta vastaan. Saadaksesi 60 cm vessapaperia, sinun on suostuttava kasvojesi skannaukseen. Lisää paperia automaatti luovuttaa vasta 9 minuutin kuluttua. Liian usein asioivalle paperia ei heru.

Mielikuva vessapaperia varastavasta kiinalaisesta voi naurattaa suomalaista, mutta viranomaisia asia ei hymyilytä. Vessapaperin varastaminen ei yksinkertaisesti ole soveliasta toimintaa. Se, onko kansalaisten kuvaaminen vessareissulla yksityisyyden kannalta hyvä juttu, onkin toinen asia. Kokemuspohjaisesti voin kuitenkin kertoa, että koko käsite ”yksityisyys” on hieman vitsi kiinalaisessa vessakulttuurissa. Hutongeissa kun voit päätyä pyllistelemään kopittomaan kyykkyvessaan.

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat ovat kiinalainen juttu

Tottumattomalle kyykyssä käkkiminen aiheuttaa väkisinkin tutinaa reisiin, sekä ajatuksia siitä, mikä kaikki voikaan mennä pieleen. Märkänä posliininen reunus voi olla hämmästyttävän liukas. Kyykkyyn kyllä pääsee, mutta pääseekö ylös? Ja mihin laitan kännykkäni suorituksen ajaksi?

Liukastumisen mahdollisuuden, housunlahkeiden kastumisvaaran ja ylöspääsyn todennäköisyyden joutuu jokainen arvioimaan itse, mutta kännykkäongelma on usein ratkaistu. Jotta älylaite ei päätyisi pönttöön, sille löytyy oma kori vessanseinältä. Tämä toki vain hieman fiinimmissä kyykkylaitoksissa.

Usein kopeissa on jonkinlainen koukku, mihin laukun saa ripustettua. Jos ei, niin sitten laukku on laitettava roikkumaan kaulaan remmistään. Harvemmin kukaan nimittäin haluaa laskea laukkuaan lattialle.

Itselläni laukun lisäksi oli mukana liki aina kamera, mikä aiheutti lisää pulmia. Sekä käsilaukku, että painava kamera kaulassa roikkuen, tunikan ja villatakin helmat hampaissa ja toisessa kädessä tukko vessapaperia, oli itse suoritus ja pyllyn pyyhintä tiukkaa tasapainoilua.

Muutaman kerran seisoin kopissa ja mietin, miten päin posliinireunoille tulisi asettua. Ongelmaa aiheutti myös se, miten vessan saisi vedettyä. Joskus nappi oli seinässä, joskus piti painaa poljinta ja joskus taas jätökset häipyvät näkyvistä vasta, kun niiden päälle kippasi vettä kauhalla. Omituisin oli viritelmä, jossa pissa jäi näkyviin ihan selkeään muovipussiin. En osannut päätellä mitä minun olisi sille kuulunut tehdä, joten häivyin paikalta vain mahdollisimman nopeasti.

Parhaiten mieleen on jäänyt vierailu kiinalaisessa junanvessassa. Märkä metallipinta näytti heti riskiltä, ja vielä enemmän mietitytti junan 230km/h nopeus ja huojunta puolelta toiselle. Koppikin oli kooltaan tehty pienelle ihmiselle. Onneksi kiinalainen junanvessainsinööri oli ollut tehtäviensä tasalla ja seinään oli kiinnitetty tukeva kahva, josta pitää kiinni. Kahvaa olisin kaivannut yleisemminkin vessoihin. Siitä oli nimittäin näppärä nykäistä itsensä ylös kyykystä.

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat

Kiinalaiset kyykkyvessat

Ei vessapaperia pönttöön

Itse vessapaperi voi aiheuttaa puuttumisensa lisäksi myös muita ongelmia. Vanhojen kaupunkien viemäröinnit eivät vedä suurin määriä jätettä, vaan tukkeutuvat helpolla. Siksi vessapaperia ei saa heittää pönttöön, vaan se on tähdättävä vierestä löytyvään roskakoriin. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, voi joissain hutongalueiden ravintoloissa olla lappu, jossa kerrotaan kakkaamisenkin olevan kielletty. Isolle hädälle on etsiydyttävä alueen yleiseen vessaan, jonka viemärit vetävät suuremmatkin satsit.

 


OSALLISTU ARVONTAAN!
Kerro blogin kommenttikenttään, mikä on ollut karmein vessakokemuksesi.
Osallistuijien kesken arvotaan Serlan tuotepaketti, joka sisältää: Lonely Planet Toilets -kirjan, jossa esitellään maailman erikoisimpia vessoja ja 3 pakkausta Serla Hellä -wc-paperia (16 rullaa)
Aikaa vastata on 27.3.2018 klo 2400 asti. Sähköpostiosoitetta ei julkaista, mutta sen tulee olla toimiva, jotta saan arvonnan voittajan kiinni. Palkinto postitetaan vain Suomeen.

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvia on räpsitty sellaisista vessoista, joissa oli mahdollista seistä ylimääräinen hetki valokuvan takia. Mikäli vessakäynti piti toteuttaa pidättämällä hengitystä, jäivät kuvat kyllä ottamatta.

Lähteet:

https://www.menshealth.com/guy-wisdom/china-face-scanner-toilet-paper-theft
Daniel Furrer: Vessakirja- pikkulan kulttuurihistoria (atena, 2006)

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

25 comments

Tatu Oikarinen 18 elokuun, 2024 - 6:56 pm

Missä paikoissa nämä vessat ovat otettu, ja kuinka monessa oli vessapaperia?

Reply
anna s. 27 maaliskuun, 2018 - 5:25 am

Ällöttävin kokemus on ollut kerran Turkissa, kun pääsi vessahätä yllättämään kesken basaariretken. Pääsin kyllä vessaan, mutta se oli juuri sellainen, että lattiassa oli pelkkä reikä johon pissattiin. Varmaan ihan normaalia, mutta minä olin kyllä yllättynyt 😀

Reply
Tiina Varjus 26 maaliskuun, 2018 - 6:18 pm

Kiinalaiset kyykkyvessat ovat tosiaan jättäneet minuunkin lähtemättömän jäljen. Viimeisestä Kiinan reissustani on lähes 30 vuotta ja liekö syy vessojen, ettei reissuja sinnepäin ole enää viime vuosina tullut tehtyä. Aikoinani olen ollut kiinassa (Pekingissä ) 2 kertaa ja jos monenlaista vessaa tuli nähtyä.
Hirvein kokemus oli kieltämättä Pekingin eläintarhassa. Homma äityi niin pahaksi, että vessakeikka jäi tekemättä ja en itseasiassa järkytykseltäni potenut vessahätää varmaan enää kertaakaan samana päivänä. Vessa oli bunkkerin näköinen isoista betonilaatoista tehty kyhäelmä. Vessoissa ei ollut ovia eikä oikeastaan seiniäkään. Yksi iso betonilaatta oli nostettu aina ”vessakopin” väliin ”seinäksi” ja vastaavasti siinä kohtaa mihin olisi pitänyt tehdä asiansa tuo valtava betonilaatta puuttui lattiasta. Haju oli hirveä ja ilma kirveli silmiä. Oksennusta pidätellen yritin hätäni hetkellä miettiä, että miten ihmeessä tässä asiansa pitäisi suorittaa putoamatta lattian reijästä alas valtavaan jätealtaaseen. Kiinalaiset ovat ilmeisesti synnynnäisiä akrobaatteja. Vessapaperista ei ollut tietoakaan ja enpä tuota tosiaan edes tarvinnut. Samalla reissulla tuli koettua myös vastakkainen kokemus – Tai noh. Silloinen hotellimme oli aivan huippuluokkaa ja voi vaan kuvitella minkä tasoiset vessat tuollaisen hotellin aulassa on. Lattiat olivat marmoria ja niin kiiltävät, että todellakin siitä näki peilikuvansa. Hanat kullattu….tietenkin. Vessassa tottakai avustaja joka osoitti juuri desinfioidun pytyn syvään kumarrellen ja sulki oven. Heti kun sait asiasi toimitettua ja olit vetämässä housuja jalkaan niin ovi jo tempaistiin auki ja syvästi kumarrellen sinut ohjattiin käsipesualtaalle. Hanat tietenkin avattiin puolestasi ja käsiin truutattiin saippuaa. Pesun jälkeen vessapalvelia ojensi vielä lämmitetyn eukalyptuksen tuoksuisen käsipyyhkeen asianmukaisesti edelleenkin kokoajan syvään kumarrellen. Jälkeen päin ajatellen en edes muista, ehdinko itse vetää vessan 😀 Niin tai näin, mutta tuokin oli omalla tavallaan epämiellyttävä vessakokemus. Hommassa meni ihan oma intimiteetti kun toinen korva kiinni ovessa kuuntelee koska asia on hoidettu. Mitäpä jos olisin ollut turistivatsaisella ”juoksukakalla”? En käynyt aulan vessassa enää sen koommin. Suomalaiselle vessa-asiat on herkkä asia :D. Tästä pääsisimmekin luontevasti Turkin vessoihin ……

Reply
hanna 25 maaliskuun, 2018 - 12:45 pm

Apua mitä vessoja! Tällänen oisi niin hämmentävä kokemus 😀

hanna
http://www.hannamariav.com

Reply
Annukka // Ikkunalla 23 maaliskuun, 2018 - 2:19 pm

Siis minullahan on jo iso ongelma Suomessakin julkisten vessojen kanssa, ja olen aika tarkka mitä vessaa voin käyttää. Ulkomailla se onkin välillä vähän isompi haaste, mutta toisaalta tykkään kyykkyvessoista, sillä silloin ei tarvitse olla kontaktissa minkään likaisen wc-istuimen kanssa. Mutta aina pelottaa, että lirahtaako housuille.

Reply
Mirka 21 maaliskuun, 2018 - 9:15 pm

Vessajutut on hauskoja 🙂
Aasian reissuilla reikä lattiassa on usein houkuttelevampi vaihtoehto kuin pönttövessa, ehkä siksi että useimmiten vessan siivous on lattian lääpäisy likaisella mopilla ja siinä se.
Ikimuistoisin vessareissu lienee Mongoliasta, jossa pikkukylän ainoan majapaikan vessa oli laudoista kyhätty huussi pihalla, ilman ovea. Hajuhaittoja ei kylläkään ollut, lähes 20 astetta pakkasta piti siitä huolen.

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 21 maaliskuun, 2018 - 8:48 pm

Nyt äkkiseltään karmein muisto on Venetsian Lido saarelta. Istuimme erääseen kahvilaan kadun varteen. Vessaankin olii päästävä. Pytty oli mutta reunat lainehtivat keltaisesta pissistä, sitä normaalia kantta ja runaa ei ollut, vain kylmä posliini. Ja sitten pytty oli aseteltu niin ovelasti, että siellä piti istua ei pytyn mukaisesti vaan sivuittain…..mikäli olisi voinut istua. Hätä oli sen verran suuri, että jonkinlaisen kyykkyhommelin siinä sai tehtyä. Muuten vihaan yli kaiken noita kyykkyvessoja mutta minkäs teet. Niissä vessoissa juuri menee lahkeet ja se pissakin voi mennä minne vaan. Saatika sitten jos vielä iskee se isompi hätä!

Reply
sari / matkallalahelletaikauas 21 maaliskuun, 2018 - 8:51 pm

Nyt muistin tuo ei ollut edes kauhein…..sen sai kokea Saharassa. Vessa oli aamutuimaan värjätty shitillä….jollain oli ilmeisesti ollut ripuli tai pytyn kansi kiinni, kun oli istunut tarpeilleen, koska shittiä oli kaikkialla. Ja sitten vielä pissa lainehti maassa lammikoina. Silloin lähti hätä hetkeksi.

Reply
Mirka/ Reason for Season 21 maaliskuun, 2018 - 7:24 pm

En oikein ole varma, missä olisi ollut kamalimmat kokemukset. Ehkä Kenian maaseudulla, missä vessa kaikkine matoineen ja muine ällötyksineen oli niin hirveä, ettei ollut puhettakaan, etteikö puska olisi ollut miellyttävämpi vaihtoehto. Kyllä Suomessa vaan (nykyään) asiat ovat aika hyvin tässä suhteessa. Saa olla kiitollinen.

Reply
Sari/Saaran lautasella 21 maaliskuun, 2018 - 6:14 pm

Nää vessa jututhan kiinnostaa valtavasti, kun munkin piti tulla niitä ”ihailemaan”. Mut joo siis jännä tämä eri kulttuurien tapa hoitaa nämä asiat. Ja oikeesti ei tästä niin kauaa ole, elettiin 1990- luvun alkupuolta, kun Tallinnan vanhaa kaupunkia alettiin uudistaa eikä siihen aikaan niissä ulkoilmaravintoloissa mitään vessaa edes ollut. Sinne vaan vanhan kaupungin portille yleiseen vessaan reikä pissalle, oli kuule vitsit vähissä, kun tytär ei olisi millään halunnut. Ja toi papercase on muuten noissa entisissä Venäjän vallan alla olleissa maissa edelleen, koskee myös hotelleja, sama kuin ilmeisesti siellä Kiinassa.

Reply
Minna (Sukat hukassa) 21 maaliskuun, 2018 - 5:21 pm

Härregyyd mitä vessakokemuksia ihmisillä on! itse täytyy sanoa, että olen varmaankin välttynyt niiltä kaikkein pahimmilta 😀 New Yorkissa julkisissa vessoissa kuitenkin kävivät ihmiset ketkä eivät ilmeisesti osanneet vetää vessaa… ja toki sitten ihan perus bajamajakokemukset hivelevät hajuaisteja.

Reply
Mia Malmi 21 maaliskuun, 2018 - 4:31 pm

Vessat maailmalla on tosiaan hauska aihe! Mulla kamalin kokemus oli juurikin kyykypissalla käynti lentokentällä Egyptissä. Se saastaisuus ja haju…suljin vain silmäni ja koitin tähdätä. 😀 😀 😀 Ja olin onnellinen, kun pääsin hotelliin suihkuun ja ”reikä lattiassa” oli muisto vain.

Reply
Sylvi 21 maaliskuun, 2018 - 11:11 am

Karmein vessakokemus on Kiinasta, 48 tunnin junamatkalta. Junan vessa oli sinäänsä ihan perus junakyykkyvessa, mutta ei hirveesti naurattanut kun matkaa oli jäljellä vielä 23 tuntia ja ruokamyrkytys iski. Symppikset kiinalaiset kanssamatkustajat kyseli mikä on vialla ja huusivat koko vaunulle että täällä on ulkomaalainen jolla on ripuli. Sinäänsä vessa oli rauhallinen, joskin hauseva, pakopaikka, sillä siellä sai olla yksin. Vaunussa muut matkustajat yrittivät ystävällisesti helpottaa oloani hieromalla käsiäni ja painamalla kuumavesupulloa mahaani…

Hämmentävä vessa tuli vastaan myös Bangkokissa, jossa pienen kahvilan vessa oli rakennettu kahvilan sisälle portaikon alle. Ovea ei saanut kiinni eikä valoa ollut, joten vessakäynnillä pystyi tarkkailemaan kahvien valmistamista, ovi kun oli suoraa tiskille. Vessa toimi samalla varastona ja katto oli portaiden takia niin matalalla ettei siellä toki suorana voinut seisoa.

Nyt mieleen tulvii hulluja vessamuistoja, erikoiset vessat ovat oleellinen osa reissua!

Reply
Anita 21 maaliskuun, 2018 - 10:08 am

Yksi huvittavimmista vessareissuista oli Phuketissa ollessamme kalastusreissulla. Vessat sijaitsivat kalastusveneessä alhalla, veneellä vauhtia kunnolla ja vessaan oli päästävä. Tyrskyt keikuttivat venettä, alas vessaan muutama askelma rappusia. Vessa pieni, että juuri ja juuri mahtui. Osuminen vessanpytyn reijälle arpapeliä. No se onnistui, mutta ylösnousu melkein mahdontonta ja housut jäivät melkein nilkkoihin kun heilunnan vuoksi toisella kädellä piti pitää itseään pystyssä seinästä tukea ottaen ja toisella kädellä yrittää vetää housuja nilkoista. No, omat kokemukset ovat myös yleisistä vessoista esim. basareissa Thaimaasta ja Indonesiasta. Siinä kyllä hätä loppuu tyystin, kun ne paikat näkee.

Reply
Pirkko / Meriharakka 21 maaliskuun, 2018 - 10:07 am

Serengetin luonnonpuistossa ollut puucee, jossa ei ollut ikkunaa, joten siellä oli ihan pimeää – lisäksi siellä tietysti oli kauttaaltaan ihan likaista!

Alkeellisimmissa oloissa ja kyykkyvessamaissa, joita siis toki on paljon muitakin kuin Kiina, perusohjeet selviämiseen ovat: aina omaa paperia mukana, käsilaukku, kamera ja mahdolliset neuletakit tai huivit puolisolle vessassa käynnin ajaksi, helppo vaatetus (ei tiukkoja housuja eikä kapeita hameita).

Reply
Heikki 21 maaliskuun, 2018 - 9:22 am

Pahin on ollut Kanarialla kun vessan pönttö oli iri niin kanttasi aina pyyhikiessä mukana. Piti aina varoa ettei kaada koko pyttyä samalla ja kippaa kaikkia tuotoksia lattialle.

Reply
Mallukka 21 maaliskuun, 2018 - 8:42 am

Juniorin futispelimatkoilla pikkukylillä kentän vieressä olevat kopperot ovat joskus olleet kyllä tosi siivottomassa kunnossa, samoin levähdyspaikkojen huussit tyyliin pissaa ja ”sitä” lattialla ja reunuksilla, paprut loppu tai pitkin lattioita jne. Ihan junan vessankin ovelta on monesti tehnyt mieli kääntyä ja istua mieluummin jalat ristissä loppumatka. Kyykkyvessat reissuilla ovat sitten oma lukunsa, mutta niissäkin on kyllä ollut ihan siistejäkin paikkoja.

Reply
Heli 21 maaliskuun, 2018 - 7:37 am

Venäjällä ylipiston vessat! Siis ihan Uralin tällä puolen. Reikiä lattiassa, huuhtelu ei yleensä toiminut, eikä paperia ollut. Lisäksi ne olivat ovettomia. Ei minullakaan kuvaa ole, koska vähän hengitystä pidättäen ja muutenkin sattumoisin kiireellä niissä asioi pakon edessä. Kannatti ystävystyä alimman kerroksen henkilökunnan kanssa, niin pääsi välillä ovelliseen laitokseen…
Myös junan vessat Venäjällä ovat jääneet mieleen, siis ne kolmannen luokan. Metallinen lattia ja reikä siinä. Alkumatkasta ihan ok, kun ei ollut märkää ja käsipesuunkin riitti vettä. Vaan tilanne muuttui nopeasti. Ja kun samassa kopissa lattian lainehtiessa, hajun pökerryttäessä, junan heiluessa vaihdettiin vaatteet pitkillä matkoilla, olivat akrobatiasuoritteet melkoisia.
Muuallakin olen reikä lattiassa -vessoihin törmännyt, mutta nämä (sentään eurooppalaiset!) yllättivät ja jäivät mieleen.

Reply
Mymmeli 21 maaliskuun, 2018 - 12:12 am

Vessareissut ulkomailla on kyllä olleet mielenkiintoisia, itselläni silti kaamein vessa kokemus oli niinkuin eksoottisessa paikassa kuin…..Suomi !

Kesä ja festarit, ne ihanat bajamajat kuumana kesäpäivänä, ah ! Kerran yksillä festareilla erään pääesiintyjän jälkeen päälavan viereisiin bajamajoihin mentäessä monesta pursuili keot ihanasti istuimen yli, yäkkäilen kävin monet kopit läpi ja lopulta löysin suht siedettävä. Tämän jälkeen olen oppinut käymään anniskelualueiden bajamajoissa.

Reply
Teija 20 maaliskuun, 2018 - 11:41 pm

Etelä-Etiopian vuoristossa paikallisissa markkinoilla hyysi. Voi apua mikä haju kera kärpästen ja jossain pihan perällä. Piti kulkea kapean sisäpihan läpi jossa oli paikallisia ”baarissa”. Pohjois-Etiopiassa oli hieman parempi hyysi mutta oli myös niitä järkkyjä maahan kaivettuja . Muutamassa sairaalassakin oli kyykkyveskit. Oli sitten kuitenkin niitä normi veskiä onneksi hotelleissa. Huonettakin vaihdettiin kun ei toiminut. Paperirullat oli aina repussa ja käsidesit.

Reply
Melisa lehtola 20 maaliskuun, 2018 - 11:40 pm

Voihan itku, en ole ns. Pahoissa paikoissa käynyt mutta se yksikin oli kreetan kirkolla jossa vastaava kolo oli ja mietin ja pähkäilin miten tämä toimii 🙊 ehkä enemmän voin sanoa suomen vessoista ulkomaalaisten keskellä jota siivoan. Ok, suomalaiset pytyt mutta se käyttö. Kakat, ulkopuolella, paperit lattialla, pytyt kaatuu koska niissä seistään kuten näissä kuvissa. Ei ymmärretä suomalaista käytäntöä istua niissä.

Reply
Mikaela 20 maaliskuun, 2018 - 11:16 pm

Aah, meitsi vietti 4kk Intiassa aikanaan ja voisin väittää kohdanneeni vessakulttuurin karseimpia. Ehkä riukuloihin tottuminen partsaleirillä ja mökin vedetön huussikulttuuri ovat tehneet minusta paljon sietävän, mutta kyllä ne siivottomimmat olivat todella painajaismaisia millä tahansa mittarilla. Joskin tiedostin silloinkin, ettei vesivessajärjestelmää voida ikinä ympäristö huomioiden koko maailmaan järjestää. (Monet vessat olivat reikä, hana, kannu -versioita). Järkevä ja tehokas kompostointi sen sijaan toisi paljon hyviäkin asioita. Mut ei siinä, osaavat posliinivessan käyttäjätkin olla supersottaisia.

Reply
Turkka Leppäaho 20 maaliskuun, 2018 - 9:25 pm

Karmein vessakokemus on Pattayalta. Otimme kantapaikaksemme hieman sivussa pääkadulta olevan paikallisen mummon pitämän pienen baarin.
Ensimmäisen kerran (ja viimeisen) kyseisen baarin vessaan mennessä oksennus lensi välittömästi. Vaikka ei vatsatautia ollutkaan. Lattia täynnä juurikin sitä itseään, samoin länsimainen pytty. Ei ollut siinä kohtaa paljoa valinnan varaa, pienempi hätä oli toimitettava oksentamisen lomassa.. Merkillistä sinäänsä, baari oli muuten oikein siisti.

Vastaisuudessa käytimme pääkadun toisella puolella olevan baarin vessaa, joka taas oli upein vessa missä olin ikinä käynyt.

Reply
Xeveliina 20 maaliskuun, 2018 - 8:23 pm

Törmäsin joskus vessanpönttöön, jossa oli sellainen karvaistuinpäällinen. Ei se pehmeys kyllä houkutellut istumaan, kun alkoi miettiä, mitä kaikkea ne karvat ovatkaan matkan varrella nähneet. 😀

Reply
Sari 20 maaliskuun, 2018 - 8:14 pm

Vessat maailmalla on hauska aihe. 🙂

Karmeimmat vessakokemukset ovat varmaankin Egyptistä. Siellä, kun vatsa heittää useimmiten sekaisin bakteerikannan muutoksesta ja vessoja löytyy harvassa ovat tukossa ja paperia ei ole, niin useaan kertaan on ollut tukalat oltavat. Ja vessat ovat usein karmean likaisia.

Pariisissa oli ihan pakko mennä sellaiseen automaattivessaan ja se oli sellainen vessa, missä ei pytyssä ole vettä ollenkaan. Losotin laariin ison määrän. Olin aika nolona, kun en löytänyt nappia, mistä voi huuhdella vessa. Ohjeita tuli kaiuttimesta koko ajan ranskaksi, mutta en ymmärtänyt niitä. Häivyin vaivihkaa nopeasti pois paikalta. Onneksi oli aikainen aamu eikä puistossa ollut kuin satunnaisia kulkijoita. Versaillesissa huvitti unisex-vessa. Miesten pisuaarit siinä samassa tilassa, missä kädet pestiin. Ei arkailua.

Roomassa huvitti ja hankaloitti, kun pytyissä ei julkisissa tiloissa ollut istuimia ollenkaan.

Kiinassa totuin käyttämään kyykkyvessoja ja valitsin sellaisen ennemmin kuin länsimaalaisen, jollei sitten käyty hotellin vessassa, koska julkiset vessat olivat usein karmean hajuisia ja varmaan hirveän epähygieenisiä. Kiinassa ei ollut vatsaongelmia ja kyykkyvessat olivat käteviä pikkuhätään. Rullasin housut polven yläpuolella ja pikku kyykistys (ihan kyykkyyn, kun meikäläinen ei enää taivu), lirautus ja vessapaperia laukusta. Tottuneena Egyptin matkailijana olin myös Kiinassa aina varustautunut vessapaperirullalla, jota sitten lainailin muille reissaajille. Junan vessassa tarvitsi onneksi käyttää vain kerran. Kiinan muurilla ja Laamatemppelissä kyykkyvessat olivat jopa yllättävän puhtaita. Juna-asemalla joku oli heittänyt kyykkikseen veristä paperia reunalle ja pakko oli vaan käydä siellä. Nolotti, kun olin pesemässä käsiä ja kiinalaisnainen meni sinne ja haki kauhalla vettä tynnyristä vessan ulkopuolelta ja hulautti sen puhtaaksi. Enpä tajunnut tuota.

Reply

Leave a Comment