Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tiesitkö, että Turku on Suomen glögipääkaupunki ja että virallinen glögikausi on nyt avattu? Lokakuun lopulla, 30.10 Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi.

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Minulle Turku on ollut aina Suomen joulukaupunki, josta joulurauha julistetaan klo 12.00. Suomen  Turku kelpaa hyvin myös julistamaan glögikauden avatuksi. Glögikauden avauksen julistus Turusta käsin on jopa perusteltua. Suurin osa suomalaisten nauttimasta glögistä nimittäin valmistetaan ”Marlin tehtaassa” Turun Artukaisissa.

Kesällä poikkesin Turkkusessa omilla reissuillani ja samalla käväisin tuolla ”Marlin tehtaalla” yhteistyössä Pernod Ricard Finlandin kanssa. Tehtaan katon alla toimii rinnakkain alkoholitalo Pernod Ricard Finland, sekä mehuja tuottava Eckes-Granini Finland. Nämä kaksi tehdasta tuottavat vuodessa yhteensä 3 250 000 litraa glögiä.

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Glühweinia on keitelty kylmissä saksalaisissa linnoissa vuosisatoja ja nyt sitä saa joulutoreilta

Hullun keisari Neron ”glögi”

Hullun keisari Neron ajalta 400-luvulta on säilynyt resepti ”glögistä”. Ohjeesta tulee glögiä litratolkulla, se sisältää melko eksoottisia mausteita, sekä hämmentävän ohjeen: ”Jos juomasta on tullut liian kitkerää, makua voi pyöristää lisäämällä siihen hehkuvia hiiliä!” Muista risuvispilä.

  • 15 sextariusta (8 litraa) hunajaa kaadetaan metalliastiaan, ja siihen lisätään 2 sextariusta (1 litra) viiniä.
  • Seosta kuumennetaan hitaasti heikolla tulella ja samalla sitä hämmennetään koko ajan risuvispilällä.
  • Kun seos alkaa kiehua, lisätään tilkka kylmää viiniä ja seos otetaan pois tulelta jäähtymään. Tämä toistetaan kaksi tai kolme kertaa.
  • Seuraavana päivänä valmistusta jatketaan ja seokseen lisätään 4 unssia (110 grammaa) jauhettua pippuria, 3 scrupuloa (3,5 grammaa) mastikaa eli pistaasipuun pihkasta tehtyä maustetta, 1 drakma (3,4 grammaa) laventelia ja sahramia sekä 5 drakmaa (17 grammaa) paahdettuja taatelinsiemeniä.
  • Sen jälkeen lisätään sen verran viiniä, että seoksesta tulee ohutta ja juoksevaa.
  • Lopuksi lisätään vielä 18 sextariusta (noin 10 litraa) kevyttä viiniä. Jos juomasta on tullut liian kitkerää, makua voi pyöristää lisäämällä siihen hehkuvia hiiliä!

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Glögi Suomessa

Suomessa glögi oli 1800-luvun alkupuolelta alkaen miesten talvijuoma, jossa kuumaan mehuun sekoitettiin siirappia ja viinaa. Varsinainen glögi rantautui tarinan mukaan Suomeen erään diplomaattirouvan käsilaukussa. Daami kun oli ihastunut juomaan Ruotsissa järjestetyillä diplomaatti-illallisilla ja pyytänyt juomareseptiä itselleen.

Glögiä on tehdasvalmisteisesti valmistettu Suomessa jo 1900-luvun alusta, mutta varsinaiseen lentoon juoma lähti vasta 1970-luvulla ja asettui osaksi suomalaisia joulujuomia, kossun ja kotikaljan kimppaan.

Itselläni on hyvin vahva mielikuva lapsuudesta siitä, kuinka glögiä ensin lämmiteltiin varovasti kattilassa. Sitten juoma kaadettiin kupariseen pannuun, jonka alla paloi tuikkukynttilä. Glögiä annosteltiin Iittalan Paula-glögikauhalla Paula-laseihin ja halutessaan joukkoon sai laittaa manteleita ja rusinoita. Ja se glögihän oli aina lasipulloon pakattua Marlin Glögiä.

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Pettäjät juovat Levillä minttukaakaota

Toinen suomalaiseen talveen littyvä juoma on Minttukaakao. Tämä juoma on kuin tehty vilutaudin tappamiseksi, tai after skissä nautittavaksi.

Pettäjät muuten juovat Levillä minttukaakaota. Asiaa on ihan tutkittukin. Syrjähyppyihin erikoistuneen treffipalvelun, AshleyMadison-sivuston mukaan suomalainen parisuhteen ulkopuolista suhdetta etsivä, matkustaa hiihtolomallaan todennäköisemmin Leville ja valitsee juomakseen minttukaakaon. Tutkimus on vuodelta 2013, mutta tuskin asia on miksikään muuttunut. Tarkkaile siis kumppanisi juomavalintoja.

Minttu raikastaa hengityksen ja saa aikaan hövelin käytöksen

Palataan takaisin Turun Artukaisiin ja Pernod Ricard Finlandin tehtaalle. Vierailu johon kesällä osallistuin oli kansainvälinen. Mukana oli myös ranskalaisia vierailijoita. Tiedättehän nämä erilaisten viinojen ja viinien hienostuneet kohtuukäyttäjät, jotka imevät juomien laatuluokituksen itseensä jo äidinmaidosta.

Minttuviinan(liköörin) valmistusta esiteltiin meille perinpohjaisesti ja havainnollistettiin, kuinka erilaisten suodatusten kautta viinasta saadaan yhtä jäänkirkasta ja raikasta, kuin kylmä Pohjola. Ranskalaiset kuuntelivat ihastuneena tätä luovaa prosessia ja oletan heidän nähneensä sielun silmillään piparmintun hienoaromisten lehtien luovuttavan hitaasti eteeriset öljynsä juomaan.

”Kuinka kauan tähän valmistukseen kokonaisuudessaan menee aikaa?”, haluttiin tietää. Vastaus aiheutti tyrmistyneen hiljaisuuden.”Yksi tai kaksi päivää. Riippuu siitä kuinka kiire tilaajalla on”.

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

60 000 tankin kyljessä tarkoittaa litra määrää

Suomen glögipääkaupunki Turku julisti glögikauden avatuksi

Ehkä mennään Turkkuseen, kaadetaan viinaa kurkkuseen, on kaikki niinkuin ennenkin – J.Karjalainen

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

2 comments

Sari 5 marraskuun, 2017 - 8:53 am

Tuo vanha glögiresepti on kyllä mielenkiintoinen eikä mikään helppo rasti. Tuota marlin glögiä on tullut juotua mutta gluhwein alkaa viemään voiton varsinkin Saksan joulutorilla nautittuna…..

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 6 marraskuun, 2017 - 11:43 am

Hieman joo olisi vakeuksia aineisosien hankinnassa, mutta riittäisipä sitten koko suvulle 🙂

Reply

Leave a Comment