Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla

by Anna | TÄMÄ MATKA

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla on monelle Israelin matkan kohokohta

Genesaretinjärven eteläpuolella sijaitseva Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla on monelle se paikka, jossa Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen. Oikeastaan Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen etelämpänä, Jerikon luona, mutta teologisessa mielessä asialla ei kuitenkaan ole sen suurempaa merkitystä. Tärkeintä on, että kaste tapahtui. Jordan-virran vesi on uskoville aivan yhtä pyhää Israelin tai Jordanin puolella ja joka kohdassa Jordan-virtaa.

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla on monelle Israelin matkan kohokohta. Näki, että kastetta oli odotettu ja siihen oltiin valmistauduttu huolella. Myös ryhmästämme kaksi naista halusi kasteen suorittaa.

Itse kävin hieman syrjemmällä uittamassa varpaani Jordan-virrassa. Joessa on paljon hyvin suuria monneja ja piisameita, joten ensin virittelemäni ajatus joessa kahlaamisesta jäi sitten suorittamatta.

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla

Uuden elämän muuri

Kastepaikalle siirrytään keraamisin laatoin päällytettyä kujaa, jonka nimi on Uuden elämän muuri. Muurin laattoihin on käsin maalattu yli 80 kertaa Raamatun Markus 1:9-11 säe:

Niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. Vedestä noustessaan Jeesus näki, kuinka taivaat aukenivat ja Henki laskeutui häneen kyyhkysen tavoin. Ja taivaista kuului ääni: Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.” Markus 1:9-11

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla on myös elämyskeidas

Yardenin Kastepaikka Jordan-virran rannalla on monelle pyhä paikka, mutta se on myös elämyskeidas. Vierailijan on pakko kulkea matkamuistomyymälän läpi päästäkseen Jordan-virran rantaan. Ei, en halua ostaa Pyhää Vettä sisältävää kaulakorua tai pyhäksi kutsuttua viiniä. Haluan vain päästä lepuuttamaan jalkojani ja istumaan varjoon.

Kun lopulta pääsee luovimaan ihmismeren läpi rantaan, edessä ovat melkoisen rumat kiviset rakenteet ja kastealueita vedessä rajaavat metalliset kaiteet. Baareissa myydään olutta ja Pyhää Vettä vieretysten. Ihmiset ryntäilevät pukuhuoneisiin repien märkiä kastepukuja pois päältään jo matkalla. On kiire lähtevään busiin. Hetken aikaa olo on hämmentynyt. Tämäkö nyt on pyhä paikka?

Ensimmäinen ajatus minulla oli: Kuka täällä kastaa ihmisiä? Kun seurasin kastetapahtumaa, suurimmalla osalla ihmisistä ei ollut pappia mukana. He laskeutuivat veteen, kastautuivat ja nousivat ylös kuivaamaan. Luterilaisuudessa kasteen toimittaminen on vain papin tehtävä. Erilaisissa herätysliikkeissä kasteen voivat suorittaa myös mm. evankelistat, maallikkoseurakuntalaiset tai seuran vanhimmat. Osalla ryhmistä näytti olevan oma ”pappi” mukanaan ja ilmeisesti etukäteen tilaten sellaisen olisi pientä korvausta vastaan voinut myös kastepaikka järjestää.

Seuraavaksi huomasin pohtivani, ketä täällä on asiakkaina? Kenelle tämä kastepaikka oli suunnattu? Koska ns. uskovien kaste, eli veteen upottaminen on käytössä ainakin helluntailaisuuden, baptismin, adventismin, vapaakirkon jäsenien keskuudessa, voisi kuvitella, että he myös olisivat suurin asiakasryhmä. Paikassa vierailee kuitenkin yli puolimiljoonaa ihmistä vuosittain, joten myös valtauskontojen jäseniä mahtuu varmasti tuohon lukuun.

Kastepaketti ja DVD, kiitos!

Kastettavalla tulee olla valkoinen kastekaapu päällään veteen laskeutuessaan. Fiksu laittaa sen alle uimapuvun, sillä ohut kaapu liimautuu tiukasti ihoon märkänä. Tarkoitus ei ole, että tapahtuma muistuttaa märkä T-paita-kisaa. Kastepaikka myy erillisiä kastepaketteja, joihin kuuluu kaapu ja pyyhe, kastetodistus sekä sisäänpääsy suihkuun ja pukuhuoneeseen. Hinta 25 dollaria. Lisämaksusta DVD.

Voit myös ostaa valmiiksi pullotetun pullon jokivettä, tai haluamasi kokoisen kanisterin, jonka voit täyttää itse joesta. Näppärä tuo mukanaan oman pullon.

Vuonna 1973 mummoni toi Pyhältä Maalta pullollisen Jordanvirran vettä sisareni kastejuhlaa varten. Hyvä juttu, mutta minä touhukkaana 3-vuotiaana kippasin kastevedet pianon kannen päältä alas pianon koskettimille. Sisareni kastettiin sitten kraanavedellä.

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Uudelleenkastaminen on hieman omituinen riitti

Uudelleenkastaminen on hieman omituinen riitti. Minkään yleisen kirkkokunnan teologisen kannan mukaan kastetta ei tarvitse uusia. Luterilaiset, katoliset, ortodoksit sekä suurin osa protestanteista on kastettu jo lapsena. He, jotka ovat tulleet uskoon aikuisina, on kastettu seurakunnissa uskoontulon jälkeen. Henkilö on siis liitetty jo kirkon jäseneksi ja kaste on ainutkertainen. Miksi ketään tarvitsisi kastaa uudestaan?

Kastettavien kohdalla uudelleenkastamisessa ei kuitenkaan näyttänyt olevan ristiriitaa, vaan heille kyseessä oli selkeästi aito kastetapahtuma. Kenties he ajattelevat, että vain tiedostavassa iässä otettu uskovien upotuskaste on se ”oikea kaste” ja ettei lapsen pään valelu vedellä ole ollut riittävää. Saattaa olla, että he haluavat uudistaa kasteensa ajoittain, kuten jotkut uusivat avioliittovalansa. Tai ehkäpä ensimmäinen kaste lapsena oli heistä suunnattu isälle ja äidille ja seurakunnalle, ja tämä aikuisiänkaste on suunnattu heille itselleen.

Business ennen kaikkea

Selvää on, että uudelleen kastaminen on tuottoisa business. Paikkaa hoitaa Kinneretin kibbutsi ja vierailijoita on vuosittain yli puoli miljoonaa. Paikan kaupallisuus on viritetty äärimmilleen. Matkamuistomyymälässä myydään kaikkea mahdollista ja mahdotonta kristinuskoon ja juutalaisuuteen liittyvää hilpettä. 250 dollaria ja saat nimesi ”Uuden Elämän” -seinälle. 75 dollarilla oliviipuinen Raamattu teline, 57 dollarilla rukoushuivi, 244 dollarilla Yemenite Shofar, joka on … Hymm… No torvi.

Valikoimaan voit tutustua myös verkkosivustolla. Sieltä selviävät myös aukioloajat ja muu informaatio paikasta.

Minulla on tapana ostaa matkamuistoksi magneetti, mutta nyt kipuraja hinnassa tuli vastaan. 6 dollaria ihan perus jääkaappimagneetista on yksinkertaisesti liikaa. Sen sijaan ostin ison oluen (17 shekeliä, 4,40€) ja lähdin bussiin miettimään, mitä juuri näin ja koin.

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

7 comments

Maria 30 marraskuun, 2016 - 9:01 pm

Heippa

Minut on muuten kastettu Jordanian pyhällä vedellä. Äiti kertoi tänään, että kippasit kulhon pianoon vasta kastamiseni jälkeen :D.

T. Siskosi

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 30 marraskuun, 2016 - 9:18 pm

😀 😀

Ei ole oikein omaa mielikuvaa…

Reply
Jael 16 marraskuun, 2016 - 8:29 pm

Voi hitsi.,olipa huono opas:( Meilllä oli hyvä opas,joka tosin Betlehemin ja Jerikon kierroksen aikana hävisi jonnekin,ja saimme paikallisen oppaan. Tässä siitä kastepaikasta
http://telavivmylove.matkabloggaajat.fi/paiva-palestiinassa-osa-1/

Reply
Jael 16 marraskuun, 2016 - 6:48 pm

Ne monnit on aika hurjia!Olin tuolla joitakin vuosia sitten entisen vuokraisäntöni ja hänen ukrainalaisen tuontivaimonsa kanssa,joka halusi ehdottomasti kastautua,monneista huolimatta.Keväällä kävin Abraham Toursin retkellä siinä toisessa kastepaikassa,Jerikon lähellä

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 16 marraskuun, 2016 - 7:30 pm

Minä kävin myös Jerikossa osana Jerusalemin reissua, mutta siellä näin vain jonkun laakson, kameleita ja matkamuistomyymälän. Opas keskittyi syömään lounasta. Ärsytti ihan sikana. Yksi kanadalainen vanhempi nainen moitti opasta siitä, että meidät viedään tuhlaamaan aikaa paikkaan missä ei ole mitään ja sen seurauksena opas mussutti lopun matkaa siitä, että ei hän ole pakolla meitä mitään kehottanut ostamaan. No ei, mutta väkisin vei johonkin typeriin kauppoihin, jotta sai itse ilmaiset safkat 🙁

Reply
anumorchy 16 marraskuun, 2016 - 3:32 pm

Ne piisamin nakoiset ovat nutria-elaimia, isompia kuin piisamit. Juu ja ne monnit tai mita ne valtavat mateen nakoiset ovatkaan, juu jos nuo kastautujat nakisivat ne niin voisi tulla monelle kiire kuivalle maalle!!

Mutta juu, kaikenlaista kummaa taalla tapahtuu uskonnon (tai uskontojen, siis tuo edellisen postauksen tuhopoltto) nimissa.
Ihmettelemista pitkaksi aikaa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 16 marraskuun, 2016 - 3:40 pm

Mä olen nähnyt noita samoja kaloja myös Thaimassa. Siellä niitä ruokitaan usein munkeilta ostettavilla ruuilla, eli ne liittyvät jotenkin myös uskontoon.

Kun näitä uskonnon nimissä tehtyjä tekoja katsoo nyt kotisohvalta käsin, tulee mieleen vaan, että maailma on suuri ja ihmeellinen…

Reply

Leave a Comment