Israelin matkakokemukset + kulut. Huonoja hotelleja ja surkeita retkijärjestäjiä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Israelin matkakokemukset

Israelin matkakokemukset perustuivat kohdallani vain isoäitini 70-luvulla tekemään toiviomatkaan Israelin Raamatun maisemiin. Tunnen toki somen kautta useammankin Israelissa matkustaneen tai jopa siellä asuvan Jaelin, jonka matkablogiin pääset tästä ja ruokablogiin tästä. Omakohtaiset Israelin matkakokemukset olivat kuitenkin ennen tätä matkaa tasan nolla. Vaati useamman vuoden suostuttelun saada Teppo lähtemään kanssani tuohon ”luvattuun maahan”. Nytkin se onnistui vain pienen uhkailun ja lahjonnan avulla.

Mielikuva minulla Israelista kuitenkin oli. Se meni karrikoidusti jotenkin näin: Israelissa asuu juutalaisia, jotka kuljeksivat pyöreä patalappu päälaella. Juutalaiset harrastavat aseita, huijausta ja hihhulointia. Länsirannalla ja Gazassa taas asuu arabeja, jotka ovat kietoneet keittiöpyyhkeen päähänsä. Arabit kulkevat pommit taskussaan, harrastavat hihhuloivat ja huijaavat tietenkin hekin. Kummatkin osapuolet vinkuvat, valittavat ja syyttävät toisiaan kaikesta mahdollisesta minkä kerkiävät. Israelin itsenäistymisen jälkeen kiistakumppaneilla on ollut toistakymmentä suurempaa aseellista konfliktia.

Päätin heti alkuun, että politiikka saa nyt olla. Israelissa oli nimittäin sitä paljon mielenkiitoisempia asioita, kuten historia. Siis se mikä on tapahtunut 2000 vuotta sitten. Jos on politiikasta kiinnostunut, niin löysin taustatietoja etsiessäni erinomaisen Israelin lähihistoriaa ja tilannetta käsittelevän Ariel -Israelista suomeksi-blogin.

Ihan helppoa politiikasta ulkona pysyminen ei ollut. Törmäsin moneen kertaan ihan suoriin kommentteihin: Haluatte varmaan tukea Israelin kansan ja päläpälä. Tahdotteko osoittaa tukenne Palestiinalaisille ja päläpälä. Nyrpeä katse sai yleensä puhujan hiljenemään: Katsokaas, kun en tahdo tehdä kumpaakaan. Minähän en sormiani sotke tuohon kiistaan, jolle ei loppua näy.

Yardenit Kastepaikka Jordanvirta

Nasaret Marian Ilmestykirkko

Carmel Market Tel Aviv

Carmel Market Tel Aviv

Carmel Market Tel Aviv

Hotellit ja huonoin hinta-laatu suhde ewö

Huomasin melko nopeasti, että alle 100€ hinnalla ei Israelissa saanut kuin paikkoja makuusaleissa. Hieman syletytti, koska tuolla summalla majoittuu herroiksi ja rouviksi Aasiassa ja Euroopassakin.

Varasin kolme hotellia, joista ensimmäiseen Liber Tel Aviv Sea Shore Suites -nimiseen majoituimme klo 0200 yöllä. Varattua hotellihuonetta ei löytynyt  ja jouduimme naapurihostelliin, jonka homeen määrää ei hetkeen mikään ylittäne. Aamulla klo 7 alkoi remonttimeteli.

Tilanne ei olennaisesti parantunut hotellihuoneen vaihdon jälkeenkään. Kiljuvia kakaroita käytävällä, huutavia venäläisiä naapurihuoneessa, haiseva viemäri ja epäilys luteista tuliaiseksi. Ei jatkoon.

Seuraava hotelli  Royalty Suites sijaitsi keskellä käytöstä poistettua viihdekeskusta. Paikka oli varmaan ollut hyvin nasta 80-luvulla, mutta nyt se odottaa purkamistaan. Liikkumisen kannalta hotelli oli kuitenkin erittäin hyvä. Vehreä bulevardi vei suoraan Dizengoff ”menokadulle”.

Huone oli siisti kuin mikä, mutta sen omituisuus oli poreamme huoneen puolella. Poreammeen viemäreistä levisi inha viemärin tuoksu huoneeseen, ja jos piti ovea terasille auki, sieltä taas lensivä pienet pistävät hyttyset sisälle. Huonetta ei myöskään siivottu kolmen päivän aikana kertaakaan. En jaksanut edes tarkistaa, olinko maksanut sellaisesta.

Carmel Market Tel Aviv

Terassimme Liber Tel Aviv Sea Shore Suitessa

Israel kokemuksia

Royalty Suites

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Voitte uskoa, että kolmannen hotellin kohdalla olimme epäluuloisia kuin mitkä. Mutta yllätys… Tämä Jaffassa sijaitseva Margosa Hotel Tel Aviv Jaffa olikin oikea helmi. Kaunis, siisti huone omalla parvekkeella. Hotellivierailla kahvia, teetä, limua, kakkuja ja hedelmiä läpi päivän veloituksetta. Hintaan kuului aivan järjettömän hyvä kasvipainotteinen aamiainen, jonka pystyi nauttimaan mukavalla sisäpihalla. Jaffan kuuluisa Fleamarket-kirpputori oli aivan vieressä ja satamaan matkaa vajaa kilometri.

Israel kokemuksia

Margosa Hotel Tel Aviv Jaffa

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Israel kokemuksia

Retket – Asiakkaat ovat järjestäjille karjaa

Halusin käydä Galileassa, joten varasin itselleni reissun Rent a Guide-nimisestä firmasta.

Rent a Guide myy kahdenlaisia retkiä, tavallisia, sekä ”Business”-luokkaa. Business tarkoittaa heillä täyteen ahdettua minibussia ja 120 dollarin hintaa. Edes vesipulloa ei saanut.

Ryhmässäni oli minun lisäkseni amerikkalainen pariskunta sekä 16 ranskalaista. Opas puhui aina yhden lauseen englanniksi ja sitten 15 min. ranskaa. Minulla oli opaskirja mukana, joten siitä ja kylteistä sitten luin asioita. Ymmärrettävästi Jenkit kävivät aivan kuumana. Olisihan se ollut kiva saada selostus kunnolla myös englanniksi, kun englanninkielisen reissun oli kuitenkin varannut.

Reissu sisälsi myös mahdollisuuden ruokailuun ylihinnoitellussa massaravintolassa. Ennen saapumista ravintolaan opas yritti tilauttaa jokaiselle jo etukäteen kala-annoksen.

Ravintola oli iso halli, jossa tarjoilijat huusivat tyyliin:”Nosta käsi ylös jos haluat tilata kalaa. Nyt käsi ylös, jos haluat lihaa”.  “Pietarin kala” oli tässä ravintolassa kirjoahvenen sukuun kuuluvaa uppopaistettua tilapia nimistä kalaa. Se tarjoiltiin sirtuunalohkon ja muutaman keitetyn perunan kanssa. Kun aterianhinta on 20 dollaria + juomat a 5 dollaria päälle, ei business voi olla kuin tuottoisa kaikille osapuolille, paitsi turisteille.

Tämä nyt ei liity retken järjestäjään, mutta kerron kuitenkin. Intialainen naisjoukkio etuili minut vessajonossa ja mitä löysinkään vessasta: Jalanjäljet rinkalla ja paskat vetäistynä rinkan takaosaan ja kannelle. Ei, en ottanut kuvaa…

Israel kokemuksia

Tourist Israel niminen firma järjesti mm. Betlehemiin ja Jerusalemiin suuntautuvan retken. Retkelle meitä tultiin hakemaan klo 6.00 Kello 7.30 emme olleet vielä liikkuneet mihinkään Tel Avivista, koska 6 ihmistä puuttui. Kuljettaja, joka toimi myös oppaana, kailotti puhelimeen ja kävi osallistujalistaa läpi kerran toisensa jälkeen.

Kun porukka oli lopulta kasassa, mentiinkin sitten karmeaa vauhtia kohti Jerusalemia. Kuskin puhelin tipahteli vauhdissa monta kertaan lattialle, josta hän sitten sitä etsi hölläämättä kaasujalkaa lainkaan. Näin jo otsikot: ”Bussillinen turisteja kuoli Israelissa”.

Jerusalemissa bussi ahdettiin viimeistä paikkaa myöten täyteen ja matka jatkui. Päivä sisälsi kaksi pitkää shoppailupysähdystä, joiden tarkoituksena ei ollut kuin oppaan ruokkiminen. Kun vieressäni istunut vanhempi kanadalainen rouva ilmoitti, että hän ei pidä tällaisesta toiminnasta, opas veti aivan käsittämättömät raivarit. Hän selitti huutaen, että hänen on pakko viedä meidät sinne minne yhtiö määrää ja ei pakota ketään ostamaan mitään. Joopa, joo. Kallista se hukkaan heitetty aikakin on…

Paikallisoppaat kohteissa olivat todella päteviä, mutta kun meitä olisi pitänyt tulla hakemaan Jerusalemista pois, ei autoja kuulunutkaan. Ryhmä kulutteli aikaa ja ihmetteli. Autojen lopulta saavuttua näki, että niillä oli kuljetettu toista ryhmää sillä välillä. Ei muuten väliä, mutta meille oli sanottu, että voimme jättää tavaroitamme huoletta autoon.

Kun ryhmäläisiämme pudoteltiin Jerusalemin hotelleihin, kuski ilmoitti reteästi, että hän tekee tässä poikkeuksen. Että normaalisti ihmisten pitäisi ottaa taksi hotelliin. Kanadalainen rouva ja puoli bussia kihisi kiukusta, sillä he olivat ostaneet retken tyyliin: nouto hotellista-palautus hotellille. Uskomatonta kyllä, osa Jenkeistä jätti silti tippiä tälle kuljettajalle.

Itselläni meni pinna viimeistään siinä vaiheessa, kun piti lähteä ajamaan 1,5 tuntia Tel Aviviin. Sanoin käyväni vessassa hotellissa, mihin osa bussissa kyydissä olevista ihmisistä vietiin. Kuski huusi minulle: ”Että nopeasti sitten, kun kaikki muut joutuvat odottamaan!” Voi %€#& että otti päähän… Hänen organisointinsa takia ei oltu muuta kuin odotettu koko päivä…

Jos joku haluaa tilata tältä firmalta retken, heidän sivunsa löytyvät täältä.

Jeesuksen syntymäkirkko

Jeesuksen syntymäkirkko

Oli tietenkin oma syymme, että emme ottaneet yksityisopasta. Oman oppaan ja kuljettajan hinta olisi vain ollut niin järkyttävä, kun nytkin retket maksoivat 120 dollaria ja siitä ylöspäin. Jatkossa meitä ei kuitenkaan saa ryhmäretkille kuin pieninä palasina.

Oman auton vuokraaminen olisi lienee ollut se fiksuin vaihtoehto Israelissakin. Tiet ovat hyväkuntoisia ja opasteita löytyy. Välimatkat ovat melko lyhyitä ja paikallisoppaan olisi sitten voinut ottaa tarvittaessa avuksi.

Israel ja turvallisuus

Israelin lentokentän tiukoista turvatarkastuksista ja ”kuulusteluista” puhutaan paljon, mutta me emme niitä kohdanneet. Tullessa ortodoksijuutalaiset etuilivat passintarkistuksessa ja itse virkailijat näyttivät olevan puoli unessa. Kaikkiaan maahantulomuodollisuuksiin meni puolisen tuntia.

Passeja ei leimata enää Israeliin tultaessa, vaan mukaansa saa pienen valkoisen kupongin, jota ei kannata hävittää. Sitä kysytään mm. hotelleissa satunnaisesti. Maasta poistuttaessa taas saa lentolipullaan printattua vaaleanpunaisen kupongin, jolla portit aukeavat lentokentän kansainväliselle puolelle.

Lähtiessä näimme kyllä pitkät jonot kentällä, mutta oletimme niiden olevan Economy-jono lähtöselvitykseen. Painoimme jonojen ohi Priority-tiskille, jossa kaikki sujui hyvin, kunnes virkailija rupesi kyselemään jotain tarraa/lippua tai lappua/muuta mystistä. Koska Priority, hän sitten asisteerasi meidät ohi jonojen ”kuulusteluun”. Tiukka tenttaus sisälsi yhden kysymyksen: ”Oletko pakannut laukkusi itse? ”. Olimme loungessa 15 min siitä kun olimme kentälle saapuneet.

Rynnäkkökiväärien, valvontapisteiden, läpivalaisupisteiden sekä sotilaiden ja poliisien näkeminen tuntuu ensin vähän villiltä. Nopeasti niihin kuitenkin tottuu ja lakkaa kiinnittämästä huomiota. Joukkojenhallinta on kuitenkin läsnä kaikkialla. Turisti ei välttämättä kiinnitä edes huomiota valvontakameroihin, avattaviin paniikkipoistumisteihin, nopeasti kasattaviin sulkuihin jne. mutta on selvää, että Israelissa on varauduttu liki kaikkeen mahdolliseen.

Jeesuksen syntymäkirkko

IMG_4045

Asiat jotka kannattaa huomioida

  • Maan kalleus. Hintataso oli korkeampi kuin Suomessa. Hotellien hinnat laatuun nähden täysin pilvissä. Toisaalta mm. ruuassa sai rahalleen paljon enemmän vastinetta.
  • Taksien huijaus. Jos taksamittari jää laittamatta päälle, pyytää kuski tuplahinnan.
  • Ihmisten tylyys. Tippiä osataan kyllä pyytää, mutta ei ymmärretä, että sitä saadakseen tulisi myös palvella asiakasta.
  • Ympäristön epäsiisteys. Esim. Tel Aviv ei ole mitenkään siisti kaupunki. Koirankakkaa ja pulunpaskaa, sekä haisevia roskakasoja löytyi kiitettävästi. Itse asiassa mm. arabikaupunki Nasaret, sekä mm. Jerusalem olivat paljon siistimpiä katujen osalta. Suurien kaupunkien ulkopuolella maaseutu on kuivaa, karua ja täynnä roskaa. Ilmeisesti kaikki vain heitetään tuulen vietäväksi.
  • Iltojen viileys. Nyt marraskuussa villatakki oli todella tarpeen.
  • Rakennusbuumi. Kaikkialla peruskorjataan tai rakennetaan. Meteliä ja pölyä siis riittää.

Matkan olisi voinut suunnitella paremminkin

Jälkikäteen suunnittelisin matkan toisin. Me majoituimme Tel Avivissa ja Jaffassa koko matkamme ajan ja teimme sieltä retkiä ympäristöön ja ”Raamatun paikoille”. Emme ymmärtäneet, että myös Jerusalemissa olisi kannattanut yöpyä muutama yö, jotta kaupunkia olisi ehtinyt tutkia kunnolla. Tämä olisi myös lyhentänyt matka-aikaa monille paikoille olennaisesti. Jos mahdollista Jerusalemissa kannattaa olla perjantaina, kun sapatti alkaa. Tunnelma on silloin aivan erityinen.

Näistä olen jo kirjoittanut:

Kirjoitan vielä Itkumuurista, Tel Avivista, Jaffasta sekä tietenkin israelilaisesta ruuasta!

Kulut viikon matkalta

Kulut yhteensä kahdelta viikon ajalta 2329 euroa.

  • Lennot: Oulu-Hki-Tel Aviv yhteensä 877 euroa
  • Hotellit: 842 euroa
  • Ruoka ja juoma + taksit: n. 500 euroa
  • Retket: Tourist Israel tarjosi meille osan retkistä, joten varsinaisia retkikuluja oli vain 110 euroa

Israel kokemuksia

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

43 comments

Kouvolan kokemus 23 joulukuun, 2018 - 4:14 pm

Kokemukseni Tel Avivista oli samanlainen. Kaupunki on roskainen ja tylsä ja paikalliset ynseitä ja palveluhaluttomia. Ensimmäinen reissu, jolla minulla tuli vääntöä airbnb-isännän kanssa ja vieläkin riidellään asiasta (vaatii korvausta ihan turhasta). Taksikuskit yrittävät pissata silmään siellä aina. Ensimmäinen ja viimeinen reissuni Israeliin. Jerusalemissa käynti oli ainoa hyvä puoli omassa reissussani. Petyin kyllä ihan täysin ja eniten paikallisten ihmisten asenteeseen.

Reply
Matkavuosi 2016 - 2,6 kertaa maapallon ympäri | TÄMÄ MATKA 14 tammikuun, 2018 - 11:52 am

[…] Israel teki todellisen vaikutuksen historiallaan ja ruuallaan, Jordan taas ystävällisyydellään. Ja Ranskan Riviera aloitti kevään aurinkoisesti. […]

Reply
Positiivista 2 marraskuun, 2017 - 6:06 pm

Ikävää että niin monella tuli tämän postauksen myötä niin negatiivinen kuva israelista. Itse pidän siitä kokonaisuudessaan ja suunnittelen juuri uutta matkaa, mutta tietysti jokaisella on omat haaveet lomamatkojen osalta.

Itse koen että israelissa on hyvää ruokaa, lämpöä, siistiä, turvallista kulkea, erilaisia alueita, joissa monessa on kunnostettu hienosti vanhoja rakennuksia. En ole yhtään uskonnollinen henkilö mutta jerusalem oli valtavan hieno 🙂 toki suomalaiselle turvatarkastukset ja aseistetut vartijat hätkähdyttävät aluksi koska niitä ei meillä ole joka kadun kulmassa. Otan tämän kuitenkin maan tapana ja esim maasta pois lähtiessä passi kannattaa pitää koko ajan käden ulottuvilla, sillä sitä saatetaan kysyä 11 krt.. mutta menee jonotusaika nopeammin kun samalla ojentelet virkailijalle passia 😉

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 2 marraskuun, 2017 - 7:27 pm

Pyrin kertomaan asiat, kuten ne koen. En ole minkään maan matkojenedistäjä, joten jokainen lukija saa ajatella ihan juuri kuten haluaa kertomukseni pohjalta 🙂

Sinällään ei ole yllätys, että negatiiviset kokemukset Israelista saavat lukijoilta helposti vastakaikua. Taustana ovat mahdollisesti heidän valmiiksi negatiiviset ennakkoluulot maasta. Saman olen kokenut myös Kiinan kertomusten kohdalla. Moni Kiinasta mitään tietämätön on valmis julistamaan, että ei maahan koskaan aio matkustaa.

Toisaalta Israel lienee ainut maa, jossa Israelin ihanuuden ylistyksen takana on havaittavissa selkeää kirjoittajien agendaa saada maa näyttäytymään paratiisina, vaikka sitten hampaat irvessä.

Israel oli _kokonaisuudessaan_ mielenkiintoinen maa, jossa ruoka oli erinomaista ja jonka historiaa on monen valtion vaikea ylittää. Jos nyt olisi tarjolla edullisia matkoja, lähtisin uudestaan. Maahan jäi monta tutkimatonta paikkaa.

Olin Jerusalemissa sapatinaattona ja kokemus oli niin vaikuttava ja seisauttava, että en ole siitä mitään saanut kirjoitettua. Asian pureskelu on vienyt jo liki vuoden, joten voisi olla aika yrittää pukea näkemänsä ja kokemansa sanoiksi.

Reply
Teppo Turja 3 syyskuun, 2017 - 12:06 pm

Ajauduin tälle sivustolle, kun etsin vastausta kysymykseen, toimiiko whatsapp Israelin ja Suomen välillä. Olen tekemässä neljännen ja vähän pidemmän kirjoitusmatkan maahan. Kaikki tähänastiset kokemukset ovat myönteisiä. Majoitus, ruoka, liikkuminen. Enkä saa provikkaa keneltäkään tästä näkemyksestä. Kaduilla liikkuvat poliisit ja sotilaat konepistoileineen merkitsevät minulle turvallisuutta. Samoin lentokenttien ”kuulustelut”. Passissani on arabimaiden leimoja, joten ymmärrän sen aivan erityisesti. Ylpeitä israelilaiset kieltämättä ovat ja siksi eivät kaikkein lipevimpiä palvelijoina. Mutta olkoot.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 3 syyskuun, 2017 - 1:04 pm

Hieno homma. No niin. Ajauduppa sitten myös niihin muihin kahdeksaan postaukseen, joita Israelista olen kirjoittanut 😀

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 2 joulukuun, 2016 - 10:51 pm

No, Israel kuulostaa yhtä mälsältä kuin ennenkin. Äiti on sinne kyllä hinkunut pidempään verestämään muistoja niiltä minun vauva-ajoilta, että ei sinne matkustaminen nyt ihan poissuljettua ole. Shanghaissa tutustuin israelilaisiin,ja minulle tuli yllätyksenä, kun he kertoivat siellä olevan todella kallista. Pitää siis ilmeisesti paikkansa!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2016 - 10:35 am

Israel on kallis paikka. Se tuli kyllä koettua. Kyllähän mihin tahansa maahan ( paitsi johonkin Keski-Afrikkaan) kannattaa matkustaa, etenkin jos äiti vaikka sattuisi sponsaamaan sinun matkasi : D

Reply
Pirkko / Meriharakka 2 joulukuun, 2016 - 9:25 am

Ranska tuntuu monessa paikassa olevan paremmin osattu kieli kuin englanti. Algeriassa ”englanninkielinen” (yksityis)oppaamme puhui sen verran heikkoa englantia, että päädyimme pienellä 4 hengen (suomalaisella) ryhmällämme siihen, että puhukoon ranskaa ja minä käännän muille.
Samoin Intian valtamerellä Costalla, josta tietysti italiaisena varustamona englantilaiset ovat vähemmistönä, huonollakin ranskalla pärjäsi monessa illallispöytäkeskustelussa.

Me kävimme kauan kauan sitten Jerusalemissa Eilatista käsin ja kyllä oli sen verran tappava retki (pituudeltaan ja rasittavuudeltaan), että suosittelisin minäkin Jerusalemissa yöpymistä jos sinne menee.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2016 - 10:38 am

Ranskalaiset ovat varsin matkustavaista kansaa ja heidän siirtomaidensa peruja on ranskankielen puhuminen monesssa paikassa. Itselläni ei ranska taivu, kuin numeroiden, kohteliaisuuksien ja muutamien lauseiden muodossa, joten sillä ei pitkälle pärjää. Kyllähän siinä tuttuja sanoja vilisi silti ja paljon pystyy päättelemään. Jenkit vaan eivät ilmeiseti tajunneet yhtään sanaa.

Kyllä, Jesrusalemissa todellakin olisi kannattanut yöpyä.

Reply
Merja / Merjan matkassa 1 joulukuun, 2016 - 10:52 pm

Mulla on ollut jo pari vuotta joku ihme himo Tel Aviviin. Ensi vuonna tämä toive ehkä toteutuu. Hyvä postaus, täytyy ottaa nämä asiat huomioon. Jerusalemissa olisi kiva käydä, mutta kyseiset retkijärjestäjät eivät houkuttele. Täytyy palata näihin postauksiin, kun matka lähenee. Enpä tiennytkään, että Israel on noin kallis maa.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2016 - 10:41 am

Tosiaankin kannattaa valita se retkijärjestäjä kunnolla. Jaelin viestissä olikin joku luotettavaksi havaittu mainittu.

Israel on kyllä historian puolesta aivan mahtava paikka, eli Jerusalem ja Betlehem nyt kannattaa ainakin käydä kurkistamassa. Sijaitsevat niin lähellä toisiaan, että samallakin reissulla onnistuu.

Kallista siellä on, mutta omilla valinnoillaan pystyy kyllä paljon vaikuttamaan rahanmenoon.

Reply
Sanna I Siveltimellä 30 marraskuun, 2016 - 2:25 pm

Mua jännitti lukea tätä, kun oli alkujaan jo niin latautunut tunnelma tässä. Onneksi kuitenkin majoituksen osalta löytyi lopulta helmi ja erittäin herkullisen näköinen aamiainen. Kyseinen paikka ei ole ollut mun kärkipäässä paikoista minne on pakko päästä, eikä tämä varsinaisesti nostanutkaan sen sijoitusta. Katsellaan… 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2016 - 10:51 am

Israel jakaa mielipiteitä ja olen tyytyväinen että menin ja koin itse. Kaiken minkä halusin nähdä, näin, eli matka oli niillä mittareilla onnistunut.

Ehkäpä ei ole tarvetta mennä uudestaan hetkeen. Tai jos ilmaisen matkan saisin, niin heti lähtisin : )

Reply
Hanneli /duunireissaaja 29 marraskuun, 2016 - 12:49 pm

Mulla on monen paikan kanssa ongelmana, kun siellä oleva historia kiinnostaisi, mutta ajatus maahan matkustamisesta ahdistaa. Israel on yksi näistä. Tämä teksti ei tilannetta varsinaisesti parantanut.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 3 joulukuun, 2016 - 10:53 am

Harmittavan usein historialliset paikat sijaitsevat vähän hankalissa paikoissa. Mulla on ongelma mm. Intian ja Kiinan kanssa. Siellä olisi paljon nähtävä, mutta en vaan halua lähteä sinne sähläämään, ahdistumaan, suuttumaan, saamaan vatsatautia jne.

Reply
Kati / Lähinnä Kauempana 28 marraskuun, 2016 - 12:01 am

Jos jotain positiivista, niin tämä reissu tulee kaikkinensa varmasti jäämään parhaimpiin tarintointeihin, niihin joita muistellaan yhä uudelleen ja uudelleen. Kaikkia näitä kokemuksia! Mieletön reissu kokonaisuudessaan.

Luonnon roskaaminen on kyllä jotain niin kauheaa, että pahaa tekee. 🙁 Muistan kans Egyptissä, että siellä oli todella paljon muoviroskaa. Kreetasta en muista samaa, mutta siellä käynnistä on vielä enemmän vuosia kuin Egyptistä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 29 marraskuun, 2016 - 5:35 am

Heh, eihän tämä nyt edes ollut niin kamala. Edelleen ykkössijaa pitää hullu italialainen hotellinomistaja, joka huusi suoraa huutoa minulle keskellä yötä ja vaati poistamaan negatiivisen arvostelun Facesta.

Reissu oli kyllä nähtävyyksien kannalta oikeaa tykitystä. Vastaavaa en ole kokenut Egyptin jälkeen. Eli historiahulluille todellakin must-paikka.

Luonnon roskaaminen saa minut pahantuuliseksi välittömästi :/ Kreetalla oltiin myös kuivaan aikaan, joten kaikki pitkin puskia olevat muovipussit ym. näkyi selvästi.

Reply
sari 27 marraskuun, 2016 - 9:46 pm

Ei varmaan ainoa maa, missä järjestelyt ontuu. Meillä vastaavaa myöhästelyä sattui Kuubassa, joka kerta tultiin noin tunti myöhässä hakemaan. Aasiassa saimme yksityispalvelun, koska olimme jo yhteensä ryhmä. Kroatiassa ostimme matkan mennessä Plitviceen. Meitä oli mukana vain viisi. Juttu meni silloin todella hienosti. Ai niin Thaimaassa hermostuin veli venäläisiin. Luulivat olevansa jotain kunkkuja…..Tästä huolimatta voisin haluta nähdä nuo raamatun paikat.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 29 marraskuun, 2016 - 5:40 am

Jotenkin Kuubassa ymmärsi vielä sen myöhästelyn ym. koska kyseessä kuitenkin latinalainen kulttuuri. Mutta Israel on trimmannut matkailupalvelujaan viimeiset vuosikymmenet ja jos ei parempaan pysty, niin on ihan oma syy…

Olemme käyttäneet ryhmissä tehtäviä retkipalveluita todella vähän ja en ole tajunnutkaan, että laatu voi olla tällaista kuraa. Yleensä seikkaillaan kahdestaan tai otetaan oma opas.

Nuo Raamatun historialliset paikat kuuluvat minusta jotenkin jo yleissivistykseen, vaikka ei uskovainen olisikaan. Niiden takia Israeliin matkustin ja olen todella tyytyväinen että olen ne nyt nähnyt!

Reply
Stacy Siivonen 27 marraskuun, 2016 - 7:55 pm

Tämä on niin karkeaa, että heti rupesi kiinnostamaan minuakin. Minä olen yrittänyt tasapainoilla politiikassa niin, että olen jokseenkin puolueeton Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin., mutta kun annoin rahaa luonnonsuojelujärjestölle, niin sitten jälkikäteen sain kuulla, että se kannattaa israelilaisten asutuspolitiikkaa. Vaikka juutalaisilla on terve kielteisyys jeesusta kohtaan, niin ei se silti tarkoita, etteikö yritettäisi huijata ja nyhtää. Minua ei varmasti kiinnostaisi nähdä kuin Qumran ja Eilat.
Tuokin on vähän harmillista, että hinnat ovat yläkanttiin verrattuna palveluun. Roskainen ja karkea maa varmasti tekee sen palveluksen maailmalla, että moni sinne tullut hihhe tai muu pyhiinvaeltaja menettää uskonsa siellä.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 29 marraskuun, 2016 - 5:52 am

En oikein usko, että huonolla palvelulla ja rahastuksella on mitään merkitystä näille toivioretkeläisille. He tekevät tämän ”pyhiinvaelluksen” kerran elämässään ja silloin ei ole niin väliä mitä kaikki maksaa.

Reply
Emma / Mutkia Matkassa 27 marraskuun, 2016 - 4:27 pm

On kyllä vähän samantyyppisiä kokemuksia Israelista, vaikka ne rajoittuvatkin Eilatin lomamatkaan. Me tehtiin vaan omatoiminen päiväretki Jordanian puolelle, retkijärjestäjiä ei tullut siis koitettua, ois mennyt kyllä hermo tollasiin järjestelyihin!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 29 marraskuun, 2016 - 5:52 am

Eilat on varmaan vielä pahempi, koska on niin turisteille suunnattu paikka. Omatoimisuus on aina POP. voi vain syyttää itseään jos menee pieleen : D

Reply
anumorchy 27 marraskuun, 2016 - 9:49 am

No kurja kun noin negatiivisia kokemuksia teilla oli.
Hotellit on tosiaan kalliita, mutta teilla oli ehka huonoa onneakin matkassa.
Mieheni serkku loysi upean Airbnb-asunnon ihan Carmel-torin vieresta 80 eurolla per yo.
Myos tuo Jaelin mainitsema Abraham hostel on kuulemma hintansa vaarti ja he jarjestavat paljon retkiakin.

Luonto on nyt loppusyksysta todella surkean nakoinen. Kevaalla maisemat olisivat ihan toiset.

Siisteydesta olen ihan samaa mielta. Tosi paljon roskaa joka paikassa.

Takseista voin sanoa sen etta kuun alussa hallitus alensi taksimaksuja 11% (!) ihan tosta vaan.
Eika ne taksat ennenkaan missaan taivaissa olleet.
Eli kuskit ovat nyt tosi v*ttuuntuneita tasta ja se heijastuu asiakkaiden kohteluun. Heilla on velkoja
ja asuntolainaa ja perhe ja elanto pitaa repia jostain. Mieheni ajaa taksia joten tiedan miten turhautuneita ovat.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 27 marraskuun, 2016 - 10:36 am

Me etsimme hotelleja melko myöhään, joten moni paikka oli varattu jo täyteen. Sama kävi meille viime vuoden joulumatkalla Aasiaan. Ei löytynyt enää kuin superkalliita tai sitten ihan kamalia loukkoja.

Me etsimme noita retkijärjestäjiä Suomesta käsin ja osan otimme ihan paikanpäältä. Katsoimme myös Trip Advisorista arvioita retkijärjestäjistä, mutta ei niistä oikein selkoa saanut. No kuitenkin kaiken näimme mitä halusimme, joten siinä mielessä ihan OK.

Muoviroskaa oli kamalasti ympäristössä. Ihan sama oli Egyptissä, Kreetalla ja Jordaniassa. Suomalaista vaan ilettää tosi paljon luonnon roskaaminen. Kaupungissa ne roskat kulkeutuvat edes jollakin välillä kaatopaikalle (toivottavasti), mutta luonnosta niitä ei helpolla pois saa.

Taksilla ajaminen oli ihan kohtuuhintaista minusta – siis asiakkaan näkökulmasta. Takseja oli paljon liikenteessä, joten varmaan kaikille ei tosiaankaan keikkaa riitä kunnolla. Käytettiin taksia lyhyillä matkoilla paljon, kun ei jaksettu kävellä hotellille takaisin. Taksit olivat kohtuu siistejä ja löysivät perille melko hyvin. Ainahan taksareiden kanssa saa nykyisin tapella. Viimeksi oikein kunnolla kiisteltiin Ranskan Nizassa. Jopa Suomessa taksarit ovat ruvenneet tuhisemaan, että eivät haluaisi lähteä ajamaan liian lyhyttä matkaa.

Reply
Satunnaiset matkailijat 26 marraskuun, 2016 - 3:41 pm

Moi Anna
Satunnaisilla matkailijoilla oli osittain erilaiset kokemukset Israelin retkestämme. Raphael hotelliketjun majoituksissa hinta laatu suhde ihan ok ja huoneetkin siivottiin päivittäin. Tel Aviv oli kuten monet muutkin suuret kaupungit eli me emme kokeneet sen olevan mitenkään erityisen saastainen. Tel Aviv oli tukikohtamme ja teimme sieltä retkiä lähinnä vanhan ajan uskontotunneilta tuttuihin paikkoihin. Voimme suositella retkiemme järjestäjää,
Ben Harim Tourism Services – Day Tours
10 Hazerem St.
POB 13221
Tel Aviv 68168
Israel
Oppaana meillä oli herra nimeltä Amir ja auto oli business luokkaa sekää tilaa oli kaikille mukavasti.
Olimme ainoat Suomalaiset ja kaikki muut olivat juutalaisia Panamasta, Usasta, Saksasta, Ranskasta, Venäjältä ja Etelä-Afrikasta.
Amir toimi kuljettajana sekä oppaana ja kaikki sujui erinomaisesti. Tippiä jätimme mielellämme.
Hotelli hoiti kuljetukset lentokentältä ja lentokentälle. Suora Finskin lento neljä puoli tuntia.
Kaupunkiloma, rantaloma ja historialoma samalla reissulla eli uskallan suositella omien kokemustemme pohjalta.
Ilkka&Merja

Reply
Teppo 26 marraskuun, 2016 - 9:52 pm

Kiitos Ilkka ja Merja suosituksista. Kyllä Tel Avivista kelvollista majoitusta löytyy, pitää vaan olla vähän tarkempi valinnoissa. Hyvä myös tuo retkijärjestäjäsuositus – meille osui pari ala-arvoista. Rantapyöräily oli kyllä miellyttävää ja ruoasta tuleekin pian hehkutusta 🙂

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 10:23 pm

Terve!

Voi kun olisimme tietäneet tuon retkifirman etukäteen.

Eihän tuo Tel Aviv nyt saastainen ollut, mutta kun pörräsin monessa kaupungissa Israelissa, niin kiinnitin huomiota siihen, miten toiset olivat tosi puhtaita ja toiset eivät.

Ite olen edelleen ihan täpinöissäni maan historiallisesta annista!

Reply
Jael 26 marraskuun, 2016 - 10:27 am

P.S.taksikuskeista…Kannattaa valita GetTaxi-takseja,he eivöt edes voi huijata..

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 10:37 am

Siis meitä ei huijattu, vaan testattiin vaan miten toimii kun ei huomauta mittarista. Ihan pokkana pyysi tuplahintaa. Napattiin rahat takaksin ja sanottiin, että ei saa mitään, jos tyydy oikeaan summaan. Kummasti rupesi kelpaamaan. Tiedettiin siis mitä maksaa, koska oltiin ajettu se reitti useasti 😀

Reply
Jael 26 marraskuun, 2016 - 10:43 am

Olitte myös liikkeellä täällä aikaan,jolloin ei ole satanut puoleen vuoteen.Keväällä myös kaupunkien ulkopuolella vihertää kunnolla. Ylipäänsä kevättalvi on paras vierailuaika täällä

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 11:17 am

Juu. Kuivaa oli : / Pitäisi tosiaankin saada sinne sateita, etenkin nyt kun katsoo maastapaloja. Aivan kamalaa.

Olimme Jprdaniassa nyt ja siellä oli ihan sama tilanne. Kaikki oli palanut auringon poltteessa ruskeaksi. Sitä kuivuttaa ei oikein Suomesta käsin voi edes käsittää. Sitten kun sade tule, niin kaikki puhkeaa hetkessä kukkaan ja kasvaa <3

Reply
Jael 26 marraskuun, 2016 - 10:22 am

Harmi että teillä oli ne ekat hotellit niin surkeita,mutta alle 100 eurolla saa kyllä yksityishuoneeneenkin,aamiaisella ,esimerkkeinä Abrahan Hostel ja Florentin House.Nuo retkijärjestelyt kuulostavat kamalilta,mutta siinäkin huono tuuri teillä,sillä myös hyviä retken järjestäjiä löytyy.

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 10:42 am

Joo, aina ei voi voittaa. Tässä toisaalta tuli nähtyä kaupunkia monelta kantilta sijaintien suhteen! Yleensä otetaan aina useampi hotelli, niin joku niistä osuu kohdalleen. Viimeinen oli tosiaan oikea helmi.

Niin kauan kuin retket saadaan myytyä täyteen, järjestäjät tuskin parantavat tapojaan. Toisaalta, näin kuitenkin kaiken sen minkä halusin ja paikallisoppaat olivat hyviä.

Reply
Johanna @ Out of Office 25 marraskuun, 2016 - 8:52 pm

Ihan äkkiä en keksi tuon luettuani yhtään syytä miksi matkustaisin Israeliin. Verenpaineeni nousee paskasta palvelusta ja siivottomasta ympäristöstä sellaisiin lukemiin etten vaan viitsi ottaa riskiä.

-Ja miksi ottaisinkaan? Etenkään kun noita rynkkyjä saa ”ihailla” Heathrow´ssakin.

Sun blogia rehellistä blogiasi lukemalla voi säästää rahaa ja hermoja, kun tietää minne ei kannata mennä. Kiitos!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 10:43 am

Jos ”Raamatun aika” ei nappaa, niin on aika vaikea kyllä keksiä syitä…. Tai no on yksi. RUOKA!

Reply
Jael 26 marraskuun, 2016 - 10:56 am

Entä pitkä rantabulevardi?

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 11:20 am

Siis suomalainenhan ui vaikka missä, kieltotauluista huolimatta : D
Napattiin illaksi usein ”pussikalja” kioskista ja mentiin istumaan hiekalle ja katsomaan auringonlaskua. Teppo pyöräili rantapulevardilla ahkerasti.

Ehkäpä kivoin pieni rantapätkä oli Jaffassa. Oli hypnoottista kuunnella moskeijoiden rukouskutsua ja meren aaltoja samaan aikaan.

Reply
Maarit Johanna 25 marraskuun, 2016 - 7:59 pm

Melkoinen matka! Haaveilin ihan erityisesti Tel Avivista viime kesänä, mutta tämän jutun jälkeen nielaisen haaveeni vähäksi aikaa. Mikään ei vie iloa kuin paska asiakaspalvelu, riistohinnat ja huijauksen makua olevat ”kuninkaalliset” hotellit.
Mutta joo, kirjoita ruuasta!

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 10:46 am

Sattuuhan näitä : D Ja mullahan oli suurin kiinnostuksen kohde Raamatun paikat ja tapahtumat, joista kyllä sain liki yliannostuksen.

Ruokapostaus tulossa.

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 25 marraskuun, 2016 - 4:14 pm

tsaijai -kokemus vaikuttaa olleen kaikkea muuta kuin aurinkoinen 🙂

omat kokemukseni ovat jonkin verran parempia, vuosien ajan maassa reissanneena kun hoidan kaiken ihan itse. ehkä vuosien saatossa myös kärsivällisyys on kehittynyt ja joihinkin asioihin on jo ehtinyt tottua. vaan noihin taksikuskeihin ei kyllä koskaan…

omat vinkkini maahan löytyvät täältä – toivottavasti niistäkin jollekin olisi hyötyä 🙂

http://www.andalusianauringossa.com/2016/02/kaytannon-vinkit-israeliin-matkaaville.html

Reply
Anna| TÄMÄ MATKA 26 marraskuun, 2016 - 11:14 am

Oli se aurinkoinen. Liki liian kuumakin 😉 Oikeasti sain sen mitä tulinkin hakemaan. Kattavan kattauksen historialisista paikoista ja hyvää ruokaa.

Nuo sinun vinkit ovat hyviä! Hitusen vaan pisti naurattamaan ajoittain. Viimeistän silloin kun kirjoitit maastapoistumis muodollisuuksista 😀

Reply

Leave a Comment