Japanilainen WC-istuin | Pesee, kuivaa, hajustaa. Muistan lähtemättömästi kuinka ensimmäisen kerran otin kosketuspintaa high tech – vessaan. Paikka oli Soul ja elektroninen vessanpönttö aiheutti minulle sekä märät housut, että tulvan vessassa. Muistisääntö numero yksi: Älä nouse pöntöltä kesken alapesun.
Japanilainen WC-istuin | Pesee, kuivaa, hajustaa
Nousevan auringon maassa WC-pönttöihin on viritetty enemmän hienouksia kuin suomalaisen amispojan Corollaan. Japanilaisen WC-istuimen perusominaisuuksiin kuuluvat:
- Lämmitytty istuin
- Lievä alipaine hajujen hälventämiseksi
- Erilaisia lirittäviä tai sirkuttavia ääniä auttamaan tai peittämään tapahtumaa
- Erilaisia pesuja eri suunnista, säädeltävällä paineella
- Kuivaus
- Automaattinen pöntön huuhtelun
Tämän lisäksi paremmista versioita löytyy:
- Hajustus, siis pyllyn
- Automaattinen WC-istuimen kannen nousu ja lasku
- Tuotoksen analysointi
- Hieronta
- Kaukosäädin tapahtuman hallinnan parantamiseksi
Koska pöntöllä on niin mukava istuskella, voi samalla opetalla hyödyllisen taidon taitella ajankuluksi vessapaperista origameja.
Kaikista tärkein osa pesevässä WC-istuimessa on suihkusauvajärjestelmä, jolla lämmin vesi saadaan suunnattua oikeaan kohtaan intiimiä aluetta. Vesisuihkun lämpötilaa, voimakkuutta, ja sijaintia pitää tietenkin saada räätälöidä käyttäjän tarpeen ja mieltymysten mukaan. Tässä esimerkkejä eräästä tuote-esitteestä:
- Miellyttävä huuhtelu on suunniteltu puhdistamaan taaempi intiimialue. Miellyttävä ja tehokas vesisuihku puhdistaa tarkasti oikean alueen. Tuloksena on tehokas puhdistus ilman roiskeita.
- Hellä huuhteluon myös suunniteltu puhdistamaan taaempi intiimialue. Vesi suihkutetaan laajemalle alueelle. Pienempi veden paine huuhtelee hellästi ja mukavasti.
- Naisten huuhtelu koostuu pienistä ja hellistä vesipisaroista puhdistaa intiimialueet kokonaisvaltaisesti jättäen raikkaan tunteen.
Jos tällainen kokonaisvaltanen takamuksen ja intiimialueiden huolenpito alkaa kiinnostamaan, myydään Suomessakin erilaisia pyttyjä alkaen n. 3000 euroa.
Mutta mistä tietää mitä mistäkin nappulasta tapahtuu. No ei mistään. Se selviää kokeilemalla. Sen alapesun saa yleensä lopettamaan veden suihkuttelun painamalla punaista ruutunappia (pause).
Mutta eivät kaikki japanilaiset vessanpöntöt ole ihan noin vaikeita. Perusmallejakin löytyy. Ja sitten on niitä todellisia perusmalleja, jotka ovat ihan käyttökelpoisia, mikäli omaa hyvät reisilihakset.
Kultainen pökäle by Philippe Starck
Tähän juttuun sopinee myös yksi Tokion nähtävyys: Kultainen pökäle by Philippe Starck, 1989
Asahi Beer Hall-rakennuksen katolla kiiltelevä Kin no unchi, eli vapaasti suomennettuna kultainen pökäle. Oikeasti teoksen nimi on Kultainen liekki, ja sen on tarkoitus kuvastaa Asahi oluen palavaa sydäntä sekä oluen pinnalla olevaa vaahtopäätä. Jostain syystä teos on kuitenkin saanut huomattavasti kuvaavamman lempinimen.
22 comments
[…] toimi moitteetta ilman turhia tuhinoita ja vessassa odotti lämmitetty WC-istuin pesuineen ja kuivauksineen. Kuvassa kylpyhuone on avoin, mutta sen sai onneksi myös suljettua liukuovilla täysin. Tietty […]
[…] Japanilainen WC-istuin – Pesee, kuivaa, hajustaa […]
Mäki haluun! Vessapaperi on niin last season 😀
Ajattele, tämähän on luontoystävällistäkin (ei kandee miettiä vedenkulutusta ja sähköä tai jotain muuta tylsää). Säästetään puita ym. 😀
Siis eikä 😀 Aivan paras nuo sirkuttavat äänet.. Ja tuotoksen analysointi?? Kaikkea ne keksii. Aika kingi tuo kultainen pökäle, joka ei kyllä musta näytä yhtää liekiltä…!
Juu, juu…
Kun istutaan joskus vanhainkodissa, siellä on sitten tuollaiset automaattiset analysoinnit pöntössä.
Taidetta ei voi ymmärtää järjellä 😀
Huippu!
Kiitos!
Hah, hauska teksti! Japanissa olin haltioissani noista vessoista, kyllä oli kivaa käydä asioilla :D. Istuimen lämmitin voisi kyllä levitä laajemminkin maailmalle! Esimerkiksi viime visiitillä Sevillassa oli inhottavaa käydä iltasella vessassa.. Sama juttu täällä Suomessa talvisin. Tilaukseen siis 😀
Niin, miksihän noita ei muuten tuoda Suomeen….?
Suomessa myydään kyllä jotain styroksisia vessanrinkkoja huusseihin, voisi kehitys mennä vähän eteenpäin.
Voi ei, heh, olin aatellut tekeväni samanlaisen postauksen Japanista! Kerkesit ennen 😀 Otsikkokin oli jo valmiina: pöntön viemää!
Meijän yhdessä hotellissa alkoi pönttö automaattisesti luruttamaan vettä alas kun siihen istahti. Ei mitenkään kovaa kastellen vaan hiljakseen ja tätä jatkui ehkä 10 sec. Kova oli mietintä, että mikä oli moisen tarkoitus, joku aamupissan ”laimennusvesi” tms?? 😛
Se pönttö lorauttelee automaattisesti kylmät vedet pönttöön, jotta sitä siellä putkissa seisonutta ja viilentynyttä vettä ei käytetä alapesuun, jottet vallan säikähdä! 😉
Lotta! Sinä se tiedät kaiken!!
Älä nyt naura näille mun Japanin postauksille. Osa menee vahvasti mutu-tuntumalla 😉
Ihan mahtavia postauksia! On tosi kiva lukea, mitä ihmetyksenaiheita Japanista löytyy! Itselleni kun alkaa olla jo sen verran tuttu maa, kieli ja kulttuuri, että en edes muista kaikkea, mikä itselleni on ollut aikoinaan ”outoa”. 🙂
Kiitos. Kainosti toivoisin silti, että jos huomaat virheitä, korjaa ihmeessä 😉
Tuo on varmasti totta. En mä nyt voi sanoa ”turtuneeni” mihinkään maahan, mutta se ensi-ihmettely ja aivan sormi suussa seisominen on monesta paikkaa kadonnut.
Ooh, kiitos tästä tiedosta! 😀
Paras lukemani vessapostaus! 😀
Kiitos 😀
Oli vähän hankala pitää yllä kohtuullista asialinjaa, koska tämä aihe lähtee helposti lapasesta…
Mahtavaa! 😀
Eiköhän laiteta tilaukseen 🙂
Etelä-Koreassa meillä oli hotellihuoneen sijaan jonkintyyppinen vuokra-asunto, jossa oli teknologiaa poikineen (ja sikamaisen nopea internet-yhteys).
Sänky oli tietysti lämmitetty ja oli aivan unelma mennä yöllä vessaan, lattianrajassa pienet led-valot syttyivät sitä mukaan kun käveli kohti vessaa, pöntön kansi nousi sitä lähestyessä ja se oli valaistu, istuit alas lämmitetylle istuimelle, asioinnin jälkeen nousit ylös, vessa vetää itsensä ja kansi sulkeutuu. Tämän jälkeen kävelit himmeässä lattiavalaistuksessa takaisin sänkyyn ja valot sammuivat. (Jätän käsien pesun kuvauksesta pois koska käsien kuivaus oli perinteistä ja pilaisi prosessin)
Olemme Suomessa niiiiin metsäläisiä teknologian osalta. 🙂
Jestas, mäkin haluan kotiin tuollaisen ledivalojohdatuksen hotellihelpotukseen.
Kun on kerran sovittanut kankkunsa lämpimälle rinkalle, ihmettelee asian puuttumista Suomeessa joka ikinen kerta talvisen koleassa vessassa.