Tokio | Puistoja Puistot ovat Tokion hälinää ja kiirettä tasapainottavia tekijöitä. Siellä täällä pilvenpiirtäjien keskellä on yllättävän isojakin puistoja ja liki jokaisen temppelin läheltä löytyy ainakin pieni rauhoittumispaikka puiden keskellä.
Aivan majapaikkamme lähellä oli Asakusan Sensō-ji temppelin sivulla pieni puisto, joka etenkin aamuisin täyttyi nopeasti rukoilevista työmatkalaisista, lenkkeilijöistä, kouluun juoksevista lapsista, sekä mainos- ja muotikuvauksia tekevistä ryhmistä
Me vierailimme useassakin puistossa, mutta yksi kauneimmista ja mielenkiintoisimmista oli Ueno park. Täältä löytyy myös upea Pioneihin erikoistunut nurkkaus. Katsokaa kuinka hellästi pionit on suojattu liialta auringolta ja sateelta.
Tokio | Puistoja & Kukkaturismia
Temppeleitä alueella on neljä kappaletta, joista kuuluisin on Toshogu Shrine 1600-luvulta. Pääsymaksu tuonne oli 500 jeniä ja paikka oli osittain korjauksen alla. Valmistuttuaan rakennus ympäristöineen on ehdottomasti vierailemisen arvoinen.
Viikonloppuisin hyvällä säällä puisto täyttyy ihmisistä, mutta normaalina arkipäivänäkin väkeä riittää. On koululuokkia, eläkeläisiä, töihin puiston kautta kulkevia työmatkalaisia, turistiryhmiä ja äitejä lapsien kanssa ulkoilemassa.
Puiston alueella löyty myös surullisen ikävä Ueno Zoo, joka kannattaa jättää vierailematta. Ueno Zoo on avattu 1882 ja 14 hehtaarin alue on vähän kuin pikaruokalapaikka, josta kaikki löytyy nopeasti ja helposti. Koska tarkoituksena on ollut ahtaa pienelle alueelle maksimi määrä katsottavaa, eivät eläinten aitaukset kovin kummoisia kooltaan ole.
Alueella on myös peräti viisi museota, joita katsastamaan en itse lähtenyt. Teppo ehti kiertää Tokyo National Museum:in joka on Japanin vanhin ja laajin museo.
Pionit Japanissa
- Paeonia suffruticosa, puupionia kutsutaan Japanissa “Kukkien kuninkaaksi” ja jalopionia Paeonia lactifloraa ”Kukkien pääministeriksi”.
- Pioni tunnetaan rikkauden ja kunnian kukkana. Sen rehevä, täyteläinen ja pyöristynyt kukka ilmentää romantiikkaa ja vaurautta ja sitä pidetään merkkinä onnesta.
- Japanissa ennen Meiji kautta, buddhalaiset eivät voineet käyttää nelijalkaisten eläinten lihasta puhuttaessa eläimen omaa nimeä. Silloin keksittiin kiertoilmaisuja, jolloin villisian viipaloitua lihaa kutsuttiin botaniksi eli pioniksi ja esim. sakura puolestaan tarkoitti hevosen lihaa.
– zen-munkki Ryōkan (1758-1831)
Teksti on julkaistu 28.4. 2014. Editoitu sekä lisätty puuttuneet kuvat 9/2017
6 comments
Upeita pionikuvia! Mihin aikaan keväällä pionit kukkivat Tokiossa?
Olen käynyt Ueno Parkissa syksyllä, pionien kukinnan jälkeen, mutta haaveilen uudesta matkasta keväällä pionien kukinta-aikana.
Jos ole innostunut pioneista, niin suosittelen käyntiä Luoyangin pionifestivaaleilla Kiinassa huhtikuun puolessa välissä. Luoyangissa on parikymmentä suurta puupionipuutarhaa, joissa kasvaa satoja tuhansia puupioneja ja noin 1200 eri puupionilajiketta.
Kiitos!
Saavuimme Tokioon 17.4 ja silloin pionit olivat täydessä kukassa.
Kiinan pionit ovat tuttuja kotimaasta ja itsellänikin on niitä puutarhassa kymmenittäin, mutta puupioneja en ole koskaan nähnyt livenä. Palasin juuri Pohjois-Kiinasta ja jäi tunne, että maahan on mentävä uudestaan. Kiitos vinkistä. Tuo olisi ehdottomasti kokemisen arvoista! Pionit vaan ovat niin <3
Kukista en tajua mitään, mutta runot ovat ihania. 🙂
Ja huomasinpas näköjään kaksi tuntia liian myöhään tuon kamera-arvontasi… äh, ensi kerralla sitten!
Voi. Toivottavasti pystyn järjestämään pian uuden kilpailun johon sinäkin voit osallistua.
Nuo japanilaiset runot tosiaan ovat kauniita. Niitä on vain suomennettu harmittavan vähän.
Ueno Parkin kukkaloistolle ei ole moni paikka vetänyt vertoja. Upeita kuvia olet ottanut.
Mä olen niin hulluna pioneihin. Herra T ei ymmärtänyt lainkaan, kun viime kesänä joutui kaivamaan pionijuurakkoa purkutalon pihamaalta talteen ja mökillä sitten seuraavaa istutuskuoppaa. Toivottavasti kukkivat tänä vuonna, niin ymmärtää miksi 🙂