El Nido, Qi Palawan. Paratiisirantaa etsimässä

by Anna | TÄMÄ MATKA

Palawan, Ei Nido

Palawan on noin 450 km pitkä, mutta ainoastaan 50 km leveä saari 1,5 tunnin lentomatkan päässä Manilasta. Saaren pääkaupunki on Puerto Princesa, ja sieltä lähtevät kuljetukset luoteiskärjessä olevaan ikoniseen El Nidoon. Linnuntietä mitattuna matka Puerto Princesasta El Nidoon on 150 kilometriä, mutta ajettuna matkaa tulee 260 kilometriä.

Tie Puerto Prinscesista El Nidoon on erittäin hyvässä kunnossa, mutta mutkainen. Mistään ”Massage road” – meiningistä ei ole kysymys. Tämä on tilanne nyt joulukuussa 2015, joten vanhemmat kauhutarinat kannattaa unohtaa. 20 km ennen El Nidoa on muutama päällystämätön osuus, mutta ne eivät ole ongelma. Ongelma on pikemminkin juuri tien hyvä ajettavuus. Pikkubussit kaahaavat turisteja hotelleihin välittämättä vähääkään kylistä, kouluista tai kotieläimistä. Todistimme muutamaa todellista vaaratilannetta.

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

Auto alle ja ajamaan

Me päätimme varotuksista huolimatta vuokrata auton Puerto Princesasta. Saapuessamme toimistoon auto ei ollutkaan valmis. Suostuimme pitkin hampain odottamaan 20 minuuttia sen saapumista, ja otimme hieman likaisen auton vastaan mutisten. Tällaisia pieniä vastoinkäymisiä saattaa tulle eteen, jos saapuu vuokraamoon päivää liian aikaisin …

Aikaa Puerto Princesista El Nidoon ajamiseen kului 4,5 tuntia. Bussilla tai veneellä paikalle saapuvat voivat joutua viettämään vielä tovin pidempää matkalla. Yleinen nopeusrajoitus on 40 km/h, mutta kylien ulkopuolella 70 km/h. Yli kahdeksaakymppiä on mahdotonta ajaa, mikäli haluaa matkan olevan miellyttävä.

Tie on betonipäällysteinen, pientareet väljät, ja opasteet melko selkeitä. Koska kuitenkin ollaan maaseudulla, voi tiellä olla mitä tahansa: Tarkistuspisteitä, puhveleita, tai riisiä kuivumassa.

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido. Missä paratiisirannat?

Moni saapuu El Nidoon suurin odotuksin, mutta paratiisirannat eivät suinkaan sijaitse täällä. Netissä olevat kuvat El Nidosta ovat kuvia saarihyppelyitä. Ne eivät ole kuvia hotellien rannoilta. Todellisuus on kovin toisenlainen. Kauniissa laguuneissa voi käydä uimassa päiväreissuilla, mutta yöksi niille ei useinkaan voi jäädä.

Ongelmana El Nidon alueen majoituksissa on niiden saavutettavuus ja hinta. Jos haluaa todella kalllista luksusta, sitä löytyy kyllä yksityisiltä saarilta, joihin saavutaan vesitasoilla. Jos etsii rauhallista ja laadukasta majoitusta, valikoimaa ei löydykään enää niin runsaasti. Filippiinien saarilla hinta-laatu ei aina kohtaa ongelmitta – Ainakaan sitä ei saavuta helposti. Päätimme kuitenkin yrittää.

Todellista Palawania etsimässä

Tunnin pölyn, pomppujen ja tietöiden takana El Nidon kaupungista koilliseen, sijaitsee San Fernandon kylä, ja Qi Palawan. Tie kulkee läpi riisipeltojen, ja on töyssyisyydestään huolimatta paljon mielenkiintoisempi kuin Puerto Priscesista El Nidoon johtava hyväkuntoinen tie.

Halusimme nähdä kunnolla paikallista elämänmenoa, ja samalla etsiä rantoja, joihin turismi ei vielä ole asettunut liikaa.

Qi Palawan – Ekologinen vaihtoehto

Riisipellot, puhvelit ja paikallinen asutus antavat esimakua siitä, mihin on saapumassa. Tämä on paikka, johon voi paeta väkijoukkoja ja kokea sitä nautinnollisempaa Palawania.

Vain seitsemän villaa käsittävää Qi Palawan on kestävään matkailuun erikoistunut hotelli. Myös esteetön matkailu on otettu huomioon. Hotelli pyrkii kouluttamaan tarvitsemansa työvoiman paikallisista ja lisäämään näin yhteisön taloudellista hyvinvointia. Isäntäpariskunta on koko ajan läsnä, valvoen, kouluttaen ja opastaen henkilökuntaansa. Se luo paikkaan hyvin inhimillisen vireen.

Villoissa on käytetty vain luonnonmateriaaleja, kuten bambua, joka kasvaa nopeasti ilman lannoitteita. Energia tuotetaan auringonvalolla, tarvittaessa käytetään generaattoria. Muovia ei hotellissa näe. Kaikki pesuaineet ovat biohajoavia, ja peseytymistilat sijaitsevat ulkona.

Villojen hinnat vaihtelevat sesongin ja koon mukaan. Alkaen 8800 pesoa, eli noin 180 euroa.

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

Leijasurffausta, tai vain lepoa

Marraskuusta-maaliskuuhun puhaltava lempeä pasaatituuli tekee rannan ihanteelliseksi leijasurffaukseen. Jos surffaus ei kiinnosta, voi aina lähteä saarikierrokselle veneellä, tai sitten vallata oman riippumaton koko päiväksi puutarhasta.

Kuten kaikilla kehittymättömillä rannoilla, täälläkin hiekassa vaaniin hiekkakärpäsiä, joilta suojautumiseen ei oikein muuta apuja ole, kuin sitronellaöljy, ja aurinkotuoli. Suoraan hiekalle ei pyyhettään kannata laittaa.

Tähän asti ruokapuoli ei ole hotelleissa ollut mitenkään hurrattaavaa, mutta nyt onnisti. Toinen omistaja suhtautui ruokaan hyvin intohimoisesti. Seesamikuorrutettu tonnikala, isot katkaravut ja äyriäispasta olivat kaikki loistavia onnistumisia. Hinnat annoksille 250-500 peson välillä. 500 pesoa on 10 euroa.

Toinen miellyttävä yllätys oli hyvin toimiva Wi-Fi. Ei sillä, että maiseman katseluun olisi kyllästynyt, mutta itsenäisyyspäivän vastaanoton seuraaminen toisella puolella maapalloa onnistui nyt hyvin.

El Nido, Qu Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

QI PALAWAN, Trip Advisor Top 25, Philippines hotels for romance, number 3

Qi Palawan on valittu Trip Advisorin käyttäjien toimesta Filippiinien kolmanneksi romanttisimmaksi hotelliksi vuonna 2015. Enkä suotta. Yksityisyys on taattu, ja kaunis ympäristö on kuin luotu kuherteluun.

Hotelli tarjoaa suuresta kysynnästä huolimatta vain rajoitetusti päiväretkimahdollisuuksia. He haluavat taata täydellisen rauhan yövierailleen, ja siihen eivät rantaa ja ravintolapalveluita käyttävät vierailevat turistit kuulu isossa mittakaavassa.

Qi Palawan tarjosi juuri sitä, mitä minä El Nidossa halusin kokea. Yksinkertaista rauhaa. Auringonlaskun ja auringonnousun omalta terassilta. Ainoana äänenä aamusta lintujen laulu, ja illasta gekkohen konsertti.

El Nido, Qu Palawan

El Nido, Qi Palawan

El Nido, Qi Palawan

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

42 comments

Anna 27 joulukuun, 2015 - 6:50 am

Me majoituttiin myös Qi Palawanissa El Nidon reissulla. Ihana paikka rentoutua ja puljata meressä, ihanat mökit ulkoilmakylppäreillä ja mahtava ranta varsinkin siinä kulman takana. Autuutta. Varmaan tuonnekin jossain vaiheessa nousee lisää mökkiä ja hotellia. Retket oli aika kalliita, ja meidän siellä ollessa tarjolla ei ollut ollenkaan filippiiniläistä ruokaa. Mutta se oli pieni miinus, kun sitä oli jo syöty siinä vaiheessa koko matka. Ja niin kuin mainitsit filippiiniläinen ruoka ei ole niitä Kaakkois-Aasian parhaita 🙂

Reply
Anna Koskela 27 joulukuun, 2015 - 10:19 am

Qi Palawan on kyllä helmi. Toivottavasti paikka säilyy mahdollisimman pitkään rauhallisena, ja miksei säilyisi…? Omistajat ainakin tuntuivat arvostavan sitä, että enemmän laatua, vähemmän määrää. Sillehän ei sitten mitään voi, jos viereen tulee kamala mökkikylä…

Reply
Is It More Fun In the Philippines? - TÄMÄ MATKA 16 joulukuun, 2015 - 8:37 am

[…] Villan hinta yöltä 180 euroa. Kirjoitin hotellista ja ajomatkasta El Nidoon oman jutun, jonka voit lukea täältä. […]

Reply
Kaisa 16 joulukuun, 2015 - 8:05 am

IT-kohde tietysti THE- kohde 😀

Reply
Kaisa 16 joulukuun, 2015 - 7:58 am

En ole Palawanin saarella tai El Nidossa käynyt, joten en tiedä saaren tilanteesta sen enempää kuin että selkeästi se on nyt se IT-kohde Filippiineillä. Hinnat ovat sen mukaisesti nousseet pilviin, niinkuin monessa paikassa käy kun kuumin buumi on päällä.
Omat kokemukseni Filippiineistä keskittyvät lähinnä Siargaon saarelle, mutta koska tässä moni on kommentoinut koko Filippiinejä, vaikka tarinasi keskittyy lähinnä Palawaniin, haluaisin kertoa oman näkökulmani. Jos haluaa korkealaatuista resort ja rantalomaa, eikä budjetti ole rajaton, en usko todellakaan että Filippiinit ovat se paras kohde. Maassa monin paikoin matkailu on vasta kehittymässä tai sitten tietyissä paikoissa kehittynyt todella nopeasti ( vrt Boracay, Bohol ), joten osaamista ei välttämättä ole vielä samoin kuin muissa jo vakiintuneemmissa turistikohteissa. Kun tulijoita kuitenkin riittää, huumassa vedetään hinnat pilviin. Nopea kehitys tuo mukanaan monia ongelmia, kuten mainitsemasi liikenne, koska paikallinen väestö ei pysy mukana muutoksessa. Sama tietysti pätee esim roskaamiseen ja kierrätykseen. Matkailun lisääntyessä muovin käyttö lisääntyy räjähdysmäisesti. Tosin esim. juuri Siargao on hämmästyttävän siisti, verrattuna moniin muihin Aasian maihin. Samoin matkustaminen vaatiin joskus hieman kärsivällisyyttä.
Filippiinien vahvuus on mielestäni siinä, että jos uskaltautuu hieman ulos muutamasta kuuluisimmasta paikasta, voi löytää todella upeita paikkoja ja ihmisiä, jotka ovat huippuystävällisiä, avuliaita ja joiden kanssa ystävystyminen on helppoa. Suuri osa ihmisistä puhuu edes jonkin verran englantia, joten integroituminen paikallisten kanssa on paljon helpompaa kuin monissa muissa maissa. Olen ehkä hieman puolueellinen, koska me ihastuimme Siargaoon niin paljon että kierreltyäni maailmaa vuosia niin työn kuin huvinkin vuoksi, päädyimme jäämään tänne. Mutta tunnen paljon myös muita, jotka palaavat aina Filippiineille, kuka millekin suosikkisaarelleen, niitähän täällä riittää yli 7000…!

Reply
Anna Koskela 16 joulukuun, 2015 - 8:47 am

Hei ja kiitos pitkästä kommentista.

Juuri julkaisin uuden jutun Filipiineiltä, missä pohdin myös tätä matkailun kestävyyttä. Samoja havaintoja tuli tehtyä.

Tuo ihmisten ystävällisyys oli kyllä kaunis asia. Hymy oli aito, ei opittu <3

Reply
Annika | Travelloverblogi 12 joulukuun, 2015 - 8:04 pm

Onpa ihanan oloinen paikka. Viihtyisin! Kuten keskustelussa jo olut puhetta, 180 euroa on Aasiassa ihan hullun kallis. Onneksi sille sai sitten vastinetta. Ihastuin Balilla ulkokylppäreihin. Ei ollut ekopaikka se. Toisaalta ihan katollisessa paikassa oli kylppärissä sellainen hämähäkki perheineen, ettei mun tarvinnut mennä suihkuun…

Reply
Annika | Travelloverblogi 12 joulukuun, 2015 - 8:06 pm

Miksi kommentista tuli vain puolet? Jatkoin siis, että 180 euroa on ihan hullun kallis. Että onneksi saitte vastinetta rahalle. Puhelin myös avonaisista kylppäreistä, että tykkäsin Balilla, vaikkei ollut mikään ekopaikka. Toisaalta ihan umpinaisessa kylppärissä saattoi olla hämähäkki perheineen eikä mun sitten tarvinnutkaan mennä suihkuun…

Reply
Jenna / Journey Diary -matkablogi 12 joulukuun, 2015 - 2:41 pm

Ai kun näyttää houkuttelevalta tuo majoitus viimeisissä kuvissa. Tuonne kun pääsisi lepäilemään, kuulostaisi tähän hetkeen täydelliseltä! Ja nuo palmut tähtitaivaan alla…. Ihan mieletön kuva!

Reply
Huli/Meanwhile in Longfield.. 11 joulukuun, 2015 - 4:24 pm

Ei huono! Vuoden takaisella reissulla sain kokea ensimmäisen ulkosuihku ja -wc-virityksen. Se oli aika jännittävä, vaikka pienen pieni majoituspaikka Nusa Lembonganilla oli siisti ja hyvässä kunnossa. Ihanaa rauhaa saimme kokea myös siellä. On kyllä pakko sanoa, että just nyt sateiseen ja pimeään aikaan, voisin tulla teidän luokse sinne vaikka seuraavalla koneella. 😉

Reply
Heidi / Maailman äärellä 11 joulukuun, 2015 - 1:47 pm

Vaikka rivien välistä ja kommenteista paistoikin hieman negatiivinen suhtautuminen teidän kohdettanne kohtaan, saivat kuvasi aikaiseksi pienen matkakuumeen. Tulin vasta muutama päivä sitten Suomeen ja on ollut fiilis, että pitikö nyt olla varattuna jouluksi matka, kun olisi kiva ollut hengähtää hetki kotonakin, mutta kiitos kuviesi taidan sittenkin haluta paratiisirannalle. Saa nähdä, onko Vietnamissa, Phu Quockin saarella myös näitä kamalia hiekkakärpäsiä ja -kirppuja! Tähtitaivaskuva sai myös miettimään, saisiko kameran jalustaa raahattua mukana…

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 10 joulukuun, 2015 - 3:16 pm

Ihan mieletön majapaikka. Aluksi ajattelin, että 180e yöltä kuulostaa korkealta hinnalta ottaen huomioon millainen maa kyseessä, mutta kuvat nähtyäni en epäröisi käyttää rahaa juuri tuohon. Varsinkin iltakuva rannalta ihan mieletön, ja noi pesutilat vaikuttaa niin hassuilta että haluaisin ihan kokemuksen vuoksi tuollaiseen suihkuun. ;D Amazonilla olen yöpynyt ecolodgessa, siellä nukuttiin katosten alla ulkona riippumatossa, ja se oli kyllä aikamoista sekin.

Reply
Anna Koskela 11 joulukuun, 2015 - 3:09 am

Hinta on korkea. Sillä saa yksityisyyttä, laatua jne. Rikkaat kiinalaiset ym. ei välitä mitä hotelli maksaa. Tämä ei ole murto-osaakaan siitä mitä El Nidossa luksus kohteista voidaan nyhtää.

Ongelma on Filippiineillä se, että hinta-laatu eivät kohtaa hotelleissa. Teen ihan oman postaksen tästä. Sen verran asia on outo.

Ulkopeseytyminen ja vessa ovat elämys mikä pitäisi jokaisen kerran elämässään kokea tropiikissa. Sen jälkeen osa jättää ekohörhöilyn sikseen ; – )

Reply
Tiia/ReiseReise 9 joulukuun, 2015 - 1:34 pm

Ai oliko tuo auto likainen sisäpuolelta? Näyttää kyllä ihan puhtaalta mun silmiin. Ehkä en näe niin selvästi. Ekologisuus kuulostaa kyllä hyvältä, hyvä on kiinnitetty huomiota!

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:26 pm

Juu, siivoamaton sisäpuolelta. Mutta äkkiähän ne tyhjät pullot ja ruokakääreet sieltä itse heittelee ulos. Pääasia, että saatiin auto alle.

Ekologisuus ei ole täällä tosiaankaan mikään kovasti huomiota saava juttu. Kunnollinen kierrätys, jätevesien käsittely, oikeastaan koko kestävä matkailu on vielä täysin kehittymätöntä täällä.

Reply
Tanja 9 joulukuun, 2015 - 1:13 pm

Onpa ihanan näköinen paikka! Varsinki tuo tähtitaivaskuva on upea. Filippiinit on sellainen paikka mihin voisi hyvin lähteä joskus 🙂

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:23 pm

Kyllä Filipiineillä kannattaa käydä. Mielenkiintoinen maa.

Reply
Sandra 9 joulukuun, 2015 - 11:08 am

Itseäni on Filippiinit alkaneet kiinnostaa, kun olen snäpissä seuraillut muutamaa siellä matkustavaa tyyppiä. Kuitenkin sun Facebook-päivityksistä ja tästäkin rivien välistä on saanut lukea, että ihan kiva paikka, mutta ei ehkä kaiken hehkutuksen arvoinen. Odotankin lisää avautumista tästä blogissa. Ja vaikka tuo teidän bungalow näyttää ihanalta, niin yllättävän kallis se on kuitenkin minusta maan hintatasoon nähden. Itse olen maksellut noin 15 euroa yöltä omista huoneista/ bungaloweista aamiaisen kanssa täällä Indonesiassa Kutalla, Ubudissa ja Gili Airilla. Ne eivät toki aivan yhtä tunnelmallisia olleet kuin tuo teidän, mutta minusta hintalaatusuhteeltaan varsin passeleita, siistejä ja moderneja.

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:22 pm

Noh… Ehkäpä tästä ei nyt mun suosikkimaata tule. Luulisin, että se avautuminenkin tulee melko pian : )

Tuo hinta-laatu on täällä ongelma. Normisti Aasiassa pitäisi löytyä helposti hyviä ja siistejä hotellihuoneita. Nyt on kyllä vastustanut melkoisesti. Löytyy niitä 20 euron huoneita, jotka ovat huonoja, tai sitten ihan järkyttävän kalliita.

Ruoka ei myöskään ole kovasti hurmannut. Kop-kop ei kuitenkaan vatsatauteja ole tullut. Siksi olinkin niin hyvilläni, kun Qi Palawanissa kokki osasi hommansa.

Reply
Kiira / Lifelong adventure 8 joulukuun, 2015 - 6:28 pm

Miten upeita kuvia! Filippiineille olis ehdottomasti joku päivä päästävä sukeltamaan. Oon vaan kuullut muutamilta, että siellä voi olla turvatonta. Minkälainen kuva teille jäi?

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:14 pm

Turvattomuudesta:

Manilassa en pelännyt lainkaan, mutta toisaalta emme olleet siellä kuin muutaman päivän. Käytiin me ”tyttö”alueellakin, ja ei ongelmia.

Puerto Princesissa kävelimme myöhään yöllä kalasatamassa ja vaikka missä. Ei mitään ongelmaa. Onhan noita kaikenlaista kulkijaa välillä vastassa, mutta ei mitään, mikä olisi säikäyttänyt. Enemmän tuntui, että paikalliset arkaili meitä.

El Nidossa oli muutama tympeä kusetusyritys, mutta ei sinällään mitään turvatonta.

Ainut hetki kun rupesin miettimään oikeasti turvallisuutta oli, kun kyseltiin mitä tietä kannattaisi palata Puerto Princesaan. Qi Palwanista olisi päässyt kahta eri reittiä El Nidoon. Toinen reitti kulki asumattomien alueiden läpi, ja sitä eivät paikallisetkaan halunneet käyttää. Kukaan ei puhu suoraan vaaroista, mutta kertoo paljon, jos paikallisetkaan eivät halua liikkua kuin ryhmissä. Joten valittiin se toinen reitti…

Mutta en mä sinne Malesian läheisille saarille lähtisi.

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 8 joulukuun, 2015 - 2:33 pm

Huikea tähtitaivas… eikä kyllä muutkaan kuvat kauaksi jää. Muistan Egyptissä maanneeni yöllä jossain pikkukylän rannalla tuijottelemassa vastaavanlaista taivasta tähdenlentoineen – kaikki oli juuri sillä hetkellä niin absurdin täydellistä <3

Tuo paikka näyttää jo sellaiselta, että saattaisin minäkin malttaa asettua hetkeksi aloilleni rantalomailemaan!

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:04 pm

Tähdissä on jotain maagista.

Miten niitä voi olla toisella puolella maapalloa enemmän kuin Suomessa? Vai tuntuuko se vain siltä?

En ole rantalomista niin kamalasti kiinnostunut, mutta kyllä tuolla olisi muutama päivä lisää mennyt ongelmitta.

Reply
Virpi/ Täynnä tie on tarinoita 8 joulukuun, 2015 - 11:35 am

Ihanan rauhallisen näköinen keidas, tuolla taatusti mieli ja sielu lepää. Auringonnousun ja laskun seuraaminen omalta terassilta, voi hitsiläinen, tahtoo myös sellaisen terassin! 🙂

Reply
Anna Koskela 9 joulukuun, 2015 - 2:02 pm

Nyt kun kuuntelen taas karaokea (!), arvostaisi kummasti vain viidakon ääniä.

Reply
Petri 8 joulukuun, 2015 - 8:34 am

Rivien välistä luettavissa että Filippiinit ei ole teidänkään mielestä aivan maineensa veroinen?

Meillä reissun paras ruoka löytyi Cathay Pacificin loungesta lentokentältä poislähtiessä, muutoin se oli keskimäärin huonoa. Osan reissusta olimme ”paratiisisaarella”, jossa vaihtoehtoina oli huono buffet tai a’la carte, jossa oli lähinnä pari pizzaa ja sämpylää. TripAdvisorissa oli kyllä haukuttu ruokaa mutta hotelli oli vaihtanut omistajaa ja useampi kommentoi että kokki on nyt vaihtunut ja ruoka hyvää. Bullshit.. Muutenkaan hinta/laatu-suhde ei ollut mitenkään naapurimaiden tasolla.

Ehkä sieltä löytyy jostain kivoja sukelluspaikkoja, jos sellaista harrastaa, tai jotain muuta hienoa mutta ainakin yleisimmät internet-kuvat tosiaan vievät harhaan kun kauneimmat paikat ovat nimenomaan saarissa ja kun iso osa suurista menee samoille pikkusaarille veneajeluille, niin meno sen mukaista.

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:56 pm

No tuota…. Haluan antaa mahdollisuuden hurmata vielä loppuun asti. Neljä päivää jäljellä, ja nyt fiilis on sellainen ei hyvä/ei huono…

Ruoka on tosiaan ollut melkoinen pettymys täällä. Mangoja on saanut metsästää toreilta, kun ei niitä ole edes maksusta saanut hotellien aamiaisella. Katkaravut ovat olleet OK, mutta paistettu kala aina liian kuivaa. Muutama hyvä kalacurry löytynyt. Eilisestä buffasta parasta oli pitsa…Kertonee jotain tasosta. Ollaan siis jo ihan eri paikassa.

Eniten juurikin mutisuttaa tuo hinta/laatu. Jos maksaa Helsingin hintoja hotelleista, luulisi löytyvät myös vastinetta. Mutta aika tiukassa on kyllä löytää niitä.

Nuo saarihyppelyt, vesiputoukset ja maanalaiset luolat on kyllä melko mitättömiä nähtävyyksiä…

Reply
Henna /suurin onni 7 joulukuun, 2015 - 5:09 pm

Aivan ihania kuvia jälleen kerran! Tätä oli mielenkiintoista lukea, sillä olen haaveillut matkasta Palawanille pidemmän aikaa juuri noiden paratiisimaisemien innoittamana. Kiva siis saada tietää, mikä meininki todellisuudessa on, että kuvat on käytännössä otettu saarihyppelyretkiltä jne ja että omalla autolla liikkuminen järjestyy. Tällä hetkellä pienen lapsen kanssa ei juuri kiinnosta hypätä minkään kärryn taakse pikkupenkeille jännittämään. Innolla siis odotan lisää juttuja sieltä 🙂 Mukavaa loppumatkaa teille!

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:33 am

No paratiisimaisemat tosiaan on tuolla merellä… Jos niitä haluaa hotellinterassilta nähdä pitää nähdä kyllä aika paljon vaivaa, ja olla rahaa…

Lasta en pikkubussiin ahtaisi. Omalla autolla kyllä, mutta mitään palveluita ei tienvarsilla ole olemassa. Puskapissa ja niin pois päin… Muutaman vauvoja olen nähnyt kantorepussa, mutta käveleviä länkkäri-ipanoita en ole bongannut yhtään. Edes omia 11 ja 13-vuotiaitani en tänne raahaisi.

Rannalla on usein paljon virtauksia, joten sinne ei kamalasti ole asiaa. Samoin monella niitä hiekkakärpäsiä. Uima-allas nyt sitten tietenkin, mutta miksi tulla näin vaivanloiseen paikkaan pienen lapsen kanssa, kun kaiken voi saada lähempäääkin huomattavasti helpommalla ja edullisemmin.

Reply
Pirkko / Meriharakka 7 joulukuun, 2015 - 2:46 pm

Facebook-päivitysten perusteella reissullenne on mahtunut yhtä sun toista pientä vastoinkäymistäkin, joten hyvä, jos jokin kuvio menee välillä ihan kohdalleenkin 🙂
Itse ehkä rantalomaa etsisin vähän lähempää kuin tuolta, mutta toisaalta, jos nyt melko lähellä tuolla jo on, niin kävisihän tuokin hotelli …

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:28 am

Juu, ei ole kaikkien hotelllien kohdalla oikein onnistunut. Tämä onnistui kyllä aivan nappiin.

Rantaloman saa todellakin helpommalla, ja lähempää. Juuri naureskeltiin, että mitä hittoa me täällä tehdään…? No mielenkiintoinen paikka, ja nyt sekin on nähty. Reghellisesti sanoen, tuskin uudelleen tulemma….Jos ei sitten jollekin toisella saarella.

Reply
Venla / Breezes from my Atlas 7 joulukuun, 2015 - 2:22 pm

Aivan mielettömiä kuvia, jäin ihastelemaan tähtikuvaa ja piti oikein poikaystävällekin näyttää, miten upea kuva! Sitä ennen piti tietysti nauraa tolle lehmälle, niin söpö 😀 En ollutkaan aiemmin kuullu hiekkakärpäsistä, heti tuli ällöttäviä kauhukuvia mieleen. En todellakaan haluais kohdata hiekkakärpäsiä, joten pitää laittaa korvan taa, että tällanenkin asia kannattaa huomioida tiettyyn paikkoihin matkustaessa.

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:26 am

Tähtitaivasta täällä riittää kuvattavaksi.

Hiekkakärpästen lisäksi löytyy hiekkakirppu, joka kaivautuu ihoon munimaan, ja sen saa irti vain veitsellä. Mukavia pikku riesoja…

Jos noita örkkejä on hiekassa, paikalliset yleensä varoittaa. On ne niin ikäviä.

Reply
Thomas & Titta | IKILOMALLA 7 joulukuun, 2015 - 12:31 pm

Kiitti tästä! Mukaansatempaava!

Aivan kuin olisin lukenut tarinaa Intian Andamaaneilta! Todella paljon yhteneväisiä piirteitä, vain luonnonmateriaaleista kyhättyjä taloja, hiekkakärpäset (joita me kutsumme malariakärpäsiksi), vesitasokoneet ja upeat rantanäkymät jotka ovat kylläkin yksityisresorttien rantaviivoilla. Hinnatkin vaikuttivat samalta tasolta.

Toivottavasti ei tullut hiekkakärpäsistä tulehduksia! Pääsittekö kokemaan vesitasokoneen huumaa jonnekkin? Olisi mahtia kokea moinen elämys.

Itse en ole aiemmin kuullut El Nidosta tai Qi Palawanista mitään, mutta tiedän hyvin vähän mistään maailman kolkista ennen kuin sinne pärähdän Kiva, että maa yllättää ja mitä vähemmän tietää ennakkoon sitä suurempi ylläri. Sain tästä kyllä hyvän tietopaketin jos ikinä tuonne eksytään. Eroa tästä paikasta ja Andamaaneista on pakko olla yksityisyys ja vielä etenkin high sesonkina! Olette olleet onnekkaita jos olette saaneet rantaviivan itellenne ja vielä kaikessa omassa rauhassa. WIFI:ä mainitsemattakaan Tämän nyt luettuani ollaan vähän viisaampia travellereja 🙂
Mahtavat auringonlaskut! Tuliko napattua timeläpsejä tai lyhärileffaa?

– Thomas | IKILOMALLA

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:24 am

Andamaaneilla en ole käynyt, mutta siitä saatu kuva vastannee juuri kertomaanne ja tätä.

Yksityisyyden suoja on ihan valtava täällä. Liki kaikki on aidattu rautalangoin ja joka paikassa on kylttejä yksityisalueesta.Onneksi rantoja ei voi omia pääsaarilta omaan käyttöönsä, vaan niille pääsevät kaikki.

Vesitasot sai nyt jäädä. Kuolasin pitkään todella kallista resorttia, mutta vuorokausihinnalla saa yhden kokonaisen loman euroopassa.

Omistajat varoittivat hiekkakärpäsistä ajoissa. Minua jäi arveluttamaan vielä sekin, oliko kyseessä hiekkakärpänen, vai hiekkakirppu. Jälkimmäinenhän on jo tosi ikävä ötökkä.

Tiedän, että päitäisi kuvata videontynkää, mutta ei vaan yksinkertaisesti jaksa. Ihan muutaman pätkän olen ottanut liikenteestä. Muuten mennään perinteisesti valokuvilla.

Reply
Kim 7 joulukuun, 2015 - 10:38 am

El Nidon ”mantereen puoleinen” ehdottomasti paras ranta ja mielestäni mahdollisesti koko Filippiinien on Las Campanas Beach. 50 pesoa kolmipyöräiselle ja 10min El Nidon kylästä, maantietä pitkin. Täällä on rauhallista, vähän turisteja sillä suurin osa suuntaa saarille, pari rantabaaria. Kertakaikkisen upeat maisemat, erityisesti rannan loppuosasta/niemen kärjestä, josta avautuu upea panoramanäkymä eri suuntiin.
https://www.google.es/search?q=las+cabanas+el+nido&espv=2&biw=1082&bih=1265&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj35bWep8nJAhWBXBoKHXY0CLkQ_AUIBigB#imgrc=tsnNu6v9eImpBM%3A

Toinen vinkki El Nidoon matkaavalle. Island Transvoyager Inc (charter lento) lentää Manilasta suoraan El Nidon kentälle. Lento kestää n. tunnin ja palvelu toimii business classin tavoin, loungessa saa ennen lentoa syötävää/juotavaa ja mukavat odottelutilat omassa privaatti hangaarissa. Lento on hintava muistaakseni n. 90-100€ per suunta, mutta kun ottaa huomioon että tässä säästyy käynti saaren eteläosassa Puerto Princesassa (josta tietenkin Air Asialla pääsee halvemmalla) jossa ei ole mielestäni paljon nähtävää ja lähes kokonainen päivä bussissa istuskelua (puerto Princesa-El Nido) ja mahd. yksi hotelliyö, niin lento on tämän arvoinen. Ainakin yksi suunta Palawaniin kannattaa matkustaa tällä vaihtoehdolla. Muistaakseni El Nidosta on myös charter yhteys Boracaylle, mutta yhtiön nimeä en nyt muista. Huomasin tämän vasta perillä, mutta jos saarihyppelyö suunnittelee (johon lähes aina kuuluu sekä El Nido että Boracay) niin charter El Nidosta Boracaylle olisi myös erinomainen vaihtoehto ottaa huomioon. Suurin ongelma on lentolippujen ostaminen, mutta jos sen tekee hyvissä ajoin niin suoraan sähköpostilla lentoyhtiöön yhteyttä ja sitten vaan tilisiirrolla maksu. Muualla näitä lippuja ei mielestäni saanut ostettua.

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:19 am

Kiitos ihanan pitkästä kirjoituksesta.

Ajoimme jo lähemmäs Puerto Princesaa, mutta tuolla Las Campanas Beachillä kävimme kääntymässä. Olen jo ihan sekaisin, millä kaikilla pienillä rannoilla ollaan käyty.

Tuosta lennosta muutama onkin jo kertonut. Samoin PP:n ja El nidon välisestä lennosta. Mehän lensimme PP:hen, koska halsimme nähdä myös sen paikan kunnolla. Noista lennoista on todella hankala saada tietoa. Ilmeisesti ovat riitävän täynnä, jotta ei tarvitse tehdä mitään kunnon koontisivuja ym.

On tämä vaan valtavan mielenkiintoinen maa, jossa liikkuminen on hitusen_hankalaa_ : )

Reply
Kohteena maailma / Rami 7 joulukuun, 2015 - 9:15 am

Olipahan upea tähtitaivas kuva palmun keran, mutta lopussa selvisikin, että olikin hotellin omia kuvia. Oli miten oli, tuollainen näky olisi kyllä niitä, jotka loppuelämän muistaisi. Palawanista olen paljon kuullut monestakin suunnasta, mutta tämä postaus antoi siitä ehkä vähän toisenlaisen, realistisemman kuvan. Tämä Qi Palawan vaikutti mukavan rauhalliselta paikalta, jos rauhaa auringon alla haluaa.

P.S. Kivasti kirjoitettu tuo autonvuokrauksen alku ”20 minuutin myöhästymisineen” 🙂

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:13 am

Yritimme ottaa taivaasta kuvia toisensa jälkeen, mutta meillä ei ole jalustaa mukana, ja kameran säädöt on koko ajan päin prinkkalaa. Taivas on tosiaan täällä öisin lähes poikkeuksetta kirkas, ja täynnä tähtiä. Ihan uskomaton näky!

Sitten huomasin, että hotelli oli käyttänyt ammattikuvaajaa paikanpäällä, ottamassa ilmeisesti omistajapariskunnan juhlapäiväkuvia, ja pyysin lupaa lainata tuota yökuvaa. Normaalisti en tykkää lainailla kuvia, mutta nyt oli pakko.

Täällä näkee tähdenlentojakin <3

Ajattelin kirjoittaa koosteen näistä hotelleista ja paikoista mitä eteen on tullut kotosalla rauhassa. Kaikenlaista löytyy…

Eh.. Hitusen noloa huomata, että tulimme vääränä päivänä hakeman autoa. Mutta kaikki hoitui : )

Reply
Kohteena maailma / Rami 9 joulukuun, 2015 - 11:36 pm

Itseä harmitti aikoinaan Krugerin kansallispuistossa, että ei ollut jalustaa mukana. Ei mitään valosaasteita, kuulas talvinen yö ja kirkas eteläinen pallonpuoliskon taivas linnunradan näkyessä niin täydellisenä kuin paljaalla silmällä voi. Yritin sitä kuvata ilman jalustaa, mutta ei siitä mitään tullut. Ilman kuviakin upein näkemäni asia maan kamaralta katsottuna.

Reply
Stacy Siivonen 7 joulukuun, 2015 - 9:14 am

Upeaa! Minä ihmettelen kyllä, mikä niitä kuskeja vaivaa, kaasu kun on aina täysillä. Mihin on kiire. Silloin, kun ajoin itse, ajoin tuskastuttavan hiljaa.
Yökuva on kyllä upea, ei valosaastekaan häiritse. Ymmärrän, että paikka saa paljon romanttisuuspisteitä, vaikka hietakärpäset vaivaavatkin.

Reply
Anna Koskela 8 joulukuun, 2015 - 12:08 am

Mikä kuskeja vaivaa: Koulutustaso, valistuksen puute ja muuta pientä. Tällä kun suurimmalla osalla on kulkupelinä vesipuhveli tai mopo, niin menee kusi hattuun, kun pääsee ajamaan pakua.

Yöt ovat ihania. Ei valosaatetta, kirkas taivas- ja se täynnä tähtiä!

Reply

Leave a Comment