Filippiinit – ”Kun sai niin halvalla”

by Anna | TÄMÄ MATKA

Filippiinit – ”Kun sai niin halvalla”

Saatatte aistia seuraavasta kirjoituksestani ehkäpä hienoista ahdistusta siitä, oliko 300 euron lentolippujen osto eräänä aamuna tammikuussa klo 5, järkevä päätös. Kysymyksessä ovat Turkish Airlinesin (hinnoitteluvirhe?) liput. Kyllä, juuri ne liput, joita moni muukin osti.

Sulo Vilénin vakiovastaus: ”Kun sai niin halvalla”, kelpaa luonnollisesti aina selitykseksi. Pointi on kuitenkin se, että spontaanisti hankitut halvat lentoliput pisteeseen x, voivat aiheuttaa stressiä, jos asiaan ei keskity ajoissa.

Heräsin vasta äsken rehelliseen todellisuuteen.  Jos tuonne on oikeasti lähtemässä marraskuussa, niin jotain tarttis varmaan ruveta tekemään. Ainakin ottaa ne lennot Helsinkiin ja takaisin, ennen kuin liittymälennot maksavat enemmän kuin mannertenväliset.

02-lagen-island-resort-aerial-view

03-lagen-island-facade

BORACAY, PALAWAN, CEBU, BOHOL, EL NIDO … ???

Boracay, Palawan, Cebu, Bohol, El Nido, Mindoro, Luzon, Catanduanes, Malapascua jne. Filippiinit on 7 107 saaren saarivaltio. Miten niistä voi valita?

Latasin ja luin Lonely Planetin oppaan tulematta yhtään sen viisaammaksi. Kaikki ohjeet maan sisällä matkustamisesta tuntuivat olevan heille, jotka haluavat viettää kuusi tuntia täyteen ahdetussa bussissa, tai vastaavasti kuusi tuntia täyteen ahdetussa laivassa. Kumpikin matkustustapa tuntui olevan identtinen ainakin hitauden ja oksentamisen suhteen. Ja kumpiakin osuu tai uppoaa joka kolmas päivä.

Manila taas, johon lentomme saapuu, vaikutti netistä löydettyjen kokemuksien mukaan paikalta, jossa jokainen valkoihoinen ryöstetään välittömästi pimeyden laskeuduttua, jossa tekeminen loppuu puolessa päivässä ja hengittäminen saasteiden takia jo aikaisemmin. Ainut historian henkilö jonka itse muistan koko kaupungista, on Imelda Marcos – Tai oikeastaan hänen kenkänsä.

Kokonaisuudessaan Filippiinit vaikutti tietojen valossa paikalta, johon vakuutusyhtiö ei halua minun matkustavan.

Ainut kontaktipinta itselläni Filippiineihin ovat vierastyöläiset, joita olen tavanut. Hyvä referenssi, sillä kaikki ovat olleet aivan älyttömän mukavia.

Onneksi myös  Reissuesan matkablogi, Travel is My Passion -blogi ja Suuntana Maailma, ovat kirjoittaneet omista kokemuksistaan Filippiineillä reissaamisesta. Kun lukee tuntemiensa ihmisten blogeja, asioihin saa paremman tarttumapinnan.

Makati_Skyline

Näillä mennään

Koska Jakarta oli hyvin mielenkiintoinen paikka, saa myös Manila mahdollisuuden. Kaupungit vaikuttavat melko samanlaisilta. Sekasortoisia yli 10 miljoonan ihmisen metropoleja kumpikin. Napsaisin mennen tullen pari päivää tälle kaupungille.

Saaren tai saarien valinta oli se vaikein. Emme halunneet tehdä tästä reissusta mitään suoritusta, eli montaa saarta ei lähdettäisi bongaamaan. Pohdimme eri saarien välillä  pitkään ja lopulta päädyimme Palawaniin ja El Nidoon.

Palawan on noin 450km pitkä, mutta ainoastaan 50km leveä. Kyseinen saari oli vuoden 2011 National Geographic Travellerin 20 parhaan matkakohteen listalla, mutta sen jäkeen en mainintoja paikasta ole löytänyt. El Nido taas on Palawanin luoteiskärjessä oleva pieni kylä.

El Nido ympäristöineen voi olla se ikonisin. Ainakin se on yksi kuvatuimmista. Se voi olla myös pettymys siihen luotujen odotusten vuoksi. Asia selviää vain itse kokemalla.

El_Nido,_Palawan,_Philippines

Nacpan_Beach

El_Nido_Palawan_Big_Lagoon

Päätöksiä Palawanille

Lento Manilasta saapuu Puerto Princesaan, joka luetun perusteella on ”sekava, pölyinen, äänekäs, ahdas”. Veikkaan, että kyseessä voisi olla kuin Krabi Town. Monelle läpikulkupaikka ennen varsinaista kohdetta. Kaupungista löytyy kuitenkin laadukkaita hotelleja edullisesti, eli parin päivän pysähdys täällä tuntuu ainakin vielä hyvältä idealta. Emme siis lähde  El Nidoon heti, vaan käymme ensin Puerto Princesasta päiväretkiä saaren eteläosiin. Sikäli kun siellä nyt mitään katsomista on

Tuumasimme, että auton vuokraaminen voisi toimia paremmin. Emme halua ahtautua minibussin, Roro- tai Cherry-bussin, tai paikallisen Jeepneyn kyytiin.  KAIKKI kokemukset Filippiineistä ja autolla ajamisesta otetaan mielenkiinnolla vastaa!

Emme aja El Nidoon johtavaa ”massage roadia” kerralla. Linnuntietä mitattuna matka Puerto Princesasta El Nidoon on 150 kilometriä, mutta tietä pitkin ajettuna matkaa tulee 260 kilometriä ja vie aikaa 6-8 tuntia. Viimeinen tunti on ilmeisesti hyvin kuoppaista soratietä. Kokemuksia tästä reitistä luen mielelläni!

Varaamme majoituksen etukäteen El Nidoon. Ihan sama, vaikka sen paikan päältä _voisi_ saada huokeammin. Netissä  on paljon El Nidon hotelleja, ja tuntuisi hullulta ajaa paikalle, ja lähteä sitten vasta kyselemään yöpaikkaa. Kysymys on enää siitä kuinka paljon haluaa maksaa siitä, että tietää saavansa mitä haluaa?

Palawan, täältä tullaan!

Palawanilla pitäisi siis olla kaikkialla vettä, metsää, kuvauksellisia riisipeltoja ja vuoria. Lisäksi rannikolla on vastaavanlaisia carst-kallioita kuten mm. Thaimaan Krabilla tai Cambodian Vang Viengissä. Hiljalleen rupeaa fiiliskin nousemaan. Jos tuolla saa äyriäislautasen hintaan 4-8 euroa, niin eihän se voi olla huono paikka!

*Kuvat Wikimedia Common

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

47 comments

Jenni / Globe Called Home 13 lokakuun, 2015 - 3:21 pm

Ikinä en ole tuolla käynyt, joten auttaa en voi. Sen sijaan voin marista, kuinka mua vähän harmittaa, etten ikinä ole oikeassa paikassa oikeaan aikaan tarttumassa noihin hinnoitteluvirheisiin. Mäkin haluan!

Reply
Liza in London 11 lokakuun, 2015 - 8:52 pm

Valitettavasti en osaa antaa mitään vinkkejä Filippiineille, mutta miten mahtavaa, että tartuitte noihin lentoihin! Täältä Lontoosta tulee hyviä lentotarjouksia aika usein, mutta yleensä rupean ensin selvittämään, haluanko kyseiseen kohteeseen matkustaa ja sirryn vasta sitten bookkaamaan – missä vaiheessa ne edullisimmat lennot on yleensä jo menneet :).

Reply
Veera Bianca 11 lokakuun, 2015 - 2:58 pm

Mulla ei ole mitään kokemuksia Filippiineiltä, mutta tuntuu että kaikki sinne reissaavat sinne myös palaavat! Hongkongissa asuessa opiskelijat teki pitkiä viikonloppureissuja tuonne, olin ehkä typerä kun en koskaan moiselle matkalle lähtenyt.

Reply
Heidi 11 lokakuun, 2015 - 1:16 am

Minulla ei ole muita kokemuksia Filippiineiltä kuin ala-asteen aikainen kirjeenvaihtoystävä :). Teidän tuleva reissu kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Ihanaa matkaa teille. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millainen reissu teille sitten lopulta kehkeytyi :).

Reply
Kohteena maailma / Rami 10 lokakuun, 2015 - 11:03 pm

Kuulostaa kivalta reissulta, mitä ikinä sitten sisältäneekään! Filippiinit itseä kiehtoisi kovasti, mutta en oikein ole halukas nuorimpia nappuloita viemään sinne. Mutta jos muutaman vuoden päästä eli lueskelen tulevat postaukset innolla…

Kiva kun löytyi todella halvat liput 🙂

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 10 lokakuun, 2015 - 3:53 pm

no mutta. eihän tuosta reissusta voi tulla kuin mahtava 🙂 Jään odottamaan postauksia jo innolla!

Reply
Lotta Watia | Unagidon 10 lokakuun, 2015 - 1:44 pm

Voi että, kyllä marraskuussa kelpaisi tällainen reissu!

Filippiineistä mulla on kylläkin vähän ristiriitainen fiilis, kun oon kuullut läheisiltä aika negatiivisia juttuja korruptioon liittyen. Mutta varovaisuutta vaan matkaan niin varmasti tulee huippureissu!

Reply
Mikko Nurminen 10 lokakuun, 2015 - 9:14 am

Odotan innolla postauksia, sillä Filippiinit on niitä muutamia harvoja maita Kaakkois-Aasiassa jossa en ole vielä käynyt. Myös mun ennakkokäsitykset ovat aika paljon tota ”ryöstetään välittömästi”-tasoa, mutta toisaalta olen kuullut paljon myös hyvää. Tuollaiset hinnoitteluvirheet on PAKKO hyödyntää 🙂

Reply
Anna Koskela 10 lokakuun, 2015 - 8:42 pm

Tosiaan, hinnoitteluvirheen hyödyntämättä jättäminen on rikos reissareita kohtaan!

Saas nähdä miten pääsee taas siihen epäluuloiseen moodiin. Nyt olen Saksassa, ja täällä voi jättää pienissä kaupungeissa auton ovet auki ja käsilaukun etupenkille. Vaihtorahoista tulee centilleen takaisin jne. Ehkäpä Rooman matka ennen tuota auttaa ; – )

Reply
Heidi Stillman 10 lokakuun, 2015 - 7:58 am

Filippiinit jostain kumman syystä kuuluu mulla ”haluan mennä”-kohteisiin. Moni ystävistäni, jotka ovat reissanneet Thaimaata ristiin rastiin vuosia, ovat siellä käyneet ja pitäneet kovasti. En ole vielä itse perehtynyt kohteeseen, joten jään myös erittäin suurella mielenkiinnolla odottamaan reissupäivityksiäsi. Ja onnea matkaan 🙂

Reply
Anna Koskela 10 lokakuun, 2015 - 8:39 pm

Kiitos : )

Eiköhän tuolla maalaisjärjellä selviä.

Reply
Maarit Johanna 9 lokakuun, 2015 - 10:24 pm

Ihan tuntematon kolkka! Muistan kyllä kun leiskotit noita lentoja facessa. Ihan hullun halvat. Meidän Islannin lennot maksoi saman verran ja te lennätte Tyynellemerelle! Maisemat on kuin paratiisista, mutta en tiiä onko tuo minun paikka. Muistaakseni Haavematkoja-blogista luin Filippiinit-postauksia ja ne kuvat <3 Ehkä minunkin pää vielä kääntyy 😀

Reply
Anna Koskela 10 lokakuun, 2015 - 8:38 pm

Tuskin se koko maa paratiisi on….?

Mutta hauskaa lähteä maahan, mikä on ihan outo. Saa pitkästä aikaa vähän shokkihoitoa : )

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 9 lokakuun, 2015 - 6:27 pm

Erittäin suurella mielenkiinnolla jään odottelemaan postauksia tältä matkalta. 🙂

Reply
Anna Koskela 9 lokakuun, 2015 - 7:54 pm

: )

Ja niitähän tulee…

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net 9 lokakuun, 2015 - 5:43 am

Tuota ja noin.

Vietimme Filippiineillä 5 viikkoa 3-4 vuotta sitten. Kohteina Boracay, Palawan (pääkohteena El Nido, mutta kävimme myös muualla) sekä Manila. Maa on jännä monin tavoin.

Suosittelen ihan lämpimästi ettette liikenteen takia vuokraa tuolta autoa itse, vaan varaatte itsellenne privaattikyydin, ja ehkä mieluiten vielä niin ettei muita ole mukana. Manilastahan voi myös lentää suoraan El Nidoon, mutta koneet ovat pieniä, ja hyvin buukattuja. Tiet Puerto Princessasta El Nidoon eivät olleet kovinkaan hyviä, ja ajotyyli vielä kamalampaa.

Lisäksi tuolla on pari vähän parempaa hotellia siinä El Nidon kylässä, ellei ole fyrkkaa heittää sitten huippuluksuspaikkoihin, jotka ovat privaattisaarilla siellä saaristossa.

Manila oli aika kuumottava paikka ylipäänsä, en jättäisi sinne turhan paljoa aikaa.

Vanhasta blogista löytyy pienesti tarinaa noista paikoista jos kiinnostaa lukea:

http://mustikkasmoothie.blogspot.com/2013/12/matkalla-hei-filippiinit-mita-kuuluu.html

Niin, ja en ole varma kumpi on kamalampi vaihtoehto, venekyyti vai autoilu. Tuskaa kuitenkin molemmat. Näillä sanoilla, onnea matkaan! 😀

Reply
Anna Koskela 9 lokakuun, 2015 - 7:54 pm

Eh… Ei privaattikyyti liene sen turvallisempi. Itse luotan kyllä paljon enemmän omaan ennakoivaan ja rauhalliseen ajoon, kun reikäpää paikallisiin kuskeihin. Ollaan autoiltu niin paljon eri mantereilla ja eri kulttuureissa, että tuskin tuolla mikään enää voi yllättää : )

Joku pikku kone lentää myös PP:stä El Nidoon, mutta sekin on tosi täynnä ja kallis.

Manila vaikuttaa sellaiselta paikalta, että siellä voi olla kivaa, tai sitten ei. Nyt on mahdollista, että saadaan yksi kaveri vuosien takaa vähän näyttämään paikkoja ( asuu itse tuolla), eli se helpottaa paljon.

Kiitos linkistä, pitää käydä kurkkaamassa!

Reply
AnnKat 7 lokakuun, 2015 - 11:00 pm

Mua jäi vähän jälkikäteen harmittamaan ettei tullut varattua aikanaan noita edullisia lentoja Filippiineille. Nyt sinne haluaisin, mutta hinnat on vähän muissa luokissa. Tosin, liiankin usein tulee varailtua noita lentoja vain ”edullisuuden” takia. Viimeeksi keväällä jäi Intian lennot käyttämättä, joten ehkä ihan hyvä että miettii kuitenkin kahdesti ennen varauksien tekemistä. 🙂

Reply
Anna Koskela 8 lokakuun, 2015 - 7:42 am

Ihan noin halvalla ei kyllä taida mitenkään saada lentoja nyt.

Meillä ei ole vielä yhtään lentoa jäänyt käyttämättä liian hätiköidysti tehtyjen varausten takia. Kop Kop. Lentoja on kyllä jouduttu perumaan ( Mm. RIO, Sisilia, ja LA) sairastumisten takia, mutta niillehän ei mitään voi.

Reply
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 7 lokakuun, 2015 - 3:28 pm

Itse olen saanut Filippiineistä netin ym. välityksellä todella kauniin ja kiinnostavan kuvan, eivätkä tämänkään postauksen valokuvat näytä siltä, että noihin maisemiin voisi kovin helpolla pettyä. Toki se on aina asenteestakin kiinni.

Reply
Anna Koskela 8 lokakuun, 2015 - 7:40 am

Ongelma onkin se, että noihin maisemiin täytyy jotenkin päästä, ja se ei tunnu olevan ihan helppoa ; D

Mutta vaikuttaa se asennekin. Pitää mennä ja itse kokea ja katsoa. Sittenhän sen tietää!

Reply
Jenna |Journey Diary -matkablogi 6 lokakuun, 2015 - 6:23 pm

Mielenkiinnolla odottelen kun kerrot kokemuksia tuosta reissusta! Tunnistan myös itsessäni tuon tarjoushaukan mitä tulee lentoihin.. Ensin sormet syyhyten varailemaan ja sitten vasta miettimään, että oliko paras vaihtoehto 😀 Mutta ikinä en ole kyllä yhdenkään lentolipun ostoa jälkeenpäin katunut, ellei seuraavana päivänä ole saanut samaa lippua puolet halvemmalla..

Reply
Anna Koskela 8 lokakuun, 2015 - 7:38 am

Pakkohan se on ostaa , kun halvalla saa… : D

Mutta joo, ei kyllä kaduta. Vähän vaan arveluttaa, mutta sehän ei ole sama asia.

Reply
Terhi / Muru Mou 6 lokakuun, 2015 - 4:40 pm

”Manila taas, johon lentomme saapuu, vaikutti netistä löydettyjen kokemuksien mukaan paikalta, jossa jokainen valkoihoinen ryöstetään välittömästi pimeyden laskeuduttua, jossa tekeminen loppuu puolessa päivässä ja hengittäminen saasteiden takia jo aikaisemmin.”
Aijai, purskahdin nauruun tämän lauseen luettuani! Tämä on yksi syistä miksi Filippiinit ei juurikaan kiinnosta, ja toinen syy on just se, että liikkuminen paikasta toiseen siellä tosiaankin tuntuu olevan jotenkin aivan liian hankalaa. Jään odottelemaan sun postauksia maasta 🙂

Reply
Anna Koskela 8 lokakuun, 2015 - 7:37 am

Luulisin että tuossa on kyllä totuuden siemen. Manila tuskin nyt kokonaisuudessaan on kovin viehättävä paikka…

Liikkuminen tuntuu olevan hankalan lisäksi, myös vaarallista. Siksi valittiin tällainen vähän helpompi suunnitelma.

Reply
Mia / Elämää ja Matkoja 6 lokakuun, 2015 - 11:31 am

Filippiinit ei ole milloinkaan ollut haavekohteiden listalla ja siellä käyneiltä en ole kovinkaan positiivisia kommentteja kuullut. Hyvät mangot on kuitenkin aina plussaa 😉
Mielenkiinnolla odotan matkakokemuksianne.

Reply
Anna Koskela 8 lokakuun, 2015 - 7:36 am

Saas nyt nähdä mitä tuolla eteen tulee 🙂

mango <3

Reply
Pirkko / Meriharakka 4 lokakuun, 2015 - 9:26 pm

Heh … välillä kun luen näitä samantyylisiä juttuja blogeissa tai Facebookissa, että tulin ostaneeksi lennot sinne tai tänne, mutta mitä mä siellä nyt sitten tekisin, niin maabongareiden tapa lähestyä maailmaa ei vaikuta niinkään oudolta. Meistä monet sentään suunnittelevat pitkään, että seuraavaksi/lähiaikoina mennään tänne ja tänne ja tänne ja siinä vaiheessa tulee kyllä yleensä selvitettyäkin yhtä sun toista niistä maista.

Itse en ole vielä oikein ollut Filippiineistä kiinnostunut – Manilassa pistäytyneet ystäväni eivät ole sitä mitenkään ylistäneet ja kun kaikkiin maailman maihin en enää kuitenkaan taida ”ehtiä”, niin pari huonoa kommenttia muutenkin melko vähän kiinnostavasta maasta, joka vielä on kaukana, niin se putoaa listalla aika alas.

Viime syksynä Borneolla ollessamme kävimme ihan Filippiinien rajalla olevalla saarella ja luimme sitä ennen ulkoministeriön varoituksia siitä, että Borneolla ei pidä mennä Filippiinien rajalla turisteihin kohdistuvan sieppausuhan takia eikä sitten ainakaan olla liikkeellä illalla pimeässä eikä asua rannalla. No me teimme sitten kaikkea tätä ja tulimme takaisin. Pienellä saarella oli kyllä päivystämässä Malesian poliisin venekin … aikamoinen varotoimi todella pientä saarta ajatellen.

Mutta varmaan Filippiineiltä löytyy, vähän hakemalla, ihan hyviäkin juttuja!

Reply
Anna Koskela 5 lokakuun, 2015 - 11:44 am

Mitä vanhemmaksi tulen, sen enemmän oikeastaan olen ruvennut tekemään tällaisia päähänpisto ostoksia. Hups, ostinpa liput sinne ja sinne. Sitten ihmettelen ostokrapulassa, mitä tuli tehtyä : )

Filippiinit ei nyt kamalasti ole saanut ylistystä. Monet Aasiassa asuvat kaverinikin sanovat varovasti, että ei lukeudu heidän suosikkeihinsa. Yksi kaveri asuu Manilassa, ja ihmettelee, miksi me sinne tulemme?!

Jännä nähdä millainen on oma fiilis, kun tulee takaisin kotiin tuolta.

Reply
Maarit 4 lokakuun, 2015 - 8:12 pm

Kuulostaa jännältä reissulta ja halvalla ootte lennot napanneet. Ymmärrän hyvin, jos tulee vähän tuskaa suunnitella matkaa jos meinaa viime tinkaan jäädä. Filippiinit kuulostaa kiinnostavalta, sielä varmasti näkee laidasta laitaan kaikkea kaunista ja sitten myös sitä toista puolta. Varmasti mukava reissu teillä edessä, mutta minulla ei ole kyllä minkäänlaisia vinkkejä tuonne päin antaa. 🙂

Reply
Anna Koskela 5 lokakuun, 2015 - 11:42 am

Filippiinit tuntuu mielenkiintoiselta paikalta, mutta saas nyt nähdä kuinka raskasta siellä on reissata. Ainakin maisemien pitäisi olla kohdallaan : )

Reply
ElNido 2 lokakuun, 2015 - 11:14 am

Saa mangoja ElNidosta. Mangotullissa on poliisit odottamassa rynnäkkökivääreiden kanssa. Aseet ovat muutenkin maassa yleisiä. Kauppakeskuksissa on säilytyspaikat aseille ja kaikilla vartijoilla on aseet. El Nidossa kannattaa vuokrata skootteri ja lähteä ylöspäin ajelemaan.. Sieltä löytyy ne koskemattomat rannat jossa ei ole muita kuin te. Ps. Noille ElNidon pohjoisen rannoille on välillä polkutietä joten auto voi olla huonompi vaihtoehto. Poislukien Nacpan jonne pääsee autolla.

Reply
Anna Koskela 2 lokakuun, 2015 - 11:41 am

Hyvä!

Noi aseen kanssa heiluvat vartijat, metallinpaljastimet ym. ei oikein aina lisää länkkärin turvallisuuden tunnetta. Varsinkin, kun tietää asetta kantavan koulutuksen tason…

No menee sitten patikoinniksi, jos autolla ei pääse. Skoottereita ei olla koskaan vuokrattu, mutta tietty kertahan se olisi ensimmäinenkin…. : )

Reply
ElNido 2 lokakuun, 2015 - 1:05 pm

Ihmiset ovat muuten paljon ystävällisempiä kuin esim Thaimaassa. Opasteet ja kaikki on englannin kielellä.. Paikallinen ruoka ei pääosin vakuuta. Mutta merenelävät ovat aina hyviä ja tuoreita. Itselle ei ainakaan tullut turvaton olo missään vaiheessa. Kävimme Manilassa, Cebulla ja Palawanilla. Lauttamatkoista kanssa stressasin, mutta ei ollut ongelmaa. Minivani oli yllättävän hyvä vaihtoehto ElNidoon eikä rengaskaan puhjennut :D.. Maalaisjärki nyt on aina hyvä olla isoissa kaupungeissa varsinkin pimeällä liikkuessa. Hyvää reissua! Itselle maa nousi heittämällä kärkeen aasian maista jossa olen käynyt.

Reply
Anna Koskela 2 lokakuun, 2015 - 1:33 pm

Joo, tuosta hyvästä englanninkielen taidosta olen kuullutkin monelta. Helpottaa asioiden hoitamista.

Jos saa kalaa ja äyriäisiä ja hedelmiä, niin niillähän herkuttelee vaikka vuoden.

Jakartassa tuli liikuttua paljon illalla ja yölläkin, ja vain yhden kerran tuli sellainen olo, että hetkinen….? Mitäs tässä nyt tapahtuu. Ja sekin tilanne oli nopsaan ohi, koska taksikuski ja vartijat pelasti, ja ketkut luikki tiehensä. Muuten ei ole ollut ongelmia Aasiassa missään, mutta ollaan kyllä aika rauhallisia ja iltaunisia muutenkin, eli ei tule kännissä koluttua mitään pimeitä kujia : D

Kiitos!

Reply
Sukellus Asiaan 1 lokakuun, 2015 - 7:13 pm

Kävin Palawanilla 2011 ainakin tuolloin paikka oli lumoava. Tänä päivänä valtavassa suosiossa. Valtaosa Filippiineillä vastaantulevista päätyy sinne. Puerto princesa ei suurta vaikutusta tehnyt. El Nido oli viehättävä pieni kylä ällistyttävine saarihyppelyineen ja salaisine laguuneineen. Itse päädyin asumaan muistaakseni Green view nimiseen resorttiin parin kilometrin päähän keskustasta ja Hyvää niin. Ranta oli loistava jonka nimeä en nyt muista. Mitä liikkumiseen tulee tie oli muistaakseni kohtuullinen, mutta maasto todella todella mäkistä. Jeepnya tulos työnnettyä mäkiä ylos useammin kuin kerran.

Reply
Anna Koskela 1 lokakuun, 2015 - 7:40 pm

Tuo on uhkakuva, jonka tiedostan. Paikasta on niin paljon ollut juttua, että jossain vaiheessa se kääntyy negatiivisen puolelle paikan itsensä suhteen.

Ei olla ihan kamalan kranttuja kuitenkaan. Jos löytyy juomaa ja ruokaa ja rantoja, joissa ei ole sataa kiinalaista korvan juuressa huutamassa, niin kaikki on keskimäärin hyvin. Majapaikan suunnittelimmekin ottavamme kauempaa, koska on oma auto millä liikkua.

Täytyypä panostaa autoon.

Kiitos infosta!

Reply
Sari | Pakkasesta Paratiisiin 1 lokakuun, 2015 - 3:16 pm

Luin ensin 3000e lennot ja mietin, että kenen mittakaavalla nuo nyt ovat halvat 🙂 Mutta nolla pois ja kyllähän ne halvat ovat! Filippiinit on omalta osalta myös vähän ollut epäkiinnostava hankalan saavutettavuuden vuoksi. Venematkat ovat itselle ihan tuskaa merisairauden vuoksi, eikä epätasainen autokyytikään hyvää oloa saa aikaiseksi. Onneksi mukaan pääsee näin blogin kautta ja lämpötilahan täällä Thaimaassa taitaa olla samaa luokkaa joka tapauksessa 😉

Reply
Anna Koskela 1 lokakuun, 2015 - 5:08 pm

Ehhh…. 😀 Joo 3000 euroa tosta noin vaan lentoihin. On kato millä mällätä. Halpaa kuin saippua ; – )

Tuo maa ei kyllä antaudu matkailijalle helposti. Inhoan EU:n kieltolistalla olevia lentoyhtiöitä, epämääräisiä lauttoja, huijaavia takseja ja minibussseja. Matkapahoinvointi tekee minusta zombien välillä ihan normi henkilöautossakin. Saati jossain myrskyssä keikkuvassa veneessä. Oksennan suurinpiirtein jo laiturilla.

Thaimaa on kyllä hyvin, hyvin paljon paljon helpompi maa matkailijalle.

Reply
servechilled 1 lokakuun, 2015 - 2:07 pm

En ole itse tuota PP-EN -väliä itse ajanut mutta minibussin + jeepneyn kyydissä se on tullut kuljettua. Päätie on semi-ok kunnossa ja kuten todettu se viimeinen about tunnin pätkä aikamoista perunapeltoa. Eli jos itse ajelee niin joku maasturi alle ja kokemus ”maastoajosta” olisi suotavaa. Liikennettä on kylien ympäristöä lukuunottamatta kohtuullisen vähän joten siinä mielessä ei ole kovin paha väli.

El Nidon kylä on hieman hätäinen paikka – ei mikään maailman idyllisin mesta ja mutta ympäristö ja pikkusaaret ovat sitäkin hienompia. Hotelleja on kyllä pienellä alueella vaikka kuinka paljon joten itse varaisin etukäteen max pari yötä ja siirtyisin muualle jos ei mesta miellytä.

Reply
Anna Koskela 1 lokakuun, 2015 - 3:29 pm

Kiitos infosta!

Mies on ikänsä rällännyt maastovempeleillä, joten hoituu nuo maastossa ja huonoilla teillä ajamiset. Kunhan vaan saa menopelin alle, joka pysyy kasassa : ) Muutaman kerran on tullut vähän hämminkiä, kun auto ei kestä menossa mukana.

Hotelleista ei tosiaankaan näyttänyt olevan pulaa. Täytyy nyt kattoa mihin päätyy. Ja katella myös mikä kylä olisi sellainen, missä voisi pysähtyä tuonne mennessä yöpymään tarvittaessa.

Reply
Suvi 1 lokakuun, 2015 - 1:14 pm

Voi, odotan innolla näitä tulevia postauksia! Luksuksen voi ehkä hetkeksi unohtaa, mutta sieltä löytää aitoutta ja luonnonläheisyyttä parhaimmillaan, tykkäsin. Oikein hyvää reissua!

Reply
Anna Koskela 1 lokakuun, 2015 - 3:24 pm

Vaikutti osa majoituksista tosiaan olevan aika simppeleitä.

Mä rupean nyt oikeasti innostumaan tästä matkasta, kun tähän asti olen ollut vähän skeptinen….

Kiitos!

Reply
Sanna I Siveltimellä 1 lokakuun, 2015 - 10:55 am

Palawan ja El Nido ei ole lainkaan hullumpi valinta 😉 Tykkäsin itse juuri käymistäni paikoista Palawanilla eniten El Nidosta ja ehkäpä eniten juuri palveluiden tarjonnan vuoksi.
Mekin lennettiin vuosi sitten joulukuussa juurikin Puerto Pricesaan, josta olimme varanneet 6:n hengen porukallemme privakuljetuksen Port Bartoniin. Matka kesti KAUAN ja tiet loppumatkan osalta olivat hyvin huonokuntoisia.
Ja se mitä kuulin El Nidoon maateitse menosta (itse menimme banka-veneellä), että bussilla se on toki mahdollista, mutta tiet ovat huonossa kunnossa ja säästä riippuen matkaan voi mennä 4-8 tuntia. Meidän venematkan piti kestää 4 tuntia, mutta siihen menikin melkein tuplat, koska merituulet oli meitä vastaan ja hajosi se moottorin hihnakin kerran. Perillä El Nidossa tapasimme muita turisteja, jotka olivat valinneet bussin, veneen sijaan, ja heillä oli taasen rengas puhjennut ja mitä ties muuta ja matka-aika heilläkin tuplaantunut. Sanotaanko siis niin, että iisisti sinne ei tuntunut saapuvan kukaan.

Pikku detaljena, että matkalla pohjoiseen on muuten mangotulli, kyllä! Eli muistathan että et vie mangoja Princesasta pohjoiseen. En tosin muista mikä oli sanktio. Tuli meinaan pikku yllärinä tämä tullitarkistus meille. Onneksi meillä sattui olemaan vain banaaneja ja mandariineja silloin eväinä. Filppareiden mangot on muuten ehkäpä maailman parhaita! 😉

Mun Filppareiden matkajutut löytyy ”matkajutut maittain”-osiosta täältä, jos haluat katsoa http://siveltimella.blogspot.fi/p/matkajutut-maittain.html

Reply
Anna Koskela 1 lokakuun, 2015 - 3:23 pm

Tuo matka vaikuttaa kyllä olevan sen verran hankala tuonne, että hyvä jos päässä odottaa palkinto : )

Ei jestas : D Mangotulli. Kai niitä mangoja saa sieltä El Nidostakin? Filippiiniläiset mangot on todellakin maailman parhaita. En itse osta muita lainkaan. Jos ei saa, niin rupean salakuljettajaksi!

Joo, ehdottomast menen lukemaan nuo sun jutut. Kiitti!

Reply
Sanna I Siveltimellä 5 lokakuun, 2015 - 9:41 am

Hahaha, saa mangoja myös periltäkin El Nidosta, mutta ilmeisesti lajike on hieman eri ja haluavat suojella sitä. Mun makuun olivat täydellisen hyviä ympäri Palawania 🙂

Reply
Anna Koskela 5 lokakuun, 2015 - 11:25 am

No hyvä 😀

Reply

Leave a Comment