Rakas matkapäiväkirja – Manila

by Anna | TÄMÄ MATKA

Rakas matkapäiväkirja – Manila

Saapuminen Manilaan sujui varsin mutkattomasti. Edessä oleva venäläinen jumautti tosin immigration jonon, koska ei osannut  nimetä yhtään kaupunkia, jossa aikoo vierailla? Viikon vinkki: Mikähän mahtoi olla se paikan nimi johon 5 min. sitten saavuit? Kokonaisuudessaan yllätyin kuitenkin todella positiivisesti kaiken toimivuutta. Alle 15 minuutissa olimme taksissa – Istuaksemme siinä seuraavat 1,5 tuntia.

IMG_5439

IMG_5425

IMG_2843

IMG_5435

Hieman erilaista kuin odotin

Hotellille junnattiin ruuhkassa mm. Finlandia nimistä katua pitkin. Taksin ikkunasta näki työläisiä, katulapsia ja ilotyttöjä. Moottoriteitä, toimistokortteleita ja ruokalähettejä. Iso katolinen hautausmaa tuli myös sivutettua. Korkeita kerrostaloja, siistejä teitä, yllättävän hyvä autokanta, sekä hauskoja Jeepneyitä. Vähän erilaista kuin olin odottanut.

Mielikuvissani kadunvarret olivat olleet täynnä hökkeleitä ja avoviemäreitä, sekä kulkupeleinä vanhoja romuja. Manilahan omaa kyseenalaisen kunnian olla Kaakkois-Aasian karmaisevin pääkaupunki, ja moni ei käy edes koko kaupungissa, vaan suuntaa heti saarille. Ensivaikutelmasta tuli väsymyksestä huolimatta kuitenkin positiivinen, ja vaikutelma pysyi loppuun asti.

IMG_5471

IMG_5463

IMG_5460

IMG_5457

IMG_5448

Valtava rakennusbuumi hallitsee Manilan siluettia

Kaupungissa on valloillaan mieletön rakennusbuumi, ja maan hinta on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Metro-Manila kasvaa ylöspäin. Rakennustyömaat ovat todella massiivisia, ja niitä on paljon. Katsoo mihin päin vain, löytyy siluetista nostureita.

Jokaisella sisäänkäynnillä, käytävällä, parkkihallilla tai  kaupalla on oma vartijansa, aseistuksenaan pistooli ja etälamautin. Tämän lisäksi kaduilla kulkee pitkien automaattiaseiden kanssa partioivia vartijoita. Näkyyn tottuu nopeasti, mutta väkisinkin miettii, kuinka tehokas tositilanteessa olisi 12-tuntista työvuoroa tekevä vartija. Etenkin, kun monessa paikassa he eivät varsinaisesti vahdi ketään, vaan availevat ovia jne. Toisaalta kaupunki on näin saanut kadulla lorvailevia nuoriamiehiä hyvin töihin.

Vapaapäivinä isot kehätietkin ovat liki autioita autoista. Muuten liikkumiseen kannattaakin sitten varata aikaa. Lentokentältä Makatiin menee ruuhkasta riippuen 0,5-1,5 tuntia. Hallitsemattoman rakentamisen tuloksena kaupunki on maanteiden viidakko, jossa torvet soivat koko ajan, ja pakokaasu haisee. Kaupunki ei hiljene edes yöksi, vaan liikenne on jatkuvaa.

IMG_5428

IMG_2834

IMG_2844

IMG_2841

IMG_5479

IMG_2847

Rockwell Makati ja punaiset palmut

Rockwell Makati oli punaisiin jouluvaloihin kiedottuine puineen ja vartijoineen kuin mikä tahansa kaupunginosa ydinkeskustassa. Tai oikeastaan montaa eurooppalaista ydinkeskustaa huomattavasti turvallisempi ja siistimpi.

Makati Avenue taas oli tylsä ”tyttö”-katu, mutta silti hyvin rauhallinen. Yllätyin tästä, koska kirjoittelu Manilan turvallisuudentunteesta oli etukäteen luettuna todella negatiivista. Tietenkin tiedän, että kokemani ei ole totuus koko Manilasta. Vaikka itse kävelin turvallisesti klo 23.00 kadulla, ei se tarkoita, että se olisi kaikkialla järkevää.

Automaateista ei ulkomaalaisilla korteilla saa rahaa juhlapyhinä tai palkkapäivinä ( 15. ja 30. päivä). Automaatteja oli ostoskeskuksen aulassa rivissä kymmenen, mutta tulos oli 0 pesoa. Onneksi olimme vaihtaneet rahaa kentältä reilummin, ja rahanvaihtopisteitä oli kaupungilla hyvin. Ulkomaalaisella kortilla nostoraja oli naurettavan pieni per päivä. Vain 10 000 pesoa. Muuten ei rahan kanssa tullut mitään sähläystä. Vaihtorahat olivat oikein ja taksit eivät ylilaskuttaneet.

IMG_2940

IMG_5489

IMG_2936

IMG_2927

Ei mikään wow-kokemus

Muutama päivä Manilassa meni todella nopeasti. Kaupunki ei nyt varsinaisesti ollut mikään wow-kokemus, mutta ei myöskään mitenkään epämiellyttävä. Hauskinta oli paikallisen kielen kuuntelu ja ihmisten tarkkailu. Tagalogissa puolet sanoista on englannin lainasanoja. Keskusteluiden seuraaminen oli kohtuullisen helppoa.

People watching oli aivan huippua. Ostoskeskuksessa ihmettelin jonoa, ja hetken ajattelin jo siellä jaettavan ämpäreitä, mutta ei… Kyseessä olikin messu.

Ruokakaupassa katselin vanhemman rouvan ympärillä pyörivää kaupan henkilökuntaa ja palvelijoiden armadaa niin lumoutuneena, että osa työntekijöistä luuli minulla olevan joku hätänä.

Parkkipaikalla seurailin kuinka joku ”tärkeä” saapui, seisautti koko liikenteen pysäköimällä auton keskelle ajorataa, soitti ihan rauhassa vielä muutaman puhelun, ohjeisti autonkuljettajan, ja lähti sitten ostoksille, asistentin roikottaessa rotankokoista koiraa mukanaan.

IMG_2879

IMG_2963

IMG_2880

IMG_2875

IMG_2861

IMG_2858

Aruga by Rockwell Makati

Asuimme huoneistohotellissa, jossa oli aivan liikaa tilaa kahdelle. Toisaalta oli mukavaa, että käytössä oli mm. pyykinpesukone ja täysin varusteltu keittiö. Eilen en esim. viitsinyt lähteä alas aamiaiselle, vaan söin mielummin mangoa ja papaijaa huoneessa.

Hotelli sijaitsee alueella, jossa asuu hyvin toimeentulevaa kansanosan ja länsimaalaisia. Ravintoloiden hintataso ei täällä ole halpa, mutta ne ovat hyviä, ja jokainen ilta on tullut syötyä ulkona.

Löysin uima-altaankin talojen keskeltä. Täälläkin paikallisten tapojen seuraaminen on hauskinta ajanvietettä. Nannyt tuovat lapsia altaalle vilvoittelemaan joka päivä. Eräs äiti tuli myös itse – kahden nannyn kanssa. Eihän sitä nyt itse kaikkea jaksa.

IMG_2974

IMG_2972

IMG_2852

IMG_2959

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

10 comments

matkustraja 1 tammikuun, 2020 - 5:00 pm

Manila on ihan mukava paikka .Olin pari kuukautta putkeen Makati Cityssä viettäen joutilasta elämää. Aika vähän tuli matkusteltua kaupungin sisällä . Greenbelt oli lähin ostari joka oli yhteydessä pariin muuhun isompaan ostariin (SM-mall ja joku jonka nimeä en nyt muista). Kävin jonkun verran Mall of Asia ostarilla joka on kuulemma isoimpia koko Aasiassa. Nähtävää riitti ja huvituksia ihan tarpeeksi.
Manila on paljon mainettaan parempi ja paikoin yllättävän siisti. Toki tuloerot näkyvät. Paljon kerjäläisiä ja katulapsia paikoin .Autokanta on käsittämättömän uusi ja lähes kaikilla on uudehko katumaasturi:) . Vanhoja autoja ei juuri näe.Hintataso on toki edullinen mutta ei mitenkään järisyttävän halpa. Kahvi maksaa Starbucksissa lähes saman kuin Suomessa ja kaikki ovat täynnä ja kassalla jatkuva jono.
Katu syöminen on halpaa kuten Thaimaassa , mutta muuten on ihan hyvät hinnat. Hotellit kalliimpia kuin Thaimaassa.
Ainut huijari oli lentokentän virallinen taxi joka yritti veloittaa 10-kertaisen hinnan kun matkustin väärästä terminaalista oikeaan. Luuli vissiin että mulla on kiire:) . Maksoin oikean hinnan rutinasta huolimatta ja siihen jäi valittamaan.Muuten rehellista sakkia nämä filippiiniläiset ja ystävällisiä. Ja mikä parasta kaikki puhuu englantia.

Reply
Is It More Fun In the Philippines? - TÄMÄ MATKA 16 joulukuun, 2015 - 8:36 am

[…] Ostosmahdollisuudet ovat normaalibudjetillakin loputtomat. Neljä valtavaa ostoskeskusta vierekkäin takaavat, etteivät kaupat lopu ihan heti. Eksyessä kävelysiltojen sokkeloihin, voi vain näyttää hotellikorttia yhdelle niistä sadoista vartijoista, joita ympärillä on jatkuvasti. He opastavat kohteliaasti oikeaan suuntaan. Täällä voi viettää oikein nautittavasti muutaman päivän. Jos Manila kiinnostaa, voit lukea postauksen täältä. […]

Reply
Suvi 3 joulukuun, 2015 - 8:54 am

Ahaa, olette nyt siellä Filippiiineillä. Minä en innostunut Manilasta, mutta omasta vierailusta on jo useita vuosia aikaa. Kaupunki on ehtinyt varmasti myös muuttua siinä ajassa. Odotan mielenkiinnolla myös muita postauksia tutuista maisemista. 🙂

Sinulle on muuten haaste blogini puolella!

Reply
Anna Koskela 4 joulukuun, 2015 - 1:08 am

Moi

Kiitos haasteesta : ) Hetkisen menee että saan vastattua.
Voisitko laittaa tähän linkkiä siihen haaste postaukseen, niin löydän sen paremmin kun pääsen Suomeen.

Reply
Sukellus Asiaan 2 joulukuun, 2015 - 12:39 am

Manila on kontrastien kaupunki. Sieltä löytyy rikkaimmat ihmiset ja suurimmat ostoskeskukset, mutta myös se toinen pää. Kokonaisuudessaan kaupungissa on varsin villi meno. Cebuun verrattuna mikä on meidän lähin suurkaupunkimme Manila on varsin moderni.

Reply
Anna Koskela 3 joulukuun, 2015 - 2:49 am

Kontrastia tosiaan kyllä löytyy. Mutta tykkäsin. Cebuun me ei tulla nyt, mutta jo nyt on sellainen fiilis, että Filippiineille voisi tulla toistekin!

Reply
lillamy 1 joulukuun, 2015 - 6:33 pm

Mielenkiintoiselta vaikuttaa! Olen kuullut vain oikeastaan huonoa Manilasta, joten tämä oli kivaa vaihtelua. Voisihan tuolla joskus käydä visiitillä, vaikka ei ihan listan kärjessä olekaan 🙂

Reply
Anna Koskela 3 joulukuun, 2015 - 2:50 am

Ehdottomasti kannattaa käydä, jos matkan varrelle sattuu. Ei kannata uskoa kaikkea mitä ihmiset kertoo. Moni vaan toistaa toisten ennakkoluuloja. Ollaan rohkeasti samaa mieltä muiden kanssa ; – )

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 1 joulukuun, 2015 - 4:54 am

Hauska lukea Manilasta muutakin kuin sitä ainaista parjaamista. 🙂

Reply
Anna Koskela 3 joulukuun, 2015 - 2:44 am

Manilaa on varmasti helppo myös inhota, mutta minä kyllä tykkäsin!

Reply

Leave a Comment