YUM YUM, BOOM BOOM – LIIAN PAHAA OLLAKSEEN TOTTA

Liian pahaa ollakseen totta -kampanja on Ulkoasiainministeriön tuella rahoitettu ja Reilun matkailun yhdistyksen koordinoima hanke, joka pyrkii lisäämään suomalaisten matkailijoiden tietoutta lapsiseksiturismista.

Phnom Penhissä oli vieraillessani 2002 bordelli, joka tunnettiin nimellä Kiddie Corner – kakaranurkka. Siellä pikkutytön neitsyyden sai ostaa muutamalla sadalla dollarilla*. Tuskin se on sieltä mihinkään kadonnut.

On olemassa kokonainen kylä Svan Pak, joka tunnetaan nimellä ”paikka mihin mennä, jos etsit nuoria tyttöjä”. Tässä kylässä on bordelleja, jotka ovat erikoistuneet alle buberteetti-ikäisiin tyttöihin. Lapsille opetetaan yleisimmät seksiasennot joita asiakkaat haluavat ja niistä käytetään söpöjä nimiä kuten Yum Yum (oraaliseksi) ja Boom Boom (tavallinen seksi)*.

Lapsiseksi ei ole vain Kambodzan ongelma. On arvioitu, että lapsiseksiturismin uhriksi joutuu vuosittain n. 2 miljoonaa lasta. Lukujen saaminen on hankalaa, sillä matkailija harvoin ilmoittaa maahan saapumisen syyksi halun harrastaa seksiä lapsen kanssa. Kukaan ei pysty arvioimaan kuinka monta lasta maailmassa toimii lapsiprostituoituna.

4909854876_4e65b982c7_b

Seksiä ostamassa

Tässä muutama ote suomalaisilta keskustelupalstoilta Aasian bordelleista. Olen poistanut teksteistä nimet, kaupungit ja muut tunnistamisen mahdollistavat kohdat, koska oletettavasti nämä turret eivät halua millään lailla tulla esiin kokemuksineen. He eivät siis ole olleet ostamassa lapsiseksiä, mutta kertomukset vain osoittavat kuinka yleistä se on.

Tuktuk kuskille sanottiin, että vie sellaiseen paikkaan missä on naisia, niin se vei paikkaan jossa oli tyttöjä aaltopellillä vuoratussa huoneessa. Ei ikkunoita, vain kapea penkki kiersi seinustalla, jossa istui vieri vieressä iältänsä selkeesti n.15-18 vuotiaita tyttöjä. Hinta olisi ollut 10$. Kieltäydyttiin ehdottomasti, johon tuktuk kuski sanoi: Voin viedä paikkaan missä on vielä nuorempia.

Lähdettiin mopoilla pääkadulta sinne sivukadulle, mihin oli saatu ohje. Siellä keskellä jotain vitun ei mitään, oli se kanafarmi. Pieni hökkelikylä ja hökkelit täynnä naisia/tyttöjä. Osa ihan lapsii.

Oli siinä koko illan imeskelly bisseä mut ei se oikeen kovin kummosesti meinannu päähän nousta ja tuntu sille et voitas vaikka lähtee tytön kanssa lusikkaan. Viimeinen niitti oli ku näin yhen ällöttävän vanhan limasen äijän pelehtivän sellasen pikkutytön näkösen kanssa viereisessä pöydässä. Se äijä sotki jotain kakkua sen tytön naamaan ja yritti sit kielellään nuolla niitä kermavaahtoja ympäri naamaa pois.

Lapsiprostituutio Kambodzassa

Tyypillinen tilanne on, että velkaantuneet tai rahan tarpeessa muuten olevat vanhemmat antavat yhden lapsensa bordelliin, jonka omistaja vastaavasti lainaa perheelle rahaa. Lapsi maksaa velan jakamalla vartaloaan asiakkaille. Perhe voi myös antaa lapsen hyvässä uskossa töihin rahaa vastaan ”kahvilaan” tai ”kotiapulaiseksi” muutamasta sadasta dollarista. Joskus näin onkin hetken, kunnes muutaman viikon jälkeen työnkuva muuttuu (Office of the high commissioner for human rights 2014).

Lapsen tahto nujerretaan bordelleissa mm. pakottamalla nämä syömään ulostetta*. Parittajat myös antavat lapsille huumeita, sillä huumekoukussa olevan lapsen käsittely on helpompaa (Docstoc 2013). Pakoa yrittäviä rangaistaan antamalla heille sähköiskuja sukuelimiin. (Vaginaan työnnetään sähköpiuha, roiskaistaan vettä päälle ja kytketään virta). Perheen ja lapsen häpeä ovat usein niin suuria, ettei lapsi mahdollisesti vapauduttuaankaan enää voi palata kotikyläänsä, vaan jatkaa toimintaa prostituoituna.

Kyse on paitsi prostituutiosta, myös lapsikaupasta. Kambodzalaisia lapsia myydään maan sisällä ja eri bordellien välillä, mutta myös naapurimaihin, lähinnä Thaimaahan. Lapsen hinta määräytyy mm. ulkonäon, iän ja koskemattomuuden perusteella. Keskiarvohinta on noin 150 USD. Neitsyen hinta on 500 USD.

Lapsiprostituutiota ruokkii HIV. On olemassa ihmisiä, jotka uskovat seksin harrastamisen neitsyen kanssa parantavan AIDS:in ja että lapset eivät voi saada sukupuolitauteja, jolloin kanssakäymiset heidän kanssaan olisivat turvallisempia. Kun neitsyys on viety, laskee lapsen arvo nopeasti ja lapset lähetetään halpoihin bordelleihin joissa asioivat vain paikalliset. Yhä nuorempien ja nuorempien lapsien kysyntä kasvaa koko ajan.

Kambodzalaisten prostitoitujen suurin asiakasryhmä ovat kambodzalaiset miehet. Heidän jälkeensä tärkein ryhmä ovat lähialueiden aasialaismaista tulevat miehet Intia, Japani, Korea ja Kiina etunenässä.

Tämä 55-vuotias tuomittiin 11- vuotiaan viemisestä hotellihuoneeseen

Tämä 55-vuotias tuomittiin 11- vuotiaan viemisestä hotellihuoneeseen

Lapsiseksimatkailu

Pääpiirteittäin lapsiseksimatkailijat voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan. Ensimmäinen luokka on pedofiilit eli hyväksikäyttäjät, jotka ovat erityisesti mieltyneet alle teini-ikäisiin lapsiin. Toinen luokka on hyväksikäyttäjät jotka suosivat teini-ikään yltäneitä tai sen ylittäneitä lapsia. Viimeisenä luokkana on hyväksikäyttäjät, jotka tilaisuuden tullen päätyvät käyttämään lapsiprostituoitujen palveluita. He ovat matkailijoita, liikemiehiä, avustustyöntekijöitä, sotilaita ja diplomaatteja (Ecpat 2008.)

Täytyy sanoa, että tuo viimeisin ryhmä on ehkäpä se käsittämättömin etenkin matkailijan kohdalta. Tavallinen turre päätyy seksiin lapsen kanssa ihan sattumalta ja yllättäen. Että tulin tänne ottamaan aurinkoa, mutta päätin kokeilla lapsiseksiä kerran elämässäni ja pilasin siinä samalla yhden lapsen elämän lopullisesti.

Liian usein unohdetaan, että uhrit ovat sekä tyttöjä että poikia. Myös hyväksikäyttäjät ovat sekä miehiä että naisia. Naisten seksimatkailua on vasta ruvettu nostamaan otsikoihin ja siitä puhutaan typerästi usein vain kypsien naisien lomaromansseina.

Maailmassa on paljon matkailijoita, jotka ovat kulkeneet ikänsä silmälaput silmillä ja eivät ole tietoisia lainkaan ilmiöstä nimeltä lapsiseksimatkailu. He eivät osaa tunnistaa merkkejä, eivät osaa reagoida sellaista nähdessään ja osa jopa ajattelee, että se on kyseisessä maassa normaalia (Protection project 2010).

Mielestäni etenkin Aasiaan suuntautuvilla lennoilla tulisi näyttää tietoiskuja lapsiseksiturismista. Se nostaisi matkustajien tietoisuutta siitä, mitä väärinkäyttö tekee lapselle ja parantaisi myös mahdollisuutta tunnistaa tilanne ja tietää miten toimia. Tämä toimintamalli on ollut monen järjestön suosituslistalla jo pitkään (Ecspat, The Code, UNWTO).

Finnmatkojen viestintä- ja yritysvastuujohtaja Anu-Eveliina Mattila kertoo, että päänvaivaa aiheuttaa vaikean asian tuominen lomailijoiden tietoon. – Asiakas ei saa menettää lomafiilistään. Häntä ei saa syyllistää, eikä tiettyä kohdetta leimata, hän pohtii. Lennoilla näytettävät valistusvideot osoittautuivatkin liian raflaaviksi. Tietoa kerrotaan nyt esimerkiksi lippuvarauksen ehdoissa.- 9.12.2013 IL

Ongelmamaat. Amerikkalaisten lapsiseksimatkailijoiden suosituimmat kohdemaat (Defence for children 2013.) Kaaviossa ei ole listattuna Indonesiaa joka on australialaisten suosituin lapsiseksiturismin kohdemaa. Muista maista poiketen Indonesiassa ei vielä juurikaan pyritä ilmiön ehkäisyyn, koska esimerkiksi Balin imagoa "paratiisikohteena" ei haluta rikkoa.

Ongelmamaat. Amerikkalaisten lapsiseksimatkailijoiden suosituimmat kohdemaat (Defence for children 2013.) Kaaviossa ei ole listattuna Indonesiaa joka on australialaisten suosituin lapsiseksiturismin kohdemaa. Muista maista poiketen Indonesiassa ei vielä juurikaan pyritä ilmiön ehkäisyyn, koska esimerkiksi Balin imagoa ”paratiisikohteena” ei haluta rikkoa.

Liian pahaa ollakseen totta

Kun seksikeskeskeistä elämänmallia tungetaan joka lävestä, himmenevät rajat siitä mikä on sallittua ja mikä rikollista. Kun orgasmin saamisesta tulee tärkeimpiä asioita maailmassa, kaikille ei enää riitä se tavallinen.

Seksiturismia voi sinällään paheksua, mutta seksi alaikäisen kanssa on aina rikos.

Liian pahaa ollakseen totta -kampanja on Ulkoasiainministeriön tuella rahoitettu ja Reilun matkailun yhdistyksen koordinoima hanke, joka pyrkii lisäämään suomalaisten matkailijoiden tietoutta lapsiseksiturismista. Se jakaa sivuillaan paljon tietoa siitä miten matkailija voi huomioida lasten oikeudet matkustaessaan sekä, mitä voi tehdä todistaessaan epäilyttävää tilannetta tai suoranaista rikosta.

Jos todistat rikosta, velvollisuutesi on ilmoittaa siitä eteenpäin. Hiljaisuus on yksi suurimmista haasteista lapsiseksiturismin vastaisessa taistelussa. Jos et tiedä miten toimia, käy tutustumassa kampanjan sivuihin.

Turismi ei ole syypää lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, mutta hyväksikäyttäjät ottavat kuitenkin kaiken hyödyn irti turisteille suunnatuista palveluista, kuten hotelleista, yökerhoista ja ravintoloista tarjoamista mahdollisuuksista. Siksi matkailuala ja matkailijat ovat olennaisessa asemassa ongelman vähentämisessä.

seksi alaikäisen kanssa on rikos (kopio)

 

Lähteet:

  • *Asiasta myös maininta SK L.Aura 6.7.2010
  • *https://prezi.com/jjqri2cyop9p/prostitution-in-cambodia/
  • *Asiasta myös maininta HS J.Korhonen 2.12.2010
  • http://www.childrenofcambodia.com
  • http://edition.cnn.com/2013/12/09/world/asia/cambodia-cfr-mira-sorvino-karaoke-brothels/
  • http://mic.com/articles/76915/why-young-cambodian-girls-are-being-sold-into-sex-slavery-and-how-we-stop-it
  • Ecpat eli End for Child Prostitution and Child Phornograph
  • http://skolarbete.nu/fi/skolarbeten/barnprostitution