Matka Champagneen
Hyvässä samppanjassa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen. Runsas, hedelmävetoinen tuoksu hivelee nenääsi. Tunnet suussasi lempeän mausteisuuden ja tyylikkään tasapainoilun hienovaraisen paahtoleipämäisyyden ja tammisten aromien välillä. Silmiesi edessä kuohun pienet poreet nousevat tiiviinä ylöspäin, viipyillen kuitenkin matkallaan kohti lasin huippua pitkän tovin.
Samppanjatalojen glamouri kiinnostaa monia ja niissä on helppo vierailla. Konseptit keskittyvät esittelyissään kellareiden upeaan historiaan ja erilaisten cuveiden sekoitussuhteisiin.
Kellarit ja tastingit ovat paikkoja, joissa voi hetken haaveilla olevansa menestyvä, kuuluisa ja ehdottoman rikas. Samppanja kuplii, kalliit korot kopisevat ja Maserati murisee, kun valloitan Manhattanin.
Matka Champagneen voi olla matka myös maaseudulle
Champagnen maakunta on kuitenkin jotakin muuta, kuin isojen luksus brändien luoma mielikuva. Se on juomansa lailla aito ja ainutlaatuinen. Se on maaseutua, jossa ankan kaakattavat, kirkonkellot soivat ja pellot ovat viiniköynnösten lisäksi täynnä sokerijuurikasta.
Arvostetuin samppanja-alue sijoittuu Reimsin ja Epernayn kaupunkien ympäristöön. Vaatimattoman maalaismaiseman ei kannata antaa hämätä. Hehtaari samppanjamaata maksaa miljoona euroa. Osittain rapistuneiden julkisivujen ja silmänkantamattomiin jatkuvien köynnösrivistöjen takana liikkuvat isot rahat.
Matka Champagneen – 5 vinkkiä onnistuneeseen matkaa
- Suosi pientuotajia
- Sovi vierailu ja kieli etukäteen
- Opiskele etukäteen
- Nauti kaikilla aisteilla
- Yövy B&B paikoissa
Matka Champagneen – Suosi pientuottajia
Champagnen alueen on noin 5 000 samppanjaa tuottavaa viinitaloa ja viljelijöitä kolminkertainen määrä. Suomesta katsoen pientilojen samppanjat ovat ranskalaisten salaisuus, sillä vain 13 % päätyy vientiin. Juuri siksi pientiloilla kannattaa vierailla.
Toinen asia, miksi pientuottajia kannattaa vierailulla suosia on tarina. Samppanja on aina kasvupaikan, kellarin ja ihmiskäden työn tuotos. Parhaimmillaan se on kahdeksan sukupolven jatkumo, jossa nykyinen isäntä tuntee perimänsä peltojen köynnökset lähes yksilöinä ja kymmenvuotias lapsenlapsi tunnistaa vaivatta eri vuosikertoja.
Matka Champagneen – Sovi vierailusi etukäteen
Jos haluat nautinnollisen, rauhallisen ja paljon tietoa sisältävän vierailun pientuottajan luona, varaa aika etukäteen. Soitto puolituntia ennen ei aina riitä isännälle, joka voi olla pellolla kilometrien päässä traktoreineen ja koirineen. Kysymys on ennenkaikkea kohteliaisuudesta, sillä viljelijöiden päätyö ei ole turistien viihdyttäminen, vaan viinisadostaan huolehtiminen.
Champagnen maakunta ei ole suuri, mutta muutaman päivän matkalla ongelmaa voi tulla silti reitityksestä. Tarjontaa on valtavasti sekä majoituksessa, että viinitiloissa ja kylät toinen toistaan kauniimpia. Kokenutkin vierailija tuntee valinnan vaikeutta, koska kaikkea ei vain kerralla pysty näkemään. Mieti rauhassa mitä haluat vierailultasi.
En huomannut ylimielistä suhtautumista ei-ranskankielisiin turisteihin. Osalla tiloista ei kuitenkaan yksinkertaisesti puhuta muuta kuin ranskaa.
Puolentoista tunnin kierrokseen ja tastingiin sisältyy todella paljon asiaa ja on harmi, jos kertomuksesta ei ymmärrä kuin sanan sieltä ja toisen täältä. Aksentti on osalla rankalaisista todella vahva ja haittaa ymmärtämistä.
Matka Champagneen – Opiskele hieman etukäteen
Yleensä tasting ja kierros kestävät noin puolitoistatuntia. Asiakaalle esitellään tuotantotilat ja kellarit, jonka jälkeen edetään maistelemaan. Tuotantotilat voivat olla hyvinkin vaatimattomia, mutta kellarit saavat minussa aina syvän huokauksen aikaan. Ne ovat yleensä todella upeita sekä kuvauksellisia.
Tankkikäymisen ja pullokäymisen vähimmäiskestot takaavat että sadonkorjuun ja myyntikelpoisuuden välillä vierähtää vähintään kaksi vuotta, vintagesamppanjoissa kymmenenkin vuotta. Juuri siksi kellareissa lepää kymmenien tuhansien pullojen varastoja.
Tastin sisältää yleensä kolme viiniä, joissa edetään tietyssä järjestyksessä. Jos isäntä pitää sinusta, hän saattaa tarjota vielä jotakin extraa.
Vakiosamppanja on samppanjatalojen tärkein tuote. Se on talon ”käyntikortti” joka pyritään pitämään mahdollisimman tasalaatuisena vuodesta toiseen. – Leppoisan leveä samppanja, joka herautti vedet kielelle. Mineraalinen ja raikas. Hieman liian helppo.
Rosé-samppanja tehdään lisäämällä tavalliseen samppanjaan Champagnen alueella tehtyä punaviiniä. – Hennon mansikkainen ja tasapainoinen maku, joka kantoi pitkään, yrittiseen jälkimakuun asti.
Taivaallista Vintage- eli vuosikertasamppanjaa valmistetaan vain erittäin hyvinä satokausina, ja aina saman vuoden rypäleistä. – Tuoksultaan tyylikäs, pähkinäinen ja paahteinen. Hedelmäinen maku sopivan roteva. Hienostunut, tasapainoinen, runsas.
Non-dose samppanja on samppanjaa johon korkinvaihdossa ei lisätä lainkaan sokeria. Nämä juomat ovat nostaneet asemaansa etenkin aperitiivina. – Tiukka ja erittäin hapokas. Rutikuiva. Lievästi mauton.
Kun sinulta kysytään mielipidettä viinistä, mieti hetki ennen kuin annat suomalaisen rehellisen vastuksen. Jos pidit siitä, kerro se. Jos taas et, niin älä missään tapauksessa sano sitä. Kukaan ei halua kuulla, että miljoonien arvoiselta maatilkulta tuhansien työtuntien uurastuksen jälkeen pulloon on päätynyt mielestäsi mautonta mehua. Kannattaa siis etsiä jokaisesta lasillisesta jotakin positiiivista.
Pienyrittäjillä vierailut saattavat olla maksuttomia, mutta tästä aiheutuu ongelma. Kyse on kuitenkin yritystoiminnasta. On kohteliasta ostaa pullo tai pari, jos viini on mieluinen.
Matka Champagneen – Nauti kaikilla aisteilla
Samppanjan juonti on kokemus, joka hemmottelee kaikkien aistien kautta. Se on jotakin todella ainutlaatuista, hyvin hienostunutta ja ehdottoman aitoa.
Jotta voit todella Champagnen viehätyksen, on mentävä peltojen keskelle, kapeille savisille teille ja jalkauduttava maistelemaan rypäleitä suoraan köynnöksistä.
Ja kun nyt kerran olet Champagnessa, miksi et söisi kunnolla ja joisi samppanjaa läpi ruokailun. Kampasimpukat tai ankka suorastaan huutavat seurakseen kuohuvaa.
Matka Champagneen – Suosi B&B paikkoja
En näe mitään syytä maksaa itseään kipeäksi tähtiluokitelluista hotelleista Ranskassa. Etenkin maaseudulla on erittäin hyvä valikoima B&B paikkoja tarjolla, joista pienellä rahalla saa todella idyllisen yöpaikan itselleen.
Jos tarkoitus on kierrellä samppanjareittejä ja et halua illaksi mitään sen suurempaa ohjelmaa, voi majapaikan ottaa hieman syrjempääkin.
Champagne, parhaat samppanjat, Avellan ja Lihtonen 2014
Matka Champagneen, Essi Avellan 2010
http://www.champagne.fr/en/homepage – Täältä löydät kaiken mahdollisen tiedon samppanjasta.
18 comments