Vietnamin Hue on täynnä historiallista uhoa ja tuhoa

by Anna

Hue | Vietnamin Hue on kaupunki, jolla on paljon symbolista arvoa

Vietnamin Hue on täynnä historiallista uhoa ja tuhoa | Hue on Vietnamin tärkein historiallinen matkakohde. Se on myös kohde, johon Vietnamin kommunistisella puolueella on ollut aina hieman ongelmallinen suhde.

Vietnamin Hue on kaupunki, jolla on paljon symbolista arvoa. Hue on Vietnamin viimeisten kuninkaiden entinen kotikaupunki, mutta samalla paikka, missä hallinto on menetetty monta kertaa milloin ranskalaisille, milloin amerikkalaisille. Lisäksi kuninkaallisuus ja kommunismi eivät ole koskaan sopineet yhteen. Hue on myös edelleen uskonnollisesti merkittävä paikka maassa, jossa virallisesti ilmoitetaan yli 80% kansalaisista elävän ilman uskontoa.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Vietnamin viimeisten kuninkaiden kotikaupunki

Vietnam oli 1800-luvun alussa varsin sekasortoisessa tilassa. Viimeiset 10 vuotta maan hallinnasta olivat riidelleet eri dynastioiden armeijat ja heitä vastustavat kapinalliset. Valtaan nousseella Nguyen-dynastialla oli täysi työ tukahduttaa maan sisäisiä kapinoita.

Historiallinen Hue sijaitsee maantieteellisesti nykyisen Vietnamin keskellä, vain muutaman kilometrin päässä Etelä-Kiinan merestä. Meren läheisyys ja kaupungin sijainti joen rannassa vuorien ympäröimänä sai keisari Gia Longin (1761–1820), Nguyen-dynastian ensimmäisen hallitsijan, todennäköisesti valitsemaan juuri Huen uuden pääkaupungin paikaksi vuonna 1802.

Hue oli periaatteessa Vietnamin pääkaupunki vuoteen 1945, jolloin Vietnamin viimeinen keisari Bao Dai poistui maasta ja kommunistihallitus siirsi pääkaupungin Hanoihin.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Nguyen-dynastia ja Ranskan Indokiinan valloitus

Nguyen-dynastia nousi Vietnamin johtoon aikana, jolloin eurooppalaiset alkoivat kiinnostua kunnolla Kaakkois-Aasiasta. Keisari Gia Long, hänen poikansa ja seuraajansa näkivät kyllä eurooppalaisten muodostaman uhan ja yrittivät estää ulkomaalaisten vaikutusvallan kasvun maassa. Ongelma oli se, että samaan aikaan dynastia joutui keskittämään armeijansa ja voimavaransa tukahduttamaan oman maan levottomuuksia.

Hallinto ei ylimielisesti myöntänyt kauppaoikeuksia ranskalaisille ja teki mm. kaikkensa rajoittaakseen lähetyssaarnaajien toimintaa. 1830-luvulta alkaen lähetyssaarnaajia karkoitettiin ja teloitettiin satunnaisesti, mutta tämä toiminta ei suinkaan hillinnyt eurooppalaisia saarnamiehiä, vaan pahensi tilannetta. Kun espanjalainen piispa pääsi hengestään vuonna 1855, Ranskan keisari Napoleon III sai tarpeekseen hankalista alkuasukkaista ja päätti ”vapauttaa Vietnamin”. Vuonna 1856 alkoi sota, jonka seurauksena kolme Vietnamin eteläisintä maakuntaa siirtyivät Ranskan omistukseen (mm. Saigon ja Da Nang).

Ranska pyrki alusta asti laajentamaan valtaansa myös Vietnamin pohjoisosaan, joka oli merkittävässä asemassa Kiinan markkinoita tavoiteltaessa. Syynä nopeaan laajentumiseen oli myös pelko siitä, että alue voisi päätyä brittien haltuun.

Kahdesti vietnamilaiset ja kiinalaiset saivat sotilasretkikuntien etenemisen estettyä. Vuonna 1884 Ranskan hallitus ei sietänyt enää nöyryytyksiä, vaan aloitti täysimittaisen hyökkäyksen. Vuonna 1887 Ranska oli vallannut Vietnamin keski- ja pohjoisosat täysin ja yhdisti ne jo hallitsemiinsa Kambodzan ja Laosin alueisiin. Ranskan Indokiina oli syntynyt.

Ranskan Indokiinassa Nguyen-dynastian hallinto jatkui nimellisesti. Todellinen valta oli ranskalaisilla. Ranskan Indokiinan pääkaupungiksi tuli Hanoi, mistä siirtomaahallinto hallitsi keisarin nimissä.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Hue on edelleen buddhalaisuuden keskus

Hue on aina ollut tärkeä buddhalaisuuden keskus. 1960-luvun alkupuolella buddhalaisia sorrettiin järjestelmällisesti hallinnon toimesta, niin armeijassa, julkisissa palveluissa, kuin erilaisten tukien myöntämisessä. Taustalla oli pitkälti ranskalaisten lähetyssaarnaajien Vietnamiin tuoman roomalaiskatolilaisuuden suosio maan eliitin keskuudessa.

Buddhalaisten munkkien johtama ja hallitusta vastustava väkivallaton vastarinta oli jatkunut maassa jo pitkään. Kriisi kulminoitui, kun yhdeksän aseetonta siviiliä ammuttiin Huen kaupungissa 1963. Thich Quang Duc, 67-vuotias buddahalainen munkki ajoi autolla Huesta Saigoniin seuraajiensa saattamana. Hän poltti itsensä 11.6.1963 vilkasliikenteisessä saigonilaisessa risteyksessä protestina presidentti Ngo Dinh Diemin (katolilainen) buddhalaisia sortaneelle politiikalle.

Vietnamin ensimmäisen naisen Madame Nhun sanat tapahtuman jälkeen kertovat missä arvossa buddhalaisia tuolloin pidettiin. Hänen kerrotaan todenneen Thich Quang Ducin kuoleman jälkeen:”Jos buddhalaiset haluavat grillata itseään, annan mielelläni polttoainetta.”

Polttoitsemurha olisi voinut jäädä pienelle huomiolle ilman amerikkalaisen toimittaja ja valokuvaaja Malcolm Brownin ottamia kuvia. Ne levisivät nopeasti sanomalehtien etusivuilla maailmanlaajuisesti ja aiheuttivat järkytyksen aallon länsimaissa. Tyynesti liekkien keskellä lootusasennossa istuva munkki ja kuvat hänen vielä savuavasta ruumiistaan, olivat yksinkertaisesti liikaa. Yhdysvaltain toiminta pakotti presidentti Ngo Dinh Diemin antamaan buddahalaisille myönnytyksiä ja lopulta Yhdysvallat ilmoitti hylkäävänsä kokonaan Diemin hallinnon. Marraskuuta 1963 presidentti Ngo Dinh Diem sai surmansa sotilasvallankaappauksessa.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Thien Mu Pagoda on Huen ikoni

Thien Mu Pagoda on Huen epävirallinen tunnus ja erittäin ikoninen seitsemän kerroksinen pagoda Parfyymi-joen rannalla. Thien Mu Pagoda on rakennettu paikalleen ensimmästä kertaa jo 1600-luvulla. Kerrotaan, että vanha nainen, joka tunnettiin nimellä Thien Mu (kirjaimellisesti ”taivaallinen nainen”), ilmestyi paikalle pukeutuneena siniseen ja punaiseen. Hän ennusti, että se hallitsija, joka rakentaa pagodan kukkulalle, antaa maalle pysyvän hyvinvoinnin.

Pagodaa ja pyhäkköjä on remontoitu ja laajennettu moneen otteeseen. Nykyinen alue kattaa erilaisia meditaatio-, kello- ja rumputorneja, pyhättöjä, halleja ja asuintiloja.

1960-luvulla Thien Mu Pagoda oli merkittävä buddhalaisen liikkeen järjestäytymispiste, jossa nälkälakkoiltiin ja josta käsin koordinoitiin protesteja. 1980-luvulla Thien Mu Pagoda toimi kommunismin vastaisten mielenosoitusten keskipisteenä.

Thien Mu Pagodan alueella sijaitsevassa näyttelytilassa on esillä Austin-merkkinen auto, jolla Thich Quang Duc väitetään ajaneen Saigoniin. Auto näkyy kuvissa taustalla. Jokainen voi päätellä, onko kyseessä sama auto.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam
  Hue, Vietnam
Hue, Vietnam
Hue, Vietnam

Hue | Thai Hoa -palatsialue

Kun keisari Gia Long valitsi Huen uuden pääkaupungin paikaksi vuonna 1802, hän aloitti valtavat rakennustyöt välittömästi. Suunnitelman perustana oli kolme sisäkkäistä neliötä, joiden muodostaman Thai Hoa -palatsialueen oli tarkoitus kilpailla loistossaan Pekingin Kielletyn kaupungin kanssa.

Kielletty kaupunki oli näistä laajin rakennustyömaa ja sai nimensä Pekingin kuuluisan Kielletyn kaupungin mukaan. Kielletty kaupunki oli käytännössä vallihaudan rajaama alue, jonka yhden sivun muodosti Parfyymijoki.

Keisarillinen linnoitus rakentuu Kielletyn kaupungin sisälle ranskalaisten tekemän vankan muurin linjoja noudattaen.

Keisarillinen palatsi, sijaitsee Keisarillisen linnoituksen sisäpuolella Parfyymijoen puoleisella reunalla. Palatsiin kuuluva alue on kooltaan noin yhdeksän hehtaaria.

Alue lisättiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 1993.

Hue, Vietnam

Hue, VietnamHue, Vietnam
Hue, Vietnam
Hue, Vietnam

Hue | Huen taistelu oli Tet-hyökkäyksen verisin

Nykyisin paikalla käydessään on hyvin vaikea käsittää, että 1940-luvulla Thai Hoa -palatsialue oli vielä aivan täynnä erilaisia paviljonkeja, vierastaloja, varastoja, talleja ja palvelijoiden asuintiloja. Suurempia rakennuksia oli tuolloin vähintään 150 kappaletta.

Osa rakennuksista ei kestänyt taifuuneita, osa lahosi kunnossapidon puuttuessa, mutta suurimmat tuhot tulivat Huen taistelussa helmikuussa 1968. Kyseessä oli Pohjois-Vietnamin ja Vietkongin hyökkäys Etelä-Vietnamin ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan. Huen taistelu oli osa laajempaa ns. Tet-hyökkäystä. Siitä tuli kiivaiden katutaistelujen takia Tet-hyökkäyksen verisin ja pisin molempien osapuolien kärsiessä suuret tappiot.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Kaupungilla oli suuri symbolinen arvo

Hue oli Vietnamin pääkaupunki aina vuoteen 1945 saakka, jolloin keisari Bao Dai lähti maanpakoon Pariisiin. Kaupungin historia teki siitä symbolisen kohteen Pohjois-Vietnamin armeijalle ja Vietkongille. He arvelivat, että kaupungin valtaus takaisin voisi nostattaa Etelä-Vietnamilaisia vastarintaan ja liittymään heihin.

Huen taistelun alkaessa amerikkalaiset olivat päättäneet olla käyttämättä ilmapommituksia säästääkseen kaupungin siviiliväestöä ja sen historiallisia rakennuksia. Eteneminen osoittautui kuitenkin aivan liian hitaaksi ja veriseksi. Päätös kumottiin, mutta monsuunipilvet estivät lentokoneiden käytön. Helmikuun 21. päivä pilviverho rakoili ja amerikkalaisten ilmaiskut käynnistyivät. Jo samana päivänä kommunistit menettivät asemansa ja 2. maaliskuuta Hue voitiin julistaa turvalliseksi.

Taistelujen ja pommitusten seurauksena Huen liikekeskustasta ja lähes kaikki kaupungin historialliset kohteet tuhoutuivat. Vietkongin jäsenet ehtivät ennen vetäytymistään surmata kaupungin siviileistä 3000-5000 henkeä ”taantumuksellisena aineksena” ja haudata heidät joukkohautoihin. Lisäksi todennäköisesti tuhansia kaupunkilaisia kuoli pommituksissa ja taistelutoimissa. 115 000 asukasta jäi kodittomaksi.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue | Hai Van Pass EI OLE maailman paras rannikkoreitti. Ei edes lähellä

Hoi Anin ja Huen välillä kulkee rannikkotie Hai Van Pass. Tie tuli tunnetuksi Vietnamin erikoisjaksosta Top Gear –ohjelmassa. Jeremy Clarkson väitti Hai Van Passin olevan yksi maailman parhaista rannikkoreiteistä.

Ajoimme tuon solan läpi ja täytyy sanoa, että nyt tuli Jeremylle huti. Kyseessä on noin 20 km pitkä varsin mitätön pätkä. Tiellä on toki mutkia ja sieltä näkyy meri, mutta siihen se sitten jääkin.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

Jos aikaa riittää, kannattaa Huessa vierailla myös entisten kuninkaitten haudoilla. Näitä hautoja on kaupungin ympäristössä useita ja suosituin on Royal Tomb of Khai Dinh King. Haudat eivät ole mitään nopeasti vierailtavia kohteita, vaan valtavia mausoleumeja puistoineen ja suurine portaikkoineen.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Lotta-Maaria / delfiininselassa 26 tammikuun, 2019 - 6:01 pm

Kirjoituksesi luettuani alkoi itsellänikin tehdä mieli Vietnamiin! Keisarillinen palatsi oli kuvissasi sen verran upea, ettei ihmekään että UNESCO on ottanut sen maailmanperintölistalle.

Reply
Anna 27 tammikuun, 2019 - 9:32 am

Kiitos Lotta

Vietnam on kyllä hieno matkailumaa! Tämä oli nyt kolmas kerta kun maassa kävin ja voisin lähteä koska tahansa uudestaan.

Reply
Anni | Rajatapaukset 24 tammikuun, 2019 - 11:47 am

Hue jäi meiltä välistä osittain ajanpuutteen osittain silkan laiskuuden vuoksi. Katselin kyllä etukäteen että siellä tosiaan olisi tuollaisia vaikuttavan näköisiä vanhoja rakennuksia, mutta tuo historia puoli jäi ihan tuntemattomaksi. Kiinnostavaa (vaikkakin karmivaa) luettavaa siis!
Eikä kyllä enää harmita että jäi tuo rannikkoreittikin välistä 😀

Reply
Anna 27 tammikuun, 2019 - 9:36 am

Kiitos Anni

Aikaa Hueen matkaaminen todella ottaa. Kolme tuntia suuntaansa Hoi Anista autolla. Rannikkoreitin voi jättää suosiolla välistä : )

Reply
sari / matkalla lähelle tai kauas 21 tammikuun, 2019 - 11:05 pm

Olipa todella mielenkiintoinen juttu Huesta ja erityisesti sen historiasta. Kiva kun oli kuvia, miltä palatsi on näyttänyt sodan aikaan tai jälkeen. Muuten olen samaa mieltä Hai Van pas roadista. on sitä hienompia reittejäkin nähty…ja varmaan on Vietnamissakin?

Reply
Anna 22 tammikuun, 2019 - 9:12 am

Kiitos Sari

Huen taistelu oli minulle täysin vieras, mutta kun rupesin Googlaamaan sodan tuhoja tuolla, selvisi nopeasti, kuinka verisestä ja pitkästä jaksosta oli kyse. Todella surkeaa ihmisten kohtalot, mutta myös rakennusten tuhot. Karmean näköistä nähdä kuvissa vanhat palatsit ja sitten tankki siinä pihalla mylläämässä.

Reply

Leave a Comment