Victoria I vie Tallinnaan – Tallink Siljan erilainen kesä

by Anna

Victoria I vei ensimmäiselle ulkomaanmatkalle sitten koronan

Victoria I | Jeeee…! Ensimmäinen ulkomaanmatka koronan ”jälkeen”. Tässä reissussa oli ihan matkan tuntua, sillä lähdin jo edellisenä päivänä Oulusta, lentelin ”Annetaan takaisin Ranskaan” -propelikoneella (ATR) Helsinkiin ja vietin pari yötä hotellissa.

*Pressimatka risteilyn osalta, muu itse maksettu

Tallinnaan risteilin Victoria I kyydissä. Victoria I valmistui vuonna 2004 ja vesillelaskun jälkeen se on pysynyt tiiviisti Tukholman ja Tallinnan välillä. Kesäkaudella 2020 M/S Victoria I liikennöi 30.8.2020 asti Helsinki-Tallinna-reitillä. Varata voi joko 11 h-päiväristeilyn tai reittimatkoja. 27.7. lähdöllä alus tekee erikoisristeilyn Saarenmaalle.

Tallink Silja Victoria I

Korona vei 85% Tallink Siljan liikevaihdosta

Kun korona rantautui Suomeen, pysäytti epidemiasta johtuvat viranomaisrajoitukset matkustajaliikenteen Tallink Siljan aluksilla käytännössä täysin. Laivat seisoivat satamissa ja vain kahta reittiä operoitiin huoltovarmuuden takia (ilman matkustajia) koko koronapandemian ajan normaalin aikataulun mukaisesti.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoi, että Tallink-konsernilla on normaalisti huhti-toukokuussa noin 1,6 miljoonaa matkustajaa – nyt luku oli 100 000 matkustajaa. Onneksi tilanne on alkanut hiljalleen normalisoitua. Suomen ja Viron välinen matkustajaliikenne saatiin käynnistettyä 15.6.2020 alkaen. Erittäin tärkeä matkustajaliikenne Ruotsiin on kuitenkin edelleen täysin pysähdyksissä.

Kesäkaudella 2020 on enemmän reittejä, kuin koskaan ennen!

Vallitseva poikkeustilanne on tietenkin laivayhtiölle erittäin hankala, mutta matkustajalle asetelma luo aivan uusia houkuttelevia mahdollisuuksia. Kesäkaudella 2020 Suomesta valittavana on 5 reittiä (joista 3 uutta) 8 eri laivalla. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin!

Uutuuksista ehdottomasti kiinnostavin itselleni tämän Victoria I :n risteilyn lisäksi on Helsinki-Riika väli. Riika, eli Baltian Praha on yksi suosikkikaupungeistani. Sen kauppahallit ja keskiaikaiset talot tarjoavat aina jotain uutta. Tämä Riian-reitti kannattaa kokea nyt, sillä syysmyrskyissä sitä tuskin enää ajetaan. Riikaan mennessä ei nimittäin ole suojaavaa saaristoa apuna ja aallonkorkeudella on todellakin vaikutusta laivamatkustajan matkustuskokemukseen.

Muistan hyvin jouluristeilyn Helsinki-Tukholma 2018, jolloin laiva joutui äkäisen syysmyrskyn riepoteltavaksi. Merellä velloi poikkeuksellisen korkeita (8-10 metriä) aaltoja. Keskimäärin tuollaisiin lukuihin päästään muutaman kerran kymmenessä vuodessa. Olihan se hurjan kuuloista, kun aallot löivät mustassa yössä 11. kerroksen ikkunoihin ja alus paukkui ja natisi. Laivat kyllä kestävät, mutta matkustajat eivät.  

Listasin alle kaikki uutuudet (myös Riika ja Tukholma). Tarkista lähdöt täältä:

  • Helsingistä 11h-päiväristeily Tallinnaan Victoria I
  • Helsingistä päiväksi Saarenmaalle 27.7. lähdöllä Victoria I
  • Helsingistä päivä Riiassa -risteily Silja Serenade
  • Helsingistä päivä Maarianhaminassa -risteily Baltic Queen
  • Turusta päivä Tallinnassa -risteily Baltic Queen
  • Tukholma-Visby -risteily Silja Symphony
  • Riiasta 18.7. Ahvenanmaalle ja 26.7. Saarenmaalle Romantika
Tallink Silja Victoria I
Lähtiessä satoi kaatamalla. Tallinnassa satoi kaatamalla, mutta palatessa ilma kirkastui ja aurinkokin jaksoi pilkahtaa esiin.

Victoria I aikataulu on miellyttävä

Victoria I lähtee ko 9.30 ja saapuu Tallinnaan klo 12. Takaisin lähdetään klo 17 ja perillä Helsingissä ollaan klo 20. Aikataulu on miellyttävä. Itseäni eivät ilahduta kovin aikaiset lähdöt tai hyvin myöhäiset paluut. Tehokasta perilläoloaikaa jää tällä risteilyllä noin 4 tuntia. Siinä ajassa ehtii hyvin vaikka uuteen Merimuseoon (teen paikasta oman postauksen) ja vanhaan kaupunkiin, Fotografiskaan tai vaikka seikkailukeskus Protoon.

Untitled
Merimuseossa on sadoittain hienoja pienoismalleja
Untitled
Untitled
Untitled

Tee elämäsi helpoksi – Varaa oma hytti ja tilaa juomat autolle

Suosittelen, että näin korona-aikana varaa itselleen oman hytin. Itse otan hytin aina kun se on mahdollista, sillä notkuminen yleisissä tiloissa tai baareissa ei kiinnosta. On helppoa ja turvallista, kun käytössä on säilytyspaikka tavaroille ja päällysvaatteille, oma WC ja mahdollisuus levähtää hetkinen rauhassa.

Victorian 11 h -risteilyllä isompia juomamääriä ostavan kannattaa varata myös autopaikka ja tilata juomat Pre-Order-palvelusta. Tällöin ostokset odottavat paluumatkalla auton vieressä.

Tallink Silja Victoria I
Victoria I on todella kiva alus, jonka hyteissä on hieman vanhaa glamouria 

Tallink Silja Victoria I
Tallink Silja Victoria I
Eksyä ei voi …
Tallink Silja Victoria I
Montako laitetaan…?

Ruokailut Victoria – Tallink & Silja Line

Victorian Grande Buffet-ravintola oli avoinna normaalisti. Söin siellä meriaamiaisen ja ehkäpä olennaisin ero oli vähäisempi määrä matkustajia. Ruokatarjonta oli suppeampi kuin normaalisti, myslit ym. annosteltu valmiiksi purkkeihin ja linjastojen päälle oli rakennettu lisää ”roiskesuojia”. Tuotteet sai itse ottaa aamiaisella linjastosta. Tiedän, että moni kammoaa kaikille yhteisiä ottimia, mutta niitä vaihdettiin todella useasti.

Ravintolasalissa oli ainakin aamiaisella mahdollisuus istua myös väljästi, tosin keula ja ikkunapaikat olivat aivan täynnä. Ei liene yllätys, että ihmiset haluavat nauttia meriaamiaisensa myös merinäkymällä.

Illallisen söin Grill House -ravintolassa. Menu löytyy täältä. Tomaattikeitto ja vuohenjuustotoast oli makuuni liian terävä ja suolainen. Taimen, parsan ja kirsikkatomaattien kera ihan OK, mutta kuten liki aina ravintoloissa, kala oli vedetty liian kuivaksi. Jälkiruokana olleen Brownie, marjoja ja piimävaahtoa, voi huoleti jättää tilaamatta. Asia ei liiemmälti silti harmittanut, sillä Tallinnan päässä oli jo tullut herkuteltua viimeisen päälle hyvin.

Kaverini risteili samaan aikaan Silja Serenadella Riikaan. Seurasin hänen matkaansa Twitterin kautta ja kuolasin ruokakuvia Tavolàtasta ja Happy Lobsterista (ostereita, hummeria, meribassia ym. muuta herkkua). Sille laivalle voisi lähteä jo ihan ruuankin puolesta.

Tallink Silja Victoria I
Tallink Silja Victoria I

Matkustaja vaikuttaa itse omilla toimillaan eniten koronan suitsimiseen

Korona on aiheuttanut laivoilla paljon erikoisjärjestelyjä. Yksi suurimmista on se, että laivoihin ei toistaiseksi oteta kuin osa sallitusta matkustajamäärästä. Esim. risteillessäni nyt Helsingitä Tallinnaan, matkustajamäärä oli kolmannes sallitusta. Riittävistä turvaväleistä pyritään huolehtimaan merkinnöin ja käsidesiautomaatteja sekä käsienpesupisteitä riittää. Ravintoloihin on asetettu asiakkaiden enimmäiskapasiteetti (75%) ja matkustajia muistutetaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta kuulutuksin.

Mitkään näistä toimista eivät kuitenkaan poista matkustajan omaa vastuuta. Sairaana ei ole tietenkään sallittua matkustaa. Omalla käyttäytymisellä, eli hyvällä käsihygienialla ja turvavälien pitämisellä on aivan olennainen merkitys paitsi omaan, myös kaikkien muidenkin turvallisuuteen. Vaikka ollaankin risteilemässä ja pitämässä hauskaa, ei se oikeuta yskimään toisten niskaan tai tunkemaan kylkeen kiinni.

Älä ole se pölijä, joka jonottaa uloskäynnin luona jo ennen laituriin kiinnittymistä ja ryysii muiden pöljien kanssa ahtaaseen putkeen ja toisiaan pahki. Istuppa mielummin 15 minuuttia rauhassa paikoillasi ölövinä ja anna niiden pöljien mennä : D

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

16 comments

Annukka | HappyAnnukka 13 heinäkuun, 2020 - 9:13 pm

Monesti ravintolassa syöminen on aina vähän ”riski”. Vaikka edellisellä kerralla olisi ollut täydellistä ruokaa, niin toisella kerralla keittiössä onkin eri kokki, ja ruoka on ihan toista tasoa. Oon myös aika ronkeli ruuan suhteen, siis ihan hyvää ruokaa kyllä saa monesti, mutta sellaista, että sitä erityisesti hehkuttaisin, niin harvemmin saan.

Reply
Annuliina 11 heinäkuun, 2020 - 11:45 pm

Ihanaa lukea rehellistä tekstiä, jossa on rehellisiä mielipiteitä! Muun muassa nuista laivan ravintolan ruuista 😅 enkä tiennyt mahdollisuudesta varata oma hytti päiväristeilylle! Tallinnaan haluaisin päiväreissulle, mutta nuo laivojen yleiset tilat ei vielä houkuta, mutta oman hytin kanssa voisin reissun toteuttaakin 🙂

Reply
Anna 12 heinäkuun, 2020 - 11:10 am

Kiitos Annuliina

Minusta on järjenköyhyyttä kehua safkoja, joista ei pidä. Voisi tietenkin olla puhumatta kokonaankin, mutta kun nyt yleensä aina mainitsen, missä söin ja miltä maistui, niin eipä se pressireissu siihen muutosta tee.

Päivähytti on todella suositeltava ja minusta sellainen kannattaa ottaa, vaikka matka-aika sinällään on lyhyt.

Reply
Karoliina / bonjourpositivity 11 heinäkuun, 2020 - 6:04 pm

Vitsit että ihmiset unohtaa helposti… ei ole kiva, jos nää törpöt nyt aiheuttaa meille muille taas oloihin tiukennuksia! Mitä olen ihmisten risteilyjuttuja seuraillut, niin kaikki kertomukset samansuuntaisia, joukossa huolet tuntuvat kaikkoavan 😀 Mutta aika ehdoton ois oma hytti ottaa, mä olen kerran (!) käynyt risteilyllä, päivä Tallinnassa, ja silloinkin menin sinne erillismaksulliseen tilaan (mikä ihme se on nimeltään 😀 ) jossa ei onneksi ollut kuin pari ihmistä mun lisäksi ja sai olla rauhassa ja syödä mitä oli tarjolla.

Reply
Anna 12 heinäkuun, 2020 - 11:12 am

Kiitos Karoliina

Ihmisten muisti on yhtä lyhyt kuin kultakalalla. Vähän kun saavat viiniä napaansa, niin kaikki estot ja turvaohjeet kyllä unohtuu.

Oma hytti on hyvä! Osalla laivoista on niitä ”loungetiloja” en mäkään muista sen oikeaa nimeä, mutta en mä ole oikein niissä koskaan viihtynyt.

Reply
Suvi / Suvin matkassa 10 heinäkuun, 2020 - 1:55 pm

Oli kyllä kiva matka ja oli mukava tavata sinutkin livenä 🙂 Harmi että päivä oli sateinen, jäi se Merimuseon kattoterassi näkemättä. Noh, jäi taas jotain seuraavaan kertaan.

Reply
INDIVUE 9 heinäkuun, 2020 - 2:01 pm

Tuo oman hytin varaaminen on kyllä hyvä vinkki. Tuttavapariskunta palasi juuri Tallinnasta ja lähetti maista valokuvan, kuinka se läpinäkyvä terminaaliputki oli ollut ihan täynnänsä laivasta poistuvia ihmisiä ilman minkäännäköisiä turvavälejä. Eikä tietenkään mitään maskeja kenenkään naamalla.

Reply
Anna 10 heinäkuun, 2020 - 8:04 am

Kiitos

Minusta oma hytti oli todella miellyttävä. Sai käydä ”omassa” vessassa ja pestä käsiään ja muutenkin olla hetken omassa rauhassa.

Kyllähän sen putken saa tukkoon, jos 1000 ihmistä ryntää siihen samaan aikaan. Laivojen purku- ja lastausaikaa on pidennetty, eli ihmisten pitäisi vaan malttaa odottaa hetkinen ja lopettaa se ryysiminen. Sehän on omasta valinnasta kiinni, meneekö siihen massaan mukaan. Itse en mene.

Reply
Pirkko / Meriharakka 9 heinäkuun, 2020 - 10:45 am

Ikävää, jos nyt kivasti moneen kohteeseen käynnistynyt risteilykesä tyssää siihen, että nuo ”pöljät” saavat koronan leviämään laivoilla. Itse olemme ensi viikonloppuna lähdössä päiväksi Maarianhaminaan ja minusta on todella kiva, että sinne tänä kesänä pääsee helposti suoraan Helsingistä ja Helsinkiin. Otamme auton mukaan, paitsi Ahvenanmaan takia, vähän myös siksi, ettei tarvitse jonotella laivaan tai laivasta. Autokannelle tietysti, mutta ehkä sen pystyy jotenkin ajoittamaan suht pieneen ruuhkaan.

Reply
Anna 10 heinäkuun, 2020 - 7:57 am

Kiitos Pirkko

Pöljät pilaa kaiken 😉

Nyt ensiviikosta varmaan lähden auton kanssa yli ja miellän sen myös turvalliseksi tavaksi. Jos siihen vielä ottaa pidemmillä matkoilla hytin, on paljon esim. kannella (sään salliessa) ja ei tunge isoimpiin massoihin, niin tuskin tuossa suurempaa riskiä on kuin missään muuallakaan.

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 8 heinäkuun, 2020 - 2:30 pm

Hyvä briiffi siitä mitä kaikkea on Tallinkilla tarjolla. Tuo merimuseo on hyvä vinkki, jonka painan mieleeni seuraavaa Tallinnan matkaa varten. 🙂

Reply
Anna 10 heinäkuun, 2020 - 7:54 am

Kiitos Anna

Kirjoittelen merimuseosta vielä oman jutun! Hieno paikka.

Reply
Annan matkablogi 6 heinäkuun, 2020 - 10:54 pm

Olin tuolla reissulla myös ja olen ihan eri mieltä noista illallisen ruoista. Esimerkiksi sitä tomaattikeittoa olisin voinut syödä monta lautasellista. 😀 Ja muutenkin kala ja jälkkäri olivat hyviä. 🙂

Reply
Anna 7 heinäkuun, 2020 - 8:28 am

Kiitos

Heh. Makuasioita. Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta ruuasta. Myönnän olevani aika poispilattu ruokien suhteen, eli harvoin minua pystyy mikään valmiiksi tilattu annoskokonaisuus miellyttämään täysin. Olen ollut Michelin-tähti ravintolassakin nyrpitelemässä nenääni 😀

Ymmärrän tietenkin myös sen, ettei voi ruveta valitsemaan menulta mieleistä komboa, koska oli niin iso seurue.

Reply
Laura 6 heinäkuun, 2020 - 1:38 pm

Tosi kivoja noi uudet reitit. Victoria 1 en oo koskaan ollukkaa vaikka melki muut valkoset laivat oon kahlannu läpi

Reply
Anna 7 heinäkuun, 2020 - 8:23 am

Kiitos Laura

Kiva, pienehkö laiva, joka on hyvässä kunnossa sisältä ja vähän sellaista ”vanhaa glamouria” hyttien väreissä ja sisustuksessa.

Reply

Leave a Comment