Umbrian ihanat Perugia ja Bettona

by Anna | TÄMÄ MATKA

Umbrian ihanat Perugia ja Bettona

Umbria jää usein Toscanan varjoon, mutta väittäisin, että osin suotta. Jos vertaa Toscanaa ja Umbriaa, on Umbria maisemaltaan ja luonnoltaan selkeästi vihreämpää, mutta ei suinkaan yhtään vähemmän maalauksellista.

Alueen oma erikoisuutensa on etruskien aikaisien asutusten paikoille kasvaneet pienet kylät, jotka on systemaattisesti rakennettu aina kukkulan laelle. Ja näitä kyliä on paljon. Ne eivät ole Toscanan alueen mahtavia, ja turistisoituneita linnoituskaupunkeja, vaan osin hyvinkin pieniä ja söpöjä muutaman talon, sekä kirkon kokonaisuuksia.

IMG_0705

IMG_0812

Perugia – Queen of the Italian hill towns

Perugia on Umbrian pääkaupunki, jossa on n. 160 000 asukasta. Sen historia on pitkä ja sieltä löytyykin etruskien rakennelmia 600-luvulta eaa. Kaupunkia ympäröi kaksi muuria: etruskien rakentama noin 3 km pituinen muuri, sekä ulompana keskustaa kiertävä keskiaikainen noin 6 km pitkä muuri, joka rakennettiin kaupungin laajennuttua.

”Queen of the Italian hill towns”, kirjoitti englantilainen J. Symonds matkakertomuksessaan viettäessään Perugiassa kymmenen vuotta vuosina 1870-1880. Ja kyllä! Olen samaa mieltä.

IMG_0346

IMG_0449

IMG_0453

IMG_0370

IMG_0366

Perugian vanha kaupunki on kaunis

Hyvä tapa tutkia Perugian historiallista keskustaa, on jättää auto parkkihalliin. Rullaportailla pääsee nousemaan Perugian vanhan linnoituksen, Rocca Paolinan raunioiden sisällä ylös kaupunkiin Piazza Italialle. Linnoituksen sisällä olevassa avonaisissa käytävissä ja saleissa pidetään usein erilaisia näyttelyitä, mutta meidän vieraillessa mitään mielenkiintoista ei ollut tarjolla. Linnoituksen alimpaan ja ylimpää osaa yhdistää 120m pitkä käytävä. Nämä käytävät olivat oikeastaan aika pelotavia iltasella. Melko valottomia ja jotenkin uhkaavia.

Kaupungin keskus on tori Piazza IV Novembre. Se on ihana paikka kuluttaa aikaa päivällä ja illalla. Paikalliset tulevat itsekin sinne ”käyskentelemään”. Kaduilta löytyy kuppilaa joka lähtöön. On selkeästi turistipaikkoja sisäänheittäjineen, mutta myös ihan vakiasukkaiden suosiossa olevia patioita. Pidin Perugiasta  välittömästi. Kujat olivat juuri sopivan varjoisia, talot juuri sopivan raffeja ja ihmiset juuri sopivan ”italialaisia”.

IMG_0371

IMG_0388

IMG_0448

Perugia ja Bettona

Bettona, mikä suloisuus

Pieni ja niin suloinen Bettona, on korkealla kukkulalla keskellä Umbriaa. Vanha kaupunki on ympäröity etruskien aikaisilla, 2500 vuotta vanhoilla hiekkakivisilla muureilla. Kaupungin sisään pääsee ajamaan valtavista puisista porteista. Aikanaan ne on lämäisty kiinni kun vihulainen on uhannut. Vaikka kuvassa porttikonki näyttää leveältä, oikesti tuntui että auto olisi voinut jäädä jumiin muurien väliin. Ja ne kujat, voi mikä loppumaton ihana sokkelo.

IMG_0809

IMG_0792

IMG_0806

IMG_0796

 

Perugia ja Bettona 1

IMG_0437

IMG_0507

Kylä kuin kukka

Bettonan nimi juontuu todennäköisesti etruskien sanasta vettona = ennen meitä. Eli paikalla on ollut asutusta jo ennen etruskien saapumista. Tai sitten kylän nimi tulee sanoista beth-on=avioliiton koti. Beth voi myös olla buth, jolloin se merkitseekin = viettää yötä, eli viettää yötä kotona. Jokainen voi valita esitetyistä itselleen mieluisimman tulkinnan.

Kylässä järjestettiin vierailumme aikana kukkatapahtuma. Mammat olivat somistaneet talojensa edustoja pieteetillä ja arvovaltainen tuomaristo kierteli tutkimassa somistuksia. Tämä ei ollut mitään muutaman asukkaan hommaa, vaan koko kylä, kirkot, kaupat, kuppilat, kaikki oli somistettu kukin.

IMG_0514

IMG_0865-2

Päivällä kylässä ei tapahtunut yhtään mitään, mutta illasta maajussit saapuivat pelloiltaan, joivat pullollisen viiniä kylän ainossa baarissa ja lähtivät kotiin. Autoillaan. Mutta silloinkaan ei oikeastaan tapahtunut yhtään mitään. Näin täällä on eletty viimeiset viisisataa vuotta ja eletään edelleen.

IMG_0573

IMG_0575

IMG_0705

Lisää Italia-aiheisia kirjoituksia löydät täältä.

Seuraa blogia : INSTAGRAM – FACEBOOK – BLOGIPOLKU – BLOGLOVIN’ 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Norcia - Italian kauneimmat kylät | TÄMÄ MATKA 31 lokakuun, 2016 - 8:56 am

[…] kunta sijaitsee Perugian maakunnan kaakkois-osassa, vajaan sadan kilometrin päässä Perugian kaupungista,( josta löytyy ihana Bettonan pieni kylä). Norcia on Umbrian ja yksi koko Italian tunnetuimpia […]

Reply
Amalfin rannikko - Täyttä Välimeren kauneutta | TÄMÄ MATKA 18 lokakuun, 2016 - 10:17 am

[…] tunteeni, lue blogistani kirjoituksia matkasta läpi Como-ja Gardajärven ran-tojen, tunnelmointia Umbrian Bettonassa ja Assisissa sekä matkakertomuksia mm. Siennasta ja […]

Reply
Assisi ja Franciscus Assisialainen - TÄMÄ MATKA 30 elokuun, 2015 - 9:11 am

[…] Bettonan suloisesta pienestä kylästä oli hyvä tehdä päiväreissuja pitkin Umbriaa. Välimatkat ovat lyhyitä, ja oli ihana vain rauhallisesti ajella ja pysähdellä ihailemaan maisemia tämän tästä. […]

Reply
Veera Bianca 12 heinäkuun, 2015 - 10:30 pm

Voi miten kauniin näköisiä maisemia! Näin loman lähestyessä juuri tuollainen paikka näyttäisi täydellisen rentouttavalta, mutta nyt suuntaan kuitenkin taas Berliiniin sykkeeseen.

Nämä oli myös mulle ihan uusia tuttavuuksia kohteina 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 11 heinäkuun, 2015 - 10:54 pm

Jotenkin tällä hetkellä kaipaisin viikon lomailua Toscanassa, joskin Umbriaa olen myös harkinnut. Umbriassa kun en ole ennen käynyt, niin se kiinnostasi kyllä kovasti. Italiassa kylät ja vanhat kaupungit ovat kyllä kauniita ja niissä on mukava nauttia erinomaisesta ruuasta. Tämäkään postaus ei sitä fiilistä ainakaan vähentänyt!

Reply
Jenni / Globe Called Home 10 heinäkuun, 2015 - 10:30 pm

Mua on aina hämännyt tuo, kuinka niin monessa maassa Suomen ulkopuolella on ihan normaalia lähteä auton rattiin vielä viinipullollisen jälkeen. Ei tulisi itsellä mieleenkään. (Kauniita kuvia!)

Reply
lena / london and beyond 9 heinäkuun, 2015 - 8:21 pm

Siis vau mitä kuvia, nuo auringonlaskut etenkin! 🙂 Mä en ole tainnut Umbriassa käydäkään. Jouduin hetken miettimään että olenkos, sillä nimi kuulosti tutulta mutta Matteo korjasi sitten asian ja olen käynyt Urbinossa. 😀 Italiassa riittäisi noita näkemisen arvoisia paikkoja vaikka vuodeksi. Ei ihme että italialaiset ovat niin kotiseuturakasta porukkaa. : )

Reply
Mirka/ Reason for a Season 8 heinäkuun, 2015 - 9:51 pm

Yllättäen minun huomioni kiinnittyy ensimmäisenä auringonlaskukuviin -ihan mahtavia kuvia. No anyway, tuntuu, että kaikki muut ovat käyneet Italiassa niin moneen otteeseen, että tuntuu lähes rikolliselta, että itse en ole ollut siellä koskaan. Kyllä näissä maisemissa kelpaisi kesää viettää 8).

Reply
Terhi / Muru Mou 7 heinäkuun, 2015 - 5:00 pm

Minäkin haluan vanhana muorina istuskella tuollaisella kujalla ja juoruilla naapurin kanssa!

Reply
Annika | travelloverblogi 6 heinäkuun, 2015 - 9:40 am

Puit sanoiksi juuri sen, mitä italialaiset kylät ovat: kirkko ja jotain muuta. Kirkko on oltava, vaikka taloja olisi vain vähän. Viimeiset Italian-reissuni ovat olleet täsmäiskuja Biagio Antonaccin konsertteihin. Ehkä joskus taas kiertelemään – ja miksei näille hoodeille.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 6 heinäkuun, 2015 - 8:13 am

Upea Italia. Noilla kaduilla ja kujilla ja kuppiloissa on vaan sellaista tunnelmaa, jota ei muualta löydy.

Reply
Kiia 6 heinäkuun, 2015 - 2:29 am

Ollaan toteutettu kerran puolison perheen kanssa road trip Kreikassa ja koska homma oli niin mukavaa, ollaan mietitty uusintakeikkaa jonnekin muualle Eurooppaan. Italian Toscana on nimenomaan ollut ykkösenä listalla, mutta nyt Umbria nousi kyllä vahvaksi kilpailijaksi!;)

Reply
Virpi /Täynnä tie on tarinoita 5 heinäkuun, 2015 - 10:05 pm

Voihan Italia minkä olet tehnyt! Loputon matkakuume sinne eikä tälläset kuvat helpota kaipuuta ollenkaan! 🙂 Johan tässä on kolme päivää ehditty olla kotona Italian reissun jälkeen.

Reply
Jenni / Unelmatrippi 5 heinäkuun, 2015 - 8:11 pm

Upeita maisemia, ihanan rosoisia taloja – niin italialaista! Itselläni on kokemusta Italiasta vain maan pohjoisosista, mutta samankaltaisia nuo rakennukset näyttävät olevan Umbriassa kuin sielläkin. Nuo muutamat sapuskakuvat toivat mieleen omia ruokamuistoja Italiasta. Mitenhän tässä kestää odotella ensi kesään, että pääsee taas paikan päälle italialaisia herkkuja maistelemaan… Olen tässä nimittäin vähän suunnitellut ensi kesälle visiittiä mm. Triesteen.

Reply
sarrrri 5 heinäkuun, 2015 - 5:25 pm

Nyt kun pääsin taas pitkästä aikaa Italiaan, en voi olla miettimättä millaista olisi lähteä sinne ihan kokonaan… Kielen varmaan oppisi nopeasti, eikä maisemiin kyllästyisi koskaan. Ehkä vielä joskus… 😉

Reply
Pirkko / Meriharakka 5 heinäkuun, 2015 - 3:51 pm

Italian loputtomia (ilmeisesti) pieniä kyliä en usko innostuvani koluamaan, mutta tuo kukkatapahtuma olisi voinut sittenkin olla kiva nähdä. Tietysti sitten pitäisi koluta niitä kyliä riittävän pitkään, että osuisi paikalle sopivaan aikaan sopivaan paikkaan …

Reply
Heidi 5 heinäkuun, 2015 - 3:10 pm

Italiaan ei kyllä kyllästy koskaan! Seuraava Italian kohteeni voisi olla juuri Umbria tai Toscana, mutta toisaalta haluan aina meren äärelle… Kauniilta, niin italialaisilta nämä Umbrian maisemat näyttävät. Ja ihanan rauhallisilta!

Reply

Leave a Comment