Tunisia, El Jem ja amfiteatteri – HIENO!

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri. Soussesta 70 kilometrin päässä sijaitseva El Jem on 21 500 asukkaan kaupunki, jolla on takanaan loistava tulevaisuus. Thysdrus (nykyinen El Jem) oli n. 1800 vuotta sitten Rooman valtakunnan Afrikan provinssien oliiviöljyntuotannon* pääkeskus. Parhaimmillaan kaupungissa asui 50 000 asukasta.

El Jem on edelleen oliivipuiden ympäröimä. Muuta ei entisen Thysdruksen kaupungin suuruudesta enää ole jäljellä. Nykyisin El Jem on yhtä kuin kaupungin keskellä kohoava amfiteatteri. Mitään muuta syytä saapua tähän kaupunkiin on vaikea keksiä.

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | Matkalla El Jemiin

Me vuokrasimme auton ja ajoimme El Jemiin itse. En selvitellyt sen enempää olisiko El Jemiin järjestetty valmiita retkiä. Todennäköisesti kyllä, sillä paikka on yksi Tunisian kahdeksasta UNESCOn maailmanperintöluettelon kohteesta.

Vaikka matkaa ei ole kuin 70 km, sai ajomatkan aikana jo kuvan siitä, mitä Tunisian maanteiden varsilla tapahtuu. Eli ei tapahdu yhtään mitään. Muutama tietulli,  liki jokaisessa risteyksessä poliiseja tarkastamassa papereita, teiden varret täynnä lampaita ja kaupunkien sisääntuloissa ”pikaruokaa” tarjolla.

Nämä ”pikaruokaa” mainostavat grillit saivat hieraiseman silmiään muutamaan kertaan. Huomasin ensin, että kamelin takapuoli ja kaksi jalkaa roikkui koukussa. Kun kiljuin Teppoa hiljentämään valokuvaa varten, mies vain tuumaili, että minkään kamelin *erseen takia hän ei jarrua polje. Seuraavana silmien ohi vilahti kamelin pää koukussa. Pyyntö hiljentää kuitattiin ilmoittamalla, että nyt keskitytään liikenteeseen. Kuulemma voisin kuvata autosta, sillä sitä vartenhan kamerassa oli toimintoja.

Seuraavat kuvat onkin napattu vauhdista. Valitettavasti niitä paloiteltuja kameleita ei enää matkan varrelle osunut, mutta luulisin, että sellaisestakin vielä kuva saadaan. Näissä ”pikaruoka” paikoissa elävät lampaat/kamelit odottavat vuoroaan tolppaan kiinni sidottuina, teurastus ja paloittelu tapahtuu kadun varressa ja palat heitellään grilliin kypsymään. Taljoja päineen tai lihapaloja voi ostaa tietenkin myös kotiin. Suomalainen terveystarkastaja pyörtyisi…

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Varmaan kiva lampaan katsoa kaveriaan grillissä tai taljana. Mutta ei ainakaan kylmäketju katkea näissä…

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | Toiseksi suurin amfiteatteri maailmassa

Thysdrusin kaupungin kulta-aika alkoi Septimus Severuksen hallintokaudesta (193–211) ja päättyi kapinaan vuonna 238. Septimus Severuksen hallintokautena Thysdrus pullisteli oliiviöljystä ja muusta kaupankäynnistä saatuja tuloja. Tuolloin aloitettiin valtavan amfiteatterin rakentaminen, jossa istumapaikkoja olisi tarjolla 35 000 katsojalle. Rakennus ei kuitenkaan koskaan valmistunut täysin, vaikka amfiteatterissa pidettiinkin näytöksiä.

El Jemin amfiteatteri on suurin roomalainen monumentti Afrikassa ja toiseksi suurin amfiteatteri koko maailmassa. (Rooma, El Jem, Pula). Julkisivussa on kolme päällekkäistä arkadia, joiden pylväät edustavat joko korinttilaista tyyliä tai yhdistelmätyyliä.

Itseäni helpottaa tapahtumien laittaminen aikajanalle. Kun muistan milloin Julius Caesarin hallitsi (vuodesta 60 eaa kuolemaan asti vuoteen 44 eaa) ja sijoitan tapahtumia joko aikaan sitä ennen tai sen jälkeen, saan hieman perspektiiviä. Thysdrusen loiston kohdalla puhumme siis 250 vuotta myöhemmistä tapahtumista ja kaudesta, jossa Rooman valtakunta oli hiljalleen ajautumassa jo kohti myöhäisantiikkista rappiotaan ja tuhoa.

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | Rauha maassa

Amfiteatteri on erittäin vaikuttava. Tuntuu hämmästyttävältä löytää tällainen hyvin säilynyt rakennus keskeltä ”ei mitään”. Mm. eläinten tilat ovat jäljellä areenan alla ja niitä pääsee tutkimaan. Täällä olisin voinut ottaakin ”oppaan” kertomaan juttuja, mutta poikkeuksellisesti sellaista ei ollut tarjolla.

Huomaa selvästi, että tänne saavutaan ryhminä busseilla. Omalla autolla saapuville ei ollut tarjolla mitään parkkipaikkoja, vaan auto piti vain tunkea johonkin. Näissä tilanteissa löytyy aina yli-innokkaita parkkipaikan näyttäjiä, jotka sitten lähtiessä ovat vailla rahaa. Ei kannata maksaa.

Paikalla ei vierailijoissa ollut länsimaalaisia, kuin yksi ranskalainen pariskunta lisäksemme. Meno oli melkeinpä raukeaa. Luultavasti paikka herää markkinameininkiin sesongin alkaessa. Sisäänpääsymaksu 10 dinaaria.

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | Thysdrusen uho ja tuho

Thysdrusen amfiteatteri on tietyllä tavalla kertomus noususta, uhosta ja tuhosta. Aikanaan kaupunkilaiset pyöriskelivät rahoissaan ja olivat vakuuttuneita omasta vaikutusvallastaan. He pitivät Rooman verotusta liian korkeana ja salajuonivat silloista Rooman keisari Maximinus Thraxia vastaan. Aika oli otollinen, sillä Rooman valtakunnassa vallitsi vuosina 235–275 sotilasanarkia. Tuon ajanjakson aikana Roomassa oli yli 35 eri hallitsijaa, joista vain yksi kuoli luonnollisesti.

Maaliskuun 238 lopulla tapahtui selkkaus, jossa keisarillinen prokuraattori ja verojen kerääjä murhattiin. Tämä oli suuri virhe. Maximinus Thrax (Rooman keisari vuosina 235–238) yritti hallita keisarikuntaansa armeijan ja senaatin asettamien paineiden alla, ja ei todellakaan kaivannut vaivoikseen enää Afrikan provinssin kapinahenkeä ja salajuonia.

Maximinus Thrax kukisti Thysdrusen kapinan verisesti ja tuhosi osan kaupungista. Mikä pahinta, hän tuhosi myös kaupungin vaurauden perustana olleet oliivipuuviljelmät osittain.

Kaupunki ei koskaan toipunut tuhoista. Amfiteatteri ei tullut valmiiksi. Paremmin ei tosin käynyt kaupungin tuhonneelle Maximinus Thraxillekaan. Hänet tapettiin pian omien sotilaiden toimesta ja hänen, sekä hänen poikiensa päät vietiin Roomaan keihään nokassa.

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Soikeanmuotoisen rakennuksen pidempi halkaisija oli 148 metriä ja lyhempi 122 metriä pitkä

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | Berberikuningatar Kahina

Nämä edellämainitut seikat tiedetään tarkasti, sillä Rooman valtakunnassa tiedot kirjattiin ylös tunnollisesti. Rooman valtakunnan luhistumisen jälkeen Thysdrusin kaupungin ja etenkin amfiteatterin vaiheet ovat paljon epäselvempiä. Tiedetään, että Rooman valtakunnan tuhouduttua nykyisen Tunisian alueen valloittivat vandaalit**, ja että 600-luvulla alueelle levisi arabivalloittajien mukana islamin usko.

600-luvun lopulla aluetta hallitsi kertomusten mukaan tarunomainen naishallitsija Kahina (joissain lähteissä Dihya) Hän oli Aurèsin berberikuningatar, joka johti vastarintaa tuolloin Pohjois-Afrikkaan Hassan bin al-Numanin johdolla levittäytyneitä muslimeja vastaan. Kahina muutti tarun mukaan Thysdrusen amfiteatterin linnoitukseksi.

Kahinan maine berberien keskuudessa on verrattavissa Jeanne d’Arciin. Tosin ei ole olemassa mitään todisteita, että koko henkilöä olisi edes ollut olemassa.

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri

Tunisia, El Jem ja amfiteatteri | 600-luvulta eteenpäin

Vuonna 670 oltiin siinä tilanteessa, että Pohjois-Afrikkaa hallitsivat arabit. He perustivat nykyisen Kairouanin kaupungin 40 kilometriä Thysdrusista pohjoiseen, ja tekivät siitä pääkaupungin. Monet Thysdruksen rakennuksista purettiin ja kivet käytettiin Kairouanin rakentamiseen.

Arabien saapuminen alueelle johti maanviljelyn hylkäämiseen. Tuhoutuneet oliivipuuviljelmät Thysdrusen ympäristössä oli saatu tuottamaan satoa vain osittain ja ilmasto muuttui vuosi vuodelta entistä kuivemmaksi. Seuraavina vuosisatoina Thysdrus yksinkertaisesti vain ”katosi”.

Amfiteatteri pystyi liki koskemattomana aina 1600-luvun lopulle asti, jolloin sen kiviä alettiin ensimmäisen kerran käyttää rakennusmateriaalina silloisen El Djemin kaupungissa. 1690-luvulla amfiteatteria pommitettiin, kun Tunisin hallitsijan Mohamed Bey El Mouradin joukot (vallassa 1686-1696) ajoivat sieltä pois sinne linnoittautuneita kapinallisia.

1800-luvulla ranskalaiset siirtolaiset merkitsivät kartalle El Djemin kylän, jonka muutama sata asukasta asuivat amfiteatterin jäännöksissä ja sen ympäristössä pienissä hökkeleissä.

Tunisian kahdeksan UNESCOn maailmanperintöluettelon kohdetta

Tunisia

  1. Medina of Tunis – Tunisin vanhakaupunki
  2. Site of Carthage – ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava” – rauniokaupunki
  3. Amphitheatre of El Jem – El Jemin roomalainen amfiteatteri (paremmin säilynyt kuin Rooman Colosseum)
  4. Ichkeul National Park – kansallispuisto
  5. Punic Town of Kerkouane and its Necropolis – Puunilaisrauniokaupunki ja hautausmaa
  6. Medina of Sousse – Soussen vanhakaupunki
  7. Kairouan – Moskeija ja islamin neljänneksi pyhin kaupunki
  8. Dougga – rauniokaupunki

 

*Tunisia on maailman kolmanneksi suurin oliiviöljyn tuottaja.

**Vandaalit olivat germaanikansa, joka tunkeutui Rooman valtakunnan alueelle ja perusti kuningaskunnan Pohjois-Afrikkaan Karthagon ympärille

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

4 comments

El Jemin amfiteatteri ja Kairouanin Suuri Moskeija Tunisia 13 tammikuun, 2018 - 3:02 pm

[…] Colosseumiin verrattuna El Jem on mukavan ruuhkaton kohde, jota pääsee laajalti kiertämään niin ylhäällä kuin alhaalla, aina amfiteatterin alla olevia eläinsuojia myöten. 200-luvun alussa rakennettu amfiteatteri ei koskaan valmistunut kokonaan, mutta sitä käytettiin kuitenkin näytöksiin, eli täällä gladiaattorit ovat taistelleen leijonia vastaan kuten muillakin areenoilla: sirkushuveja kansalle, leivän lisäksi. Thysdruksen, sittemmin El Jemin kylän ja etenkin amfiteatterin historiaan voit halutessasi perehtyä tarkemmin lukemalla Tämä matka -blogin Annan jutun El Jemistä. […]

Reply
Kairouan | Pyhä, karu ja kuvauksellinen kaupunki | TÄMÄ MATKA 5 tammikuun, 2018 - 5:21 pm

[…] Aikanaan rakennustarpeista oli kovasti pulaa, joten niitä käytiin niitä hakemassa pitkänkin matkan takaa. Perimätieto kertoo, että monet Kairouanin rakennuksien kivistä ovat peräisin silloisen Thysdrusen (nykyinen El Jem) kaupungista, joka sijaitsee Kairouanista 40 km etelään. On siis mahdollista, että osa talojen kivistä oli peräisin kaupungista, jossa olimme vierailleet edellisenä päivänä katsomassa kuuluisaa amfiteatteria. […]

Reply
Asko Leppilampi 5 tammikuun, 2018 - 3:55 pm

Hyvin olet historian läksysi lukenut 🙂 Toivottavasti Teppokin oli tyytyväinen, että lähti mukaan. Tästä paikallisesta Colosseumista on elävimmät muistot omalta reissultani vaikka kuten hienoista kuvistasi käy ilmi, nähtävää siellä riittää. Hyvä postaus, jonka luen vielä tarkemmin, jos lähden tuonne uudelleen.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 5 tammikuun, 2018 - 4:15 pm

Kiitos!

Oli se historia sen verran kadonnut muistista, että piti muutama haku tehdä netistä 😉

Kyllä Teppo tuosta paikasta piti. Nämä ovat niitä paikkoja, joissa käydessään tajuaa hyvin selkeästi seisovansa 1800 vuotta vanhoilla raunioilla. Vastaavasti esim. Karthagossa käydessämme, oli aika hankala kuvitella paikan menneisyttä, kun kaupungista ei ollut jäljellä kuin muutama kivi.

Reply

Leave a Comment