Tropical Islands – Nakuilua maailman suurimmassa kuplassa

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tropical Islands. Jonon kautta saunaan? Ajatus tuntui minusta tosi hassulta, mutta niin vain seisoin kiltisti jonossa ja odotin ovien avautumista. Tarjolla oli sauna-show ”kuuluisan espanjalaisen” saunoittajan vetämänä. Joukko tihentyi ympärilläni ja lopulta oltiinkin jo liki tappituntumassa, innoissaan tulevasta koitoksesta ja … alasti. Palataan tähän myöhemmin.

Tropical Islands

Tropical Islands -kylpylä löytyy noin 80 km päässä Berliinistä Dresdenin suuntaan. Alue perustettiin aikanaan Luftwaffen lentokentäksi, ja sodan jälkeen siitä tuli DDR:n sotilaslentokenttä. Saksojen yhdistyttyä alue puhdistettiin, ja tarkoitus oli, että siitä tulisi kevyen liikenteen, kuten zeppeliinien ja kuumailmapallojen lentokenttä.

Iso halli rakennettiin CargoLifter AG:n lentokonehangaariksi vuonna 2000, mutta suunnitelmat muuttuivatkin, ja hallista leivottiinkin Euroopan suurin viihdekeskus, Tropical Islands.

IMG_6774

Tropical Islands07

Tropical Islands19

Tropical Islands |Maailman suurin vapaasti seisova halli

Rakennus on maailman suurin vapaasti seisova halli: 360 metriä pitkä, 210 metriä leveä ja 107 metriä korkea. 70 000 neliömetrin kattorakenne tarkoittaa auki levitettynä kahdeksaa jalkapallokenttää vierekkäin. Sen sisään mahtuisi heittämällä Vapaudenpatsas tai vaikkapa Helsingin olympiastadion torneineen. Vesialtaiden lisäksi on hiekkarantaa, saunaa ja hotellia. Jotain alkuperäisestä suunnitelmastakin säilyi, nimittäin kuumailmapallo. Hallin sisällä sellaisella voi nousta ihailemaan maisemia 100 metrin korkeudesta.

Tropical Islands | Ruuhkaa riittää

Sisäänkäynti on ahdas sumppu, jonka tila ei ole mitoitettu päivittäiselle, jopa 8000 hengen aiheuttamille kävijäpiikeille. Älä vain tule klo 10 aikaa, tai yritä lähteä pois klo 17-18 välillä. Kassalta saa rannekkeen, jossa on 150 euron limitti. Rahaa ei siis kylpylässä käytetä, vaan rannekkeella tehdään ostokset ja avataan pukukaapin sekä hotellihuoneen ovi. Lähtiessä saldon voi maksaa automaattiin tai kassalle.

Pääsymaksulla voi olla alueella, niin kauan kuin jaksaa, mutta mikäli löydyt alueelta klo 0100 jälkeen, maksat yöpymismaksun 24 euroa. Koko alueen kattava lippu maksaa aikuiselta 42 euroa ja lapselta (6-14 vuotta) 28 euroa. Tuota yöpymistä hyödyntävät nuorisoporukat, jotka bailaavat itsensä väsyksiin ja kuukahtavat sitten nukkumaan aurinkotuoleille. Kun aamulla varhain kävelin alueella, oli isomman altaan ympärillä aurinkolavereilla muutamia kuorsaavia juhlijoita pyyhe peittonaan.

Tropical Islands01

Tropical Islands05

Tropical Islands12

Tropical Islands10

Tropical Islands | Rannalle tai viidakkoon

Pukuhuoneet ovat unisex, mutta häveliäille on pukukoppeja käytössä. Simmarit vain päälle ja kohti hiekkarantaa. Kyseessä on ihan oikea hiekkaranta, jossa saa rakennella hiekkalinnoja tai ottaa aurinkoa. Hallin eteläpään kattorakenne päästää nimittäin auringonsäteet läpi, eli ruskettua voi läpi vuoden.

Jos ei halua heti rannalle, niin aikaa voi viettää ravintolamaailmassa, ostoskadulla tai vaikka …viidakossa. Tropical Islandista löytyy maailman suurin sisätila sademetsä. Halliin on mahdutettu kilometrin mittainen polku, noin 50 000 kasvia ja 600 eri kasvilajia.

Sademetsää ylläpidetään ilman kemikaaleja pieneliöiden voimin. Maaperää pitävät mehevänä mm. kovakuoriaiset, joiden määrää kontrolloivat alueella elelevät pikkulinnut, riikinkukot, fasaanit ja gekot. On lampea flamingoineen ja kilpikonnineen, sekä erilaisia teemapisteitä, joissa voi tutustua lepakoihin, liskoihin tai vaikka sademetsästä saataviin yrtteihin. Hiukkasen vierailijoita kyllä huijataan, sillä äänet tulevat nauhalta. Mutta ihan hauska kokemus silti.

csm_2.2.0bg_regenwald3_c555185d10

csm_2.2.0bg_regenwald8_41ff3096c5

Tropical Islands08

Tropical Islands20

Tropical Islands | Telttaan tai lodgeen yöksi

Jos haluaa yöpyä, valittavana on hotellin lisäksi erityyppistä lodgeja, jotka sijaitsevat eri puolella hallia. Jokainen lodge on tietyn teeman mukainen. Ceylonin teehuoneisto, Surinamin banaanihuoneisto jne. Alueella on myös hauskasti kaksi hiekalle rakennettua camping-aluetta, joissa voi yöpyä teltassa. Huoneiden hinnat vaihtelevat 115-145 euron välillä. Telttamajoitus maksaa 79 euroa.

Meillä oli ihanan auringonkeltainen huone, jonka kylpyhuoneesta löytyi kaunis vanhanaikainen kaksiotehana ja WC-pönttö, joka huuhdeltiin hauskasti nykäisemällä. Yöllä kun avasi ikkunan, oli olo kuin oikeassa tropiikissa. Kuuma ja kostea ilma, sekä sammakoiden kurnutus keskellä Saksaa. Olo oli jotenkin epätodellinen.

Tropical Islands02

Tropical Islands18

Tropical Islands17

Tropical Islands16

Tropical Islands | Vettä riittää

Altaissa on yhteensä 7000 kuutiometriä lämmintä vettä, ja sen puhtaanapidossa pyritään välttämään kemikaaleja. Otsoni valmistetaan ilmasta sähkövirralla ja kloori ruokasuolasta. Myös suodattimien huuhteluvedet kierrätetään suodatuksen kautta takaisin altaaseen.

Alueella on kaksi isoa allasta joiden lämpötila on miellyttävät +32 C. Ihmiset tulevat tänne tosiaan kuin rannalle, eväineen ja koko suvun voimin. Altaan ympärillä oli paljon huntupäitä, mutta paljon oli myös puolalaisia, sillä kylpylä on lähellä Puolan rajaa. Yleisvaikutelma oli hyvin siisti, tosin en mitään muuta saksalaisessa paikassa odotakaan.

Tropical Islands06

Tropical Islands11

Tropical Islands | Sauna ja SPA

Sauna & Spa -alue on suljettu porteilla muusta alueesta ja sinne voi ostaa lipun myös erikseen. Mitään ikärajoja alueelle ei ole. Uima-allasta ei löydy, mutta sen sijaan on kolme erilaista isoa poreallasta. Itse olisin pitänyt siitä, että alue olisi ollut vain aikuisille tarkoitettu rentoutumisalue. Nyt lapsien iloiset kiljahdukset ja porealtaassa sukeltelu rupesivat tympäisemään.

Sauna & Spa -alueella voi halutessaan hiippailla pyyhe ympärillään, mutta ohjeissa suositellaan, että alueella liikutaan alasti. Uima-asut eivät ole sallittuja. Saunoissa ei tietenkään pidetä mitään päällä. Alueelta sai kylpytakin käyttönsä panttia vastaan ja se oli näppärä vaihtoehto. Saunamaailman ravintoloihin kun ei voi alasti mennä istuskelemaan.

Iso saunapyyhe on hyvä olla mukana kuivauspyyhkeen lisäksi, ja tällaisenkin voi vuokrata 5 euron panttia vastaan. ”Kein Schweiss aufs Holz”- Ei hikeä puulle, tarkoittaa sitä, että pyyhe tulee levitetään huolellisesti myös alalauteilla pitämiesi varpaiden alle. Tätä ohjetta kannattaa noudattaa, sillä muuten saat osaksesi hyvin tuomitsevia katseita.

Tropical Islands | Saunameister

Mutta se sauna. Saunoitus, johon jonotin, oli kyllä elämäni hupaisimpia kokemuksia. Kun väki oli saatu paimennettua saunan lauteille, sisään astui matadori ja härkä. Seurasi löylynheittoa, erilaisia tuoksuja kiukaalle, pyyhkeen pyöritystä, musiikkia, ”härkätaistelua” ja tietenkin jäitä lauteilla istuvien päälle. Show oli ihan hyvä, mutta, mutta…

Olen ollut saunoituksessa muuallakin Saksassa, ja silloin tunnelma on ollut enemmän hoidollinen. Saunoittaja, saunameister, on saattanut antaa ohjeita venyttelyyn, mutta muuten on keskitytty vain lämpöön ja tuoksuihin. Niin on minulle parempi, mutta parhaiten hoituu saunominen kyllä ilman apuvoimia.

Itse rituaali, eli löylynheitto, on tarkoin määritelty. Saunameister suorittaa sen  huolellisesti, harkituin kädenliikkein, ja tarkasti määrätyllä vesimäärällä. Sitten otetaan pyyhe, jolla viuhdotaan ilmaa, ja jossain vaiheessa saunameister näyttää viimeisen päälle hiotun taitonsa suuntaamalla täsmäiskuilla kuumaa ilmaa jokaiselle saunojalle. Saunassa tarjotaan usein myös hunajaa tai suolaa ihoon hierottavaksi.

Tropical Islands14

*Kapeat vaakakuvat kylpylän sivuilta.

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

6 comments

Nelliina 20 helmikuun, 2018 - 12:13 pm

Kiva postaus! Mua alkoi kyseinen paikka kivasti kiinnostaa. Onko se ”keskellä ei mitään” vai onko lähistöllä/kävelymatkan päässä jotain muutakin nähtävää kylpylähangaarin lisäksi? Mietin sitä, jos kylpylään majoittuisi, eikä jaksaisi sieltä kauas lähteä.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 20 helmikuun, 2018 - 12:41 pm

Paikka on keskellä ei mitään, eli sinne tullaan vaan kylpemään ja viettämään aikaa. Kun tuonne menee, niin ei sieltä ole oikein mitään syytä poistua 🙂 Monen yön majoitukseen ei minusta ole kiva, eli sellainen yhden yön paikka.

Reply
olkaakiltti 8 kesäkuun, 2015 - 1:34 pm

Siitä vaan alasti rannalle/hotelliin jos säännöt niin sanoo!

Reply
Anna Koskela 9 kesäkuun, 2015 - 6:51 pm

🙂

Reply
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 14 huhtikuun, 2015 - 1:20 pm

Olen ollut Tropical Islandissa ja myös muissa Saksan kylpylöissä (no joo, Berliinin). Sitä kuvittelee suomalaisena olevansa kovin sujut alastomuuden kanssa, mutta on Saksan kylpylöiden ja uimarantoje meno hieman vielä asteen pidemmällä. Nopeasti siihen tottuu, vaikka kieltämättä tuntui hassulta makoilla joogahuoneessa, jossa toisella puolella huonetta makoili alaston pariskunta kuherrellen. Oli myös hupaisaa mennä keskellä yötä yksin porealtaaseen, jossa oli vain miehiä. Niin, kaikki olimme tietysti alasti. 🙂

Tropical Islands on huikea paikka. Jos ei valosta ja lämmöstä ole oikeasti tietoakaan ja jos tropiikin matkalle ei oikeasti pääse, paikka on täydellinen vaihtoehto. Hintataso on kohtuullinen ja hetkittäin pystyin kuvittelemaan olevani oikeassa tropiikissa. Itse yövyin aika mukavassa, balilaisessa mökissä ja polskuttelin keskellä yötä hiljaisissa altaissa. Omassa blogissa juttu aiheesta myös, kiva oli kuulla sunkin kokemuksesta.

Reply
Anna Koskela 14 huhtikuun, 2015 - 1:32 pm

Juu, kyllä saksalainen heittää housut pois huomattavasti suomalaista nopeammin ja nauttii alasti kulkemisesta. Itselleni oli ehkä vaikeinta tottua aurinkoa haarat levällään ottaviin nakuilijoihin. Luulisi, että siinä jo paikat palaa… : D

Tuo paikka oli kyllä tosi kiva, kun ulkona satoi ja oli kolea. En tiedä tykkäisinkö sinne kesällä mennä, mutta talvisin oikein hyvä! Syötiin tuolla ja ei se konkurssiin vienyt. Huoneen hintaan kuului meillä aamiainen ja se oli niin runsas, että sillä eli hyvin iltaruokaan asti.

Itse en käynyt yöllä uimassa, mutta aikaisin aamusta kävin aamu-uinnilla laguunissa, jossa ei ollut ketään muuta.

Reply

Leave a Comment