TripAdvisor ”no touching of wild animals”
TripAdvisor ilmoittaa ottavansa käyttöön ”no touching of wild animals” -käytännön. Tämä tarkoittaa sitä, että TripAdvisor ei myy enää lippuja arveluttaviin eläinkohteisiin. TripAdvisor boikotti koskee villieläinten ja uhanalaisten eläinten kanssa kanssakäymiseen tähtääviä nähtävyyksiä. Eläintarhoihin lippuja välitetään edelleen.
Härkätaisteluja, vangittujen eläinten metsästämistä eli Canned huntingin ( hyvä artikkeli täällä), eläintappeluita ja muita tällaisia jo aiemminkin sivustolla kiellettyjä aktiviteetteja lukuun ottamatta kaikki eläinkohteet kuitenkin säilyvät TripAdvisorissa, jossa kävijät saavat kirjoittaa kohteista kommentteja.
Se, mitkä kohteet näistä ovat TripAdvisorin mielestä ovat arveluttavia, jää vielä nähtäväksi. Lippujen välityskielto on hieno ele, mutta on hyvä tietää, että kyse on firman eläinsuojelujärjestöjen painostuksen edessä tekemästä muutoksesta. On myös muistettava, että vain murto-osa erilaisista arveluttavista eläinkohteista ylipäätään myy lippuja TripAdvisorin kautta.
Eläimet ovat osalle vain viihdettä tai leluja
Niin hullulta kuin se kuulostaakin, maailmalla on erittäin suosittuja turistikohteita, joissa ihmiset pääsevät silittelemään tiikereitä, syöttämään leijonan pentuja, ruokkimaan apinoita, tekemään ”vapaaehtoistyötä” norsujen kanssa, ratsastamaan strutseilla, kuvauttamaan itsensä pelikaanin tai papukaijan kanssa ja uimaan delfiinien keskelle jne.
Ongelma on se, että ihmisen typeryydellä ei ole äärtä eikä määrää.
Osa paikoista, joissa turistit pääsevät tutustumaan villieläimiin lähemmin ovat periaattessa OK ja ne ainakin kertovat keskittyvänsä uhanalaisten lajien tutkimukseen ja suojeluun. Kannattaa silti olla skeptinen. Kohteen alkuperäinen tarkoitus on saattanut olla hyvä, mutta yrittäjällä ei välttämättä ole riittäviä tietoja ja taitoja viedä hanketta eteenpäin. Jos kohteella on aito tarkoitus palauttaa esim. loukkaantunut eläin takaisin luontoon, ulkopuoliset eivät todellakaan saa koskea eläimiin.
Osa kohteista on kuitenkin pelkkää eläinten hyväksikäyttöä ja rahastusta. Niiden tarkoitus on tehdä taloudellista voittoa eläinten kustannuksella. Eläimet ovat vain viihdettä tai leluja.
Villieläinturismi on tuottoisa business
Oxfordin yliopiston villieläinten suojelun tutkimuslaitos teki vuonna 2015 kattavan tutkimuksen villieläinturismin vaikutuksista. Tutkimuksen mukaan turismin osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin yhdeksän prosenttia. Turismista 20–40 prosenttia kohdistuu eläinkohteisiin.
Tutkimus tuli siihen tulokseen, että 2–4 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain sellaisissa turistinähtävyyksissä, jotka ovat haitallisia eläimille. Lisäksi turistit eivät ymmärtäneet mainita epäkohdista kirjoittaessaan arvosteluja esim. Tripadvisorin sivuille. – HS 12.10.2016
”Uusi lippujen välityskäytäntömme on suunniteltu osaltamme auttamaan eläinten terveyttä ja turvallisuusstandardeja, etenkin markkina-alueilla, joissa sääntely on rajallista”, toteaa TripAdvisorin toimitusjohtaja tiedotteessa.
Nimenomaan tuo TripAdvisorin mainitsema markkina-alue, jossa säätely on rajallista, on todellinen murheenpesä eläinten kannalta. Monissa paikoissa kun se turisti ei ole hiljalleen eettisyyteen valveutuva eurooppalainen tai amerikkalainen, vaan ihan oman maan kotoperäinen kävijä. Kansalainen omassa maassaan, jossa tuskin on lakeja edes eläinsuojelusta.
Maailma on suuri ja ihmeellinen
Indonesian Jakartassa paikalliset ihailevat Taman mini Indonesia Miniature Park:in aivan karmeissa oloissa eläviä eläimiä iloisesti, ilman mitään eettistä ongelmaa. Taman Safari Parkissa Bogorilla, meno on yhtä typerää kuin Thaimaan Tiger Kingdomeissa. Mutta koska nämä paikat sijaitsevat Indonesiassa, jonka saarista eurooppalainen ei muista kuin Balin, asia ei ole kovinkaan ”tärkeä”. Nämä paikat löytyvät luonnollisesti myös TripAdvisorista.
Amer Fortin mäkeä ylös Jaipurissa taas kiipeää vuodesta ja päivästä toiseen kymmeniä norsuja, selässään aina sama lasti turisteja. Joka Jaipurissa on käynyt, on luultavasti tuon reissun tehnyt. Mikäli oikein muistan, stressaantunut norsu tappoi juuri täällä turistin muutama vuosi sitten. Haluaisinpa nähdä intialaisen naaman ilmeen, kun asian eettisyydestä tai norsun selän kantokyvystä ruvettaisiin keskustelemaan. Tänne TripAdvisor myy retkiä.
Nämä ovat vain esimerkkejä ongelman valtavuudesta. Se mikä suomalaiselle alkaa olla jo jotenkin no-no, on aivan normaalia suurimmalle osalle maapallon väestöstä.
”no touching of wild animals”, ei ole vaikea asia toteuttaa
”no touching of wild animals” on loppujen lopuksi helposti ymmärrettävissä oleva asia, kun sitä ajattelee hetken. Asiaa voi mietiskellä sen kautta, päästäisikö metsässä vapaana oleva tiikeri tai meressä uiva delfiini sinut silittämään itseään vapaaehtoisesti. Istuisiko pelikaani luonnossa olkapäällesi tai tulisiko gibboni tai koala itse syliisi kuvattavaksi. Eivät varmasti, koska se ei ole lajille ominaista käyttäytymistä. Eläimet tekevät näin, koska ihminen pakottaa ne siihen. Ja ihminen pakottaa siksi, että joku maksaa siitä rahaa.
Jätä väliin paikat, joissa pääsee koskettamaan luonnonvaraisia eläimiä, olivat ne miten söpöjä tahansa. Rapsutettavia eläimiä maailmassa riittää kyllä kotieläimissä. Yksinkertainen tapa on muistaa ”älä koske villieläimeen”. Eläin ei hyödy siitä mitenkään. Pahimmillaan turistien halu paijailla esim. tiikereitä tuottaa karmaisevaa jälkeä.
Police have charged 22 people, including three Buddhist monks, with wildlife trafficking as they continue to make gruesome discoveries at the infamous Tiger Temple.
Wildlife officials found around 20 jars containing the preserved dead bodies of tiger cubs at the Wat Pha Luang Ta Bua temple in Kanchanaburi province, north-west of Bangkok on Friday.
They made the horrifying find just two days after uncovering the bodies of 40 dead tiger cubs in freezers on the temple’s grounds. Dailymail 3.6.2016
Ja pidempi, sekä perusteellinen blogikirjoitus aiheesta täällä.
Kuvat: PETA, erilaiset eläinsuojelujärjestöt, Wikimedia Commons
14 comments
Kyllähän sitä monen moista on matkoilla tullut nähtyä ja nuorempana haksahdettu tekemään sellaista, mitä ei tulisi tehtyä enää. Mm. mainitsemassasi tiikeritemppelissä kävin aikoja sitten, ja kyllä silloin sitä mietitytti, miten eläimet malttavat niin rauhallisena pysyä…
No oppia ikä kaikki ja nykyään jätän eläintarhatkin väliin.
Hyvä kirjoitus tärkeästä (ja monitahoisesta eikä ollenkaan ihan simppelistä) aiheesta.
Kiinnostaisi tietää noiden kuvien alkuperää. Oot tuossa alhaalla creditoinut ( Kuvat: PETA, erilaiset eläinsuojelujärjestöt, Wikimedia Commons) mut kiinnostais tietää että kenen kautta noi kuvat on, missä turisti poseeraa eläinten kanssa. Ihan vaan mielenkiintoista että onko joku antanut luvan julkaista omaa kuvaansa sinänsä negatiivisessa yhteydessä.
Hyvä että joku kirjoittaa tästä aiheesta, monet ei edes tajua mitä on tehty sen eteen että norsu antaa turistin ratsastaa itsellään.
Tuskin on tuo tyttö antanut lupaa. Mutta halutessaan voi ottaa yhteyttä minuun, niin voidaan keskustella asiasta ihan lähtien siitä, mitä hänen päässään liikkui…
Mikä siinä on, että niitä villieläimiä pitää päästä vartavasten koskemaan. Edistystä tämä, vaikka olikin painostuksen alla tehty päätös TripAdvisorilta. Eläinkohteet aina mietityttää, mutta kuten itsekin kirjoitit, on olemassa myös niitä eläinten parissa hyvää tekeviä kohteita, joissa turisti pääsee näkemään eläimen. Ei koskemaan, mutta mahdollisesti näkemään. Sisäänpääsymaksut kun suurelta osin menevät eläinten suojeluun, niin sellaista mielellään tukee. Tietysti niitäkin paikkoja on, joissa se raha sitten ei kuitenkaan mene eläinten hyväksi. Ja niitä paikkoja, joissa turisti ei osaa käyttäytyä vaan yrittää koskea tai tahattomasti vahingoittaa eläintä. Vaikeita asioita aina, kun on eläin kyseessä.
Parasta TripAdvisorin päätöksessä oli että aiheesta uutisoitiin laajasti ja se herätti keskustelua. TripAdvisorin syyt voi olla olla painostus tai oman kilven kiillottaminen eikä toki vaikuta läheskään kaikkiin epäilyttäviin kohteisiin. Mutta tärkeintä on, että aihe nousee esiin, sillä sitä kautta ihmisten tietoisuus ongelmasta lisääntyy. Vain kysynnän väheneminen voi todella vähentää epäeettistä toimintaa.
Hyvä, kun kirjoitat aiheesta – eläinten oikeudet ovat tärkeä juttu ja jos matkailualalla kehotetaan ihmisiä välttämään epäeettisiä eläinretkiä ym. niin ehkä se johtaa myös ajattelemaan eläinten kohtelua muutoihinkin (esim. tehotuotanto). Uskon kuitenkin, että monelle ei tule edes mieleen, että siinä norsusafarissa tai tiikerin halailussa voisi olla mitään väärää.. turisteille syötetään kaikenlaista pajunköyttä, että joo tämä Fantti tässä on aina tykännyt raahata turisteja pitkin metsiä ja katsokaa nyt tätä meidän isoa kissaa Simbaa, ihan kuin lemmikki, kyllä se tykkää kun sitä halitaan.
Nyt kun eläinten oikeudet, kasvissyönti ym. ovat muutenkin pinnalla, niin kaikenlaisilta eläimiä hyväksikäyttäviltä aktiviteeteilta toivottavasti päästään lähivuosina kokonaan.
http://yle.fi/uutiset/3-9245545
Lintujen muistista varsin herättävää tarinaa.
—
Hieno blogikirjoitus. 🙂
Kiitos !
Tärkeää asiaa ja tämä postaus oli todella hyvä muistutus, että pelkkä passiivinen välttely ei vielä paljoa auta, vaan myös toimintaa tarvitaan tällaisten turistiaktiviteettien lopettamiseksi. Karmaisevia kuvia, ei ehkä ollut paras idea lukea tätä syödessä… Mutta todellisuuttahan ne ovat ja tiedon levittäminen on yksi parhaista keinoista mitä voimme tehdä – siis tietysti sen lisäksi, että emme vahingossakaan tue näitä firmoja. Vaikeaahan se silti on puuttua siihen, mitä vieraissa maissa tapahtuu. Muutoksen täytyy lähteä näiden maiden ihmisistä itsestään, mutta pieni alkusysäys ulkopuolelta tuskin on pahitteeksi.
Olen viime aikoina seuraillut suomalaisen Team Rokan (http://www.teamrokka.com/fi/etusivu/) toimintaa norsujen salametsästyksen lopettamiseksi koirien avulla, ja siinä on kyllä mallikas yhdistys. Harmi vaan, että heillekin on tainnut nousta este afrikkalaisesta korruptiosta..
Minäkin olen muuten käynyt Jaipurin Amber Fortissa ratsastamatta norsulla. Pikkubudjetin etuja, ettei ole edes varaa tukea eläinten hyväksikäyttöä tietämättömyyttäänkään.
On todella vaikea puuttua vieraaseen kulttuuriin, mutta uskon, että mitä enemmän ihmiset saavat koulutusta ja nuoriso kansainvälistyy, sen enemmän he rupeavat myös kyseenalaistamaan asioita. Toisaalta turistien painostus saa myös aikaan paljon asioita. Kun suuret matkanjärjestäjät rupeavat kyselemään eettisempiä eläinkohteita ja jättävät valkoimistaan pois huonot, on sillä jo todella suuri vaikutus.
Tout Team Rokan sivuilta löytyi harmittavan vähän tietoa siitä, miten projekti nyt etenee. Mielenkiintoinen konsepti.
Itse menin norsun selässä linnoitukseen vuonna -96 muistaakseni. Vaikka SEY on toiminut Suomessa ilmeisesti 1990 alkaen, niin voin rehellisesti tunnustaa, että ei minulla ollut mitään tietoa siitä, että tässä nyt voisi olla jotenkin arveluttavasta toiminnasta kyse. Norsu=iso eläin. Mitä ongelmaa siinä nyt muka on, että ne kantaa turistit mäkeä ylös?…
Samalla reissulla suurta sääliä herättivät laihat hevoset, apinat ketjujen päässä ja kamelit aivan karmaisevissa tiililasteissa. Tosin vielä enemmän säälittivät kerjäläiset, lapset liikenteen joukossa kaupustelemassa, erilaisista epämuodostumista ja sairauksista kärsivät ja ilman hoitoajääneet ihmiset jne.
Intia, tuo vastakohtien maa…
Suomalaiset ovat ahkeria viihde-eläinbisneksen tukijoita.
Särkänniemi oli suunnannäyttäjä delfiinivankeuden ihastelun markkinoinnissa ja sama eläinten leluina näkeminen jatkuu, vaikka SN delfinaario lopetti toimintansa ja pakkosiirsi delfiinit Kreikkaan, Attican kuolemanselliin kärsimään ja kuolemaan.
Häpeän olla suomalainen.
Olen koskenut villeihin eläimiin lintuja rengastettaessa. Joskus minä sain talitiaisen istumaan kädelle ilman että oli ruokaa tarjolla. Samoin suosikkini sinisorsa tykkää napata evästä kylmällä nokallaan kädestä. Linnut, tosin, eivät muista näitä viittä minuuttia pitempään, vaan kun ne on kerran rengastettu ja otettu verkosta ne usein paukasevat takaisin samaan verkkoon. Linnut kuitenkin kokevat rengastuksen ahdistavana ja jotkut saattavat kuolla. Siksi se on erittäin tarkkaan kontrolloitua ja luvanvaraista toimintaa.
Tärkeää asiaa! Hyvä, että kirjoitit tämän postauksen. T. yksi niistä toivottavasti monista, joka on käynyt Jaipurissa, muttei koskaan ratsastanut norsulla.
Kiitos Amanda!
Wau. Kiipesit! Erinomainen asia.