Transfăgărășan on kokemus
“We were wrong… This is better than Stelvio. This is the best road in the world!” – Top Gearin juontaja Jeremy Clarkson
Top Gearin juontajat julistivat Italian Stelvio Passin maailman parhaaksi mutkatieksi vuonna 2008. Vuonna 2013 he muuttivat mielensä ja nostivat Transfagarasan maailman parhaaksi tieksi ajaa. Sarjan Romania -jakso lienee innoittanut ja innoittaa edelleen tuhansia kuljettajia keskiseen Romaniaan.
Tie DN7C kulkee 150 kilometrin matkan Sibiun ja Pitestin kaupunkien välillä Karpaattien yli, yhdistäen samalla Transilvanian ja Valakian historialliset alueet. Transfagarasan on Romanian toiseksi korkein tie Transalpinan (Paholaisen polku) jälkeen (2145). Itse vuoristotien pituus on 114 kilometriä ja se saavuttaa 2 042 metriä korkeuden.
Pidän Stelviota kaikista ajamistani teistä hienoimpana sen dramaattisten maisemien, yli kahden kilometrin yhtämittaisen nousun ja kuudenkymmenen 180 asteen mutkan takia, mutta ei Transfagaransan missään tapauksessa huono ollut. Jos haluat kurkistaa Stelvion tummina uhkuvia maisemia, löytyy linkki jutun lopusta.
Transfagarasan oli Romanian presidentti Ceausescun idea
Transfagarasan oli Romanian kommunistisen presidentin Nicolae Ceausescun idea. Neuvostoliiton vuonna 1968 tekemä hyökkäys Tšekkoslovakiaan pelästytti johtajan ja hän halusi nopean reitin armeijalleen yli vuorten, mikäli Neuvostoliitto yrittäisi samanlaista liikettä Romanian suhteen. Pahat kielet tosin väittävät, että Ceausescu tavoitteli vain parempaa tietä kesämökilleen, joka sattumalta sijaitsi reitin jäätikköjärven rannalla.
Tie rakennettiin armeijan avulla vuosina 1970-1974. Rakentajat käyttivät yli 6000 tonnia dynamiittia louhiakseen pohjoispuolelle tunneleita ja rakentaessaan pengerryksiä. 40 sotilasta menetti virallisesti henkensä rakentamisen aikana. Epävirallinen luku on paljon suurempi.
Transfagarasan on suunniteltu raskaiden sotilasajoneuvojen käytettäväksi, joten sen profiili on mutkiltaan maltillinen. Jotta raskaat kulkuneuvot voisivat ajaa tiellä, kaltevuuskulmaa ei tehty kovinkaan suureksi ja tie ei ole missään kohdassa yksikaistainen. Tiellä on nykyisin 40km/h rajoitus.
Minua hieman naurattaa etenkin amerikkalaisten bloggaajien ja tubettajien vaaralla hekumointi. Transfagaransan ei ole vaarallinen, kuten jotkut tiet oikeasti ovat, mutta tietenkin tiestä kuin tiestä saa vaarallisen jos itse hölmöilee. Heinäkuussa 2019 Transfagarasan oli turvallinen ja hyväkuntoinen, joskin ruuhkaisa.
Transfagarasan ja nallevaara
Transfagarasan kulkee Arges-joen rotkon kautta ja täällä, Capatanenin-kylän kohdalla, sijaitsee Poenarin-linna. Poenarin-linna oli ruhtinas Vlad III Dracula, lisänimeltään Tepes, eli ”seivästäjä” omaisuutta aikanaan. Ruhtinas Vlad toimi vuonna 1897 ilmestyneen Bram Stokerin romaanin kreivi Draculan esikuvana. Linna näkyy korkean kallion päällä ja sinne johtaa 1480 porrasta. Ennen kuin innostut ja päätät lähteä kiipeämään, ota yhteys metsänvartijaan! Metsä on täynnä karhuja ja tämä ei ole vitsi.
Poenari ei ole mikään helppo turistikohde. Linnoitus on huonokuntoinen ja nykyisin suljettu suurimman osan vuotta. Romanian turistisivuilta löytyy tieto, että linnaa peruskorjataan ja valmista pitäisi olla vuonna 2022. Syy nykyiseen sulkemiseen ei kuitenkaan ole rakennuksen kunnossa, vaan karhuissa. Romaniassa on eniten karhuja Euroopassa ja jotta nallet eivät popsisi turisteja poskeensa, pitää matkaan saada metsänvartija. Linnalla ei ole omia nettisivuja, joten en osaa sanoa miten tämä vartija-asia käytännössä järjestetään. Ehkäpä linnaa on parasta ihailla vain kaukaa.
Kaverini laittoi juuri Instagramiin kuvan nallevaarasta Transfagarasanin varrelta.
Muut nähtävyydet Transfagarasanin varrella
Etelästä lähestyttäessä ensimmäinen nähtävyys on suuri Vidraru-järvi, sekä Vidraru Dam, 166 metrinen pato, jonka kaaren pituus on 305 metriä. Valmistuessaan 1966 pato oli Romanialle tärkeä saavutus, sillä se sijoittui tuolloin Euroopan kymmenen suurimman padon joukkoon.
Toinen suosittu nähtävyys on Balea-järvi tien korkeimmalla kohdalla. Balea Lake on jäätikköjärvi, jonka rannalle on rakennettu jäähotelli vuodesta 2006 alkaen. Koska Transfagarasan on suljettu talvella, hotellin kuljetaan köysiradalla Balea Fallsista.
Ruuhkaa pilvessä
Kun aloitimme eteläpuolelta varsinaisen nousun ylös, aloittivat sadepisarat matkansa alas. Näkyvyys meni heti, joten eteläpuolelta ei muistoksi maisemakuvia tullut, vaan lähinnä kuvia pilvistä. Muutaman kerran pysäytin auton ja yritin jotain epätoivoista syöksyä kameran kanssa rinteen reunalle kurkkimaan, mutta +5 C ja napakka sade olivat aika lannistava yhdistelmä.
Lähellä tien korkeinta kohtaa on reitin pisin tunneli. Sen lähestyminen ja läpi ajaminen vei meiltä reilun tunnin. Jos olisin romanialainen liikenneinsinööri, miettisin tovin voisiko huipun matkamuisto/ravintola/pysäköinti härdelliä mitenkään järjestää toisin.
Romanialaiset autoilijat voivat myös itse katsoa peiliin ruuhkan aiheuttajina. Monissa tässä jutussa olevissa kuvissa näkyy liian keskelle tietä tai ns. ”ranskalaisittain” pysäköity auto, jotka pahentavat ruuhkaa eksponentiaalisesti. Koska maisemapaikoille ei ole tehty kunnon pysähtymisalueita, ihmiset pysäköivät autonsa siihen mistä kolon sattuvat löytämään välittämättä seuraumuksista.
Romanialaisilla on muuten ”kiva” tapa soittaa torvea rytmikkäästi tunneleissa. Puolituntia kun kuuntelee sitä paikallaan seisten, niin väkisinkin miettii, pitäisiköhän itsekin liittyä kakofoniaan. Miehen äkäinen mulkoilu vieressä sai kuitenkin luopumaan ideasta.
Transfagarasan ja ikoniset maisemat
Tunnelin pohjoispuolelta aukeavat ne ikoniset maisemat, mistä Transfagarasan on tunnetuin. Hyvällä säällä voi nähdä kaikki neulansilmämutkat ja laskun alas kokonaisuudessaan.

Tietoja:
- Alkaa: Cartisoara
- Päättyy: Curtea de Arges
- Pituus: 114 kilometriä.
- Avoimena: kesäkuun lopusta lokakuun loppuun. Säävaraus. Viranomaiset voivat sulkea tien nopeasti.
- Tien kunto: päällystetty, hyvä.
- Korkein kohta: 2042 m – Balea-järvi
- Ajoaika: 3 tuntia, ilman pysähdyksiä. Juuttuminen ruuhkaan kesäviikonloppuisin on todennäköistä.
Lista TOP 10 vaarallisimmat tiet täällä
5 comments
[…] Transfagarasan että Transalpinan mutkatiet olivat Romanian parasta osuutta autoilijalle. Paitsi Karpaattien vuoriston maisemat, myös siirtymät niille näyttivät miten upeaa luontoa Romaniasta löytyy. […]
Hienoja kuvia olet saanut otettua ja kertomuskin on varsin mukava. Tuonne olisi tarkoitus lähteä muutaman vuoden sisään asuntoautolla kiertelemään. Muistatko yhtään mikä mahtoi olla tunneleiden korkeus, ts. näkyikö siellä asuntoautoja. Ei olis kiva joutua kääntymään ympäri.
Kiitos Jaana
Piti oikein katsoa kuvat ja videot uudestaan läpi, mutta yhtään asuntoautoa ei näkynyt. Busseja oli tullut padolle, mutta ne eivät jatkaneet siitä eteenpän. Pakettiautoja kylläkin, jotka oli tehty asuttaviksi, näkyi paljon. Netistä löytyy kuitenkin tuoreista (2018) matkakertomuksia mm. ranskalaisia asuntoautoilijoita on tuolla ollut. Minusta tunnelit olivat kyllä korkeita, mutta täytyyhän niiden korkeustieto jossain netissä olla olevassa. Tai sitten varmaan löytyy joltain asuntoautoilijoiden sivuilta tarkemmat tiedot.
No jopas on ollut ruuhkaa reitillä! Kun kävin tuolla kesällä 2013 (heinäkuun 7. päivänä) ei ruuhkaa ollut missään muualla kuin sen padon ympärillä. Muutoin pystyi pudottamaan niin paljon kuin vuokra Rellulla uskalsi ajaa (kuopat tiessä pahimmat etelään päin ajettaessa). Ehkäpä internet on tehnyt tuostakin paikasta jo aikamoisen turistirysän..
Kiitos Jani
Tuo ruuhka tuli hieman puskasta. Eli siinä padolla parveili paljon ihmisiä, mutta sitten tie tyhjeni. Ennen tunnelia alkoi muodostua jonoa, ja pohjoinen puoli oli ihan tukossa ylöspäin tulevista. Omaa ajoa se ei haitannut, koska olin menossa alaspäin. Enemmän tylsää oli sade ja alhalla roikkuvat pilvet. Ja tosiaan 1,6 litran Golfilla nyt ei niin hirvittävästi irroitella 😀
Mutta kyllä, luultavasti tie menee yhä enemmän tukkoon, kun jengi rupea matkustamaan Romaniaan muutenkin enemmän. Nythän maa ei ole vielä mikään turistimagneetti.