Tour de Sky Kuopiossa – Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2016

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tour de Sky Kuopiossa tuo jytinää Rissalan taivaalle

Tour de Sky – Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Kuopiossa kiihdyttää viikonlopun 18.-19.6.2016 aikana Rissalan taivaalle kymmenittäin koneita. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös on viimeksi nähty Pohjois-Savossa vuonna 2007.

Tapahtumassa esittäytyvät – maasta tai ilmasta käsin – muun muassa ulkomaiset ilmavoimat, Suomen maavoimien helikopterit, taitolentokoneet, museokoneet sekä harrasteilmailu. Koneita on suurista kuljetuskoneista aina jetti-lennokkeihin.

Yksi ainutlaatuisista koneista on United Air Force European Bell Boeing MV-22B Osprey, jota lentonäytösjohtaja Karivalo kuvailee eräänlaiseksi lentokoneen ja helikopterin sekoitus. – ”Lentää kuin lentokone ja muuttuu helikopteriksi laskua varten. Aivan ainutlaatuinen kone koko maailman mittakaavassa.” CV-22B-konetta käytetään esim. erikoisoperaatioyksiköissä, jossa ne toimivat kuljetustehtävissä vihamielisessä ympäristössä. Tyypillisiä tehtäviä ovat vihollislinjojen takaa alas ammutun lentäjän nouto, erikoisjoukkojen kuljetus, tarviketäydennykset sekä haavoittuneiden haku etulinjasta.

Tour de Sky 2016 Kuopio, United Air Force European Bell Boeing MV-22B Osprey

Kuva Wikimedia

Maanäyttelyssä on myös Lockheed MC-130J Commando II -kone, joka on Hercules-kuljetuskoneen erikoisoperaatioiden versio. Commando II -koneet tekevät vastaavia tehtäviä kuin CV-22B, mutta isommassa kokoluokassa. Ne voivat esimerkiksi toimittaa ajoneuvon etulinjaan ilmapudotuksella, ja erikoisjoukot käyttävät niitä laskuvarjohyppyihin. – Ilmailulehti.

Tour de Sky 2016 Kuopio, Lockheed MC-130J Commando II -kone

Lockheed MC-130J Commando II -kone, kuva Anna Koskela

Saab ja Gripen monitoimihävittäjä

Ruotsin ilmavoimat tuo Rissalaan kolme Saab JAS39C Gripen -taistelukonetta, jotka saapuvat Norbottenin 21. Lennostosta Luulajasta. Gripenit nähdään niin ilmassa kuin maassa.

Tour de Sky 2016 Kuopio, Saab JAS39C Gripen -taistelukone

Gripen saapuu lennolta. Kuva Anna Koskela

Tour de Sky 2016 Kuopio

Gripen ja tyylikäs pomomies. Kuva Anna Koskela

Tour de Sky 2016 Kuopio

Gripen ja aikamme Pete ”Maverick” Mitchell (Top Gun). Kuva Anna Koskela

Eurofighter Typhoon FGR.4 -taistelukoneet

Kuopioon saapuu myös kaksi Eurofighter Typhoon FGR.4 -taistelukonetta Britannian kuninkaallisista ilmavoimista (Royal Air Force). Koneet lentävät näytökseen Skotlannista Royal Air Forcen Lossiemouthin tukikohdasta, ja ne ovat 2. laivueen koneita. Tämä on vasta toinen kerta, kun Typhoon-hävittäjät vierailevat Suomessa. Edellinen vierailu tapahtui vuonna 2007.

Näytökseen  piti saapua myös kaksi Eurofighter-hävittäjää Saksasta. Viimeisen tiedon mukaan nämä eivät saavu, koska Suomessa sataa. Ilmeisesti saksalaisten Eurofligterit eivät ole vedenpitäviä?

Lentääkö Eurofligter? Vastaus on, että tuskin… Eurofighterit ovat maanäyttelyssä ja asiasta päättää ko. maan Ilmavoimat.

Tour de Sky 2016 Kuopio

Eurofighter Typhoon FGR.4 -taistelukone on laskeutunut. Kuva Anna Koskela

MiG-21 Lancer palaa Savon taivaalle

Esiintyjistä yksi on ylitse muiden. MIG 21 tekee paluu Savon ja Kuopion taivaalla. MiG-21 oli 35 vuoden (1963-1998) ajan Suomen ilmapuolustuksen kulmakiviä. Konetyyppiä käytti Karjalan Lennoston Hävittäjälentolaivue 31 Rissalan tukikohdassa. Euroopassa Romanian ilmavoimat on ainut maa, joka konetta vielä käyttää. Romaniakin on poistamassa koneen käytöstä tänä vuonna.

Tour de Sky 2016 Kuopio

Kuva Airplane Pictures

Euroopan parhaimmistoon kuuluva taitolentoryhmä Baltic Bees

Latvialainen Baltic Bees tuo taivaalle kuusi sinikeltaiseen mehiläisväritykseen maalattua L-39 Albatros -konetta. Alan asiantuntijat pitävät Baltic Bees -taitolentoryhmää yhtenä Euroopan parhaista suihkukoneilla lentävistä taitolentoryhmistä.

Tour de Sky 2016 Kuopio

Kuva Baltic Bees-kotisivut

Mitä F-18 Hornet -hävittäjien tilalle?

Ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjien korvaamiseksi käynnissä oleva HX-hanke näkyy ja kuuluu myös Kuopiossa.

Viikonloppuna neljä lentokonevalmistajaa esittelee omia hävittäjäehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi. Nyt onkin ainutlaatuinen tilaisuus tutustua hävittäjäehdokkaisiin ja käydä ajatusleikkiä siitä, miltä tuntuisi olla kalifi kalifin paikalla. Kenen sopimuspaperiin sinä allekirjoituksesi laittaisit, jos päätösvalta olisi sinulla?

Tour de Sky 2016 Kuopio

F-18 Hornet. Kuva Anna Koskela

Tulossa huima ilmailutapahtuma

Kun vierailin paikalla perjantaina, oli Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen näytösalueen rakentaminen kovassa vauhdissa Rissalassa. Vettä tuli välillä niskaan reippaasti ja koneiden harjoittelu jäi vähäiseksi. Sinällään pieni pilvikatto olisi lentonäytökseen kuitenkin se toivottavampi, kuin suora auringonpaiste. Kovassa paisteessa koneita on vaikea nähdä ja kuumuus tekee olon kentällä tukalaksi. Vaikka viikonloppuna välillä sataisikin, se ei haittaa koneiden lentämistä.

Kaiken mahdollisen infon löydät tapahtuman kotisivuilta täältä, klik.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

1 comment

Petri 18 kesäkuun, 2016 - 7:54 am

Ja jos näiden harmaiden sijaan kiinnostaa maailman hienoin lentokone, Suomen ainoa lentävä DC-3, niin myös Airveteranien OH-LCH on paikalla ja näyttäisi yleisölennoille olevan myös jokunen paikka vielä vapaana.

http://dc-ry.fi

Reply

Leave a Comment