Tour de Sky 2014 – ilmailun päälentonäytös Oulu – Jytinää taivaalla

by Anna | TÄMÄ MATKA

Tour de Sky 2014 – ilmailun päälentonäytös Oulu 9.-10.8.2014

Tour de Sky on siinä mielessä ainutlaatuinen ilmailutapahtuma, että edellisen kerran tapahtuma on vieraillut Oulussa vuonna 1997. Joten tällaista ei pääse ihan jatkuvasti kokemaan!

Tässä kuvasaldoa tältä päivältä. Itse tapahtuma on la-su klo 10-17

Perjantaina koneita saapui ja harjoitteli koko sen ajan kun olin paikalla. Mitään tarkkoja aikatauluja ei ollut, vaan koneet pyrkivät taivaalle uhkaavan ukkosen takia mahdollisimman nopealla tahdilla. Kun saavuin, taivaalla jytisi ukkosen sijaan todella upeat kaksi Hollannin ilmavoimien F16 demoteamin F-16 konetta.

Dour de Sky09Dour de Sky11Dour de Sky13

Seuraavaksi paikalle pörähti kaksi Luuljasta tullutta Ruotsin Ilmavoimien Gripeniä. Ne eivät viitsineet edes laskeutua, sillä matka takaisin kotiin vie niiltä vaivaiset 5-10 min.

Yritin kysellä spottareilta linkkejä parempiin kuviin, mitä ajattelin heidän blogeihinsa laittavan. Yllätys oli melkoinen. Kukaan ei pitänyt blogia. Jos löydän linkkejä kuvapankkeihin tästä tapahtumasta, lisään ne kyllä.

Lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo ohjaa ja henkilökunta ihailee.

Dour de Sky03

Dour de Sky01

Lentokoneiden spottarit olivat jotenkin kamalan innoissaan Hurricanesta. Konetta lensi erittäin kokenut vanhojen sotilaskoneiden eli warbirdsien lentäjä Clive Davidson Britanniasta. Hurricanen kanssa Ouluun saapuu koneen omistaja Phil Lawton omalla toisen maailmansodan North American Texan koulukoneella. Kätevää kun omistaa kaksi lentokonetta.

Hurricane valmistui täydellisestä uudelleenrakennuksesta vain muutama viikko sitten, joten koneen omistajalla Phil Lawtonilla ei ollut aikaa saada tyyppikoulutusta lentämiseen. Siksi hän ei lentänyt lentokonettaan itse.

Dour de Sky02

Dour de Sky06Dour de Sky08

Edit: Olen nyt deletoinut kommenttiboksista pois niin monia natsikommentteja, että laitetaan tähän oikea selitys tästä tunnuksesta. (Hankkikaa hyvät ihmiset hieman tietoa historiasta, jookos…Vaikka täältä). Hawker Hurricanea koristava hakaristi periytyy viime vuosisadan alkupuolelta. Tunnus oli Suomen ilmavoimille ensimmäisen lentokoneen lahjoittaneen ruotsalaisen kreivi von Rosenin onnentunnus. Natsit omivat hakaristin vasta myöhemmin itselleen ja käänsivät sen vinoon.

Olihan kone ihan kiva, mutta kyllä minä henkilökohtaisesti tykkään enemmän hävittäjistä jotka jytisevät tajunnan räjäyttävästi yli pään. Mutta kuka vielä tämän kuvan jälkeen syyttää vain bloggaajia yli-innokkaiksi valokuvaajiksi.

Dour de Sky07

Puolan Ilmavoimien kaksi MiG-29 konetta pääsivät vähän yllättämään. Tajusin että jotakin lähestyy ja jäin säätämään korvatulppien kanssa. Kuulo lähtee oikeasti jos korviaan ei suojaa. Eli ehdottomasti kuulosuojaimet tai korvatulpat mukaan, jos tänne on viikonloppuna tulossa.

Liikenteessä oli todella paljon myös muita koneita, joita en tunnistanut kuin Hawkin ja Hornetin. Kaikki lentäjät muuten morjestelivat ahkerasti kuvaajia. Kai lentokoneen ohjaamiseenkin tottuu, kuten auton ajamiseen. Siitä tulee niin arkipäiväistä, että joutaa viihdyttämään yleisöäkin.

Dour de Sky04Dour de Sky05Dour de Sky18Dour de Sky19Dour de Sky22Dour de Sky21

Maanäyttelyssä on vino pino erilaisia kuljetuskoneita ja muuta jännään tutkittavaa. Osa oli jo paikoillaan, osa vielä tulematta.

Dour de Sky17Dour de Sky15Dour de Sky16Dour de Sky14Dour de Sky10

Puolan ilmavoimien MiG-29 oli hauska kone seurattavaksi. Olen aina miettinyt mitä niille lentokoneen perässä roikkuville varjoille tapahtuu. No nyt sekin selvisi.

Dour de Sky26Dour de Sky30Dour de Sky28Dour de Sky29Dour de Sky27

Dour de Sky31Dour de Sky33

Dour de Sky32

F-18, eli tuttaville Hornet on lennellyt Oulun taivaalla jo useita päiviä. Eivät ne varmaan näitä samoja koneita ole olleet, mutta ihan sama. Näitä voisi katsella vaikka joka viikko. Ohjelma ei ehkä ollut yhtä näyttävä kuin Hollannin F-16 temppuilut, mutta kyllä tuotakin katsoo pää kenossa jäykistymiseen asti.

Dour de Sky20

Ja nyt ihan kamalasti pahoittelut, jos joku kone on joutunut väärään kohtaan tekstiä ja joku jäänyt kokonaan tunnistamatta. Ne jotka asialle ovat vihkiytyneet kunnolla, voisivat olla niin kilttejä, että lisäilisivät kommentille puuttuvia tietoja tai korjailisivat väärin ymmärrettyjä.

Tapahtuma on siis nyt viikonloppuna ja sen perusteella mitä olen nähnyt, suosittelen sitä vahvasti. Itse lähden lauantaina paikan päälle poikien kanssa.

Kopion tähän alle vielä muutaman asian, mikätkä kannattaa ottaa huomioon. Jostain syystä tapahtuman virallisille nettisivuille ei pysäköinti ohjeita oltu päivitetty, mutta Finavian sivuilta ne löytyivät.

Parkkipaikat

Tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä on noin 2 500 lähiparkkipaikkaa. Pysäköintimaksu on 10 €/päivä.

Kaukoparkkipaikoille Oritkarin ja Äimäraution alueille on opasteviitoitus pääliikenneväyliltä. Pysäköinti kaukoparkissa on maksutonta. Kaukoparkkialueilta järjestetään bussikuljetuksia tapahtuman pääsisäänkäynnille. Edestakaisen bussikuljetuksen hinta on 10 €/henkilö. Alle 7-vuotiaat pääsevät kyytiin veloituksetta.

Oulusta bussikuljetus tapahtumapaikalle

Oulun linja-autoasemalta lähtee tapahtuma-alueelle busseja erikseen merkityiltä laitureilta (laiturit 1 ja 2). Busseja kulkee tapahtuma-alueelle aamupäivisin tasaisin väliajoin ainakin klo 13 saakka matkustajien määrästä riippuen. Bussimaksu on 10 €/henkilö. Alle 7-vuotiaat pääsevät kyytiin veloituksetta.

Omat ruuat ja juomat

Omien ruokien tuonti alueelle on kielletty, lukuunottamatta pienten lasten ruokia. Maksimikoko juomapulloissa on 0,5 litraa avaamatonta yksikköä kohden. Alueelle ei saa tuoda lasipulloja eikä alkoholituotteita.

Jos joku ihmettelee tätä ruokien kieltämistä, niin minulle selitettiin, että kyseessä on lentokenttä alue, jossa on lentoliikennettä koko ajan. Kun asiaa miettii hetken, tajuaa että Hornetin moottoriin tuulen mukana leijaillut tyhjä sipsipussi ei ole kovin hyvä asia.

 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

17 comments

Tour de Sky - Korkeaa jännitystä - Instagram Travel Thursday - TÄMÄ MATKA 14 elokuun, 2014 - 12:14 am

[…] Tour de Sky 2014 – ilmailun päälentonäytös Oulu – Jytinää taivaalla […]

Reply
Juha 10 elokuun, 2014 - 11:09 pm

Ne Frecce Tricolorin pilotit olivat mukavia heppuja, kun lennon jälkeen tulivat kättelemään yleisöä ja tsauta moikkaamaan. Monella oli lennon jälkeen märät selät, joten taitaa tuo taitolento olla hikistä touhua.

Reply
Anna Koskela 11 elokuun, 2014 - 4:15 pm

Osasivat ottaa yleisön haltuun 🙂

Muistan kuulleeni kuulutuksen jonkun taitolentokoneen kohdalla, että siellä on kuuma kuin saunassa. Itse luulin, että olisi viileää, kun lentelevät ylhäällä, mutta ilmeisesti se ei mene niin.

Mulla tulee tuskanhiki pelkästä ajatuksesta, että pitäisi lentää konetta.

Reply
Ilkka 10 elokuun, 2014 - 9:31 pm

Kiitos ja kumarus hienoista kuvista.Itse en päässy nyt paikalle harmi.Viimeksi olin 1997v jos vaari muistaa oikein oli suomen isoin lentonäytös.

Reply
Anna Koskela 10 elokuun, 2014 - 9:50 pm

Ihanaa jos tykkäsit!

Kyllä se taisi olla vuosi -97, kun edellisen kerran tällainen tapahtuma Oulussa oli. Itse asustelin silloin vielä Helsingissä, eikä silloin tiedetty blogeista yhtään mitään.

Tämä oli minulle ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen lentonäytös. Innostuin sen verran, että katselin josko ensi vuonna jotenkin pääsisi Englantiin katsomaan oikein isoa näytöstä!

Reply
Mikko Luoto 10 elokuun, 2014 - 9:21 pm

Terve. Piti vaan lyhyesti kehaista, että oikein viihtyisästi kirjoitettu ja kuvattu kokonaisuus. Pienistä kone-, merkki- ja mallipuutteista 5, kyllä ne aina joku siivoaa oikeiksi, se on tunnelma kun ratkaisee 🙂

Reply
Anna Koskela 10 elokuun, 2014 - 9:39 pm

Kiitos!

En ole oikein vahvuusalueellaani teknisten laitteiden ja koneiden kanssa.(Sen ehkäpä hieman huomasi tekstistä 🙂 ).
Mutta kuten sanoit, se tärkein on nimenomaan tunnelma ja sen pukeminen sanoiksi. Siihen tiivistyy bloggaamisen idea hyvin.

Reply
Paavo 8 elokuun, 2014 - 11:32 pm

Upeita kuvia! Hawk kuvien jälkeen oleva yksimoottorinen potkurikone on Ilmavoimien yhteyskone Pilatus PC-12 ja hieman myöhemmin oleva kaksimoottorinen ylätaso potkurikone on Ilmavoimien kuljetuskone Casa C-295. Odotan innolla näkeväni sinun kuvia myös itse näytösviikonlopulta! 🙂

Reply
Anna Koskela 9 elokuun, 2014 - 8:41 am

Kiitos!

Loistavaa, että lisäsit nämä puuttuvat nimet ja tyypit. On hieman hukassa minulla vielä tämä lentokoneiden tunnistaminen.

Juu, kuvataan varmasti kaikki mikä lentää, liitää ja kiitää. Nyt kun on apulaisiakin mukana 🙂

Reply
Osku 8 elokuun, 2014 - 9:12 pm

Hienoja kuvia 🙂 Ilmailunäytöksiä on Suomessa kyllä todella harvoin koskahan Pirkkalassakin on viimeksi ollut No lisää kuiva odotellessa 🙂

Reply
Anna Koskela 8 elokuun, 2014 - 9:44 pm

Kiitos Osku!

Näitä saisi olla PALJON lisää.

Otin 700 kuvaa pelkästään tänään. Noin sata oli ehkä OK. Yleensä kone meni jo, ennen kuin ennätin mukaan. Pitäisi olla sellainen metrin pituinen putki että oikeasti olisi jotain asiaa kuvata 😀

Reply
Osku 8 elokuun, 2014 - 10:35 pm

No eikös se mene niin ammattikuvaajillakin että otetaan 1000 kuvaa joista sata on kelvollisia niistä kymmenen hyvää ja lopulta julkaistaan 1-2 🙂 Joo pitkiä putkia haluttaisi saada itsellekin mulle tuli viime vuonna kameraan firmware päivitys joka lisäsi tuen tälläiselle objektiiville http://www.verkkokauppa.com/fi/product/11855/dktrv/Nikon-AF-S-NIKKOR-800-mm-f-5-6E-FL-ED-VR-teleobjektiivi No voihan sitä unelmoida 🙂

Reply
Anna Koskela 8 elokuun, 2014 - 10:41 pm

Kääk. Liki 16…tuhatta??

Tuohon ei riitä tuki, vaan rahoitusfirma ja kuljettaja 🙂

Reply
Mari 8 elokuun, 2014 - 8:54 pm

Voi ollapa tänä viikonloppuna Oulussa! Noita horneteja vois katella vaikka ja kuinka paljon hyvänsä, mukavan kattava kuvavalikoima oli tässä postauksessa ja hauska nähä muitakin innokkaita kuvanräpsijöitä bloggaajien lisäksi 🙂 Helsingissä taitaa ensi viikonloppuna olla vähän vastaavanlainen ilmailutapahtuma, pitänee suunnata sinne bongailemaan noita jettejä.

Reply
Anna Koskela 8 elokuun, 2014 - 9:41 pm

Hesassa on käsittääkseni kyllä liki sama, ellei parempi tapahtuma. Eli mene ihmeessä sinne.

Olin ihan hurmiossa, kun kerrankaan kukaan ei kyseenalaistanut kameran räpsytystä. Toki iski kalustokateus. Noilla oli sellaisia minun mittaisia putkia mukana 🙂

Reply
Jouni 9 elokuun, 2014 - 1:35 pm

Kyllä Oulun lentonäytön on vuoden päälentonäytös ja ihan syystä.

Reply
Anna Koskela 9 elokuun, 2014 - 7:45 pm

Jouni, pahoittelut.

Tarkoitus ei ole dissata Oulua. Ehkäpä tässä on tätä kumartamista pääkaupunkiseudun suuntaan, mihin toki ei ole aihetta!

Reply

Leave a Comment