Tonavan suisto (risteily) | Romania | Tulcea – älä mene

by Anna

Tonavan suisto ei nyt näyttäytynyt ihan sellaisena kuin odotin ….

Tonavan suisto | Romania | Tulcea. Tonava virtaa Mustaanmereen Romanian ja Ukrainan laajan suistoalueen kautta. Laajuutta suistolla on 3400 neliökilometriä ja se on Euroopan toiseksi suurin suisto heti Volgan jälkeen.

Tonavan suisto oli mielikuvissani jonkinasteinen paratiisi, jossa pelikaanit ja haikarat liihottelisivat ympärilläni ja itse nauttisin hiljaisuudesta ja maisemista laivan kannella, ottaen samalla upeita valokuvia ja siemaillen viileää valkoviiniä. Totuus oli hieman toisenlainen.

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto | Romania | Tulcea. Suistosta ei löydy helpolla tietoa

Tonavan suistoalue ei ole mikään massaturismikohde, joten kokemuksia ja kirjoituksia alueesta löytyi aika niukalti. Muutamia kansainvälisiä bloggaajia on alueella vieraillut. He olivat tehneet useamman päivän reissuja ja yöpynyt kauempana suistossa tai Sulinan kylässä.

Tonavan suistoalue ruokkii kahta turistikeskusta, Tulceaa ja Sulinaa. Tulcea on suurehko rannikkokaupunki. Sulina taas on Romanian itäisin kylä, jossa asuu noin 3000 asukasta. Sulina sopii tukikohdaksi heille, joilla on aikaa useamman päivän reissulle. Alueella ei ole käytännössä tiestöä lainkaan ja eteneminen vesitse vie aikaa. Pelkkä matka Tulceasta Sulinaan (65 km) kestää yli 6 tuntia.

Majoitustoiminta suistoalueella on saanut aikaan myös haitallisia lieveilmiöitä. Kelluvat hotellit ilman kunnon viemäröintejä, lisääntynyt liikenne vesistössä, jne. rasittavat aluetta. Päätimme yöpyä hieman epäilyttävien kommenttien (majoitusten laatu, vastuullisuus ym.) ja helppouden vuoksi rannikkokaupunki Tulceassa.

Oletteko hukannut miehenne Romanialaiseen satamaan?

Tonavan suistoalue alkaa Tulcean edustalta ja jotta Tulceaan pääsee, on jo käytettävä lauttaa. Tonavan voi ylittää monesta kohtaa, mutta koska tulimme Brasovin ja Moldovan maakunnan viinialueiden kautta, olivat Brailan tai Galatin ylityspaikat meitä lähimmät. Valitsimme Galatin sataman, sillä sen sanottiin olevan helpompi ja nopeampi.

Oletteko koskaan hukannut puolisoanne romanialaisessa satamassa? Minä olen. Jono lautalle oli pitkä (mäki alas ja koko satamaa ei edes näkynyt) ja autoja oli usealla kaistalla. Teppo lähti ostamaan lippua ja minä jäin autoon. Hetken kuluttua saapuikin mies, joka rupesi poimimaan ja ohjailemaan henkilöautoja alaspäin kohti satamaa ja rekkoja vastaavasti ajamaan syrjään. Tämän seurauksena olin yhdessä hujauksessa alhaalla satamassa ja hyvää vauhtia menossa kohti lauttaa.

Satamaukkeli kävi kysymässä jotain, luultavasti onko sitä lippua ja minä nyökyttelin. Kokeilin soittaa Tepolle useasti (ehkäpä 57 kertaa), nousin autosta välillä pois tähyilemään, sekä aloin harrastaa vitkuttelevaa etenemistä. Matka lauttaan lyheni kuitenkin uhkaavasti. Takana oleva romanialainen setämies alkoi selkeästi kyllästyä säätämiseen. Edessä oleva lauttamies taas halusi saada minut peruuttamaan auton lauttaan. Heiluttelin käsiäni merkiksi, että ei muuten onnistu, keksi jotain muuta. Lauttamies ärsyyntyi. Tilanne oli lämpenevä. Ei ollut lippua lauttaan, ei miestä ja ympärillä vain ärtyneitä romanialaisia isoja ja tummia herroja…

No löytyihän se oma mieskin lopulta ja jopa lipun kassa. Tuumaili vaan, että mikäs hätä sulla on….? Sain vielä jopa ajaa auton nokka edellä lauttaan ja lautalta pois. Mutta ei samanlaista kokemusta enää koskaan, kiitos.

Galați

GalațiIhan selkeää mitä tuossa lukee…

Galați

Galați

Galați 4,5 euroa

Tonavan suisto | Romania | Tulcea henkii neuvostoajan charmia

Tulcea on noin 100 000 asukkaan kaupunki, joka henkii arkkitehtuurillaan edelleen sosialismin kultakautta. Jos joku pelkää, että tämä tyylisuunta katoaa, niin huoli pois. Romaniassa sitä löytyy!

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tulcea – Hotelli Delta

Hotelli Delta oli varsinainen kokemus. Kuula olisi vierinyt hotellihuoneen reunalta toiselle ja aamiaishuoneeseen noustiin hissiltä ylämäkeen (siis se lattia oli niin vino). Rakennuksessa ei liene ollut yhtään suoraa pintaa tai kohdalleen osuvaa kulmaa.

Vaikka hieman naurattaa edelleen, niin ihan kelpo hotelli tämä oli. Hyvät sängyt ja Tonavan suisto näkyi ikkunasta. Aamiainen oli hieman eksoottinen, mutta maassa maan tavalla.

UntitledPahoittelen, autonne huuhtoutui pois…

UntitledAamiainen. Tuo ei ole kermavaahtoa, vaan jotain maustettua hapankermaa. Erilaiset tahnat, hummukset, hapatetut kasvikset, kuivalihat ja sillit olivat herkullisia. Tuoretuotteita ei niinkään ollut tarjolla. 

UntitledHymm ….

UntitledIltapalaa hotellihuoneessa

UntitledPikku homekertymä. Ei edes pahimmasta päästä.

Tonavan suisto | Romania | Tulcea – Valitse risteilynjärjestäjä huolella

Tonavan suisto jakaantuu Romaniassa kahteen päähaaraan: Chiliaan ja Tulceaan. Tulcean haara jakaantuu vielä alajuoksulla kahteen suurempaan uomaan: Sulinaan ja Sfântu Gheorgheen. Tämän jälkeen joet jakaantuvat ja hajoavat labyrintiksi, jossa vuorottelevat järvet, kanavat, suot ja saaret.

Tulceasta Tonavan suistoon pääsee paikallisten käyttämillä suistoveneillä, joiden aikatauluja löytyy mm. Romanian turistineuvonnan sivuilta. Turistit valitsevat kuitenkin usein valmiin retken, joiden pituus ja kesto vaihtelevat tunnista koko päivään.

Tarjolla oli pieniä pikaveneitä, joissa kökötetään kylkikyljessä ja kuunnellaan moottoreiden meteliä tai isoja risteiljöitä, jotka eivät pienille väylille sovi. Osaan olisi pitänyt tehdä varaus aiemmin.

Päädyimme valitsemaan hotellia lähimmän aluksen, sillä ohjelmat olivat kaikissa lähes identtiset: 5-6 tuntia ajelua suistossa ja ruokailu laivalla. Hintapyynnöt vaihtelivat 30-40 euron välillä. Romanialaiset ja paikallisen näköiset ostivat reissun oletettavasti alle 15 eurolla.

Tässä vaiheessa osa odotuksistani oli jo karissut, mutta suhtauduin edelleen ajatukseen retkestä jotenkin yltiöpositiivisesti. Lintuja, aurinkoa, hiljaisuutta – mikä voisi mennä pieleen.

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, TulceaRantabulevardin päällysteet kaipaisivat pientä pintaremonttia

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Untitled

Tonavan suisto | Romania | Tulcea – Olihan vähän erilainen kokemus

Kun lähtöaamu koitti, löysin itseni suuren saksalaisen ryhmän seasta aamiaiselta. Arvasin samantien, että he olivat tulossa samaan laivaan. Ei muuta kuin jonossa kohti alusta. Laiturilla oli suoranainen tungos, kun erilaisia ryhmiä saapui. Hetkisen mietin, olinko osunut edes oikeaan alukseen, sillä mitään lippuja ei kyselty.

Romanialaiset rouvat ottivat risteilystä heti lähdöstä saakka ilon irti. Oma viinipullo aukia ja huivibileet pystyyn. Kun lautta irtosi satamasta, alkoi sellainen solmuilu ja kangaspalan kieputus, että oksat pois. Jokaista turbaania oli tekemässä x määrä vapaaehtoisia ja tietenkin selfie, ja ryhmähali. Huom! Näillä huiveilla ei ollut mitään tekemistä minkään uskonnon kanssa, vaan kyse oli ihan vain hiuksien suojaamisesta tuulelta.

Mammat olivat varsin eläväisiä ja koska eteläinen luonteenlaatu, niin sitähän voi ängetä liki syliin, rupatella minun olkani yli, tulla penkkirivin väliin seisomaan ja katsomaan onko mun kohdalla millainen näkymä jne. Olin lienee ainut joka ahdistui. Henkilökohtainen tilantarpeeni sai kolauksen.

Saksalaisten, tai etenkin heidän oppaansa käytöksestä taas tuli mieleen, että siinä valkonen herrakansa matkustaa ja niin pois päin. Tonavassa olisi ollut tilaa…

Kun lounas oli syöty (ihan hyvää vaaleaa kalaa, mutta leivitys oli vettynyt ja annos liki kylmä), oli myös yritys nähdä lintuja ohi. Kapteeni laittoi ensin Tonava kaunoisen soimaan ja se olikin teemaan sopivaa. Mutta aika nopeasti klassiset sävelmät vaihtuivat poppiin. Iloiset mammat ottivat Pálinka-pullot esille ja tanssivat Boney M:n tahtiin aluksen takaosassa.

Saksalaisten ilmeet muuttuivat, jos mahdollista, vieläkin ärtyneemmiksi ja he päättivät valloittaa aluksen etukannen. Itse totesin, että tilanne oli menetetty jo ajat sitten. Löysin suht rauhallisen aurinkopaikan, josta en enää liikahtanut loppumatkan aikana. Masentavinta oli, ettei alukselta päässyt karkuun.

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto | Romania | Tulcea – Näkikö risteilyllä yhtään mitään?

Laiva puksutteli ensin pitkän aikaa pääuomassa, jonka rannat olivat täynnä sotilaskalusto (ei saa kuvata), troolareita ja lotjien ja laivojen hautausmaita. Kun käännyttiin kapeammalle väylälle silmien eteen tuli hiekkasärkkiä, saaria, järviä ja suuria kaislikoita. Puusto oli harvinaisen jytäkkää. Monilla särkillä kohosi jalava-, tammi- ja leppämetsikköjä. Erilaiset käynnökset, kuten villiviinit ja muratit kietoutuvat hauskasti puiden runkoihin.

Jännittävintä oli virtaus. Laiva puski ennen lounasta vastavirtaan ja kaikkialla kuului nitinää, repeämisen ääniä ja kolinaa, kun kasvillisuus ja mm. vedessä olevat kaatuneet puut liikkuivat virran mukana.

Maata on suistossa niukasti. Mutta siellä täällä oli paikallista asutusta ja jotakin majoitustoimintaa. Kaikenlaisia perhosia ja sudenkorentoja oli sitäkin enemmän. Niistä en saanut kuvaa, mutta joissakin paikoissa pienet vedenrajassa olevat pensaat välkkyivät sinisinä perhosten levätessä niiden oksilla.

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto | Romania | Tulcea – Valokuvausreissuksi päiväristeily ei sovi

Kuvasaldosta voi päätellä vastasiko reissu tarkoitustaan. Oulussakin on Liminganlahdella enemmän lintuja bongattavana. Ymmärrän kyllä lintusia. Kuka nyt haluaisi tulla lähelle risteilyaluksen kaltaista melunlähdettä.

Huom. Suistoalueelle tehdään myös ihan kunnon valokuvausmatkoja – ja myös Suomesta. Bongasin netistä Finnature nimisen firman, jolla on kesäkuulle 2020 reissuja myynnissä hintaan 2500 euroa.

Tonavan suisto, Tulcea

Tonavan suisto, Tulcea

Alla olevasta kartasta näkee Romaniassa ajamamme reitin. Jos kartan klikkaa auki ja suurentaa näkyy myös, missä risteilyalus kierteli. 

Lisää kirjoituksia samalta maantieteelliseltä alueelta

9 comments

Pekka Reittilä 24 lokakuun, 2023 - 5:27 pm

No, heinäkuu ei ole lintujen kuvaamisen kannalta se kesän paras ajankohta, vaan huonoin, koska linnut joko pesivät, tai sulkivat ja kummassakin tapauksessa niitä ei näy.. Toisekseen, isoilla aluksilla ei pääse suiston niille aluielle, joissa ylipäätään lintuja olisi nähtävinä, puhumattakaan kuvattavina. Olisi siis pitänyt valita sellainen kovaääniein pikavene, joka olisi mahtunut ajamaan kapeimilla kanavilla. Tulcea ei tänäkään päivänä (2023), ole yleisilmeeltään kovin länsimainen, mutta jos retken tarkoitus on lintujen kuvaaminen suistoalueella, ei sillä ole merkitystä. Suosittelen.

Reply
Iida in Translation 15 syyskuun, 2019 - 9:03 pm

Voi ei, ei kyllä vaikuta rahan ja ajan arvoiselta reissupäivältä! Mahtavan eläväisesti olit kyllä kuvaillut nuo romanialaismamma-kohtaamiset, hymyilytti lukea täällä ruudun toisella puolella 😀

Reply
Anna 17 syyskuun, 2019 - 8:54 am

Kiitos Iida

Nyt jo hymyilyttää tämä kokemus, mutta silloin ei …. 😀

Reply
Espanjaan 7 syyskuun, 2019 - 10:13 am

Olipa harmi, että tuollaisesta paikasta ei saanutkaan sitä irti, mitä olisi voinut odottaa.

Reply
Cilla 3 syyskuun, 2019 - 1:00 pm

Johan oli reissu, ei kyllä kovin rentouttavalta kuulostanut. Mutta ainakin nuo murattiköynnökset näyttää kauniilta, vaikka mitään erikoisempaa ette päässeetkään kuvailemaan.

Reply
Pirkko / Meriharakka 3 syyskuun, 2019 - 10:59 am

Ihan noin perusteellisesti emme Romaniaan olekaan tutustuneet (vain Bukarest, Brasov ja Draculan linna + pari kohdetta sillä suunnalla). Tonavan suistolla on kyllä minunkin korvissani hieno maine, mutta toteutus taisi siis olla vähemmän hieno. Ehkä meille riittää vielä innostavampia kohteita joksikin aikaa …

Reply
Romanian kiertomatka | Kokemuksia, eurot ja reitti - TÄMÄ MATKA 1 syyskuun, 2019 - 6:53 pm

[…] Tonava virtaa Mustaanmereen Romanian ja Ukrainan laajan suistoalueen kautta. Tulcea on suurehko rannikkokaupunki, jonne turistit hakeutuvat päästäkseen risteilyille Tonavan suistoalueelle. Melko surkuhupaisasta risteilykokemuksesta ja muista kommelluksista voi lukea täältä. […]

Reply
Reissausta ja ruokaa 26 elokuun, 2019 - 11:15 am

Tuota taitaa olla maailmalla paljon, että lyhyet risteilyt ovat aina myös pienoisia bileristeilyjä 🙂 Tulee mieleen ainakin auringonlaskuristeily Goan Panajissa. Ehkä nuo maisemat Tonavan suistolla eivät ole niin erityisiä, että niistä sitten olisi netissä paljoa mitään. Eilen juuri aloin suunnitella piipahdusta Tonavan kansallispuistossa Wienin vieressä ensi kuussa ja siitä tuli olo, ettei joen ranta ehkä kovin kummoista seutua ole. Suojapaikkoja linnuille ja muille eläimille ja vähemmän mitään meille ihmisille.

Reply
Anna 26 elokuun, 2019 - 1:16 pm

Kiitos

Näin se taitaa olla. On vaan päässyt minulta unohtumaan, kun ei ole paljoa tullut harrastettua niitä.

Maisemiltaan tuo paikka nyt ei suomalaiseen kovinkaan suurta vaikutusta tehnyt, koska meillä on merta, jokia ja järviä omasta takaa niin paljon. Jollekin ”kuivan maan” kansalaiselle jo pelkästään vesi ja vesilläolo voi olla se wau-elementti.

Reply

Leave a Comment